VOPAZZI 400 mg film kaplı tablet (60 tablet) Kısa Ürün Bilgisi

Pazopanib }

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar
Deva Holding A.Ş. | 18 January  2022

  • 1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

    VOPAZZİ 400 mg film kaplı tablet Sitotoksik

  • 2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

    Her bir film kaplı tablet;

    Etkin madde

    Pazopanib hidroklorür        433,4 mg (400 mg pazopanibe eşdeğer)

    Yardımcı maddeler

    Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.


  • 3.   FARMASÖTİK FORMU

    Film kaplı tablet.

    Beyaz renkli, oval, film kaplı tablet


    4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

      4.1. Terapötik endikasyonlar

        Pazopanib, daha önce herhangi bir VEGF-TKI (Vasküler endotelyal büyüme faktörü- Tirozin kinaz inhibitörü) kullanmamış rezeke edilemeyen lokal relaps veya metastatik renal hücreli kanseri olan hastalarda tek ajan olarak progresyona kadar kullanımda endikedir.

        VOPAZZİ metastatik hastalık için en az bir seri kemoterapi/ en fazla iki seri kemoterapi kullanılmış ve sonrasında progresyon göstermiş metastatik sarkomun aşağıda belirtilen alt tiplerinde endikedir:

        Fibroblastik sarkomlar (erişkin fibrosarkom, miksofibrosarkom, sklerozan epiteloid fibrosarkom, malign soliter fibröz tümör), fibrohistiositik sarkomlar (pleomorfik malign fibröz histiositom, dev hücreli malign fibröz histiositom (indiferansiye pleomorfik sarkom (UPS) olarak da bilinir), inflamatuar malign fibröz histiositom), leiomyosarkom pleomorfik veya alveolar rabdomyosarkom, epiteloid hemanjioendotelyoma, anjiosarkomlar, epiteloid sarkomlar, sinoviyal sarkom, alveolar soft part sarkoma, malign glomüs tümörü, berrak hücreli sarkom, desmoplastik küçük yuvarlak hücreli sarkom, malign mezenkimoma, PEComa, intimal sarkom, malign periferik sinir kılıfı tümörlerinde endikedir.

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      VOPAZZİ tedavisi ancak kanser ilaçlarının uygulamasında deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalıdır.

      Renal hücre karsinomu (Renal Cell Carcinoma; RCC) veya yumuşak doku sarkomu (Soft Tissue Sarkoma; STS) tedavisi için önerilen pazopanib dozu günde bir kez oral alınan 800 mg'dır.

      Dozun Değiştirilmesi

      İstenmeyen etkilerin kontrolü için sonraki doz değişiklikleri bireysel tolerabiliteye göre kademeli şekilde artırılarak 200 mg'lık dozlarla değiştirilmelidir. Pazopanib günlük dozu 800 mg'ı aşmamalıdır.

      Uygulama şekli:

      Pazopanib aç karnına (yemeklerden en az bir saat önce veya iki saat sonra) uygulanmalıdır (bkz Bölüm 5.2). Tabletler, bölünmeden, parçalanmadan ve çiğnenmeden bütün olarak bol su ile yutularak alınmalıdır.

      Bir dozun alınması unutulursa ve sonraki doza 12 saatten daha az bir süre kaldıysa unutulan doz alınmamalıdır.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      Böbrek yetmezliği:

      Pazopanib ve metabolitlerinin renal yolla atılmasının düşük olduğu göz önüne alındığında böbrek yetmezliğinin pazopanib farmakokinetiğinde klinik açıdan anlamlı bir etki yapması beklenmez (bkz Bölüm 5.2). Kreatinin klirensi 30 mL/dak'nın üzerinde olan hastalarda dozaj ayarlaması gerekli değildir. Ancak kreatin klirensi 30 ml/dak değerinin altında olan hastalarda pazopanib kullanılacaksa dikkatli olunmalıdır.

      Karaciğer yetmezliği:

      Karaciğer yetmezliği olan hastalarda dozaj önerileri, değişik derecelerde karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda pazopanib ile yapılan farmakokinetik çalışmalara dayanmaktadır (bkz. Bölüm 5.2). Pazopanib tedavisine başlanmadan önce ve tedavi sırasında karaciğer bozukluklarının olup olmadığını belirlemek üzere tüm hastalara karaciğer fonksiyon testleri uygulanmalıdır (bkz. Bölüm 4.4). Hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalar, potansiyel olarak ilaca maruziyetin artması sebebiyle dikkatle ele alınmalı ve izlenmelidirler. Karaciğer fonksiyon testlerinde hafif anormallik bulunan (normal bilirubin ve herhangi bir düzeyde alanin aminotransferaz (ALT) artışı veya ALT değerinden bağımsız olarak üst normal sınırın (ULN) 1,5 katı bilirubin (> %35 direkt) artışı olarak tanımlanan) hastalarda tedaviye günde bir kez 800 mg pazopanib dozu ile başlanılması önerilir. Orta şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda (ALT değerlerinden bağımsız olarak bilirubinde > 1,5 x ila 3 x ULN kat artış olarak tanımlanır) pazopanib dozunun günde bir kez 200 mg'a düşürülmesi önerilmektedir (bkz. Bölüm 5.2).

      Pazopanib, şiddetli karaciğer yetmezliği (ALT düzeyinden bağımsız olarak total bilirubin değerinin > 3 x ULN kat artışı şeklinde tanımlanır) olan hastalarda kontrendikedir (bkz Bölüm 4.3).

      Karaciğer fonksiyonlarının izlenmesi ve ilaçla indüklenen karaciğer toksisitesi olan hastalarda doz ayarlaması için Bölüm 4.4'e bakınız.

      Pediatrik popülasyon:

      Organ büyümesi ve matürasyonu ile ilgili güvenlilik endişeleri nedeniyle pazopanib 2 yaş altı çocuklarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.3).

      Pazopanibin 2 ile 18 yaş arası çocuklardaki güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir (bkz. Bölüm 5.1).

      Geriyatrik popülasyon:

      65 yaş ve üstündeki hastalarda pazopanib kullanımına ilişkin sınırlı veri mevcuttur. Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda en az 65 yaşın üzerindeki hastalar ile daha genç hastalar arasında pazopanibin güvenliliğine ilişkin klinik açıdan anlamlı fark bulunmamıştır. Bildirilen diğer klinik deneyimde yaşlı hastalar ile genç hastalar arasında yanıt açısından bir fark tanımlanmamakla birlikte bazı yaşlı hastaların daha duyarlı olabileceği göz ardı edilemez.

      4.3. Kontrendikasyonlar

      Etkin madde

      VOPAZZİ gebelik döneminde kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.6). 2 yaş altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      Hepatik etkiler:

      Pazopanib kullanımı sırasında karaciğer yetmezliği vakaları (ölümle sonuçlananlar dahil) bildirilmiştir. Hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalara pazopanib uygulaması dikkatli yapılmalı ve bu hastalar yakından izlenmelidir.

      Serum karaciğer testlerinde hafif anormallik (ya normal bilirubin ve herhangi bir derece ALT yükselmesi ya da ALT değeri fark etmeksizin 1,5 x ULN'ye kadar bilirubin yükselmesi şeklinde) olan hastalarda tedaviye günde bir kez 800 mg pazopanib dozu ile başlanması önerilir. Orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda günde 200 mg'lık azaltılmış pazopanib dozu önerilmektedir (ALT değeri fark etmeksizin > 1,5 ila 3 x ULN bilirubin yükselmesi) (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2). Pazopanib, şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda önerilmez (ALT değeri fark etmeksizin toplam bilirubin > 3 x ULN) (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2). Bu hastalarda 200 mg'lık dozda maruziyet, her ne kadar oldukça değişken olsa da, belirgin şekilde azalmaktadır; değerlerin, klinik açıdan anlamlı bir etki elde etmek için yeterli olmadığı düşünülmektedir.

      Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda serum transaminazlar (ALT, aspartat aminotransferaz [AST]) ve bilirubin düzeylerinde artışlar gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Olguların çoğunda,

      alkalin fosfataz ya da bilirubin artışlarının eşlik etmediği izole ALT ve AST yükselmeleri bildirilmiştir. 60 yaşın üzerindeki hastalar hafif (>3xULN) ila şiddetli (>8xULN) ALT yükselmesi açısından daha yüksek risk altında olabilir. HLA-B*57:01 aleli taşıyan hastalar pazopanib ile ilişkili ALT yükselmeleri açısından daha yüksek risk altındadır. Genotip ya da yaşa bakılmaksızın pazopanib kullanan tüm hastalarda karaciğer işlevi izlenmelidir (bkz. Bölüm 5.1).

      Pazopanib ile tedaviye başlanmadan önce ve tedavinin 3, 5, 7 ve 9. haftalarında serum karaciğer testi izlenmelidir. Serum karaciğer testi daha sonra 3 ve 4. aylarda da yapılmalı ve klinik durumun gerektirdiği durumlarda diğer testler de izlenmelidir. Periyodik izlem, 4. ay sonrasında devam etmelidir.

      Aşağıdaki kılavuzlar, başlangıçta toplam bilirubin değerleri ≤ 1,5 x ULN ve AST ve ALT ≤ 2 x ULN olan hastalara yöneliktir.

        Serum transaminaz düzeylerinde 3 x ULN ila 8 x ULN arasında izole artışlar görülen hastalarda, serum transaminaz değerleri evre 1 (NCI CTCAE) veya başlangıç düzeyine dönene kadar karaciğer fonksiyonu haftalık olarak izlenerek pazopanib tedavisine devam edilebilir.

        Serum transaminazlarının değeri > 8 x ULN olan hastalarda pazopanib tedavisi, serum transaminaz değerleri evre 1 (NCI CTCAE) veya başlangıç düzeyine dönene kadar kesilmelidir. Pazopanib tedavisinin yeniden başlatılmasıyla elde edilecek potansiyel yararın hepatotoksisite riskinden daha fazla olduğu düşünülüyorsa, pazopanib tedavisi günlük 400 mg'lık daha düşük dozda yeniden başlatılmalı ve 8 hafta süreyle haftada bir kez serum karaciğer testleri yapılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2). Pazopanibin yeniden uygulanmasını takiben ALT değerleri > 3 x ULN düzeyinde yeniden artarsa, pazopanib tedavisi kalıcı olarak kesilmelidir.

        Serum transaminazlarının düzeyleri > 3 x ULN ve bilirubin düzeyleri > 2 x ULN düzeyine yükselirse pazopanib tedavisi kalıcı olarak kesilmelidir. Hastalar, evre 1 (NCI CTCAE) veya başlangıç düzeyine dönene kadar izlenmelidir. Pazopanib bir üridin glukronosilat transferaz (uridine glucuronosyl transferase; UGT1A1) inhibitörüdür. Gilbert sendromu görülen hastalarda hafif, indirekt (konjuge edilmemiş) hiperbilirubinemi meydana gelebilir. Gilbert sendromu olduğu bilinen veya şüphelenilen, sadece hafif indirekt hiperbilirubinemisi olan ve ALT değerlerinde > 3 x ULN'lik artış görülen hastalar, izole ALT artışlarına yönelik öneriler uyarınca kontrol edilmelidir.

      Pazopanib ve simvastatinin eşzamanlı kullanımı, ALT düzeylerinde artış riskini artırmaktadır (bkz. Bölüm 4.5) ve bu ilaçlar dikkatli bir şekilde ve yakın gözetim altında kullanılmalıdır.

      Hipertansiyon:

      Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda, yeni tanı konmuş semptomatik yükselmiş kan basıncı epizodları (hipertansif krizler) dahil olmak üzere hipertansiyon olayları meydana gelmiştir. Pazopanib tedavisinden önce kan basıncı iyi kontrol edilmelidir. Hastalar, tedaviye başlanmasının hemen ardından (pazopanib tedavisine başladıktan sonra bir haftayı geçmeyecek

      şekilde) hipertansiyon yönünden değerlendirilmeli ve ondan sonra da sıklıkla kan basıncını kontrol altında tutmak amacıyla izlenmelidir. Pazopanib tedavisinin erken dönemlerinde (vakaların yaklaşık % 40'ı 9. günden önce meydana gelirken yaklaşık % 90'ı ilk 18 haftada meydana gelmiştir) kan basıncında yükselmeler (sistolik kan basıncı ≥ 150 veya diyastolik kan basıncı ≥ 100 mmHg) meydana gelmektedir. Kan basıncı izlenmeli ve anti-hipertansif tedavi ile pazopanib doz modifikasyonundan (klinik karara göre tedaviye ara verme ve daha düşük bir dozda tekrar başlama) oluşan bir kombinasyon ile derhal kontrol altına alınmalıdır (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.8). Hipertansif kriz yönünde bir gösterge varsa ya da hipertansiyon şiddetli ise ve anti- hipertansif tedavi ve pazopanib dozunda azaltmaya rağmen devam ediyorsa pazopanib tedavisi kesilmelidir.

      Posterior geri dönüşümlü ensefalopati sendromu (PRES)/Geri dönüşümlü posterior lökoensefalopati sendromu (RPLS)

      PRES/RPLS pazopanib ile ilişkili olarak bildirilmiştir. PRES/RPLS baş ağrısı, hipertansiyon, nöbet, letarji, konfüzyon, körlük ve diğer görsel ve nörolojik bozukluklar ile kendini gösterebilir ve ölümcül olabilir. PRES/RPLS gelişen hastalarda pazopanib kalıcı olarak bırakılmalıdır.

      İnterstisyel akciğer hastalığı (ILD)/Pnömoni

      Pazopanib ile bağlantılı olarak ölümcül olabilen ILD bildirilmiştir (bkz. bölüm 4.8). Hastalar, ILD'ye/pnömoniye işaret edebilecek pulmoner semptomlar açısından izlenmelidir ve ILD ya da pnömoni geliştiren hastalarda pazopanib tedavisi kesilmelidir.

      Kardiyak Disfonksiyon/Kalp yetmezliği

      Tedavi öncesinde kardiyak disfonksiyonu olan hastalarda tedaviye başlamadan önce pazopanibin riskleri ve yararları göz önüne alınmalıdır. Orta şiddet ila şiddetli kalp yetmezliği olan veya normalin altında LVEF olan hastalarda pazopanibin güvenliliği ve farmakokinetiği çalışılmamıştır.

      Pazopanib ile yürütülen klinik çalışmalarda konjestif kalp yetmezliği ve sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) azalması gibi kardiyak fonksiyon bozukluğu olayları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). RCC'de (VEG108844) pazopanib ile sunitinibin karşılaştırıldığı randomize bir klinik çalışmada gönüllülerin çalışma başlangıcında ve sonrasında LVEF ölçümleri yapılmıştır. Miyokard fonksiyon bozukluğu, pazopanib kolundaki hastaların

      %13'ünde (47/362) görülürken aynı oran sunitinib kolunda %11 (42/369) olmuştur. Konjestif kalp yetmezliği her iki tedavi kolunda da %0,5 hastada gözlenmiştir. Faz III VEG110727 STS çalışmasında konjestif kalp yetmezliği 240 olgunun 3'ünde bildirilmiştir (%1). Başlangıç sonrası ve takip LVEF ölçümleri olan olgularda LVEF düşüşleri, pazopanib kolundaki hastaların %11'inde (15/140) görülürken aynı oran plasebo kolunda %3 (1/39) bulunmuştur.

      Risk faktörleri: STS faz III çalışmasının pazopanib kolundaki 15 hastanın 13'ünde eşzamanlı hipertansiyon olup bu durum, kardiyak art yükü artırma suretiyle risk altındaki hastalarda kardiyak fonksiyon bozukluğunu kötüleştirmiş olabilir. Bu 15 hasta dahil olmak üzere STS faz

      III çalışmasına katılan hastaların %99'u (243/246) antrasiklin ile tedavi edilmiştir. Önceki antrasiklin tedavisi, kardiyak fonksiyon bozukluğu açısından bir risk faktörü olabilir.

      Tedavi sonucu: Sonuç olarak 15 kişinin 4'ü tamamen iyileşirken (temel değerin %5'inin içerisinde) ve 5'i kısmen iyileşmiştir (normal aralığın içerisinde, fakat %5 temel değerin altında). Bir kişi iyileşmemiştir ve diğer 5 kişi için izleme verileri mevcut değildir.

      Tedavi: LVEF'de önemli azalmalar görülen hastalarda, klinik olarak endike olduğu şekilde, pazopanibin kesilmesi ve/veya dozunun azaltılmasına hipertansiyon (mevcutsa, yukarıdaki hipertansiyon uyarı bölümünü inceleyiniz) tedavisi de eşlik etmelidir. Hastalar konjestif kalp yetmezliğini gösteren klinik belirti ve semptomlar için dikkatle izlenmelidir. Kardiyak disfonksiyon riski bulunan hastalarda başlangıçta ve periyodik olarak LVEF değerlendirmesi önerilmektedir.

      QT uzaması ve Torsade de Pointes:

      Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda QT uzaması ve Torsade de Pointes vakaları meydana gelmiştir (bkz Bölüm 4.8). Pazopanib QT aralığı uzama hikayesi olan hastalarda, antiaritmikler veya QT aralığında uzamaya neden olabilen diğer ilaçları kullanan veya önceden mevcut önemli kardiyak hastalığı olan hastalarda dikkatli şekilde kullanılmalıdır.

      Pazopanib kullanımı sırasında EKG parametrelerinin başlangıçta ve periyodik olarak izlenmesi ve elektrolit dengesinin (örn, kalsiyum, magnezyum, potasyum) normal aralık dahilinde tutulması önerilmektedir.

      Arteriyel trombotik olaylar:

      Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda miyokard infarktüsü, miyokardiyal iskemi, iskemik inme ve geçici iskemik atak gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Ölümcül olaylar gözlenmiştir. Pazopanib, trombotik olay riski yüksek veya bir trombotik olay öyküsü bulunan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Pazopanib, geçmiş 6 ay içerisinde bir olay yaşamış hastalarda incelenmemiştir. Hastanın bireysel yarar/risk durumu değerlendirilerek bir tedavi kararı verilmelidir.

      Venöz tromboembolik olaylar:

      Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda, venöz tromboz ve ölümcül pulmoner emboli dahil olmak üzere venöz tromboembolik olaylar meydana gelmiştir. Gerek RRC gerekse STS çalışmalarında gözlenmiş olmakla birlikte RCC popülasyonuna (%2) kıyasla STS popülasyonunda insidans daha yüksek olmuştur (%5).

      Trombotik Mikroanjiyopati:

      Monoterapi olarak, bevasizumab ile kombinasyon halinde ve topotekan ile kombinasyon halinde pazopanibe ilişkin klinik çalışmalarda trombotik mikroanjiyopati (TMA) bildirilmiştir (bkz..Bölüm 4.8). TMA gelişen hastalarda pazopanib kalıcı olarak bırakılmalıdır. Tedavi bırakıldıktan sonra TMA etkilerinde düzelme gözlenmiştir. Pazopanib diğer ajanlarla kombinasyon halinde kullanım için endike değildir.

      Hemorajik olaylar:

      Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda hemorajik olaylar bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Ölümcül hemorajik olaylar meydana gelmiştir. Pazopanib son altı ay içerisinde hemoptizi, serebral veya klinik açıdan anlamlı gastrointestinal (GI) hemoraji öyküsü bulunan hastalarda kullanılmamalıdır. Pazopanib anlamlı hemoraji riski bulunan hastalarda dikkatli şekilde kullanılmalıdır.

      Anevrizmalar ve arter diseksiyonları

      VEGF yolak inhibitörlerinin, hipertansiyonu olan veya olmayan hastalarda kullanılması, anevrizmalar ve/veya arter diseksiyonları oluşumunu kolaylaştırabilir. Pazopanib başlamadan önce, hipertansiyon veya anevrizma öyküsü gibi risk faktörleri olan hastalarda bu risk dikkatle değerlendirilmelidir.

      Gastrointestinal perforasyon ve fistül:

      Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda GI perforasyon ve fistül olayları meydana gelmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Ölümcül perforasyon olayları meydana gelmiştir. Pazopanib GI perforasyonu veya fistül için yüksek risk bulunan hastalarda dikkatli şekilde kullanılmalıdır.

      Yara iyileşmesi:

      Yara iyileşmesinde pazopanibin etkisine ilişkin bir çalışma yapılmamıştır. Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (VEGF) inhibitörleri yara iyileşmesini geciktirebildiği için pazopanib tedavisi planlanan cerrahiden en az 7 gün önce kesilmelidir. Cerrahiden sonra pazopanib tedavisine devam edilmesi kararı yeterli yara iyileşmesine ilişkin klinik değerlendirmeye dayandırılmalıdır. Yara açılması bulunan hastalarda pazopanib kesilmelidir.

      Hipotiroidizm:

      Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda hipotiroidizm olayları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Tiroid fonksiyonları için başlangıç laboratuvar ölçümleri tavsiye edilir, hipotiroidizmli hastalar pazopanib tedavisine başlamadan önce standart medikal uygulamalara bağlı olarak tedavi edilmelidir. Tüm hastalar pazopanib tedavisinde tiroid bozukluk belirtileri için yakından takip edilmelidir. Tiroid fonksiyon testleri periyodik olarak izlenmeli ve standart medikal uygulamalara bağlı olarak tedavi edilmelidir.

      Proteinüri:

      Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda proteinüri rapor edilmiştir. Tedavi süresince, başlangıçta ve periyodik olarak idrar analizleri önerilmektedir ve hastalar proteinürinin kötüleşmesi açısından izlenmelidir. Eğer hastada nefrotik sendrom gelişirse pazopanib kesilmelidir.

      Tümör lizis sendromu (TLS):

      Pazopanib kullanımı ile ölümcül TLS de dahil olmak üzere TLS oluşumu ilişkilendirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). TLS riski artmış olan hastalar; hızlı büyüyen tümörlere, yüksek bir tümör yüküne, renal disfonksiyona veya dehidrasyona sahip hastalardır. VOPAZZİ başlatılmadan önce, yüksek ürik asit düzeylerinin tedavisi ve intravenöz hidrasyon gibi önleyici tedbirler

      düşünülmelidir. Risk altındaki hastalar yakından takip edilmeli ve klinik olarak endike olduğu durumlarda tedavi edilmelidir.

      Pnömotoraks:

      İlerlemiş yumuşak doku sarkomunda pazopanib ile yapılan klinik çalışmalarda, pnömotoraks vakaları meydana gelmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Pazopanib tedavisi gören hastaların pnömotoraks belirtileri ve sendromları açısından yakından izlenmesi gereklidir.

      Enfeksiyonlar:

      Bazıları ölümle sonuçlanan ciddi enfeksiyon vakaları (nötropeni ile birlikte veya nötropeni olmadan) bildirilmiştir.

      Diğer sistemik anti-kanser tedavileri ile kombinasyon:

      Pazopanibin pemetrexed (küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (NSCLC)) ve lapatinib (serviks kanseri) ile kombinasyon halinde kullanıldığı klinik çalışmalar, artan toksisite ve/veya mortalite sebebiyle ve bu rejimlerle güvenli ve efektif doz kombinasyonu belirlenemediği için erken aşamada sonlandırılmıştır.

      Pediyatrik popülasyon:

      Pazopanibin etki mekanizması, erken post natal gelişim döneminde organ büyümesini ve olgunlaşmasını ciddi şekilde etkileyebildiği için (bkz. Bölüm 5.3), pazopanib tedavisi 2 yaşından küçük pediyatrik hastalara uygulanmamalıdır.

      Gebelik:

      Hayvanlar üzerinde yürütülen klinik öncesi çalışmalar üreme toksisite varlığını göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). Eğer pazopanib gebelik sırasında kullanılıyorsa ya da hasta pazopanib kullanırken hamile kalırsa, fetüs için oluşabilecek potansiyel tehlike hastaya anlatılmalıdır. Gebe kalma potansiyeli bulunan kadınlara, pazopanib kullandıkları süre boyunca gebelikten kaçınmaları önerilmelidir (bkz. Bölüm 4.6).

      Etkileşimler:

      Güçlü sitokrom P450(CYP)3A4, meme kanseri direnç proteini (BCRP) veya P-glikoprotein (P- gp) inhibitörleri ile eş zamanlı kullanımı, pazopanibe maruziyet riskini arttırdığı için bu bileşiklerde beraber kullanımından kaçınılmalıdır. (bkz. Bölüm 4.5) CYP3A4, BCRP veya P- gp inhibisyon potansiyeli bulunmayan veya minimum olan tıbbi ürünlerin alternatif kombinasyonlarının seçimi göz önünde bulundurulmalıdır.

      Pazopanib maruziyetini azaltma riskinden dolayı CYP3A4 indükleyicileri ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

      Ketokonazol ile birlikte kullanımında hiperglisemi vakaları gözlenmiştir.

      Pazopanib, üridin difosfat glukuronil transferaz 1A1 (UGT1A1) inhibitörü olduğu için, pazopanib UGT1A1 substratları (örn. irinotekan) ile birlikte uygulanırken dikkat edilmelidir (bkz. Bölüm 4.5).

      Pazopanib tedavisi sırasında greyfurt suyu kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      Diğer ilaçların pazopanib üzerindeki etkileri

      İn vitro çalışmalar insan karaciğer mikrozomlarında pazopanibin oksidatif metabolizmasına temelde CYP3A4 enziminin aracılık ettiğini ve CYP1A2 ve CYP2C8 enzimlerinin minör katkıda bulunduğunu düşündürmüştür. Bu nedenle CYP3A4 inhibitörleri ve indükleyicileri pazopanib metabolizmasını değiştirebilir.

      CYP3A4, P-gp, BCRP inhibitörleri

      Pazopanib, CYP3A4, P-gp ve BCRP için bir substrattır.

      Pazopanibin (günde bir kez 400 mg) güçlü CYP3A4 ve P-gp inhibitörü, ketokonazol (günde bir kez 400 mg) ile birlikte art arda 5 gün uygulanması sonucunda; pazopanibin tek başına verilmesine (7 gün boyunca günde bir kez 400 mg) kıyasla, ortalama pazopanib Eğri Altı Alan (EAA)ve Cdeğerlerinde sırasıyla % 66 ve % 45 artış meydana gelmiştir. Tek başına pazopanib 800 mg uygulamasından sonra ve pazopanib 400 mg artı ketokonazol 400 mg uygulamasından sonra yapılan pazopanib C(ortalamalar aralığı 27,5 ila 58,1 mikrogram/ml) ve EAA(ortalamalar aralığı 48,7 ila 1040 mikrogram*h/ml) farmakokinetik parametreleri karşılaştırmaları (ortalama C59,2 mikrogram/ml, ortalama EAA1300 mikrogram*h/ml), güçlü CYP3A4 ve P-gp inhibitörü varlığında günde bir kez pazopanib 400 mg dozuna azaltmanın çoğu hastada, tek başına günde bir kez pazopanib 800 mg uygulamasından sonra gözlenen ile benzer sistemik maruziyet ile sonuçlanacağını göstermiştir. Ancak bazı hastalar tek başına günlük 800 mg pazopanib uygulaması sonrasında gözlenenden daha fazla sistemik maruziyet gösterebilmektedir.

      Pazopanib ile birlikte diğer güçlü CYP3A4 inhibitörlerinin kullanılması (örn, itrakonazol, klaritromisin, atazanavir, indinavir, nefazodon, nelfinavir, ritonavir, saquinavir, telitromisin, vorikonazol) pazopanib konsantrasyonlarını artırabilir. Greyfurt suyu bir CYP3A4 inhibitörü içermekte olup ayrıca plazmadaki pazopanib konsantrasyonlarını artırabilir.

      1500 mg lapatinib (CYP3A4 ve P-gp'nin zayıf bir inhibitörü ve BCRP'nin potent bir inhibitörü) ile 800 mg pazopanib uygulaması tek başına 800 mg pazopanib uygulamasına kıyasla ortalama pazopanib EAAve Cdeğerlerinde yaklaşık %50 ila %60 artışa neden olmuştur. Lapatinib tarafından P-gp ve/veya BCRP inhibisyonu, muhtemelen pazopanibe maruziyetin artışına katkıda bulunmuştur.

      Pazopanibin lapatinib gibi CYP3A4, P-gp ve BCRP inhibitörleri ile birlikte uygulanması plazma pazopanib konsantrasyonlarında artışla sonuçlanacaktır. Güçlü P-gp veya BCRP inhibitörleriyle birlikte uygulama ayrıca, merkezi sinir sistemine (MSS) dağılım da dahil olmak üzere pazopanibe maruziyeti ve pazopanibin dağılımını değiştirebilir.

      Pazopanibin güçlü bir CYP3A4 inhibitörü ile eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4). Eğer güçlü bir CYP3A4 inhibitörüne tıbbi olarak uygun bir alternatif bulunması söz konusu değilse, eş zamanlı kullanım süresince pazopanibin dozu günlük 400 mg'a

      azaltılmalıdır. Bu durumda advers reaksiyonlar açısından yakından izlem yapılmalıdır ve ilave doz azaltımları, ilaca bağlı yan etkilerin gözlenmesi halinde eğer uygunsa göz ününde bulundurulabilir.

      Güçlü P-gp veya BCRP inhibitörleri ile kombinasyondan kaçınılmalıdır veya P-gp veya BCRP için minimum inhibisyon potansiyeli olan veya hiç olmayan alternatif eşzamanlı ilaç seçilmesi önerilmektedir.

      CYP3A4, P-gp, BCRP indükleyiciler

      Rifampin gibi CYP3A4 indükleyicileri plazma pazopanib konsantrasyonlarını düşürebilir. Pazopanibin potent P-gp veya BCRP indükleyiciler ile birlikte kullanımı pazopanib maruziyetini ve MSS'ne yayılma da dahil olmak üzere pazopanib dağılımını değiştirebilir. Enzim veya taşıyıcı indüksiyonu potansiyeli en düşük düzeyde olan veya hiç bulunmayan alternatif eşzamanlı ilaç seçilmesi önerilmektedir.

      Pazopanibin diğer ilaçlar üzerindeki etkileri

      İnsan karaciğer mikrozomları ile yapılan in vitro çalışmalar pazopanibin CYP enzimleri 1A2, 3A4, 2B6, 2C8, 2C9, 2C19 ve 2E1'i inhibe ettiğini göstermiştir. İnsan CYP3A4 enzimlerinin potansiyel indüksiyonu bir in vitro insan Pregnane X Receptor (PXR) testinde gösterilmiştir. Günde bir kez 800 mg pazopanib ile yapılan klinik farmakoloji çalışmaları pazopanibin kanser hastalarında kafein (CYP1A2 prob substratı), varfarin (CYP2C9 prob substratı) veya omeprazol (CYP2C19 prob substratı) farmakokinetiğinde klinik açıdan anlamlı bir etkiye sahip olmadığını göstermiştir. Pazopanib ortalama midazolam EAA ve C(CYP3A4 prob substratı) değerlerinde yaklaşık %30 artışa ve oral yolla dekstrometorfan (CYP2D6 prob substratı) uygulandıktan sonra idrardaki dekstrometorfan-dekstorfan konsantrasyonu oranında % 33 ila

      % 64 artışa neden olmuştur. Günde bir kez 800 mg pazopanib ve haftada bir kez 80 mg/m paklitakselin (CYP3A4 ve CYP2C8 substratı) birlikte uygulanması paklitaksel EAA ve Cdeğerlerinde sırasıyla ortalama %26 ve %31 artışa neden olmuştur.

      In vitro ICve in vivo Cdeğerlerine dayanarak, pazopanibin GSK1268992 ve GSK1268997 metabolitleri, pazopanibin BCRP üzerinden net inhibitör etkisine katkı sağlayabilmektedirler. Ayrıca, gastrointestinal kanalda BCRP ve P-gp'nin pazopanib kullanımı ile oluşabilecek inhibisyonu göz ardı edilemez. Pazopanibin diğer oral BCRP ve P-gp substratları ile birlikte kullanılması durumunda dikkatli olunmalıdır.

      İn vitro koşullarda pazopanib, insan organik anyon taşıyıcı polipeptidi (OATP1B1) inhibe etmiştir. Pazopanibin, OATP1B1 substratlarının (örn. statinler, bkz. aşağıda “Eşzamanlı Pazopanib ve Simvastatin kullanımı üzerindeki etkisiâ€) farmakokinetik özelliklerini değiştirme olasılığı göz ardı edilemez.

      Pazopanib, in vitro ortamda üridin difosfoglukuronil-transferaz 1A1 (UGT1A1) enziminin bir inhibitörüdür. İrinotekanın aktif metaboliti SN-38 OATP1B1 ve UGT1A1 substratıdır. Günde bir kez pazopanib 400 mg'ın setuksimab 250 mg/m ve irinotekan 150 mg/m ile bir arada

      uygulanması, SN-38'e sistemik maruziyette yaklaşık %20'lik bir artış ile sonuçlanmıştır. Yabanıl tip aleli olan bireyler ile karşılaştırıldığında UGT1A1*28 polimorfizmi olan bireylerde pazopanib, SN-38 dispozisyonu üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabilir. Ancak UGT1A1 genotipinin SN-38 dispozisyonu üzerindeki etkisinde her zaman prediktif niteliğinin olmadığı görülmüştür. Pazopanib, UGT1A1 substratları ile bir arada uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

      Pazopanibin OATP1B1 substratlarının (örn. rosuvastatin) farmakokinetiğini etkileyeceği göz ardı edilemez.

      Pazopanib ve simvastatinin eşzamanlı kullanımının etkisi

      Pazopanib ve simvastatinin eşzamanlı kullanımı, ALT değerlerinde yükseliş insidansını artırmaktadır. Pazopanib ile yapılan klinik çalışmalardan toplanan veriler kullanılarak yapılan bir meta-analizin sonuçları, eşzamanlı simvastatin kullanımı olan 11/41 (%27) hastayla karşılaştırıldığında statin kullanmamış 126/485 (%14) hastada ALT >3x ULN bildirildiğini göstermektedir (p = 0,038). Eşzamanlı simvastatin alan bir hastada ALT düzeyleri artarsa, pazopanib dozaj kılavuzları takip edilmeli ve simvastatin kesilmelidir (bkz. Bölüm 4.4). Diğer statinlerle pazopanib eşzamanlı uygulanırken dikkatli olunmalıdır çünkü ALT düzeyleri üzerine etkilerini belirlemek için yeterli veri mevcut değildir. Pazopanibin diğer statinlerin (örn. atorvastatin, fluvastatin, pravastatin, rosuvastatin) farmakokinetiğini etkileme olasılığı dışlanamaz.

      Yiyecek ve içecek ile kullanılması

      Yüksek oranda veya düşük oranda yağ içeren öğünlerle birlikte pazopanib uygulanması, EAA ve Cdeğerlerinde yaklaşık 2 kat artışa neden olmuştur. Bu nedenle pazopanib öğünlerden en az 1 saat önce veya 2 saat sonra uygulanmalıdır.

      Mide asiditesini yükselten ilaçlar

      Pazopanibin esomeprazol ile birlikte kullanımı pazopanibin biyoyararlanımını yaklaşık olarak

      % 40 (EAA ve C) düşürmektedir. Pazopanibin mide asiditesini yükselten ilaçlar ile birlikte uygulanmasından kaçınılmalıdır. Eğer proton pompa inhibitörü (PPI) ile birlikte kullanımı tıbbi açıdan gerekliyse, pazopanib dozunun günde 1 kez akşam saatlerinde aç karnına PPI ile birlikte alınması önerilmektedir. Eğer H2-reseptör antagonisti ile birlikte uygulanması tıbbi açıdan gerekliyse, pazopanib H2-reseptör antagonist dozundan en az 2 saat önce veya en az 10 saat sonra aç karnına alınmalıdır. Pazopanib, kısa etkili antiasit alınmasından 1 saat önce veya 2 saat sonra alınmalıdır. PPI ve H2-reseptör antagonistlerinin birlikte nasıl uygulanacağı ile ilgili tavsiyeler fizyolojik değerlendirmelere bağlıdır.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Gebelik kategorisi: D

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Doğurganlık çağındaki kadınlar, pazopanib tedavisi sırasında ve tedaviden en az 2 hafta sonrasına kadar yeterli kontrasepsiyon kullanmaları ve gebelikten kaçınmaları konusunda uyarılmalıdır.

      Erkek hastalar (vasektomi yaptırmış olanlar dahil) pazopanib kullanırken ve son pazopanib dozunu takiben en az 2 hafta boyunca, üreme potansiyeline sahip kadın partnerlerine ve gebe partnerlerine potansiyel ilaç maruziyetinden kaçınmak üzere cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmalıdır.

      Gebelik dönemi

      Gebe kadınlarda pazopanib kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda üreme toksisitesi görülmüştür (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

      Gebelik sırasında pazopanib kullanılırsa veya hasta pazopanib alırken hamile kalırsa, fetüse yönelik potansiyel tehlike hastaya açıklanmalıdır.

      VOPAZZİ, hastanın klinik durumu pazopanib ile tedaviyi gerektirmedikçe gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

      Laktasyon dönemi

      Laktasyon sırasında pazopanibin güvenli kullanımı belirlenmemiştir. Pazopanibin veya metabolitlerinin insan sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Pazopanibin hayvan sütü ile atılımına ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Emzirilen çocuk açısından risk göz ardı edilemez. Pazopanib tedavisi sırasında emzirme kesilmelidir.

      Üreme yeteneği / Fertilite

      Hayvan çalışmaları, pazopanib ile tedavinin erkek ve kadın fertilitesini etkileyebileceğini göstermektedir (bkz. Bölüm 5.3).

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      VOPAZZİ'nin araç ve makine kullanımı üzerinde etkisi yoktur ya da etki ihmal edilebilir düzeydedir. Pazopanib farmakolojisi göz önüne alındığında bu aktiviteler üzerinde zararlı bir etkisi olup olmadığı öngörülemez. Hastanın muhakeme, motor veya kognitif yetenekler gerektiren işleri yapabilme becerisi hastanın klinik durumu ve pazopanibin istenmeyen etki profili göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. Hastalar, baş dönmesi, yorgunluk ya da güçsüzlük durumunda araç ya da makine kullanımından kaçınmalıdır.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      RRC'li hastalarda pazopanibin (toplam n=1149) güvenliliği ve tolerabilitesinin genel değerlendirilmesinde pivotal RCC çalışması (VEG105192, n=290), uzatma çalışması (VEG107769, n=71), destekleyici Faz II çalışma (VEG102616, n=225) ve randomize, açık

      etiketli, paralel grup Faz III eşit etkililik çalışmasının (VEG108844, n=557) birleştirilmiş verileri değerlendirilmiştir (bkz. Bölüm 5.1).

      Öncü STS çalışması (VEG110727, n=369) ve destekleyici Faz II çalışmadan (VEG20002, n=142) elde edilen birleştirilmiş veriler, STS'li hastalarda (toplam güvenlilik popülasyonu sayısı=382) pazopanibin genel güvenlilik ve tolerabilite incelemesinde değerlendirilmiştir (bkz. Bölüm 5.1).

      RCC veya STS çalışmalarında tespit edilmiş, pazopanib tedavisi ile ilişkili en önemli istenmeyen etkiler geçici iskemik atak, iskemik inme, miyokard iskemisi, miyokard infarktüsü ve serebral infarktüs, kardiyak disfonksiyon, gastrointestinal perforasyon ve fistül, QT uzaması, Torsade de Pointes ve pulmoner, gastrointestinal ve serebral hemoraji olup bu olayların tümü tedavi uygulanan hastaların %1'inden daha azında bildirilmiştir. STS çalışmalarında tanımlanmış diğer önemli ciddi istenmeyen etkiler, venöz tromboembolik olaylar, sol ventrikül disfonksiyonu ve pnömotoraks olarak belirtilmiştir.

      Pazopanib ile muhtemelen ilişkili olduğu düşünülen ölümcül olaylar arasında gastrointestinal hemoraji, pulmoner hemoraji/hemoptizi, anormal hepatik fonksiyon, intestinal perforasyon ve iskemik inme bulunmaktadır.

      RCC ve STS çalışmalarındaki, tedavi ile ilişkili herhangi bir evredeki en yaygın istenmeyen etkiler (hastaların en az %10'unda meydana gelen) aşağıdakilerden oluşmaktadır: Diyare, saç renginde değişiklik, ciltte hipopigmentasyon, eksfolyatif döküntü, hipertansiyon, bulantı, baş ağrısı, yorgunluk, anoreksi, kusma, tat alma duyusunda bozulma, stomatit, kilo azalması, ağrı, alanin aminotransferaz düzeyinde artış ve aspartat aminotransferaz düzeyinde artış.

      RCC ve STS hastalarında bildirilen tedavi ile ilişkili tüm evrelerdeki yan etkiler aşağıda MedDRA vücut organ sistemi sınıfına göre liste halinde sunulmaktadır. Sıklık kategorilendirilmesi için aşağıdaki kategori ölçeği kullanılmıştır:

      Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

      Kategoriler klinik çalışma verilerindeki mutlak sıklıklar temelinde değerlendirilmiştir. Tüm pazopanib klinik çalışmalarından ve spontan bildirimlerden güvenlilik ve tolerabiliteye ilişkin pazarlama sonrası veriler de değerlendirilmiştir. Her bir sistem organ sınıfı içinde, aynı sıklığa sahip advers reaksiyonlar azalan ciddiyet derecesine göre sunulmaktadır.

      RCC çalışmasında (n=1149) veya pazarlama sonrası dönemde rapor edilen tedavi ile ilişkili advers reaksiyonlar:

      Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

      Yaygın: Enfeksiyonlar (nötropeninin eşlik ettiği veya etmediği) Yaygın olmayan: Diş eti enfeksiyonu, enfeksiyöz peritonit

      İyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar (kist ve polipler dahil)

      Yaygın olmayan: Tümör ağrısı

      Kan ve lenf sistemi hastalıkları

      Yaygın: Trombositopeni, nötropeni, lökopeni Yaygın olmayan: Polisitemi

      Seyrek: Trombotik mikroanjiyopati (trombotik trombositopenik purpura ve hemolitik üremik sendrom dahil)

      Endokrin hastalıkları

      Yaygın: Hipotiroidizm

      Metabolizma ve beslenme hastalıkları

      Çok yaygın: İştah azalması

      Yaygın: Dehidrasyon, hipofosfatemi Yaygın olmayan: Hipomagnezemi Bilinmiyor: Tümör lizis sendromu*

      Psikiyatrik hastalıklar

      Yaygın: Uykusuzluk

      Sinir sistemi hastalıkları

      Çok yaygın: Tat alma duyusunda bozulma, baş ağrısı

      Yaygın: Sersemlik, letarji, parestezi, periferik duyusal nöropati

      Yaygın olmayan: Hipoestezi, geçici iskemik atak, uyuklama, serebrovasküler olay, iskemik inme

      Seyrek: Posterior geri dönüşlü ensefalopati sendromu / Geri dönüşlü posterior lökoensefalopati sendromu

      Göz hastalıkları

      Yaygın: Bulanık görme

      Yaygın olmayan: Retina dekolmanı , retina yırtılması , kirpikte renksizleşme

      Kardiyak hastalıklar

      Yaygın olmayan: Bradikardi, kardiyak disfonksiyon, miyokard infarktüsü, miyokard iskemisi

      Vasküler hastalıklar

      Çok yaygın: Hipertansiyon

      Yaygın: Sıcak basması, al basması, venöz tromboembolik olaylar Yaygın olmayan: Hemoraji, hipertansif kriz

      Bilinmiyor: Anevrizmalar ve arter diseksiyonları

      Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

      Yaygın: Epistaksis, disfoni, dispne, hemoptizi

      Yaygın olmayan: Pulmoner hemoraji, rinore, pnömotoraks Seyrek: İnterstisyel akciğer hastalığı/ pnömoni †

      Gastrointestinal hastalıklar

      Çok yaygın: Diyare, bulantı, kusma, karın ağrısı

      Yaygın: Dispepsi, stomatit, flatulans (karında gaz ve şişkinlik), abdominal distansiyon, ağız kuruluğu, ağızda ülser

      Yaygın olmayan: Pankreatit, rektal hemoraji, hematokezi, gastrointestinal hemoraji, melena, sık bağırsak hareketleri, anal hemoraji, kalın bağırsak perforasyonu, ağızda hemoraji, üst gastrointestinal hemoraji, enterokutan fistül, hematemez, hemoroidal hemoraji, ileum perforasyonu, özofagus hemorajisi, retroperitoneal hemoraji

      Hepato-biliyer hastalıklar

      Yaygın: Anormal hepatik fonksiyon, hiperbilirubinemi, hepatotoksisite Yaygın olmayan: Sarılık, karaciğer yetmezliği, ilaca bağlı karaciğer hasarı

      Deri ve deri altı doku hastalıkları

      Çok yaygın: Saç renginde değişiklik, palmar-plantar eritrodizestezi sendromu, alopesi, döküntü

      Yaygın: Deride hipopigmentasyon, eritem, prurit, deride depigmentasyon, ciltte kuruluk, hiperhidroz

      Yaygın olmayan: Tırnak bozuklukları, foto-duyarlılık reaksiyonu, deride eksfolyasyon (soyulma), kabarcıklı döküntü, jeneralize pruritus, papüler döküntü, plantar eritema, eritematöz döküntü, jeneralize döküntü, maküler döküntü, pruritik döküntü, cilt bozukluğu

      Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

      Yaygın: Miyalji, kas spazmları, artralji Yaygın olmayan: Kas-iskelet ağrısı

      Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

      Çok yaygın: Proteinüri

      Yaygın olmayan: Üriner sistemde hemoraji

      Üreme ve meme hastalıkları

      Yaygın olmayan: Menoraji, metroraji, vajinal hemoraji

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

      Çok yaygın: Yorgunluk

      Yaygın: Asteni, mukozal inflamasyon, ödem, göğüs ağrısı Yaygın olmayan: Mukoz membran bozukluğu, ürperme

      Araştırmalar

      Çok yaygın: Alanin aminotransferaz artışı, aspartat aminotransferaz artışı

      Yaygın: Kilo kaybı, kanda kreatinin artışı, kanda bilirubin artışı, beyaz kan hücresi sayısında azalma, lipaz artışı, kan basıncında artış, kanda tiroidi uyarıcı hormon artışı, gama- glutamiltransferaz artışı, amilaz artışı, anormal karaciğer fonksiyon testi, kanda üre artışı Yaygın olmayan: Elektrokardiyogram QT uzaması, kan glukozunda azalma, transaminaz artışı, diastolik kan basıncında artış, anormal tiroid fonksiyon testi, sistolik kan basıncında artış, hepatik enzim artışı

      Advers reaksiyonların tablo halinde listesi

      Tablo 1: RCC çalışmasında (n=1149) veya pazarlama sonrası dönemde rapor edilen tedavi ile ilişkili advers reaksiyonlar

      Sistem Organ

      Sınıfı

      Sıklık (tüm

      evrelerde)

      Advers reaksiyon

      Tüm evreler

      Evre 3

      Sayı (%)

      Evre 4

      Sayı (%)

      Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

      Yaygın

      Enfeksiyonlar (nötropeninin eşlik ettiği veya

      etmediği)†

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Yaygın olmayan

      Diş eti enfeksiyonu

      1 (<% 1)

      0

      0

      Enfeksiyöz peritonit

      1 (<% 1)

      0

      0

      İyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar (kist ve polipler

      dahil)

      Yaygın olmayan

      Tümör ağrısı

      1 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Kan ve lenf

      sistemi hastalıkları

      Yaygın

      Trombositopeni

      80 (% 7)

      10 (<% 1)

      5 (<% 1)

      Nötropeni

      79 (% 7)

      20 (% 2)

      4 (<% 1)

      Lökopeni

      63 (% 5)

      5 (<% 1)

      0

      Yaygın

      olmayan

      Polisitemi

      6 (% 0,03)

      1

      0

      Seyrek

      Trombotik mikroanjiyopati (trombotik trombositopenik purpura ve

      hemolitik üremik sendrom dahil) †

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Endokrin

      hastalıkları

      Yaygın

      Hipotiroidizm

      83 (% 7)

      1 (<% 1)

      0

      Metabolizma ve beslenme hastalıkları

      Çok yaygın

      İştah azalması

      317 (% 28)

      14 (% 1)

      0

      Yaygın

      Dehidrasyon

      16 (% 1)

      5 (<% 1)

      0

      Hipofosfatemi

      21 (% 2)

      7 (<% 1)

      0

      Yaygın

      olmayan

      Hipomagnezemi

      10 (<% 1)

      0

      0

      Bilinmiyor

      Tümör lizis sendromu*

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Psikiyatrik hastalıklar

      Yaygın

      Uykusuzluk

      30 (% 3)

      0

      0

      Sinir sistemi hastalıkları

      Çok yaygın

      Tat alma duyusunda

      bozulma

      254 (% 22)

      1 (<% 1)

      0

      Baş ağrısı

      122 (% 11)

      11 (<% 1)

      0

      Yaygın

      Sersemlik

      55 (% 5)

      3 (<% 1)

      1 (<% 1)

      Letarji

      30 (% 3)

      3 (<% 1)

      0

      Parestezi

      20 (% 2)

      2 (<% 1)

      0

      Periferik duyusal

      nöropati

      17 (% 1)

      0

      0

      Yaygın

      olmayan

      Hipoestezi

      8 (<%1)

      0

      0

      Geçici iskemik atak

      7 (<%1)

      4 (<%1)

      0

      Uyuklama

      3 (<%1)

      1 (<%1)

      0

      Serebrovasküler olay

      2 (<%1)

      1 (<%1)

      1 (<%1)

      İskemik inme

      2 (<%1)

      0

      1 (<%1)

      Seyrek

      Posterior geri dönüşlü ensefalopati sendromu / Geri

      dönüşlü posterior

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      lökoensefalopati

      sendromu †

      Göz hastalıkları

      Yaygın

      Bulanık görme

      19 (% 2)

      1 (<% 1)

      0

      Yaygın olmayan

      Retina dekolmanı †

      1 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Retina yırtılması †

      1 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Kirpikte

      renksizleşme

      4 (<% 1)

      0

      0

      Kardiyak

      hastalıklar

      Yaygın

      olmayan

      Bradikardi

      6 (<% 1)

      0

      0

      Kardiyak

      disfonksiyon

      4 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Miyokard infarktüsü

      5 (<% 1)

      1 (<% 1)

      4 (<% 1)

      Miyokard iskemisi

      3 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Vasküler

      hastalıklar

      Çok yaygın

      Hipertansiyon

      473 (% 41)

      115 (% 10)

      1 (<% 1)

      Yaygın

      Sıcak basması

      16 (% 1)

      0

      0

      Al basması

      12 (% 1)

      0

      0

      Venöz tromboembolik

      olaylar

      13 (% 1)

      6 (<% 1)

      7 (<% 1)

      Yaygın

      olmayan

      Hemoraji

      1 (<% 1)

      0

      0

      Hipertansif kriz

      6 (<% 1)

      0

      2 (<% 1)

      Bilinmiyor

      Anevrizmalar ve arter diseksiyonları

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal

      hastalıklar

      Yaygın

      Epistaksis

      50 (% 4)

      1 (<% 1)

      0

      Disfoni

      48 (% 4)

      0

      0

      Dispne

      42 (% 4)

      8 (<% 1)

      1 (<% 1)

      Hemoptizi

      15 (% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Yaygın

      olmayan

      Pulmoner hemoraji

      2 (<% 1)

      0

      0

      Rinore

      8 (<% 1)

      0

      0

      Pnömotoraks

      1 (<% 1)

      0

      0

      Seyrek

      İnterstisyel akciğer

      hastalığı/ pnömoni †

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Gastrointestinal hastalıklar

      Çok yaygın

      Diyare

      614 (% 53)

      65 (% 6)

      2 (<% 1)

      Bulantı

      386 (% 34)

      14 (% 1)

      0

      Kusma

      225 (% 20)

      18 (% 2)

      1 (<% 1)

      Karın ağrısı

      139 (% 12)

      15 (% 1)

      0

      Yaygın

      Dispepsi

      83 (% 7)

      2 (<% 1)

      0

      Stomatit

      96 (% 8)

      4 (<% 1)

      0

      Flatulans (karında

      gaz ve şişkinlik)

      43 (% 4)

      0

      0

      Abdominal

      distansiyon

      36 (% 3)

      2 (<% 1)

      0

      Ağız kuruluğu

      28 (% 2)

      3 (<% 1)

      0

      Ağızda ülser

      27 (% 2)

      0

      0

      Yaygın

      olmayan

      Pankreatit

      8 (<% 1)

      4 (<% 1)

      0

      Rektal hemoraji

      8 (<% 1)

      2 (<% 1)

      0

      Hematokezi

      6 (<% 1)

      0

      0

      Gastrointestinal

      hemoraji

      4 (<% 1)

      2 (<% 1)

      0

      Melena

      4 (<% 1)

      1(<% 1)

      0

      Sık bağırsak

      hareketleri

      3 (<% 1)

      0

      0

      Anal hemoraji

      2 (<% 1)

      0

      0

      Kalın bağırsak perforasyonu

      2 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Ağızda hemoraji

      2 (<% 1)

      0

      0

      Üst gastrointestineal

      hemoraji

      2 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Enterokutan fistül

      1 (<% 1)

      0

      0

      Hematemez

      1 (<% 1)

      0

      0

      Hemoroidal hemoraji

      1 (<% 1)

      0

      0

      İleum perforasyonu

      1 (<% 1)

      0

      1 (<% 1)

      Özofagus hemorajisi

      1 (<% 1)

      0

      0

      Retroperitoneal hemoraji

      1 (<% 1)

      0

      0

      Hepato-biliyer

      hastalıklar

      Yaygın

      Anormal hepatik fonksiyon

      29 (% 3)

      13 (% 1)

      2 (<% 1)

      Hiperbilirubinemi

      38 (% 3)

      2 (<% 1)

      1 (<% 1)

      Hepatotoksisite

      18 (% 2)

      11(<% 1)

      2 (<% 1)

      Yaygın

      olmayan

      Sarılık

      3 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Karaciğer yetmezliği

      1 (<% 1)

      0

      1 (<% 1)

      İlaca bağlı karaciğer

      hasarı

      2 (<% 1)

      2 (<% 1)

      0

      Deri ve deri altı doku hastalıkları

      Çok yaygın

      Saç renginde değişiklik

      404 (% 35)

      1 (<% 1)

      0

      Palmar-plantar eritrodizestezi sendromu

      206 (% 18)

      39 (% 3)

      0

      Alopesi

      130 (% 11)

      0

      0

      Döküntü

      129 (% 11)

      7 (<% 1)

      0

      Yaygın

      Deride hipopigmentasyon

      52 (% 5)

      0

      0

      Eritem

      25 (% 2)

      0

      0

      Prurit

      29 (% 3)

      0

      0

      Deride

      depigmentasyon

      20 (% 2)

      0

      0

      Ciltte kuruluk

      50 (% 4)

      0

      0

      Hiperhidroz

      17 (% 1)

      0

      0

      Yaygın

      olmayan

      Tırnak bozuklukları

      Nail

      disorders

      11 (<% 1)

      0

      Foto-duyarlılık

      reaksiyonu

      7 (<% 1)

      0

      0

      Deride eksfolyasyon

      (soyulma

      10 (<% 1)

      0

      0

      Kabarcıklı döküntü

      6 (<% 1)

      0

      0

      Jeneralize pruritus

      2 (<% 1)

      0

      0

      Papüler döküntü

      2 (<% 1)

      0

      0

      Plantar eritema

      1 (<% 1)

      0

      0

      Eritematöz döküntü

      6 (<% 1)

      0

      0

      Jeneralize döküntü

      2 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Maküler döküntü

      4 (<% 1)

      0

      0

      Pruritik döküntü

      3 (<% 1)

      0

      0

      Cilt bozukluğu

      5 (<% 1)

      0

      0

      Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik

      hastalıkları

      Yaygın

      Miyalji

      35 (% 3)

      2 (<% 1)

      0

      Kas spazmları

      25 (% 2)

      0

      0

      Artralji

      48 (% 4)

      8 (<% 1)

      0

      Yaygın

      olmayan

      Kas-iskelet ağrısı

      9 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Böbrek ve idrar

      yolu hastalıkları

      Çok yaygın

      Proteinüri

      135 (% 12)

      32 (% 3)

      0

      Yaygın

      olmayan

      Üriner sistemde

      hemoraji

      1 (<% 1)

      0

      0

      Üreme ve meme

      hastalıkları

      Yaygın

      olmayan

      Menoraji

      3 (<% 1)

      0

      0

      Metroraji

      1 (<% 1)

      0

      0

      Vajinal hemoraji

      3 (<% 1)

      0

      0

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin

      hastalıklar

      Çok yaygın

      Yorgunluk

      415 (% 36)

      65 (% 6)

      1 (<% 1)

      Yaygın

      Asteni

      82 (% 7)

      20 (% 2)

      1 (<% 1)

      Mukozal

      inflamasyon

      86 (% 7)

      5 (<% 1)

      0

      Ödem

      72 (% 6)

      1 (<% 1)

      0

      Göğüs ağrısı

      18 (% 2)

      2 (<% 1)

      0

      Yaygın

      olmayan

      Mukoz membran

      bozukluğu

      1 (<% 1)

      0

      0

      Ürperme

      4 (<% 1)

      0

      0

      Araştırmalar

      Çok yaygın

      Alanin aminotransferaz

      artışı

      246 (% 21)

      84 (% 7)

      14 (% 1)

      Aspartat aminotransferaz artışı

      211 (% 18)

      51 (% 4)

      10 (<% 1)

      Yaygın

      Kilo kaybı

      96 (% 8)

      7 (<% 1)

      0

      Kanda kreatinin artışı

      55 (% 5)

      3 (<% 1)

      0

      Kanda bilirubin artışı

      61 (% 5)

      6 (<% 1)

      1 (<% 1)

      Beyaz kan hücresi

      sayısında azalma

      51 (% 4)

      3 (<% 1)

      0

      Lipaz artışı

      51 (% 4)

      21 (% 2)

      7 (<% 1)

      Kan basıncında artış

      15 (% 1)

      2 (<% 1)

      0

      Kanda tiroidi uyarıcı

      hormon artışı

      36 (% 3)

      0

      0

      Gama- glutamiltransferaz

      artışı

      31 (% 3)

      9 (<% 1)

      4 (<% 1)

      Amilaz artışı

      35 (% 3)

      7 (<% 1)

      0

      Anormal karaciğer

      fonksiyon testi

      12 (% 1)

      6 (<% 1)

      1 (<% 1)

      Kanda üre artışı

      12 (% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Yaygın olmayan

      Elektrokardiyogram QT uzaması

      7 (<% 1)

      2 (<% 1)

      0

      Kan glukozunda azalma

      7 (<% 1)

      0

      1 (<% 1)

      Transaminaz artışı

      7 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Diastolik kan

      basıncında artış

      2 (<% 1)

      0

      0

      Anormal tiroid

      fonksiyon testi

      3 (<% 1)

      0

      0

      Sistolik kan

      basıncında artış

      1 (<% 1)

      0

      0

      Hepatik enzim artışı

      11 (<% 1)

      4 (<% 1)

      3 (<% 1)

      *Yalnızca pazarlama sonrası dönemde bildirilmiş tedaviyle ilişkili advers reaksiyon. Sıklık mevcut verilerden tahmin edilemez.

      Aşağıdaki terimler birleştirilerek sunulmuştur.

      Nötropeni, trombositopeni ve palmar- plantar eritrodisestezi sendromu Doğu Asya kökenli hastalarda daha sıklıkla gözlenmiştir.

      STS çalışmalarında (n=382) ya da pazarlama sonrası dönemde raporlanan tedavi ile ilişkili advers reaksiyonlar

      Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

      Yaygın: Gingiva enfeksiyonu

      İyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar ile tanımlanmamış (kist ve polipler dahil)

      Çok yaygın: Tümör ağrısı

      Kan ve lenf sistemi hastalıkları

      Çok yaygın: Lökopeni, trombositopeni, nötropeni

      Yaygın olmayan: Trombotik mikroanjiyopati (trombotik trombositopenik purpura ve hemolitik üremik sendrom dahil)

      Endokrin hastalıkları

      Yaygın: Hipotiroidizm

      Metabolizma ve beslenme hastalıkları

      Çok yaygın: Hipoalbuminemi, iştah azalması Yaygın: Dehidratasyon

      Yaygın olmayan: Hipomagnezemi Bilinmiyor: Tümör lizis sendromu*

      Psikiyatrik hastalıklar

      Yaygın: İnsomnia

      Sinir sistemi hastalıkları

      Çok yaygın: Tat alma duyusunda bozulma, baş ağrısı Yaygın: Periferik duyusal nöropati, sersemlik

      Yaygın olmayan: Somnolans, serebral infarktüs, parestezi

      Göz hastalıkları

      Yaygın: Bulanık görme

      Kardiyak hastalıklar

      Yaygın: Kardiyak disfonksiyon, sol ventrikül disfonksiyonu, bradikardi

      Yaygın olmayan: Miyokard infarktüsü

      Vasküler hastalıklar

      Çok yaygın: Hipertansiyon

      Yaygın: Venöz tromboembolik olay, sıcak basması, al basması Yaygın olmayan: Hemoraji

      Bilinmiyor: Anevrizmalar ve arter diseksiyonları

      Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

      Yaygın: Epistaksis, disfoni, dispne, öksürük, pnömotoraks, hıçkırık, pulmoner hemoraji Yaygın olmayan: Orofaringeal ağrı, bronşiyal hemoraji, rinore, hemoptizi

      Seyrek: İnterstisyel akciğer hastalığı/pnömoni

      Gastrointestinal hastalıklar

      Çok yaygın: Diyare, bulantı, kusma, karın ağrısı, stomatit

      Yaygın: Karın şişliği, ağız kuruluğu, dispepsi, ağızda hemoraji, flatulans,anal hemoraji

      Yaygın olmayan: Gastrointestinal hemoraji, rektal hemoraji, enterokutanöz fistül, gastrik hemoraji, melena, özofagus hemorajisi, peritonit, retroperitoneal

      hemoraji, üst gastrointestinal hemoraji, ileum perforasyonu

      Hepato-biliyer hastalıklar

      Yaygın olmayan: Anormal hepatik fonksiyon Bilinmiyor: Karaciğer yetmezliği*

      Deri ve deri altı doku hastalıkları

      Çok yaygın: Saç renginde değişiklik, deride hipopigmentasyon, eksfolyatif döküntü Yaygın: Alopesi, cilt bozukluğu, cilt kuruluğu, tırnak bozukluğu, pruritus,

      eritem, hiperhidrozis

      Yaygın olmayan: Cilt ülseri, palmar-plantar eritrodizestezi sendromu, ışığa duyarlılık reaksiyonu, papüler döküntü, döküntü

      Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

      Yaygın: Kas-iskelet ağrısı, miyalji, kas spazmları Yaygın olmayan: Artralji

      Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

      Yaygın olmayan: Proteinüri

      Üreme sistemi ve meme hastalıkları

      Yaygın olmayan: Vajinal hemoraji, menoraji

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

      Çok yaygın: Yorgunluk

      Yaygın: Ödem, göğüs ağrısı, ürperme

      Yaygın olmayan: Mukoza enflamasyonu , asteni

      Araştırmalar

      Çok yaygın: Kilo kaybı

      Yaygın: Anormal kulak, burun, boğaz muayenesi , alanin aminotransferaz artışı, anormal kan kolesterol düzeyi, aspartat aminotransferaz artışı, gama glutamiltransferaz artışı

      Yaygın olmayan: Kan bilirubin seviyelerinde artış, aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz, trombosit sayısında düşüş, elektrokardiyogramda QT uzaması

      Advers reaksiyonların tablo halinde listesi

      Tablo 2: STS çalışmalarında (n=382) ya da pazarlama sonrası dönemde raporlanan tedavi ile ilişkili advers reaksiyonlar

      Sistem Organ Sınıfı

      Sıklık (tüm evrelerde)

      Advers reaksiyon

      Tüm evreler

      Evre 3

      Sayı (%)

      Evre 4

      Sayı (%)

      Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

      Yaygın

      Diş eti enfeksiyonu

      4 (<% 1)

      0

      0

      İyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar (kist ve polipler dahil)

      Çok yaygın

      Tümör ağrısı

      121 (% 32)

      32 (% 8)

      0

      Kan ve lenf sistemi hastalıkları

      Çok yaygın

      Trombositopeni

      86 (% 36)

      7 (% 3)

      2 (<% 1)

      Nötropeni

      79 (% 33)

      10 (% 4)

      0

      Lökopeni

      106 (% 44)

      3 (% 1)

      0

      Yaygın olmayan

      Trombotik mikroanjiyopati (trombotik trombositopenik purpura ve

      hemolitik üremik sendrom dahil)

      1 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Endokrin hastalıkları

      Yaygın

      Hipotiroidizm

      18 (% 5)

      0

      0

      Metabolizma ve beslenme hastalıkları

      Çok yaygın

      İştah azalması

      108 (% 28)

      12 (% 3)

      0

      Hipoalbüminemi

      81 (% 34)

      2 (<% 1)

      0

      Yaygın

      Dehidrasyon

      4 (% 1)

      2 (<% 1)

      0

      Yaygın olmayan

      Hipomagnezemi

      1 (<% 1)

      0

      0

      Bilinmiyor

      Tümör lizis

      sendromu*

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Psikiyatrik hastalıklar

      Yaygın

      Uykusuzluk

      5 (% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Sinir sistemi hastalıkları

      Çok yaygın

      Tat alma duyusunda bozulma

      79 (% 21)

      0

      0

      Baş ağrısı

      54 (% 14)

      2 (<% 1)

      0

      Yaygın

      Sersemlik

      15 (% 4)

      0

      0

      Periferik duyusal nöropati

      30 (% 8)

      1 (<% 1)

      0

      Yaygın olmayan

      Parestezi

      1 (<%1)

      0

      0

      Uyuklama

      3 (<%1)

      0

      0

      Serebral infarktüs

      1 (<%1)

      0

      1 (<%1)

      Göz hastalıkları

      Yaygın

      Bulanık görme

      15 (% 4)

      0

      0

      Kardiyak hastalıklar

      Yaygın

      Bradikardi

      4 (% 1)

      0

      0

      Kardiyak disfonksiyon

      21 (<% 5)

      3 (<% 1)

      1 (<% 1)

      Sol ventrikül

      disfonksiyonu

      13 (% 3)

      3 (<% 1)

      0

      Yaygın olmayan

      Miyokard infarktüsü

      1 (<% 1)

      0

      0

      Vasküler hastalıklar

      Çok yaygın

      Hipertansiyon

      152 (% 40)

      26 (% 7)

      0

      Yaygın

      Sıcak basması

      12 (% 3)

      0

      0

      Al basması

      4 (% 1)

      0

      0

      Venöz tromboembolik olaylar

      13 (% 3)

      4 (% 1)

      5 (% 1)

      Yaygın olmayan

      Hemoraji

      2 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Bilinmiyor

      Anevrizmalar ve arter diseksiyonları

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

      Yaygın

      Epistaksis

      22 (% 6)

      0

      0

      Disfoni

      20 (% 6)

      0

      0

      Dispne

      14 (% 4)

      3 (<% 1)

      0

      Öksürük

      12 (% 3)

      0

      0

      Pnömotoraks

      7 (% 2)

      2 (<% 1)

      1 (<% 1)

      Hıçkırık

      4 (% 1)

      0

      0

      Pulmoner hemoraji

      4 (% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Yaygın olmayan

      Orofaringeal ağrı

      3 (<% 1)

      0

      0

      Bronşiyal hemoraji

      2 (<% 1)

      0

      0

      Rinore

      1 (<% 1)

      0

      0

      Hemoptizi

      1 (<% 1)

      0

      0

      Seyrek

      İnterstisyel akciğer hastalığı/ pnömoni †

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Bilinmiyor

      Gastrointestinal hastalıklar

      Çok yaygın

      Diyare

      174 (% 46)

      17 (% 4)

      0

      Bulantı

      167 (% 44)

      8 (% 2)

      0

      Kusma

      96 (% 25)

      7 (% 2)

      0

      Karın ağrısı

      55 (% 14)

      4 (% 1)

      0

      Stomatit

      41 (% 11)

      1 (<% 1)

      0

      Yaygın

      Karın şişliği

      16 (% 4)

      2 (% 1)

      0

      Ağız kuruluğu

      14 (% 4)

      0

      0

      Dispepsi

      12 (% 3)

      0

      0

      Ağızda hemoraji

      5 (% 1)

      0

      0

      Flatulans

      5 (% 1)

      0

      0

      Anal hemoraji

      4 (% 1)

      0

      0

      Yaygın olmayan

      Gastrointestinal hemoraji

      2 (<% 1)

      0

      0

      Rektal hemoraji

      2 (<% 1)

      0

      0

      Enterokutan fistül

      1 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Gastrik hemoraji

      1 (<% 1)

      0

      0

      Melena

      2 (<% 1)

      0

      0

      Özofagus hemorajisi

      1 (<% 1)

      0

      1 (<% 1)

      Peritonit

      1 (<% 1)

      0

      0

      Retroperitoneal hemoraji

      1 (<% 1)

      0

      0

      Üst gastrointestineal hemoraji

      1 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      İleum perforasyonu

      1 (<% 1)

      0

      1 (<% 1)

      Hepato-biliyer hastalıklar

      Yaygın olmayan

      Anormal hepatik fonksiyon

      2 (<% 1)

      0

      1 (<% 1)

      Deri ve deri altı doku hastalıkları

      Çok yaygın

      Saç renginde değişiklik

      93 (% 24)

      0

      0

      Deride hipopigmentasyon

      80 (% 21)

      0

      0

      Eksfolyatif döküntü

      52 (% 14)

      2 (<% 1)

      0

      Yaygın

      Alopesi

      30 (% 8)

      0

      0

      Cilt bozukluğu

      26 (% 7)

      4 (% 1)

      0

      Cilt kuruluğu

      21 (% 5)

      0

      0

      Tırnak bozukluğu

      13 (% 3)

      0

      0

      Pruritus

      11 (% 3)

      0

      0

      Eritem

      4 (% 1)

      0

      0

      Hiperhidroz

      18 (% 5)

      0

      0

      Yaygın olmayan

      Cilt ülseri

      3 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      Palmar-plantar eritrodizestezi sendromu

      2 (<% 1)

      0

      0

      Işığa duyarlılık reaksiyonu

      1 (<% 1)

      0

      0

      Papüler döküntü

      1 (<% 1)

      0

      0

      Döküntü

      1 (<% 1)

      0

      0

      Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

      Yaygın

      Kas-iskelet ağrısı

      35 (% 9)

      2 (<% 1)

      0

      Miyalji

      28 (% 7)

      2 (<% 1)

      0

      Kas spazmları

      8 (% 2)

      0

      0

      Yaygın olmayan

      Artralji

      2 (<% 1)

      0

      0

      Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

      Yaygın olmayan

      Proteinüri

      2 (<% 1)

      0

      0

      Üreme ve meme hastalıkları

      Yaygın olmayan

      Vajinal hemoraji

      3 (<% 1)

      0

      0

      Menoraji

      1 (<% 1)

      0

      0

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

      Çok yaygın

      Yorgunluk

      178 (% 47)

      34 (% 9)

      1 (<% 1)

      Yaygın

      Ödem

      18 (% 5)

      1 (<% 1)

      0

      Göğüs ağrısı

      12 (% 3)

      4 (% 1)

      0

      Ürperme

      10 (% 3)

      0

      0

      Yaygın olmayan

      Mukoza enflamasyonu

      1 (<% 1)

      0

      0

      Asteni

      1 (<% 1)

      0

      0

      Araştırmalar

      Çok yaygın

      Kilo kaybı

      86 (% 23)

      5 (% 1)

      0

      Yaygın

      Anormal kulak, burun, boğaz muayenesi

      29 (% 8)

      4 (% 1)

      0

      Alanin aminotransferaz artışı

      8 (% 2)

      4 (% 1)

      0

      Anormal kan kolesterol düzeyi

      6 (% 2)

      0

      0

      Aspartat aminotransferaz artışı

      5 (% 1)

      2 (<% 1)

      2 (<% 1)

      Gama glutamiltransferaz artışı

      4 (% 1)

      0

      3 (<% 1)

      Yaygın olmayan

      Kan bilirubin seviyelerinde artış

      2 (<% 1)

      0

      0

      Aspartat aminotransferaz

      2 (<% 1)

      0

      2 (<% 1)

      Alanin aminotransferaz

      1 (<% 1)

      0

      1 (<% 1)

      Trombosit sayısında düşüş

      1 (<% 1)

      0

      0

      Elektrokardiyogramda QT uzaması

      2 (<% 1)

      1 (<% 1)

      0

      *Yalnızca pazarlama sonrası dönemde bildirilmiş tedaviyle ilişkili advers reaksiyon. Sıklık mevcut verilerden tahmin edilemez.

      Aşağıdaki terimler birleştirilmiştir:

      Nötropeni, trombositopeni ve palmar- plantar eritrodisestezi sendromu Doğu Asya kökenli hastalarda daha sıklıkla gözlenmiştir.

      Pediatrik popülasyon

      Pediatrik hastalardaki güvenlilik profili, Faz I çalışma ADVL0815'teki 44 pediatrik hastadan ve Faz II çalışma PZP034X2203'teki 57 pediatrik hastadan alınan verilere dayalı olarak onaylanmış endikasyonlarda yetişkinlerde pazopanib ile bildirilene benzerdir (bkz. Bölüm 5.1). Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

      2000 mg'a kadar olan pazopanib dozları klinik çalışmalarda değerlendirilmiştir. Günde 2000 mg ve 1000 mg doz uygulanmış 3 hastadan 1'inde sırasıyla Derece 3 yorgunluk (doz sınırlayıcı toksisite) ve Derece 3 hipertansiyon gözlenmiştir.

      Tedavisi

      Pazopanib doz aşımı için spesifik antidot mevcut değildir ve doz aşımı vakalarında genel destekleyici önlemlerle tedavi uygulanmalıdır.


      5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

        5.1. Farmakodinamik özellikler

        Farmakoterapötik grubu: Antineoplastik ve immünomodülatör ajanlar, protein-kinaz inhibitörleri; diğer protein kinaz inhibitörleri

        ATC kodu: L01EX03

        Etki mekanizması

        Pazopanib oral yolla uygulamaya yönelik, sırasıyla 10, 30, 47, 71, 84 ve 74 nanomolarlık ICdeğerleri ile Vasküler Endotelyal Büyüme Faktör Reseptörleri (VEGFR)-1, -2 ve -3, platelet- kaynaklı büyüme faktörü (PDGFR)-α ve –β, ve kök hücre faktör reseptörünün (c-KIT) potent çok hedefli tirozin kinaz inhibitörüdür (TKI). Preklinik deneylerde pazopanib hücrelerde VEGFR-2, c-Kit ve PDGFR-β reseptörlerin ligand kaynaklı oto-fosforilasyonunu doza bağlı şekilde inhibe etmiştir. İn vivo, pazopanib fare akciğerlerinde VEGF-kaynaklı VEGFR-2 fosforilasyonu, çeşitli hayvan modellerinde anjiyogenezi ve farelerde çoklu insan tümör ksenogreftlerinin büyümesini inhibe etmiştir.

        Farmakogenomik

        Monoterapi olarak ya da başka ajanlarla kombinasyon halinde uygulanan pazopanib ile yürütülen 31 klinik çalışmanın verileri üzerinde gerçekleştirilen bir farmakogenomik meta- analizde 5 x ULN'nin üzerinde (NCI CTC Derece 3) ALT değerleri, HLA-B*57:01 alel taşıyıcılarının %19'unda ve taşıyıcı olmayanların %10'unda görülmüştür. Bu veri grubunda hastaların 133/2235'i (%6) HLA-B*57:01 aleli taşıyıcısıdır (bkz. Bölüm 4.4).

        Klinik Çalışmalar

        Renal Hücre Kanseri (RCC)

        Pazopanibin güvenlilik ve etkililiği bir randomize, çift kör, plasebo kontrollü çok merkezli çalışmada renal hücre kanserinde (RCC) değerlendirilmiştir. Lokal olarak ilerlemiş ve/veya metastatik RCC hastaları (N= 435) günde bir kez pazopanib 800 mg veya plasebo uygulanmak üzere randomize edilmiştir. Çalışmanın birincil amacı, progresyonsuz sağkalım (PFS) açısından iki tedavi kolunu değerlendirmek ve karşılaştırmak olmuştur ve ana ikincil sonlanma noktası genel sağkalım (OS) olarak belirlenmiştir. Diğer amaçlar genel yanıt oranını ve yanıt süresini değerlendirmek olmuştur.

        Bu çalışmadaki toplam 435 hastadan 233'üne daha önce tedavi uygulanmamış olup 202 hastada daha önce bir IL-2 veya INFα-bazlı tedavi uygulanmıştır. Performans durumu (ECOG), pazopanib ve plasebo grupları arasında benzer olmuştur (ECOG 0: % 42'ye karşı % 41, ECOG 1: % 58'e karşı % 59). Hastaların büyük çoğunluğunda ya olumlu (% 39) ya da orta (% 54) MSKCC (Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi) / Motzer prognostik faktörleri söz konusu olmuştur. Tüm hastalarda berrak hücreli histoloji veya ağırlıklı olarak berrak hücreli histoloji belirlenmiştir. Hastaların yaklaşık yarısında 3 veya daha fazla organda hastalık tutulumu tespit edilmiştir ve çoğu hastada, çalışma başlangıcında metastaz yeri olarak akciğer (% 74) ve/veya lenf düğümleri (% 54) söz konusu olmuştur.

        Her iki kolda benzer oranda hasta önceden tedavi görmemiştir veya sitokin ön tedavisi almıştır (pazopanib kolunda % 53 ve % 47, plasebo kolunda % 54 ve % 46 ). Sitokin ön tedavisi alan alt grupta hastaların büyük çoğunluğu (% 75) interferon bazlı tedavi görmüştür.

        Her iki kolda benzer oranlarda hasta önceden nefrektomi olmuş (pazopanib ve plasebo kollarında sırasıyla % 89 ve % 88) ve/veya önceden radyoterapi görmüştür (pazopanib ve plasebo kollarında sırasıyla % 22 ve % 15).

        Birincil sonlanma noktası PFS'nin birincil analizi, tüm çalışma popülasyonunda (tedavi görmemiş veya sitokin ön tedavisi almış) bağımsız radyolojik değerlendirme ile hastalık değerlendirmesine dayalıdır.

        Tablo 3. Bağımsız değerlendirme ile RCC'de genel etkililik bulguları (VEG105192)

        Sonlanma Noktaları/Çalışma

        Popülasyonu

        Pazopanib

        Plasebo

        HR (%95 GA)

        P değeri (tek yönlü)

        PFS

        Genel * ITT

        N = 290

        N = 145

        Ortalama (ay)

        9,2

        4,2

        0,46 (0,34; 0,62)

        <0,0000001

        Yanıt oranı

        N = 290

        N = 145

        % (% 95 GA)

        30 (25,1; 35,6)

        3 (0,5, 6,4)

        <0,001

        –

        HR = Risk oranı; ITT = Tedavi amaçlı; PFS = İlerlemesiz sağkalım. * - Tedavi Uygulanmamış ve

        Sitokin Uygulanmış Popülasyonlar, GA = Güven Aralığı

        Şekil 1. Genel popülasyon için (tedavi uygulanmamış ve sitokin uygulanmış popülasyonlar) bağımsız değerlendirme ile ilerlemesiz sağkalım için Kaplan-Meier eğrisi (VEG105192)

        image

        Ay

        image

        Ay

        Progresyonsuz sağ kalım oranı

        Progresyonsuz sağ kalım oranı

        Şekil 2. Tedavi uygulanmamış popülasyon için bağımsız değerlendirme ile ilerlemesiz sağkalım için Kaplan-Meier eğrisi (VEG105192)

        Şekil 3. Sitokin uygulanmış popülasyon için bağımsız değerlendirme ile ilerlemesiz sağkalım için Kaplan-Meier eğrisi

        image

        Ay

        Progresyonsuz sağ kalım oranı

        Tedaviye yanıt veren hastalar için yanıt elde edilene kadar geçen ortalama süre bağımsız incelemeye göre 11,9 hafta ve ortalama yanıt süresi 58,7 haftaydı (VEG105192). Protokolde belirtilmiş nihai sağ kalım analizindeki ortalama genel sağkalım (OS) verisi, pazopanib ve plasebo kollarına randomize edilmiş hastalar için sırasıyla 22,9 ay ve 20,5 aydır [HR = 0,91 (% 95 GA: 0,71, 1,16; p = 0,224)]. Plasebo kolundaki hastaların % 54'ü, hastalığın ilerlemesi üzerine bu çalışmanın uzatma kısmında pazopanib almış oldukları için, OS sonuçları potansiyel sapmaya tabidir. Plasebo hastalarının % 66'sı, pazopanib alan hastaların % 30'una kıyasla, çalışma sonrası tedavi almışlardır.

        EORTC QLQ-C30 ve EuroQoL EQ-5D kullanılarak ölçülen Global Yaşam Kalitesinde tedavi grupları arasında istatistiksel farklılıklar gözlenmemiştir.

        Lokal nükslü ya da metastatik berrak hücreli renal hücre karsinomu olan 225 hastanın yer aldığı bir Faz 2 çalışmada, bağımsız değerlendirmeye göre objektif yanıt oranı %35 ve medyan yanıt süresi 68 hafta olmuştur. Medyan PFS 11,9 ay bulunmuştur.

        Sunitinibe karşı pazopanibin güvenliliği, etkililiği ve kalitesi randomize, açık etiketli, paralel gruplu Faz III bir “eşdeğerlik†çalışmasında (VEG108844) değerlendirilmiştir.

        VEG108844'te, daha önce sistemik tedavi görmemiş lokal ilerleme gösteren ve/veya metastatik RCC'li hastalar (N = 1110), 4 haftalık tedaviyi takiben 2 haftalık tedavisiz dönem şeklinde 6 haftalık sikluslar ile günde bir kez 50 mg sunitinib veya kesintisiz günde 1 kez 800 mg pazopanib kullanımına randomize edilmiştir.

        Bu çalışmanın birincil hedefi pazopanib ile tedavi edilen hastalarda PFS'nin değerlendirilmesi ve sunitinib ile tedavi edilenlerle karşılaştırılmasıdır. Demografik özellikler tedavi kolları arasında benzerdir. İlk tanıda ve taramadaki hastalık özellikleri tedavi kolları arasında dengeli olup, hastaların büyük kısmında berrak hücreli histoloji ve Evre IV hastalık mevcuttur.

        VEG108844 birincil sonlanım noktası PFS'yi elde etmiş ve tehlike oranı için %95 GA'nın üst sınırı protokolde belirtilen eşdeğerlik sınırı 1,25 değerinden düşük olduğu için pazopanibin sunitinibe eşdeğer olduğunu kanıtlamıştır. Genel etkililik bulguları Tablo 2'de özetlenmektedir.

        Tablo 4. Genel etkililik bulguları (VEG108844)

        Sonlanım noktası

        Pazopanib

        N=557

        Sunitinib

        N=553

        HR

        (% 95 GA)

        PFS

        Genel

        Medyan (ay)

        8,4

        9,5

        1,047

        (% 95 GA)

        (8,3, 10,9)

        (8,3, 11)

        (0,898, 1,22)

        Genel Sağkalım

        Medyan (ay)

        28,3

        29,1

        0,915

        (% 95 GA)

        (26, 35,5)

        (25,4, 33,1)

        (0,786, 1,065)

        HR = Tehlike Oranı; PFS = Bağımsız inceleme komitesi (IRC) değerlendirmesine dayalı olarak Progresyonsuz Sağkalım, GA = Güven Aralığı

        Şekil 4. Genel popülasyon için bağımsız değerlendirme ile progresyonsuz sağ kalım için Kaplan-Meier eğrisi (VEG108844)

        image

        20 demografik ve prognostik faktör için PFS'nin alt grup analizleri gerçekleştirilmiştir. Tüm alt grupların %95 güven aralıkları 1 risk oranını içermektedir. Bu 20 alt grubun en küçük üçünde risk oranı için nokta tahmini 1,25'i aşmıştır; yani önceden nefrektomi olmamış (n=186,

        HR=1,403, %95 GA (0,955, 2,061)), başlangıç LDH değeri > 1,5 x ULN (n=68, HR=1,72, %95

        GA (0,943, 3,139)) ve MSKCC: zayıf risk (n=119, HR=1,472, 95% GA (0,937, 2,313))

        değerleri olan hastalar.

        Yumuşak Doku Sarkomu (Soft Tissue Sarcoma – STS)

        Pazopanibin STS'deki etkililiği ve güvenliliği randomize, çift kör, plasebo kontrollü, çok merkezli bir pivot faz III çalışmada değerlendirilmiştir (VEG110727). İlerlemiş STS'si olan toplam 369 hasta günde bir kez pazopanib 800 mg veya plasebo almak üzere randomize edilmiştir. Önemli bir nokta olarak, bu çalışmaya sadece STS'nin selektif histolojik alt tiplerine sahip hastaların katılmasına izin verilmiştir; bu nedenle, pazopanibin etkililiği ve güvenliliğinin sadece bu alt STS grupları için tespit edildiği kabul edilebilir ve pazopanib ile tedavinin bu STS alt tipleri ile sınırlandırılması gerekir.

        Aşağıdaki tümör tipleri uygun görülmüştür:

        Fibroblastik (erişkin fibrosarkomu, miksofibrosarkomu, sklerozan epitelioid fibrosarkom, malign soliter fibroz tümörler), fibrohistiyositik (pleomorfik malign fibröz histiositom [MFH], dev hücreli MFH (indiferansiye pleomorfik sarkom (UPS) olarak da bilinir), enflamatuvar MFH), leiomyosarkom, malign glomus tümörleri, iskelet kasları (pleomorfik ve alveolar rabdomiosarkom), vasküler (epitelioid hemanjioendotelyoma, anjiyosarkom), kesin olmayan diferansiyasyon (sinoviyal, epitelioid, alveolar yumuşak kısım, berrak hücre, desmoplastik küçük yuvarlak hücre, ekstra-renal rabdoid, malign mezenkimom, PEComa, intimal sarkom), malign periferik sinir kılıfı tümörleri, başka bir tanıma uymayan (NOS) farklılaşmamış (indiferansiye) yumuşak doku sarkomları ve diğer sarkom tipleri (uygun olmayan listesine dahil edilmeyen).

        Aşağıdaki tümör tiplerinin uygun olmadığı değerlendirilmiştir:

        Adipositik sarkom (tüm alt tipleri), alveolar veya pleomorfik olmayan tüm rabdomiosarkomlar, kondrosarkom, osteosarkom, Ewing tümörleri/Primitif nöroektodermal tümörler (PNET), GIST, dermofibromatoz sarkom protüberans, enflamatuvar miyofibroblastik sarkom, malign mezoteliom ve karma mezodermal rahim tümörleri.

        Not: Adipositik sarkomu olan hastalar, bir preliminer faz II çalışmada (VEG20002) olduğu gibi pivot faz III çalışmanın da dışında tutulmuştur; adipositikte pazopanib ile gözlenen aktivite (hafta 12'de PFS), ek klinik testlere izin verilmesi için gerekli ön şart olan oranı karşılamamıştır.

        VEG110727 çalışmasının diğer önemli uygunluk kriterleri şunlardır: Metastatik hastalığa yönelik tedavinin ilk 6 ayı içerisinde yüksek ya da orta dereceli malign STS yönünde histolojik kanıt veya hastalık progresyonu veya (neo)-/adjuvan tedavinin ilk 12 ayı içerisinde tekrarlama.

        Gönüllülerin % 98'si önceden doksorubisin, % 70'i önceden ifosfamid almıştır ve % 65'i çalışmaya alınmadan önce en az 3 veya daha fazla kemoterapi ajanı kullanmıştır.

        Hastalar, başlangıçtaki WHO performans durumu (WHO PS) (0 veya 1) faktörlerine ve ilerlemiş hastalığa yönelik önceki sistemik tedavi basamağı sayısına (0 veya 1 karşısında 2+) göre sınıflandırılmıştır. Her tedavi grubunda ilerlemiş hastalık için önceden 2+ basamak sistemik tedavi görmüş olan hastaların yüzdesi, önceden 0 veya 1 basamak sistemik tedavi görmüş olan hastalar ile karşılaştırıldığında (plasebo ve pazopanib tedavi kolları için sırasıyla

        % 42 ve % 45) hafif daha yüksek bulunmuştur (plasebo ve pazopanib tedavi kolları için sırasıyla

        % 58 ve % 55). Hastaların medyan takip süresi (randomizasyon tarihinden son iletişim veya ölçüme kadar geçen süre şeklinde tanımlı) iki tedavi kolu arasında benzer olmuştur (plasebo için 9,36 ay [aralık: 0,69 ila 23 ay] ve pazopanib için 10,04 ay [aralık: 0,2 ila 24,3 ay].

        Çalışmanın birincil amacı progresyonsuz sağkalım değerlendirmesidir (bağımsız radyolojik inceleme ile değerlendirilen PFS); ikincil sonlanma noktaları genel sağkalımı (OS), genel yanıt oranını ve yanıt süresini içermiştir.

        Tablo 5. Bağımsız değerlendirme ile STS'de genel etkinlik bulguları (VEG110727)

        Sonlanma noktaları/ çalışma popülasyonu

        Pazopanib

        Plasebo

        HR (% 95 GA)

        P değeri (çift

        taraflı)

        PFS

        Genel ITT

        N = 246

        N = 123

        Medyan (ay)

        20

        7

        0,35 (0,26, 0,48)

        <0,001

        Leiomyosarkom

        N = 109

        N = 49

        Medyan (ay)

        20,1

        8,1

        0,37 (0,23, 0,6)

        <0,001

        Sinoviyal

        sarkom

        alt

        N = 25

        N = 13

        grupları

        4,1

        0,43 (0,19, 0,98)

        0,005

        Medyan (ay)

        17,9

        ‘Diğer STS' alt grupları

        N = 112

        N = 61

        Medyan (ay)

        20,1

        4,3

        0,39 (0,25, 0,6)

        <0,001

        OS

        Genel ITT

        N = 246

        N = 123

        Medyan (ay)

        12,6

        10,7

        0,87 (0,67, 1,12)

        0,256

        Leiomyosarkom*

        N = 109

        N = 49

        Medyan (ay)

        16,7

        14,1

        0,84 (0,56, 1,26)

        0,363

        Sinoviyal

        sarkom

        alt

        N = 25

        N = 13

        grupları*

        21,6

        1,62 (0,79, 3,33)

        0,115

        Medyan (ay)

        8,7

        ‘Diğer STS' alt grupları*

        N = 112

        N = 61

        Medyan (ay)

        10,3

        9,5

        0,84 (0,59, 1,21)

        0,325

        Yanıt Oranı (CR+PR)

        % (%95 GA)

        Yanıt süresi

        Medyan (hafta) (%95 GA)

        4 (2,3, 7,9)

        38,9 (16,7, 40)

        0 (0, 3)

        HR = Risk oranı; ITT = Tedavi amaçlı; PFS = Progresyonsuz sağ kalım; CR = Tam yanıt; PR = Kısmi yanıt,

        GA = Güven Aralığı; OS = Genel sağkalım

        *İlgili STS histolojik alt grupları (leiomysosarkom, sinoviyal sarkom ve “Diğer†STS) için genel sağkalım, düşük olgu sayısı ve geniş güven aralıkları nedeniyle dikkatle yorumlanmalıdır.

        Plasebo kolu ile karşılaştırıldığında pazopanib kolunda, araştırmacı değerlendirmesine dayalı olarak PFS'de benzer bir iyileşme gözlenmiştir (genel ITT popülasyonunda HR: 0,39; % 95 GA, 0,30 ila 0,52, p <0,001).

        image

        Tahmini Sağkalım Fonksiyonu

        Şekil 5. Genel popülasyon için bağımsız değerlendirme ile STS'de progresyonsuz sağ kalım için Kaplan-Meier eğrisi (VEG110727)

        Olayların %76'sı (280-369) meydana geldikten sonra yürütülen nihai OS analizinde iki tedavi kolu arasında OS açısından anlamlı bir fark gözlenmemiştir (HR 0,87, %95 GA 0,67, 1,12 p=0,256).

        Pediatrik popülasyon

        Pazopanib ile ilgili bir Faz I çalışma (ADVL0815), çeşitli tekrarlayan veya dirençli katı tümörleri olan 44 pediatrik hastada yürütülmüştür. Birincil amaç, çocuklarda pazopanibin

        maksimum tolere edilen dozu (MTD), güvenlilik profilini ve farmakokinetik özelliklerini araştırmak olmuştur. Bu çalışmada medyan maruz kalma süresi 3 aydır (1-23 ay).

        Rabdomyosarkom (N=12), rabdomyosarkom dışı yumuşak doku sarkomu (N=11), Ewing sarkomu/pPNET (N=10), osteosarkom (N=10), nöroblastom (N=8) ve hepatoblastom (N=6) dahil olmak üzere refrakter solid tümörü olan 57 pediatrik hastada pazopanib ile ilgili bir Faz

        II çalışma (PZP034X2203) yürütülmüştür. Çalışma, pazopanibin 1 ila <18 yaş arası çocuklarda ve adölesanlarda terapötik aktivitesini belirlemek için yapılan tek ajanlı, kontrolsüz, açık etiketli bir çalışmadır. Pazopanib tablet olarak günlük 450 mg/m 2 /doz dozunda veya oral süspansiyon olarak 225 mg/m 2 /doz olarak uygulanmıştır. İzin verilen maksimum günlük doz, tablet için 800 mg ve oral süspansiyon için 400 mg'dır. Medyan maruz kalma süresi 1,8 aydır (1 gün-29 ay).

        Bu çalışmanın sonuçları, ilgili pediatrik popülasyonda herhangi bir anlamlı anti-tümör aktivitesi göstermemiştir. Bu nedenle pazopanib, pediatrik popülasyonda bu tümörlerin tedavisi için önerilmemektedir (pediatrik kullanım hakkında bilgi için bkz. Bölüm 4.2).

        Avrupa İlaç Ajansı, böbrek ve renal pelvis karsinomunun (nefroblastom, nefroblastomatozis, berrak hücreli sarkom, mezoblastik nefrom, renal medüller karsinom ve böbreğin rabdoid rabdoid tümör hariç)

        tedavisinde pediatrik popülasyonun tüm alt gruplarında pazopanib ile yapılan çalışmaların sonuçlarını sunma zorunluluğundan vazgeçmiştir (pediatrik kullanım hakkında bilgi için bkz. Bölüm 4.2

        5.2. Farmakokinetik özellikler

        Genel özellikler

        Emilim:

        800 mg tek doz pazopanibin solid tümörlü hastalara oral yoldan uygulanmasını takiben, ortalama 3,5 saat sonra (1 ila 11,9 saat aralığında) yaklaşık 19 ± 13 mikrogram/mL'lik maksimum plazma konsantrasyonu (C) ve yaklaşık 650 ± 500 mikrogram.saat/ml'lik EAA

        EAA veya Cdeğerlerinde 800 mg'ın üstündeki pazopanib dozlarında tutarlı artış mevcut değildir.

        Pazopanib için sistemik maruziyet gıdalarla birlikte uygulandığında artmaktadır. Yüksek oranda veya düşük oranda yağ içeren öğünlerle birlikte pazopanib uygulanımı EAA ve Cdeğerlerinde yaklaşık 2 kat artışa neden olmuştur. Bu nedenle pazopanib öğünlerden en az 1 saat önce veya 2 saat sonra uygulanmalıdır (bkz.Bölüm 4.2).

        Bütün olarak uygulanan tablet ile kıyaslandığında, parçalanmış bir tek pazopanib 400 mg tabletin uygulanması, EAA'yı %46 ve C'ı yaklaşık 2 kat artırmış ve t'ı yaklaşık 2 saat azaltmıştır. Bu sonuçlar, tabletlerin bütün uygulanmasına kıyasla parçalanarak

        uygulanmasının ardından biyoyararlanımın ve pazopanibin oral absorpsiyon hızının arttığını göstermektedir (bkz. Bölüm 4.2).

        Dağılım:

        Pazopanibin insan plazma proteinine in vivo bağlanması % 99'dan yüksek olup 10-100 mikrogram/mL üzerindeki aralıkta konsantrasyona bağlı değildir. İn vitro çalışmalar pazopanibin P-gp ve BCRP için bir substrat olduğunu düşündürmektedir.

        Biyotransformasyon:

        İn vitro çalışmalar pazopanib metabolizmasına esas olarak CYP3A4'ün aracılık ettiğini ve CYP1A2 ve CYP2C8 enzimlerinin minör katkıda bulunduğunu göstermiştir. Dört temel pazopanib metaboliti plazmadaki maruziyetin sadece %6'sını oluşturmaktadır. Bu metabolitlerden biri, VEGF ile uyarılan insan umblikal ven endotel hücrelerinin çoğalmasını pazopanibinkine benzer bir potens ile inhibe ederken diğerleri 10 ila 20 kat daha az aktiftirler. Bu nedenle, pazopanibin aktivitesi temel olarak ana pazopanib maruziyetine dayanmaktadır.

        Eliminasyon:

        Pazopanib önerilen 800 mg dozunun uygulanmasından sonra ortalama 30,9 saatlik yarılanma ömrü ile yavaş elimine edilmektedir. Eliminasyon esas olarak feçes aracılığıyla gerçekleşmekte olup, renal eliminasyon yolu uygulanan dozun < % 4'ünü oluşturmaktadır.

        Hastalardaki karakteristik özellikler

        Böbrek yetmezliği:

        Sonuçlar, oral uygulanmış pazopanib dozunun %4'den azının pazopanib ve metabolitleri şeklinde idrar ile atıldığını göstermektedir. Popülasyon farmakokinetik modellemesinden elde edilen sonuçlar doğrultusunda (başlangıç CLCR değerleri 30,8 mL/dak ila 150 mL/dak aralığında değişen deneklerden elde edilen veriler) böbrek yetmezliğinin pazopanib farmakokinetiği üzerinde klinik olarak anlamlı bir etkisinin olması beklenmemektedir. Kreatinin klirensi 30 mL/dakika'nın üzerinde olan hastalarda dozaj ayarlaması gerekli değildir. Kreatinin klirensi 30 ml/dakika'nın altında olan hastalarda, bu hasta popülasyonunda pazopanib ile deneyim bulunmadığı için dikkatli olunması tavsiye edilir (bkz. Bölüm 4.2).

        Karaciğer yetmezliği:

        Hafif:

        Günde bir kez 800 mg uygulandıktan sonra karaciğer parametrelerinde hafif anormallikler (normal bilirubin ve herhangi bir derece ALT yükselmesi şeklinde veya ALT değeri fark etmeksizin bilirubin düzeyinde 1,5 x ULN'ye kadar yükselme şeklinde tanımlı) olan hastalarda pazopanibin medyan kararlı durum Cve EAAdeğerleri, karaciğer fonksiyonu normal olan hastalardaki medyan değere benzerdir (bkz. Tablo 4). Günde bir kez 800 mg pazopanib, serum karaciğer testlerinde hafif anormallikler olan hastalarda önerilen dozdur (bkz. Bölüm 4.2).

        Orta dereceli:

        Orta dereceli karaciğer bozukluğu (ALT değeri fark etmeksizin bilirubin düzeyinde >1,5 x ila 3 x ULN yükselme şeklinde tanımlı) olan hastalarda maksimum tolere edilen pazopanib dozu (MTD) günde bir kez 200 mg olmuştur. Günde bir kez 200 mg uygulandıktan sonra orta dereceli karaciğer bozukluğu olan hastalarda pazopanibin medyan kararlı durum Cve EAAdeğerleri, karaciğer fonksiyonu normal olan hastalarda günde bir kez 800 mg uygulanmasından sonraki karşılık gelen medyan değerlerin sırasıyla yaklaşık %44 ve %39'udur (bkz. Tablo 4). Güvenlilik ve tolerabilite verilerine dayalı olarak, orta dereceli karaciğer bozukluğu olan hastalarda pazopanib dozajı günde bir kez 200 mg'a düşürülmelidir (bkz. Bölüm 4.2).

        Şiddetli:

        Günde bir kez 200 mg uygulandıktan sonra şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda pazopanibin medyan kararlı durum Cve EAAdeğerleri, karaciğer fonksiyonu normal olan hastalarda günde bir kez 800 mg uygulanmasından sonraki karşılık gelen medyan değerlerin sırasıyla yaklaşık %18 ve %15'idir. Azalan maruziyete ve sınırlı hepatik rezerve dayalı olarak pazopanib, şiddetli karaciğer bozukluğu (ALT değeri fark etmeksizin toplam bilirubin düzeyinin > 3 x ULN olması) olan hastalarda önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.2).

        Tablo 6. Karaciğer bozukluğu olan hastalarda ölçülen medyan kararlı durum pazopanib farmakokinetiği

        Grup

        İncelenen doz

        C(mikrogram/ml)

        EAA

        (mikrogram × saat/ml)

        Önerilen doz

        Normal hepatik

        fonksiyon

        800 mg OD

        52

        (17,1-85,7)

        888,2

        (345,5-1482)

        800 mg OD

        Hafif karaciğer

        bozukluğu

        800 mg OD

        33,5

        (11,3-104,2)

        774,2

        (214,7-2034,4)

        800 mg OD

        Orta dereceli karaciğer bozukluğu

        200 mg OD

        22,2

        (4,2-32,9)

        256,8

        (65,7-487,7)

        200 mg OD

        Şiddetli karaciğer

        bozukluğu

        200 mg OD

        9,4

        (2,4-24,3)

        130,6

        (46,9-473,2)

        Kullanımı önerilmez

        OD-Günde bir kez

        Pediatrik popülasyon

        Pediatrik hastalarda pazopanib 225 mg/m (oral süspansiyon olarak) uygulandığında, farmakokinetik parametreler (C, Tve EAA), 800 mg pazopanib ile tedavi edilen erişkin hastalarda daha önce bildirilenlere benzer bulunmuştur. Sonuçlar, çocuklar ve erişkinler arasında vücut yüzey alanı ile normalize edilen pazopanib klirensinde belirgin bir fark olmadığını göstermiştir.

        5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

        Pazopanibin klinik dışı güvenlilik profili fare, sıçan, tavşan ve maymunlarda değerlendirilmiştir. Kemirgenlerde yapılan tekrarlı doz çalışmalarında çeşitli dokulardaki

        (kemik, dişler, tırnak yatakları, üreme organları, hematolojik dokular, böbrek ve pankreas) etkilerin VEGFR inhibisyon farmakolojisi ve/veya VEGF sinyal ileti yolağının bozulması ile ilişkili olduğu düşünülmekte olup bu etkilerin büyük bir bölümü klinikte gözlenen değerin altındaki plazma maruziyet düzeylerinde meydana gelmiştir. Diğer gözlenmiş etkiler, kilo kaybı, yüksek lokal mukozal ilaç maruziyetinin (maymunlarda) veya farmakolojik etkilerin (kemirgenlerde) neden olduğu lokal gastrointestinal etkilere bağlı ikincil sonuçlar olan diyare ve/veya morbiditeyi içermektedir. İnsan maruziyetinin EAA'sının 2,5 katı maruziyetlerde dişi farelerde proliferatif hepatik lezyonlar (eozinofilik odaklar ve adenom) görülmüştür.

        Jüvenil hayvanlarda yapılan toksisite çalışmalarında, sütten kesilme öncesi sıçanlara doğumdan sonra 9. günden başlayarak 14. güne kadar doz uygulandığında pazopanib, erişkin insanlarda EAA değerine dayanarak klinik maruziyetin yaklaşık 0,1 katı dozda mortaliteye ve böbrek, akciğer, karaciğer ve kalpte anormal organ büyümesi/matürasyonuna neden olmuştur. Sütten kesilme dönemi sonrasındaki sıçanlara doğumdan sonraki 21. günden başlanarak doğumdan sonraki 62. güne kadar dozlama yapıldığında toksikolojik bulgular, karşılaştırılabilir maruziyetlerde yetişkin sıçanlardakiler ile benzer olmuştur. Pediatrik hastalar, erişkin hastalara kıyasla kemik ve diş etkileri açısından daha yüksek risk altındadır zira büyüme baskılanması (daha kısa uzuvlar), kırılgan kemikler ve dişlerin yeniden modellenmesi dahil bu değişiklikler

        ≥ 10 mg/kg/gün dozlarında (erişkin insanlarda EAA bazında klinik maruziyetin yaklaşık 0,1- 0,2 katına eşit) jüvenil sıçanlarda mevcut görülmüştür (bkz. Bölüm 4.4).

        Üreme, fertilite ve teratojenik etkiler

        Pazopanibin sıçanlara ve tavşanlara, insan maruziyetinden > 300 kat daha düşük maruziyetlerde (EAA'ya göre) uygulandığında embriyotoksik ve teratojenik olduğu gösterilmiştir. Bu etkiler dişilerde azalan fertilite, artan preimplantasyon ve postimplantasyon kaybı, erken rezorpsiyon, embriyoletalite, ölümcül düzeyde azalan vücut ağırlığı ve kardiyovasküler malformasyonu içermiştir. Ayrıca, kemirgenlerde azalan korpora lutea, kistlerde artış ve over atrofisi gözlenmiştir. Bir erkek sıçan fertilite çalışmasında çiftleşme ya da fertilite üzerinde etki olmamış fakat insan maruziyetinin EAA bazında 0,3 katı maruziyetlerde sperm üretim hızı, sperm motilitesi ve epididimal ve testiküler sperm konsantrasyonlarında düşüşler ile birlikte testiküler ve epididimal ağırlıklarda azalmalar gözlenmiştir.

        Genotoksisite

        Pazopanib genotoksisite testlerinde (Ames testi, insan periferik lenfosit kromozom aberasyon testi ve sıçanlarda in vivo mikronükleus testi) genetik hasara neden olmamıştır. Bitmiş üründe de düşük miktarlarda bulunan, pazopanib üretiminde bir ara ürün, Ames testinde mutajenik bulunmamıştır fakat fare lenfoma ve in vivo fare mikronükleus testinde genotoksik olduğu görülmüştür.

        Karsinojenisite

        Pazopanib ile yürütülen iki yıllık karsinojenisite çalışmalarında farelerde karaciğer adenomları ve sıçanlarda duodenal adenokarsinomların sayısında artış olduğu belirlenmiştir. Kemirgenlere özgü patojeneze ve bu bulguların mekanizmasına dayanarak, bunların pazopanib alan hastalarda daha yüksek bir karsinojenik risk oluşturduğu düşünülmemektedir.

        6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

          6.1. Yardımcı maddelerin listesi

          Tablet çekirdeği:

          Mikrokristalin selüloz, Tip 102 Sodyum nişasta glikolat, Tip A Povidon, K30

          Magnezyum stearat

          Tablet kaplaması:

          image

          Opadry White YS-1-7706-G Titanyum dioksit Hipromelloz 2910 (6 cps)

          Hipromelloz 2910 (3 cps) Makrogol

          Polisorbat 80

          6.2. Geçimsizlikler

          Geçerli değildir.

          6.3. Raf ömrü

          :

          24 ay

          6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

          30°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

          6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

          Ürünümüz için primer ambalaj malzemesi olarak PVC/Aklar ve Aluminyum folyo blister ambalaj malzemeleri kullanılmıştır. Blisterler karton kutular içerisine paketlenir. Bir kutu içerisinde 60 adet tablet içeren blister ambalajlarda kullanma talimatı ile birlikte sunulmaktadır.

          6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

          Tüm kullanılmayan ürün ve atık maddeler “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği†ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği†ne uygun olarak imha edilmelidir.

          Pankreas Kanseri Pankreas Kanseri Pankreas karnın alt kısmında yatay şekilde bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimleri ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olan hormonları vücuda dağıtmakla görevlidir. Artrit Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Deva Holding A.Ş.
    Satış Fiyatı 38432.05 TL [ 19 Nov 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 38432.05 TL [ 8 Nov 2024 ]
    Original / JenerikOriginal İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699525099723
    Etkin Madde Pazopanib
    ATC Kodu L01EX03
    Birim Miktar 400
    Birim Cinsi MG
    Ambalaj Miktarı 60
    Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar
    Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 
    VOPAZZI 400 mg film kaplı tablet (60 tablet) Barkodu