XALFU XL 10 mg uzatılmış salınımlı 30 tablet Farmakolojik Özellikler

Alfuzosin Hcl }

Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları > İyi Huylu Prostat Büyümesi İlaçları > Alfuzosin
Generica İlaç San. Ve Tic. A.ş | 17 November  2011

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Alfa adrenerjik reseptör antagonisti ATC Kodu: G04CA01

Alfuzosin oral yoldan etkili bir kinazolin türevidir. Selektif olarak postsinaptik alfa-1-adrenerjik reseptöler üzerinde antagonist etki gösterir.

İn vitro farmakolojik çalışmalar alfuzosinin prostat, mesane kaidesi ve prostatik üretradaki alfa-1 adrenerjik reseptörler üzerindeki selektivitesini doğrulamıştır.

Benign Prostat Hiperplazisinin klinik görünümüne hem anatomik (statik) hem de fonksiyonel (dinamik) faktörlerin başlattığı infravezikal obstrüksiyon eşlik eder.

Obstrüksiyonun fonksiyonel bileşeni, prostatik düz kaslardaki alfa adrenerjik reseptörler aracılı gerilmeden kaynaklanır. Alfa-1 adrenerjik reseptörlerin aktif hale gelmesi ile düz kaslar uyarılır, böylece prostat, prostat kapsülü, prostatik üretra ve mesane tabanı tonusu artar, takiben mesanenin boşalması zorlaşır. Bunun sonucunda dışarıya çıkışta obstrüksiyon ve muhtemelen sekonder olarak mesane değişkenliği gelişir. Alfa blokaj, prostatik düz kaslar aracılığı ile infravezikal obstrüksiyonu azaltır.

In vivo, hayvan çalışmaları alfuzosinin üretral basıncı ve böylece işeme sırasındaki idrar akımına karşı olan direnci azalttığını göstermiştir. Normotansif sıçanların kan basıncını etkilemediği dozlarda, üretral basıncı azalttığı bilinen alfuzosin, vasküler kaslardakine göre üretranın hipertonik cevabını çok daha hızlı bir şekilde baskılar ve fonksiyonel açıdan üroselektivite gösterir. Erkeklerde alfuzosin üretral tonusu ve mesane çıkışındaki direnci azaltarak ve mesanenin boşalmasını kolaylaştırarak işeme parametrelerinde düzelme sağlar.

Benign prostat hiperplazisi olan hastalarda plasebo kontrollü yapılan çalışmalarda alfuzosin:

• Maksimum akım hızı (Qmaks) < 15mL/dak olan hastalarda, Qmaks’ı ortalama % 30 artırarak anlamlı artış sağlar. Bu düzelme ilk dozdan sonra izlenebilmektedir.

• Anlamlı şekilde detrusor basıncını azaltır ve güçlü işeme isteği sağlayacak şekilde hacmi artırır.

• Rezidüel idrar hacmini anlamlı şekilde azaltır.

Bu olumlu ürodinamik etkiler, doluluk (tahrişe bağlı) ve işeme (tıkanıklık) semptomları gibi alt

üriner sistem semptomlarında düzelme sağlar.

Alfuzosin orta dereceli antihipertansif etkilere neden olabilir.

Alfuzosin ile tedavi edilenlerde, edilmeyenlere göre, daha az sıklıkta akut idrar retansiyonu izlenmiştir.

Akut idrar retansiyonu (Benign prostat hiperplazisine bağlı):

ALFAUR çalışmasında, ilk defa Benign prostat hiperplazisine bağlı akut idrar retansiyonu olan 50 yaş üzerindeki 357 erkekte alfuzosinin işemenin normale döndürülmesindeki etkisi değerlendirilmiştir. Bu çok merkezli, randomize çift kör paralel çalışmada günde 10 mg alfuzosin ile plasebo karşılaştırılmış ve işemenin değerlendirilmesi tedaviden 2-3 sonraki sabah, kataterin çıkarılmasından 24 saat sonra yapılmıştır.

Alfuzosin 65 yaşın üzerindeki erkeklerde, kataterin çıkarılmasından spontan işeme üzerinde anlamlı artış sağlamıştır (tabloya bakınız). 65 yaşın altındaki hastalarda ve tedavinin 4 günden fazla sürdüğü hastalarda yararlı olduğu kanıtlanamamıştır.

ALFAUR çalışması: Kataterin çıkarılmasını takiben işemenin başarılı olduğu hasta yüzdesi (ITT popülasyonu)

Yaş

Plasebo n (%)

Alfuzosin

n (%)

Plaseboya göre rölatif fark

P değeri

65 yaş ve üstü

30 (% 35.7)

88 (%56.1)

1.57 (1.14-2.16)

0.003

65 yaş altı

28 (%75.7)

58 (%73.4)

0.97 (0.77-1.22)

0.80

Tüm hastalar (50 yaş ve üstü)

58 (%47.8)

146 (%61.9)

1.29 (1.04-1.60)

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Uzun salımlı formülasyon.

Emilim:

Orta yaştaki sağlıklı gönüllülerde, hızlı salımlı formülasyona (2.5 mg tid) göre ortalama rölatif biyoyararlanım % 104.4’tür ve doruk plazma konsantrasyonuna hızlı salımlı formülasyona göre 1 saat erken, uygulamadan sonraki 9. saatte ulaşır.

Yapılan çalışmalar ilacın yemekten sonra alındığında daha sabit farmakokinetik profil sağladığını göstermiştir.

Tok olarak alındığında, Cmaks ve Cmin değerleri 13.6 (SH=5.6) ve 3.2 (SH=1.6) ng/mL’dir. Dağılım:

Ortalama EAA0-24 194 (SH=75) ng.s/mL’dir. 3 ila 14. saat arasında, 11 saat boyunca 8.1 ng/mL konsantrasyonlarının üstünde plato konsantrasyonu izlenir.

Orta yaşlı sağlıklı gönüllüler ile karşılaştırıldığında yaşlı hastalardaki farmakokinetik parametreler (Cmaks ve EAA) artmamaktadır.

Alfuzosinin plazma proteinlerine bağlanma oranı % 90’dır.

Biyotransformasyon:

Alfuzosin büyük oranda karaciğerde metabolizma olur. CYP3A4, alfuzosin metabolizmasında rol alan esas karaciğer enzimidir (metabolik geçimsizlik açısından kısım 4.5’e bakınız)

Eliminasyon:

Eliminasyon yarı ömrü 9.1 saattir.

Metabolizma olmayan kısmın sadece % 11’i idrar ile atılır. Metabolitlerinin (inaktif haldedirler) büyük bir kısmı (% 75-91) feçes ile atılır.

Normal böbrek fonksiyonlarına sahip denekler ile karşılaştırıldığında, böbrek yetmezliği olan hastalarda eliminasyon yarı ömrü değişmeksizin ortalama Cmaks ve EAA değerleri orta derecede artmıştır. Farmakokinetik profildeki bu değişikliğin klinik açıdan anlamlı olmadığı kabul edilir. Bu nedenle doz ayarlamasını gerektirmez.

Alfuzosinin farmakokinetik profili kronik kardiyak yetmezlikten etkilenmez.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Terapötik konuda veri bulunmamaktadır.

Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. Tiroid Kanseri Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur.