Adeka İlaçları ZALAIN % 2 çözelti 30 ml KUBFarmakolojik Özellikler

ZALAIN % 2 çözelti 30 ml Farmakolojik Özellikler

Sertakonozol Nitrat }

Dermatolojik İlaçlar > Topikal Antifungaller > Sertakonozol nitrat
Adeka İlaç ve Kimyasal Ürünler San. Ve Tic. A.Ş. | 19 February  2013

FARMAKOLOİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Topikal antifungaller – İmidazol ve triazol türevleri ATC Kodu: D01AC14

    Sertakonazol hem fungistatik, hem de fungisid etki gösterir. Fungistatik etki ile ergesterol sentezini inhibe ederek fungal hücre duvarının yok olmasına neden olur, bu da mantarın proliferasyonunu azaltır. Fungisid etki, fungal hücrelerin membran permeabilitesini azaltarak yaşama kabiliyetini azaltır.

    Sertakonazolün geniş in vitro aktivite spektrumu şunları içerir:

      Patojenik mayalar: Candida, Torulopsis, Trichosporum, Malassezia, Rhodotorula ve

      Cryptococcus;

      5.2. Farmakokinetik özellikler

      Genel özellikler

      Emilim:

      Sağlıklı gönüllülere ardışık 14 gün boyunca günlük olarak % 2'lik sertakonazol nitrat krem yüksek dozlarda uygulandığında tedavinin sonunda kanda veya idrarda saptanabilir ilaç seviyelerinin olmadığı görülmüştür. Analitik yöntemin (HPLC) hassasiyeti 25 ng/ml olarak kaydedilmiştir.

      Dağılım:

      Veri bulunmamaktadır.

      Biyotransformasyon:

      Veri bulunmamaktadır.

      Eliminasyon:

      Tedavi edilen vakaların kan veya idrarlarında sertakonazole rastlanmamıştır; bu da sertakonazolün topikal uygulamasının ardından sistemik absorpsiyonunun çok az olduğunu ya da hiç olmadığını garanti eder.

      Deneysel ve klinik-farmakolojik çalışmalarla kanıtlanan yüksek antifungal etki ve mükemmel güvenlik profili, sertakonazolün %2'lik çözeltisini; topikal olarak uygulanan ilaçlar için en uygun profile sahip bir ürün kılar.

      Doğrusallık / Doğrusal Olmayan Durum:

      Veri bulunmamaktadır.

      5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

      Toksikolojik calışmalarda oral yoldan uygulanan en yuksek dozda (8 g/kg) fareler ve sıçanlar

      %100 oranla hayatta kalmış olup, bu türlerdeki LDdeğeri belirlenmemiştir.

      Uzun süreli oral ve dermal uygulama önemli yan etkilere neden olmamıştır. Kronik uygulama çalışmalarında verilen yüksek dozlarda görülen toksik etkiler arasında düşük kilo artışı, bazı hepatik biyokimyasal parametrelerde artış, gelinciklerde hepatik enzim indüksiyonu ve

      luteinizan etki ile ilişkili hafif hepatomegali yer almakta olup, bu etkiler imidazol grubu tüm antifungal ajanlar için geçerlidir.

      Sıçanlarda, toksik etkilere neden olmayan doz, oral yoldan 50 mg/kg'dır.

      Embriyodaki fetotoksisite çalışmaları, sıçanlarda ve tavşanlarda minimal toksik etkiler ortaya çıkarmıştır. Toksik etkilere neden olmayan maksimum doz 100 mg/kg'dır; bu nedenle, diğer imidazol grubu antifungal ajanlardan farklı olarak kullanımı çok güvenlidir.

      Bakteriyel ters mutasyon testinden (AMES) elde edilen sonuçlar, Drosophila'daki cinsiyete bağlı mutasyonlar, mikronükleer eritrositler ve tümü pozitif olmamakla birlikte benzer kromatitler arasındaki değişim, sertakonazolün kromozomal lezyonlar veya mitotik sürecin gelişimi ile birlikte görülen etkileşimler gibi punktat mutasyonlara neden olmadığını göstermiştir. Başka bir promutajenik aktivite kaydedilmemiştir.

      Hem sağlıklı hem de hasarlı ciltte mukemmel tolerans gozlenmiştir.

      Ağız Kanseri Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır. Kalp Krizi Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.