ZEJULA 100 mg film kaplı tablet (56 adet) Kısa Ürün Bilgisi

Niraparib }

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > Diğer Kanser İlaçları
Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş | 4 April  2023

  • 1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

    ZEJULA 100 mg film kaplı tablet Sitotoksik

  • 2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

    Etkin madde

    Her bir film kaplı tablet 100 mg niraparibe eşdeğer 159,3 mg niraparib tosilat monohidrat

    içermektedir.

    Yardımcı maddeler

    Her bir film kaplı tablet 34,66 mg laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilir) içermektedir.

    Yardımcı maddelerin tam listesi için Bölüm 6.1'e bakınız.


  • 3.   FARMASÖTİK FORMU

    Film kaplı tablet (tablet).

    Bir tarafında “100â€, diğer tarafında “Zejula†baskısı bulunan gri renkli, oval şeklinde film kaplı

    tablet.

    /4. derece trombositopeninin başlangıcına kadar geçen medyan süre sırasıyla 22 ve 23 gündür.


    4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

      4.1. Terapötik endikasyonlar

      ZEJULA

        Birinci basamak over kanseri idame tedavisinde

        FIGO evre 3 veya 4, yüksek gradlı seröz epitelyal over, fallop tüpü veya primer peritoneal kanser hastası olan ve birinci basamak platin temelli kemoterapinin tamamlanmasından sonra yanıt veren (tam veya kısmi), ECOG performans durumu 0-1 olan yetişkin hastalarda idame tedavisi için monoterapi olarak endikedir. Tedavi süresi hastalık ilerlemesine veya tolere edilemeyen toksisiteye kadar veya maksimum 3 yıldır.

        Rekürren (Tekrarlayan) over kanseri idame tedavisinde

        Platinli tedavinin tamamlanmasından en az 6 ay veya sonrasında nüks eden platin duyarlı, yüksek gradlı seröz epitelyal over, fallop tüpü veya primer peritoneal kanser hastası olan ve nüks nedeniyle uygulanan platin esaslı kemoterapiye yanıt veren (tam veya kısmi), ECOG performans durumu 0-1 olan yetişkin hastalarda idame tedavisi için monoterapi olarak kullanımda endikedir.

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      ZEJULA tedavisi, kanser tedavi ürünlerinin kullanımında deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalı ve bu hekimin gözetiminde yürütülmelidir.

      Pozoloji

      Birinci basamak over kanseri idame tedavisi

      Önerilen ZEJULA başlangıç dozu günde bir kez 200 mg'dır (iki adet 100 mg tablet). Bununla birlikte 77 kg veya daha fazla kiloda olan ve bazal trombosit sayımı 150.000 mcgLve daha fazla olan hastalarda, önerilen ZEJULA başlangıç dozu günde bir kez 300 mg'dır (üç adet 100 mg tablet) (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8).

      Rekürren (Tekrarlayan) over kanseri idame tedavisi

      Doz, toplam günlük doz olarak 300 mg'a eşdeğer, günde bir kez üç adet 100 mg tablettir.

      Hastalar dozlarını her gün yaklaşık aynı saatte almaya teşvik edilmelidir. Uyku öncesinde kullanım, bulantının yönetilmesinde potansiyel bir yöntem olabilir.

      Hastalıkta ilerleme veya toksisite olana kadar tedaviye devam edilmesi önerilmektedir.

      Dozun kaçırılması

      Hasta bir dozu kaçırırsa, sonraki dozu düzenli olarak planlanmış saatinde almalıdır.

      Advers reaksiyonlar için doz ayarlaması

      Advers reaksiyonlar için önerilen doz değişiklikleri Tablo 1, 2 ve 3'te listelenmektedir.

      Genel olarak, advers reaksiyonun geçmesi için hastalara zaman vermek amacıyla tedaviye ara verilmesi (ardışık 28 günden fazla olmamak kaydıyla) ve daha sonra tedaviye aynı dozda devam edilmesi önerilmektedir. Advers reaksiyonun tekrar gerçekleşmesi durumunda, tedaviye ara verilmesi ve daha düşük bir dozda devam edilmesi önerilmektedir. 28 günlük aradan sonra da advers reaksiyonların devam etmesi durumunda, ZEJULA'ya devam edilmemesi önerilmektedir. Eğer advers reaksiyonlar, dozlara ara verilmesi ya da dozun azaltılması gibi yöntemlerle yönetilemiyorsa, ZEJULA kullanımının kesilmesi önerilmektedir.

      Tablo 1: Advers reaksiyonlar için önerilen doz değişiklikleri

      Başlangıç doz düzeyi

      200 mg

      300 mg

      Birinci doz azaltma

      100 mg/gün

      200 mg/gün (iki adet 100 mg tablet)

      İkinci doz azaltma

      İlaç kullanımı kesilmelidir.

      100 mg/gün* (bir adet 100

      mg tablet)

        Dozun 100 mg/gün'ün altına azaltılması gerekiyorsa, ZEJULA kullanımı kesilmelidir.

        Tablo 2: Hematolojik olmayan advers reaksiyonlar için doz modifikasyonu

        Profilaksisin uygulanamayacağının düşünüldüğü veya advers reaksiyonun tedaviye karşın devam ettiği, hematolojik olmayan CTCAE* ≥ 3. derece tedaviyle ilişkili advers reaksiyon

        İlk kez gerçekleştiğinde:

        İkinci kez gerçekleştiğinde:

        Hastaya ZEJULA 100 mg/gün verilirken 28 günden uzun süren CTCAE ≥ 3. derece tedaviyle ilişkili advers reaksiyon

        Tedavi sonlandırılmalıdır.

          ZEJULA'ya maksimum 28 gün boyunca olmak kaydıyla veya advers reaksiyon sona erinceye ya da ortadan kalkıncaya kadar ara verilmesi.

          Tablo 1'de belirtildiği gibi, ZEJULA'nın daha düşük bir doz düzeyinde devam ettirilmesi.

          ZEJULA'ya maksimum 28 gün boyunca olmak kaydıyla veya advers reaksiyon sona erinceye ya da ortadan kalkıncaya kadar ara verilmesi.

          Tablo 1'de belirtildiği gibi, ZEJULA'ya daha düşük bir doz düzeyinde devam ettirilmesi veya kullanımının kesilmesi.

        4.3. Kontrendikasyonlar

        Etkin madde

        Emzirme (bkz. Bölüm 4.6).

        4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

        Hematolojik advers reaksiyonlar

        ZEJULA ile tedavi edilen hastalarda hematolojik advers reaksiyonlar (trombositopeni, anemi, nötropeni) bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Vücut ağırlığı veya bazal trombosit sayımı düşük olan hastalarda 3. derece ve üzeri trombositopeni riski daha yüksek olabilir (bkz. Bölüm 4.2).

        Tedavi sırasında tüm hematolojik parametrelerin herhangi birindeki klinik açıdan anlamlı değişimleri izlemek için, ilk ay boyunca haftalık tam kan sayımı, ardından izleyen 10 aylık tedavi boyunca aylık izlem ve bu süreden sonra da periyodik izlem önerilmektedir (bkz. Bölüm 4.2).

        Hasta, ara verildikten sonraki 28 gün içinde geçmeyen pansitopeni dahil olmak üzere şiddetli persistan hematolojik toksisite geliştirirse, ZEJULA kullanımı kesilmelidir.

        Trombositopeni riski nedeniyle, antikoagülanlar ve trombosit sayımını düşürdüğü bilinen tıbbi ürünler dikkatli kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

        Miyelodisplastik sendrom/akut miyeloid lösemi

        Klinik çalışmalarda ve pazara verilme sonrasında ZEJULA monoterapisi veya kombinasyon tedavisiyle tedavi edilen hastalarda miyelodisplastik sendrom/akut miyeloid lösemi (MDS/AML) olguları, ölümle sonuçlanan vakalar dahil, gözlemlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8).

        Klinik çalışmalarda hastalarda MDS/AML gelişmeden önceki ZEJULA tedavisi süresi 0,5 ay ila >4,9 yıl aralığındadır. Olgular sekonder, kanser tedavisiyle ilişkili MDS/AML açısından tipiktir. Tüm hastalara platin içeren kemoterapi rejimi uygulanmış ve birçoğuna aynı zamanda DNA'ya zarar veren başka ajanlar ve radyoterapi uygulanmıştır. Bazı hastalarda kemik iliği

        baskılanması öyküsü vardır. NOVA çalışmasında, MDS/AML insidansı gBRCAmut kohortunda (%7,4), gBRCAmut olmayan kohorta (%1,7) göre daha yüksektir.

        Şüpheli MDS/AML veya uzun süreli hematolojik toksisiteler için, hasta ileri değerlendirme için bir hematoloğa sevk edilmelidir. MDS/AML tanısı doğrulanırsa, ZEJULA tedavisi kesilmeli ve hasta uygun şekilde tedavi edilmelidir.

        Hipertansif kriz dahil olmak üzere hipertansiyon

        ZEJULA kullanımı sırasında hipertansif kriz dahil olmak üzere hipertansiyon bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). ZEJULA tedavisine başlamadan önce, var olan hipertansiyon yeterli düzeyde kontrol altına alınmalıdır. İki ay boyunca en az haftada bir kez, ardından ilk yıl boyunca ayda bir kez, daha sonra ZEJULA tedavisi sırasında periyodik olarak kan basıncı izlemi yapılmalıdır. Uygun hastalarda kan basıncında artış olması durumunda doktorlarına başvurma talimatı verilerek evde kan basıncı izlemi düşünülebilir.

        Hipertansiyon gerekirse hem antihipertansif tıbbi ürünlerle hem de ZEJULA dozunun ayarlanmasıyla tıbbi olarak yönetilmelidir (bkz. Bölüm 4.2). Klinik programda, hastalar ZEJULA tedavisi görürken her bir 28 günlük döngünün 1. gününde kan basıncı ölçümü yapılmıştır. Çoğu olguda, hipertansiyon ZEJULA dozunda ayarlama yapılarak veya yapılmaksızın standart antihipertansif tedavi kullanılarak yeterli düzeyde kontrol edilmiştir (bkz. Bölüm 4.2). Hipertansif kriz durumunda veya tıbbi açıdan anlamlı hipertansiyonun antihipertansif tedaviyle yeterli düzeyde kontrol edilemediği durumlarda ZEJULA kullanımı kesilmelidir.

        Posterior Reversibl Ensefalopati Sendromu (PRES)

        ZEJULA alan hastalarda Posterior Reversibl Ensefalopati Sendromu (PRES) raporları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). PRES, seyrek görülen, geri dönüşlü (reversibl) bir nörolojik hastalıktır ve ilişkili hipertansiyon varlığında veya yokluğunda nöbet, baş ağrısı, zihinsel durum değişikliği, görme bozukluğu veya kortikal körlük dahil olmak üzere hızla değişen semptomlarla ortaya çıkabilir. PRES tanısı konması için, tercihen manyetik rezonans görüntülemesiyle (MRI) beyin görüntüleme yapılarak doğrulanması gerekmektedir.

        PRES olgularında, ZEJULA kullanımının kesilmesi ve hipertansiyon dahil olmak üzere spesifik semptomların tedavi edilmesi önerilmektedir. Geçmişte PRES deneyimleyen hastalarda ZEJULA tedavisinin tekrar başlatılmasının güvenliliği bilinmemektedir.

        Gebelik/kontrasepsiyon

        ZEJULA gebelik döneminde veya çocuk doğurma potansiyeli olan ancak tedavi sırasında ve son ZEJULA dozundan sonra 6 ay boyunca yüksek etkili kontrasepsiyon kullanmak istemeyen kadınlarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.6). Tedaviden önce çocuk doğurma potansiyeli olan tüm kadınlarda gebelik testi yapılmalıdır.

        Karaciğer yetmezliği:

        Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda, orta karaciğer yetmezliği olan hastalardan elde edilen verilere göre, niraparib maruziyeti daha yüksek olabilir ve bu hastalar dikkatlice takip edilmelidir (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

        Yardımcı maddeler

        Bu tıbbi ürün laktoz içermektedir. Galaktoz intoleransı, total laktaz eksikliği ya da glukoz- galaktoz malabsorpsiyonu gibi nadir kalıtımsal sorunları olan hastalar bu ilacı kullanmamalıdır.

        4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

        Farmakodinamik etkileşimler

        Niraparibin aşılar veya immünosupresan ajanlarla kombinasyonu incelenmemiştir.

        Niraparibin sitotoksik tıbbi ürünlerle birlikte kullanımıyla ilişkili veriler sınırlıdır. Bu nedenle niraparib; aşılar, immünosupresan ajanlar veya diğer sitotoksik tıbbi ürünlerle birlikte kullanıldığı zaman dikkatli olunmalıdır.

        Farmakokinetik etkileşimler

        Diğer tıbbi ürünlerin niraparibin üzerindeki etkileri CYP substratı olarak niraparib (CYP1A2 ve CYP3A4)

        Niraparib, in vivo karboksilesterazlar (CE) ve UDP-glukuronosil transferazların (UGT) bir

        substratıdır.

        Niraparibin oksidatif metabolizması in vivo ortamda minimaldir. CYP enzimlerini inhibisyona uğrattığı (örn. itrakonazol, ritonavir ve klaritromisin) veya indüklediği (örn. rifampin, karbamazepin ve fenitoin) bilinen tıbbi ürünlerle eşzamanlı olarak uygulandığında ZEJULA için doz ayarlaması gerekmemektedir.

        Dışa akış taşıyıcılarının substratı olarak niraparib (P-gp, BCRP, BSEP, MRP2 ve MATE1/2)

        Niraparib, P-glikoproteini (P-gp) ve Meme Kanseri Direnç Proteininin (Breast Cancer Resistance Protein) (BCRP) bir substratıdır. Ancak, yüksek geçirgenliği ve biyoyararlanımı nedeniyle, bu taşıyıcıları inhibisyona uğratan tıbbi ürünlerle klinik açıdan anlamlı etkileşim riski düşüktür. Bu nedenle, P-gp'yi (örn. amiodaron, verapamil) veya BCRP'yi (örn. osimertinib, velpatasvir ve eltrombopag) inhibisyona uğrattığı bilinen tıbbi ürünlerle eşzamanlı olarak uygulandığında ZEJULA için doz ayarlaması gerekmemektedir.

        Niraparib safra tuzu eksport pompası (substrate of bile salt export pump) (BSEP) veya çoklu ilaç direnciyle ilişkili protein 2'nin (MRP2) bir substratı değildir. Majör birincil metabolit olan M1, P-gp, BCRP, BSEP veya MRP2'nin bir substratı değildir. Niraparib çoklu ilaç ve toksin ekstrüzyonu (MATE)-1 veya 2'nin substratı değilken, M1 bunların ikisinin de substratıdır.

        Hepatik alım taşıyıcılarının substratı olarak niraparib (OATP1B1, OATP1B3 ve OCT1)

        Niraparib veya M1 organik anyon taşıyıcı polipeptit 1B1 (OATP1B1), 1B3 (OATP1B3) veya organik katyon taşıyıcı 1'in (OCT1) substratı değildir. OATP1B1 veya 1B3 (örn. gemfibrozil, ritonavir) veya OCT1 (örn. dolutegravir) alım taşıyıcılarını inhibisyona uğrattığı bilinen tıbbi ürünlerle eşzamanlı olarak uygulandığında ZEJULA için doz ayarlaması gerekmemektedir.

        Renal alım taşıyıcılarının substratı olarak niraparib (OAT1, OAT3 ve OCT2)

        Niraparib veya M1 organik anyon taşıyıcısı 1 (OAT1), 3 (OAT3) ve organik katyon taşıyıcısı 2'nin (OCT2) substratı değildir. OAT1 (örn. probenesid) veya OAT3 (örn. probenesid, diklofenak) veya OCT2 alım taşıyıcılarını (örn. simetidin, kinidin) inhibisyona uğrattığı bilinen tıbbi ürünlerle eşzamanlı olarak uygulandığında ZEJULA için doz ayarlaması gerekmemektedir.

        Niraparibin diğer tıbbi ürünler üzerindeki etkisi

        CYP'lerin (CYP1A2, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 ve CYP3A4)

        inhibisyonu

        Niraparib veya M1, etkin maddeyi metabolize eden CYP enzimlerinin (CYP1A1/2, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 ve CYP3A4/5) herhangi birinin inhibitörü değildir.

        CYP3A4'ün karaciğerde inhibisyonu beklenmese de, ilgili niraparib konsantrasyonlarında CYP3A4'ün bağırsak düzeyinde inhibisyon potansiyeli kanıtlanmamıştır. Bu nedenle, niraparibin metabolizmasının CYP3A4'e bağımlı olduğu ve özellikle dar terapötik aralığa sahip etkin maddelerle (örn. siklosporin, takrolimus, alfentanil, ergotamin, pimozid, ketiapin ve halofantrin) kombinasyon halinde kullanıldığı durumlarda dikkat edilmesi önerilmektedir.

        UDP-glukuronosil transferazların (UGT) inhibisyonu

        Niraparib in vitro 200 µM'a kadar dozlarda UGT izoformlarına karşı (UGT1A1, UGT1A4, UGT1A9 ve UGT2B7) inhibitör etki göstermemiştir. Bu nedenle, UGT'lerin niraparib tarafından klinik açıdan ilgili inhibisyona uğratılma potansiyeli minimaldir.

        CYP'lerin indüksiyonu (CYP1A2 ve CYP3A4)

        Niraparib veya M1 in vitro CYP3A4 indükleyicisi değildir. İn vitro, niraparib yüksek konsantrasyonlarda CYP1A2'yi zayıf şekilde indüklemektedir ve bu etkinin klinik önemi tamamen dışlanamamaktadır. M1 bir CYP1A2 indükleyicisi değildir. Bu nedenle niraparibin metabolizması CYP1A2'ye bağımlı ve özellikle terapötik aralığı dar olan (örn. klozapin, teofilin ve ropinirol) etkin maddelerle kombinasyon halinde dikkatli kullanılması önerilmektedir.

        Dışa akış taşıyıcılarının inhibisyonu (P-gp, BCRP, BSEP, MRP2 ve MATE1/2)

        Niraparib, BSEP veya MRP2'nin inhibitörü değildir. İn vitro, niraparib P-gp'yi çok zayıf düzeyde ve BCRP'yi sırasıyla IC= 161 µM ve 5,8 µM değerlerinde inhibe eder. Bu nedenle, bu dışa akış taşıyıcılarının inhibisyona uğramasıyla ilişkili klinik açıdan anlamlı bir etkileşim olasılığı düşük olsa da göz ardı edilemez. Niraparibin BCRP substratlarıyla (irinotekan, rosuvastatin, simvastatin, atorvastatin, metotreksat) kombinasyon halinde kullanıldığı durumlarda dikkat edilmesi önerilmektedir.

        Niraparib, MATE1 ve 2'nin inhibitörüdür ve ICdeğerleri sırasıyla 0,18 µM ve ≤0,14 µM'dir. Bu taşıyıcıların substratları olan tıbbi ürünlerle (örn. metformin) birlikte uygulandığında bu ürünlerin plazma konsantrasyonlarında artış olasılığı göz ardı edilemez.

        Majör primer metabolit M1, P-gp, BCRP, BSEP, MRP2 veya MATE1/2'nin inhibitörü gibi

        görülmemektedir.

        Hepatik alım taşıyıcılarının inhibisyonu (OATP1B1, OATP1B3 ve OCT1)

        Niraparib veya M1 organik anyon taşıyıcısı polipeptit 1B1 (OATP1B1) veya 1B3'ün (OATP1B3) inhibitörü değildir.

        İn vitro, niraparib organik katyon taşıyıcısı 1'i (OCT1) IC= 34,4 µM değeriyle zayıf düzeyde inhibisyona uğratmaktadır. Niraparibin metformin gibi OCT1 yoluyla alım taşınımına maruz kalan etkin maddelerle kombinasyon halinde kullanıldığı durumlarda dikkat edilmesi önerilmektedir.

        Renal alım taşıyıcılarının inhibisyonu (OAT1, OAT3 ve OCT2)

        Niraparib veya M1, organik anyon taşıyıcısı 1 (OAT1), 3 (OAT3) ve organik katyon taşıyıcısı 2'yi (OCT2) inhibisyona uğratmaz.

        Tüm klinik çalışmalar yalnızca yetişkinler üzerinde yürütülmüştür.

        Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler

        Veri bulunmamaktadır.

        Pediyatrik popülasyon

        Tüm klinik çalışmalar yalnızca yetişkinlerde gerçekleştirilmiştir.

        4.6. Gebelik ve laktasyon

        Gebelik kategorisi: X

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

        Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi sırasında gebe kalmamalı ve tedavi başlangıcında gebe olmamalıdır. Tedaviden önce çocuk doğurma potansiyeli olan tüm kadınlarda gebelik testi yapılmalıdır. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi sırasında ve son ZEJULA dozundan sonra 6 ay boyunca yüksek etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.

        Gebelik dönemi

        Niraparibin gebe kadınlarda kullanımıyla ilgili veri bulunmamaktadır veya sınırlı miktardadır. Hayvanlarda üreme veya gelişim toksisitesi çalışması yapılmamıştır. Ancak, etki mekanizmasına göre, niraparib gebe kadınlara uygulandığında embriyo-letal ve teratojenik etkiler dahil olmak üzere embriyonik veya fetal hasara yol açabilir. ZEJULA gebelik sırasında kullanılmamalıdır.

        Laktasyon dönemi

        Niraparib veya metabolitlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. ZEJULA uygulaması sırasında ve son dozun alınmasından sonraki 1 ay boyunca emzirme kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

        Üreme yeteneği/Fertilite

        Fertiliteyle ilgili klinik veri bulunmamaktadır. Sıçanlarda ve köpeklerde spermatojenezde reversibl bir düşüş gözlemlenmiştir (bkz. Bölüm 5.3).

        4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

        ZEJULA'nun araç veya makine kullanımı üzerindeki etkisi orta düzeydedir. ZEJULA alan hastalarda asteni, halsizlik, baş dönmesi yaşayabilir veya konsantrasyon güçlüğü görülebilir. Bu semptomları yaşayan hastalar araç veya makine kullanırken dikkat etmelidir.

        4.8. İstenmeyen etkiler

        Güvenlilik profilinin özeti

        Havuzlanmış PRIMA (başlangıç dozu 200 mg veya 300 mg) ve NOVA çalışmalarında ZEJULA monoterapisi alan 851 hastanın ≥%10'unda görülen tüm derecelerdeki advers reaksiyonlar (ADR) bulantı, anemi, trombositopeni, halsizlik, kabızlık, kusma, baş ağrısı, insomnia, trombosit sayımında düşüş, nötropeni, karın ağrısı, iştah azalması, diyare, dispne, hipertansiyon, asteni, baş dönmesi, nötrofil sayımında düşüş, öksürük, artralji, sırt ağrısı, beyaz kan hücresi sayımında düşüş ve sıcak basmasıdır.

        En yaygın ciddi advers reaksiyonlar %1'den fazla (tedavide ortaya çıkan sıklıklar) trombositopeni ve anemidir.

        Advers reaksiyonların tablolanmış listesi

        ZEJULA monoterapisi alan hastalarda klinik araştırmalara ve pazarlama sonrası gözleme dayalı olarak aşağıdaki advers reaksiyonlar görülmüştür (bkz. Tablo 4). Advers reaksiyonların görülme sıklıkları, hasta maruziyetinin bilindiği PRIMA ve NOVA klinik çalışmalarından (300 mg/gün'lük sabit başlangıç dozu) elde edilen havuzlanmış advers olay verilerine dayanmaktadır ve şu şekilde tanımlanmıştır: Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her bir sıklık gruplamasında, istenmeyen etkiler, azalan ciddiyet sırasına göre bildirilmektedir.

        Tablo 4: Advers reaksiyonların tablolanmış listesi

        Sistem Organ Sınıfı

        Tüm CTCAE* derecelerinin sıklığı

        3. veya 4. CTCAE* derecelerinin sıklığı

        Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

        Çok yaygın

        İdrar yolu enfeksiyonu

        Yaygın

        Bronşit, konjonktivit

        Yaygın olmayan

        İdrar yolu enfeksiyonu, bronşit

        (Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu, kötü huylu ve tanımlanmamış neoplazmalar

        Yaygın

        Miyelodisplastik sendrom/ akut

        miyeloid lösemi**

        Yaygın Miyelodisplastik sendrom/ akut miyeloid lösemi**

        Kan ve lenf sistemi hastalıkları

        Çok yaygın Trombositopeni, anemi, nötropeni, lökopeni Yaygın olmayan

        Pansitopeni, febril nötropeni

        Çok yaygın Trombositopeni, anemi, nötropeni

        Yaygın Lökopeni Yaygın olmayan

        Pansitopeni, febril nötropeni

        Bağışıklık sistemi hastalıkları

        Yaygın

        Aşırı duyarlılık

        Yaygın olmayan

        Aşırı duyarlılık

        Metabolizma ve beslenme hastalıkları

        Çok yaygın İştah azalması Yaygın

        Hipokalemi

        Yaygın Hipokalemi Yaygın olmayan

        İştah azalması

        Psikiyatrik hastalıklar

        Çok yaygın Insomnia Yaygın

        Anksiyete, depresyon, bilişsel bozukluk††

        Yaygın olmayan

        Konfüzyon

        Yaygın olmayan Insomnia, anksiyete, depresyon, konfüzyon

        Sistem Organ Sınıfı

        Tüm CTCAE* derecelerinin sıklığı

        3. veya 4. CTCAE* derecelerinin sıklığı

        Sinir sistemi hastalıkları

        Çok yaygın

        Baş ağrısı, baş dönmesi

        Yaygın

        Tat alma duygusunda bozukluk

        (disgüzi)

        Seyrek

        Posterior Reversibl Ensefalopati Sendromu (PRES)**

        Yaygın olmayan

        Baş ağrısı

        Kardiyak hastalıklar

        Çok yaygın Palpitasyon Yaygın

        Taşikardi

        Vasküler hastalıklar

        Çok yaygın Hipertansiyon Seyrek

        Hipertansif kriz

        Yaygın

        Hipertansiyon

        Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

        Çok yaygın

        Dispne, öksürük, nazofarenjit

        Yaygın Epistaksis Yaygın olmayan

        Pnömonit

        Yaygın olmayan Dispne, epistaksis, pnömonit

        Gastrointestinal hastalıklar

        Çok yaygın

        Bulantı, kabızlık, kusma, karın ağrısı, diyare, dispepsi

        Yaygın

        Ağız kuruluğu, abdominal distensiyon, mukozal enflamasyon (mukoza iltihabı), stomatit

        Yaygın

        Bulantı, kusma, karın ağrısı

        Yaygın olmayan Diyare, kabızlık, mukozal enflamasyon (mukoza iltihabı),

        stomatit, ağız kuruluğu

        Deri ve deri altı doku hastalıkları

        Yaygın

        Fotoduyarlılık, döküntü

        Yaygın olmayan

        Fotoduyarlılık, döküntü

        Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

        Çok yaygın

        Sırt ağrısı, artralji

        Yaygın

        Miyalji

        Yaygın olmayan Sırt ağrısı, artralji, miyalji

        Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

        Çok yaygın Halsizlik, asteni Yaygın Periferik ödem

        Yaygın

        Halsizlik, asteni

        Sistem Organ Sınıfı

        Tüm CTCAE* derecelerinin sıklığı

        3. veya 4. CTCAE* derecelerinin sıklığı

        Araştırmalar

        Yaygın

        Gamma-glutamil transferaz artışı, AST artışı, kan kreatinin artışı, ALT artışı, kan alkalin fosfataz artışı, vücut ağırlığında azalma

        Yaygın

        Gamma-glutamil transferaz artışı, ALT artışı

        Yaygın olmayan AST artışı, kan alkalin fosfataz artışı

        * CTCAE = Advers Olaylar İçin Ortak Terminoloji Kriterleri versiyon 4.02.

        ** Niraparib klinik çalışma verilerine dayanmaktadır. Pivot ENGOT-OV16 monoterapi çalışmasıyla sınırlı değildir.

        ürtiker dahildir.

        ††Hafıza bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu içerir.

        Bazal ağırlık veya trombosit sayımına göre 200 mg ZEJULA başlangıç dozu uygulanan hasta grubunda görülen advers reaksiyonlar, sabit başlangıç dozu 300 mg uygulanan grupla karşılaştırıldığında benzer veya daha düşük sıklıkta görülmüştür (Tablo 4).

        Trombositopeni, anemi ve nötropeni sıklığıyla ilgili özgün bilgiler için aşağıdaki bölüme bakınız.

        Seçili advers reaksiyonların tanımı

        Klinik tanılar ve/veya laboratuvar bulguları dahil olmak üzere hematolojik advers reaksiyonlar (trombositopeni, anemi, nötropeni) genellikle niraparib tedavisinin erken dönemlerinde gerçekleşmiş ve zaman içinde görülme oranları azalmıştır.

        NOVA ve PRIMA çalışmalarında, ZEJULA tedavisine uygun olan hastaların bazal hematolojik parametreleri şöyledir: Tedaviden önce mutlak nötrofil sayısı (MNS) ≥1.500 hücre/µL; trombosit ≥100,000 hücre/µL ve hemoglobin ≥9 g/dL (NOVA) veya ≥10 g/dL (PRIMA). Klinik programda, hematolojik advers reaksiyonlar laboratuvar izlem ve doz değişiklikleriyle yönetilmiştir (bkz. Bölüm 4.2).

        PRIMA'da, bazal ağırlık veya trombosit sayımına göre ZEJULA başlangıç dozu uygulanan hastalarda, ≥3. derece trombositopeni, anemi ve nötropeni, 300 mg sabit başlangıç dozu verilen grupla karşılaştırıldığında sırasıyla %48'den %21'e, %36'dan %23'e, %24'ten %15'e düşmüştür. Hastaların sırasıyla %3, %3 ve %2'sinde trombositopeni, anemi ve nötropeni nedeniyle tedavi bırakılmıştır.

        Trombositopeni

        PRIMA'da, ZEJULA ile tedavi edilen hastaların %39'unda, plaseboyla tedavi edilen hastaların

        %0,4'ünde 3./4. derece trombositopeni görülmüştür ve ilk dozdan ilk başlangıca kadar geçen medyan süre 22 gün (aralık: 15 ila 335 gün), medyan süre 6 gündür (aralık: 1 ila 374 gün). Niraparib alan hastaların %4'ünde trombositopeni nedeniyle tedavi bırakılmıştır.

        NOVA'da, ZEJULA alan hastaların yaklaşık %60'ında herhangi bir derecede trombositopeni ve hastaların %34'ünde 3./4. derece trombositopeni görülmüştür. Bazal trombosit sayımı 180 × 10/L'den düşük olan hastalarda, herhangi bir derecede ve 3./4. derece trombositopeni hastaların sırasıyla %76'sı ve %45'inde gerçekleşmiştir. Derecesinden bağımsız olarak trombositopeni ve

          /4. derece trombositopeninin başlangıcına kadar geçen medyan süre sırasıyla 22 ve 23 gündür.

          döngüden itibaren tedavinin ilk 2 ayında yapılan yoğun doz değişikliklerinden sonra yeni trombositopeni görülme oranı %1,2'dir. Herhangi bir derecedeki trombositopeni olaylarının medyan süresi 23 gündür ve 3./4. derece trombositopeni olaylarının medyan süresi 10 gündür. ZEJULA ile tedavi edilen hastalarda hemoraji riski yükselebilir. Klinik programda, trombositopeni laboratuvar izlemi, doz modifikasyonu ve uygun olan yerlerde trombosit transfüzyonuyla yönetilmiştir (bkz. Bölüm 4.2). Hastaların yaklaşık %3'ü trombositopeni olayları (trombositopeni ve trombosit sayımında düşüş) nedeniyle tedaviyi bırakmıştır.

          4.9. Doz aşımı ve tedavisi

          ZEJULA doz aşımı durumu için spesifik bir tedavi yoktur ve doz aşımı semptomları belirlenmemiştir. Doz aşımı durumunda, hekimler genel destekleyici önlemleri izlemeli ve semptomatik tedavi uygulamalıdır.


          5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

            5.1. Farmakodinamik özellikler

            Farmakoterapötik grup: Diğer antineoplastik ajanlar, Poli (ADP-riboz) polimeraz (PARP) inhibitörleri

            ATC kodu: L01XK02.

            Etki mekanizması ve farmakodinamik etkiler

            Niraparib, DNA onarımında rol oynayan poli(ADP-riboz) polimeraz (PARP) enzimleri PARP- 1 ve PARP-2'nin bir inhibitörüdür. İn vitro çalışmalarda, niraparible indüklenen sitotoksisiteye PARP enzimatik aktivitesinin inhibisyonu ve DNA hasarı, apoptoz ve hücre ölümü ile sonuçlanan PARP-DNA komplekslerinin oluşumunda artışın dahil olabileceği görülmüştür. Meme kanseri (BRCA) 1 ve 2 tümör baskılayıcı genlerinde eksiklik olan veya olmayan tümör hücre hatlarında artan niraparib kaynaklı sitotoksisite gözlenmiştir.Farelerde büyütülen

            ortotopik yüksek dereceli seröz over kanseri hasta kaynaklı ksenograft tümörlerinde (PDX), niraparibin BRCA 1 ve 2 mutantları, homolog rekombinasyon (HR) eksikliği olan BRCA vahşi tip ve tespit edilebilir HR eksikliği olmayan BRCA vahşi tip tümörlerde tümör büyümesini azalttığı görülmüştür.

            Klinik etkililik ve güvenlilik

            Birinci basamak over kanseri idame tedavisi

            PRIMA, Faz 3 çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmadır ve birinci basamak platin bazlı kemoterapiye tam veya kısmi yanıt veren hastalar (n=733) 2:1 oranında ZEJULA veya eşleştirilmiş plaseboya randomize edilmiştir. PRIMA, 475 hastada (317'si niraparib koluna, 158'i plasebo koluna randomize edilmiştir) devam eden 28 günlük döngülerde günde tek doz 300 mg başlangıç dozuyla başlatılmıştır. PRIMA'nın başlangıç dozu Protokolün 2. Değişikliği ile değiştirilmiştir. Bu noktadan sonra, bazal vücut ağırlığı ≥77 kg ve bazal trombosit sayımı ≥ 150.000/µL olan hastalara günlük ZEJULA 300 mg (n=34) veya plasebo (n=21) tedavisi uygulanırken, bazal vücut ağırlığı <77 kg ve bazal trombosit sayımı < 150.000/µL olan hastalara günlük ZEJULA 200 mg (n=122) veya plasebo (n=61) tedavisi uygulanmıştır.

            Hastalar birinci basamak platin bazlı kemoterapi yanı sıra ameliyat oldu ise, ameliyatın tamamlanmasından sonra randomize edilmiştir. Gönüllüler kemoterapinin son döngüsünün ilk gününden sonraki 12 hafta içinde randomize edilmiştir. Gönüllülere ≥6 ve ≤9 platin bazlı tedavi döngüsü uygulanmıştır. Tümör hacminin azaltıldığı ara ameliyatlardan sonra, gönüllülere ≥2 postoperatif platin bazlı tedavi döngüsü uygulanmıştır. Kemoterapiyle birlikte bevasizumab verilen ama idame tedavisi olarak bevasizumab alamayan hastalar çalışma dışında tutulmamıştır. Hastalar ZEJULA dahil olmak üzere geçmiş PARP inhibitörü (PARPi) tedavisi görmemiş olmalıdır. Neoadjuvan kemoterapi ve sonrasında tümör hacminin azaltıldığı ara ameliyat geçiren hastalarda görünür rezidüel hastalık olabilir veya rezidüel hastalık olmayabilir. Hastalığı 3. evrede olan ve tümör hacminin azaltıldığı primer ameliyattan sonra tam sitoredüksiyon uygulanan (yani görünür rezidüel hastalığı olmayan) hastalar çalışmanın dışında bırakılmıştır. Randomizasyon, birinci basamak platin rejimi sırasında verdiği en iyi yanıt (tam yanıt ya da kısmi yanıt), neoadjuvan kemoterapi (NAKT) (Evet ya da Hayır) ve homolog rekombinasyon eksikliği (HRD) durumuna [pozitif (HR eksikliği) ya da negatif (HR eksikliği yok) veya belirlenememiş] göre tabakalaştırılmıştır. HRD testi, ilk tanı tarihinde alınan tümör dokusunda yapılan HRD testi kullanılarak yapılmıştır. CA-125 düzeyleri hastanın birinci basamak tedavisi sırasında normal aralıkta (veya >%90 CA-125 düşüşü) olmalı ve en az 7 gün boyunca stabil devam etmelidir.

            Hastalar 1. döngü/1. günde (C1/D1), devamlı 28 günlük döngülerde günde tek doz uygulanan ZEJULA 200 veya 300 mg veya karşılık gelen plasebo ile tedaviyle başlamıştır. Her bir döngüde klinik ziyaretleri gerçekleştirilmiştir (4 hafta ±3 gün).

            Birincil sonlanım noktası, RECIST'e (versiyon 1.1) kör bağımsız merkezi inceleme (BICR) ile belirlenen progresyonsuz (ilerlemesiz) sağkalımdır (PFS). Genel sağkalım (OS) anahtar ikincil hedeftir. PFS testi, ilki HR eksikliği olan popülasyonda ve sonra genel popülasyonda olmak üzere hiyerarşik olarak yapılmıştır: Medyan yaş 62'dir ve ZEJULA'ya randomize edilen hastalarda 32 ila 85 yaş aralığında, plaseboyla randomize edilen hastalarda 33 ila 88 yaş aralığındadır. Tüm hastaların %89'u beyazdır. ZEJULA ile randomize edilen hastaların %69'u, plaseboyla tedavi edilen hastaların %71'inin çalışmanın başlangıcındaki ECOG skoru 0'dır. Genel popülasyonda, hastaların %65'inde 3. evre hastalık, %35'inde 4. evre hastalık vardır. Genel popülasyonda, çoğu hastanın (≥%80) primer tümör bölgesi overdir; çoğu hastada (>%90) seröz histolojiye sahip tümör vardır. Hastaların %67'si neoadjuvan kemoterapi NAKT almıştır. Hastaların %69'u birinci basamak platin bazlı kemoterapiye tam yanıt vermiştir. Niraparib verilen toplam 6 hasta over kanseri için önceden bevasizumab tedavisi görmüştür.

            PRIMA çalışmasında, HR (Homolog Rekombinasyonu) eksikliği (HRD) olan ve genel popülasyonda plaseboyla karşılaştırıldığında ZEJULA'ya randomize edilen hastalarda PFS'de istatistiksel açıdan anlamlı iyileşme görülmüştür (Tablo 5, Şekil 1 ve 2).

            İkincil etkililik sonlanım noktaları arasında, ilk izleyen tedaviden sonra PFS (PFS2) ve OS bulunmaktadır (Tablo 5).

            Tablo 5: Etkililik sonuçları - PRIMA (BICR belirlemesine göre)

            HR eksikliği olan popülasyon

            Genel popülasyon

            ZEJULA

            (N=247)

            plasebo (N=126)

            ZEJULA

            (N=487)

            plasebo (N=246)

            Medyan PFS (%95 GA)

            21,9 (19,3; NE)

            10,4 (8,1; 12,1)

            13,8 (11,5; 14,9)

            8,2 (7,3; 8,5)

            Tehlike oranı (%95 GA)

            0,43 (0,31; 0,59)

            0,62 (0,5; 0,76)

            p değeri

            <0,0001

            <0,0001

            PFS2 Tehlike

            oranı

            (%95 GA)

            0,84 (0,485; 1,453)

            0,81 (0,577; 1,139)

            OS* Tehlike

            oranı

            (%95 GA)

            0,61 (0,265; 1,388)

            0,7 (0,44; 1,11)

            PFS = progresyonsuz sağkalım; GA = güven aralığı; NE = değerlendirilemez; OS = genel sağkalım; PFS2 = sonraki ilk tedaviden sonra progresyonsuz sağkalım.

            * Primer PFS analizi tarihinde, genel popülasyonda ZEJULA alan hastaların %84'ünde, plasebo alan hastaların %77'sinde randomizasyondan iki yıl sonra tahmini sağkalım.

            PFS2 ve OS verileri henüz olgunlaşmamıştır.

            Şekil 1: HR eksikliği olan tümörlere sahip hastalarda progresyonsuz sağkalım -

            image

            PRIMA(ITT popülasyonu, N=373)

            image

            Şekil 2: Genel popülasyonda progresyonsuz sağkalım - PRIMA (ITT popülasyonu, N=733)

            Alt grup analizleri

            Homolog Rekombinasyon (HR) eksikliği olan popülasyonda, BRCA (+) over kanserli hastalardan oluşan alt grupta 0,4 tehlike oranı (%95 GA 0,27; 0,62) gözlenmiştir (N=223). HRD BRCA (-) hastalardan oluşan alt grupta (N=150), 0,5 tehlike oranı (%95 GA 0,31; 0,83) gözlemlenmiştir. Homolog Rekombinasyon eksikliği olmayan popülasyonda (N=249); 0,68 tehlike oranı (%95 GA 0,49; 0,94) gözlenmiştir.

            Bazal vücut ağırlığı veya trombosit sayımına göre 200 veya 300 mg ZEJULA uygulanan hastaların keşifsel alt grup analizlerinde, benzer etkililik gözlenmiştir (araştırmacının değerlendirdiği PFS) ve tehlike oranı HRD olan popülasyonda 0,54 (%95 GA 0,33; 0,91) ve genel popülasyonda 0,68'dir (%95 GA 0,49; 0,94). HRD olmayan alt grupta, 200 mg dozunun tedavi etkisinin 300 mg dozuyla karşılaştırıldığında daha düşük olduğu görülmüştür.

            Platine duyarlı rekürren (tekrarlayan) over kanseri idame tedavisi

            İdame tedavisi olarak niraparib güvenliliği ve etkililiği, nükseden ağırlıklı olarak yüksek derecede seröz epitelyal over, fallop tüpü veya birincil periton kanseri hastası olan ve altı aydan uzun süre sondan önceki platin bazlı tedavilerine kadar tam yanıt (CR) veya kısmi yanıt (PR) tanımlarına göre platin duyarlı hastalarda gerçekleştirilen Faz 3 randomize, çift kör, plasebo kontrollü uluslararası bir çalışmada (NOVA) incelenmiştir. Hastaların niraparib tedavisine uygun olması için son platin temelli kemoterapinin tamamlanmasından sonra yanıt vermesi (CR veya PR) gerekmektedir. Son platin tedavilerinin akabinde CA-125 seviyeleri normal (veya başlangıçtan CA-125'te >%90'lık bir düşüş) olmalıdır ve en az 7 gün süre ile stabil kalmalıdır. Hastalar daha önce ZEJULA dahil olmak üzere hiçbir PARPi tedavisi almamış olmalıdır. Uygun hastalar germline BRCA (gBRCA) mutasyon testinin sonucuna göre iki kohorttan birine atanmıştır. Her kohort içinde, hastalar 2:1 oranında niraparib ve plaseboya randomize edilmiştir. Hastalar randomizasyondan önce gBRCA analizi için alınan kan numunelerine göre gBRCA mutasyonlu kohortuna atanmıştır. Tümör BRCA (tBRCA) mutasyonu ve HRD testleri,

            ilk tanı konduğu tarihte veya tekrar gerçekleşme tarihinde alınan tümör dokusu üzerinde yapılan HRD testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

            Tüm kohortlardaki randomizasyon, çalışmaya katılmadan önceki platin tedavisinden sonra ilerlemeye kadar geçen zamana (6 ila <12 ay ve ≥12 ay); sondan önceki veya son platin rejimiyle birlikte bevasizumab kullanılmadığına ve en yakın geçmişteki platin rejimi sırasındaki en iyi yanıta (tam yanıt ve kısmi yanıt) göre tabakalaştırılmıştır.

            Döngü 1/1.gündeki (C1/D1) hastalar, 28 günlük sürekli döngüler halinde günde tek doz uygulanan niraparib 300 mg veya eşleştirilmiş plasebo ile tedaviye başlamıştır. Her bir döngüde klinik ziyaretleri yapılmıştır (4 hafta ± 3 gün).

            NOVA çalışmasında, 1. döngüde hastaların %48'inin dozuna ara verilmiştir. Hastaların yaklaşık %47'si 2. döngüde daha düşük bir dozla tekrar başlamıştır.

            NOVA çalışmasında niraparible tedavi edilen hastalarda en yaygın olarak kullanılan doz 200 mg'dır.

            Progresyonsuz sağkalım (PFS), RECIST 1'e (Solid Tümörlerde Yanıt Değerlendirme, versiyon 1.1) veya klinik belirtiler ve semptomlara ve CA-125 artışına göre belirlenmiştir. PFS, (kemoterapi rejiminin tamamlanmasından 8 haftaya kadar sonraki) randomizasyon tarihinden hastalık ilerlemesi veya ölüme kadar ölçülmüştür.

            PFS için primer etkililik analizi, körleştirilmiş merkezi bağımsız değerlendirmeyle belirlenmiştir ve gBRCA mutasyonlu kohort ve gBRCA mutasyonsuz kohort için ayrıca ileriye dönük şekilde tanımlanmış ve değerlendirilmiştir. Genel sağkalım (OS) analizleri, ikincil sonuç ölçütleridir.

            İkincil etkililik sonlanım noktaları arasında, kemoterapisiz ara (CFI), izleyen ilk tedaviye kadar geçen süre (TFST), izleyen ilk tedaviden sonra geçen süre (PFS2) ve OS'dir (genel sağkalım).

            gBRCA mutasyonlu (n=203) ve gBRCA mutasyonsuz kohortlarda (n=350) niraparib ve plasebo kolları arasında demografik, bazal hastalık karakteristikleri ve geçmiş tedavi öyküsü genellikle dengelidir. Medyan yaşlar tüm tedaviler ve kohortlarda 57 ila 63 aralığındadır. Tüm kohortlarda çoğu hastadaki (>%80) birincil tümör bölgesi overlerdir; çoğu hastada (>%84) seröz histolojiye sahip tümörler vardır. Her iki kohorttaki her iki tedavi kolunda bulunan hastaların yüksek bir oranı daha önce 3 veya daha fazla kemoterapi basamağı almıştır; bunlara gBRCA mutasyonlu ve gBRCA mutasyonsuz kohortlardaki niraparib hastalarının %49 ve %34'ü dahildir. Çoğu hasta 18 ila 64 yaşındadır (%78), beyazdır (%86) ve ECOG performans skoru 0'dır (%68).

            gBRCA mutasyonlu kohortta, tedavi döngüsü medyan sayısı niraparib kolunda plasebo koluna göre daha yüksektir (sırasıyla 14 ve 7 döngü). Niraparib grubunda plasebo grubuyla karşılaştırıldığında daha fazla sayıda hasta (sırasıyla %54,4 ve %16,9) 12 aydan uzun süre tedaviye devam etmiştir.

            Genel gBRCA mutasyonsuz kohortta, tedavi döngülerinin medyan sayısı niraparib kolunda plasebo koluna göre daha yüksektir (sırasıyla 8 ve 5 döngü). Niraparib grubunda plasebo grubuyla karşılaştırıldığında daha fazla sayıda hasta (sırasıyla %34,2 ve %21,1) 12 aydan uzun süre tedaviye devam etmiştir.

            Çalışma gBRCA mutasyonlu kohortta ve gBRCA mutasyonsuz kohortta plaseboyla karşılaştırıldığında niraparib idame tedavisi için PFS'de istatistiksel açıdan anlamlı iyileşme olan esas amacına ulaşmıştır. Tablo 6 ve Şekil 3'te, primer etkililik popülasyonlarında PFS birincil sonlanım noktası için sonuçlar görülmektedir (gBRCA mutasyonlu kohort ve genel gBRCA mutasyonsuz kohort).

            Tablo 6: NOVA çalışmasındaki birincil nesnel sonuçların özeti

            gBRCA mutasyonlu kohort

            gBRCA mutasyonsuz kohort

            Niraparib (N=138)

            plasebo (N=65)

            niraparib (N=234)

            plasebo (N=116)

            PFS medyan (%95 GA*)

            21

            (12,9; NR)

            5,5

            (3,8; 7,2)

            9,3

            (7,2; 11,2)

            3,9

            (3,7; 5,5)

            P değeri

            <0,0001

            <0,0001

            Tehlike oranı (TO) (Niraparib:plasebo) (%95 GA*)

            0,27

            (0,173; 0,41)

            0,45

            (0,338; 0,607)

            PFS = progresyonsuz sağkalım; GA = güven aralığı; NE = değerlendirilemez

            image

            Şekil 3: IRC değerlendirmesine göre gBRCA mutasyonlu kohortta progresyonsuz sağkalım için Kaplan-Meier grafiği - NOVA (ITT popülasyonu, N=203)

            Estimated Survival Function

            Time since Randomization (Months)

            Şekil 4: IRC değerlendirmesine göre genel olarak gBRCA mutasyonsuz kohortta progresyonsuz sağkalım için Kaplan-Meier grafiği - NOVA (ITT popülasyonu, n=350)

            image

            NOVA'da ikincil etkililik sonlanım noktaları

            Son analizde, gBRCAmut kohortunda medyan PFS2, niraparib ile tedavi edilen hastalarda 29,9 ay iken, plasebo alan hastalarda 22,7 aydır (HR = 0,70; % 95 GA: 0,50, 0,97). gBRCAmut olmayan kohorttaki medyan PFS2, niraparib ile tedavi edilen hastalarda 19,5 ay iken, plasebo alan hastalarda 16,1 aydır (HR = 0,80; %95 GA: 0,63, 1,02).

            Genel sağkalımın son analizinde, gBRCAmut kohortunda (n = 203) medyan OS, niraparib ile tedavi edilen hastalarda 40,9 ay, plasebo alan hastalarda ise 38,1 ay (HR = 0,85; %95 GA: 0,61, 1,20) olduğu görülmüştür. gBRCAmut kohortu için kohort olgunluğu %76'dır. gBRCAmut olmayan kohortta (n = 350) medyan OS, niraparib ile tedavi edilen hastalarda 31.0 ay, plasebo alan hastalarda ise 34.8 ay (HR = 1.06; %95 GA: 0.81, 1.37) olduğu görülmüştür. gBRCAmut olmayan kohort için kohort olgunluğu %79'dur.

            Doğrulanmış anket yöntemleriyle (FOSI ve EQ-5D) elde edilen hasta beyanlı sonuç (PRO) verileri, niraparible tedavi edilen hastaların yaşam kalitesiyle ilişkilendirilen ölçümlerde plasebodan farklı olmadığını göstermiştir.

            Pediyatrik popülasyon

            Avrupa İlaç Ajansı (EMA), ZEJULA ile over karsinomda (rabdomiyosarkoma ve germ hücreli tümörler hariç) pediyatrik popülasyon tüm alt gruplarında çalışma sunma yükümlülüğü konusunda muafiyet getirmiştir.

            5.2. Farmakokinetik özellikler

            Genel özellikler

            Emilim:

            Açlık koşullarında tek doz 300 mg niraparib uygulandıktan sonra, niraparib plazmada 30 dakika içinde ölçülebilir düzeydedir ve niraparib için ortalama pik plazma konsantrasyonuna (C)

            yaklaşık 3 saatte ulaşılmıştır [804 ng/mL (%VK: %50,2]. Günde bir kez 30 mg ila 400 mg aralığında çoklu oral niraparib dozlarından sonra, niraparib birikimi yaklaşık 2 ila 3 kattır.

            Niraparib dozu 30 mg'dan 400 mg'a arttırıldığında niraparibe sistemik maruziyetler (Cve EAA) dozla orantılı şekilde artmıştır. Niraparibin mutlak biyoyararlanımı yaklaşık %73'tür ve ilk geçiş etkisinin minimal olduğuna işaret etmektedir. Niraparibin popülasyon farmakokinetik analizinde, biyoyararlanım açısından bireyler arası değişkenliğin değişim katsayısı (VK)

            %31'dir.

            300 mg niraparib uygulamasından sonra, eşzamanlı yüksek yağlı öğün tüketilmesi niraparibin farmakokinetiğini anlamlı düzeyde etkilememiştir.

            Tablet ve kapsül formülasyonlarının biyoeşdeğer olduğu gösterilmiştir. Açlık koşulları altında kitle tümörü olan 108 hastada bir 300 mg tablet veya üç 100 mg niraparib kapsülünün uygulanmasını takiben, tablet için Cmaks, EAAlast ve EAA∠için kapsüllere kıyasla geometrik ortalama oranlarının %90 güven aralıkları biyoeşdeğerlik limitlerinde olmuştur (0,80 ve 1,25).

            Dağılım:

            Niraparib insan plazmasında proteinlere orta düzeyde (%83,0), esas olarak serum albüminine

            bağlanmaktadır. Niraparibin popülasyon farmakokinetik analizinde, kanser hastalarında (VK

            %116) görülen dağılım hacmi (V/F) 1,331 L'dir (70 kg hasta ağırlığına göre) ve niraparibin

            dokulara yaygın olarak dağıldığına işaret etmektedir. Biyotransformasyon:

            Niraparib ağırlıklı olarak karboksilesterazlar (CE) tarafından metabolize edilir ve majör inaktif metabolit olan M1 oluşur. Bir kütle balans çalışmasında, M1 ve M10 (sonradan oluşturulan M1 glukuronidleri), dolaşımdaki majör metabolitlerdir.

            Eliminasyon:

            Tek oral 300 mg niraparib dozundan sonra, niraparibin ortalama terminal yarı ömrü (t) 48 ila 51 saattir (yaklaşık 2 gün). Popülasyon farmakokinetik analizinde, niraparibin görünür toplam klirensi (CL/F) kanser hastalarında 16,5 L/h'dir (VK %23,4).

            Niraparib esas olarak hepatobiliyer ve renal yollardan elimine edilmektedir. Tek 300 mg [C]- niraparib dozu uygulandıktan sonra, dozun ortalama %86,2'si (aralık %71 ila %91) 21 günlük bir sürede idrar ve dışkıda geri kazanılmıştır. İdrardaki radyoaktivite geri kazanımı dozun

            %47,5'i (aralık %33,4 ila %60,2) ve dışkıda %38,8'idir (aralık: %28,3 ila %47). 6 günlük bir sürede toplanan havuzlanmış numunelerde, dozun %40'ı idrarda ağırlıklı şekilde metabolit olarak, dozun %31,6'sı dışkıda esas olarak değişmemiş niraparib olarak geri kazanılmıştır.

            Hastalardaki karakteristik özellikler Böbrek yetmezliği

            Popülasyon farmakokinetik analizinde, hafif (kreatinin klirensi 60-90 mL/dk.) ve orta dereceli (30-60 ml/dk.) böbrek yetmezliği olan hastalarda, böbrek işlevi normal (hafif yetmezlikte %7- 17 daha yüksek maruziyet ve orta dereceli yetmezlikte %17-38 daha yüksek maruziyet) olan bireylerle karşılaştırıldığında niraparib klirensi hafifçe düşmüştür. Maruziyet farkının doz ayarlaması gerektirdiği düşünülmemektedir. Klinik çalışmalarda önceden şiddetli böbrek yetmezliği veya son dönem böbrek hastalığı olan ve hemodiyaliz gören hiçbir hasta belirlenmemiştir (bkz. Bölüm 4.2).

            Karaciğer yetmezliği

            Hastalarda yapılan klinik çalışmalarda elde edilen verilerin popülasyon farmakokinetik analizinde, önceden var olan hafif dereceli karaciğer yetmezliği (n=155) niraparibin klirensini etkilememiştir. Karaciğer yetmezliğinin derecesini sınıflandırmak için NCI-ODWG kriterlerinin kullanıldığı ve kanser hastalarında yapılan bir klinik çalışmada, 300 mg'lik tek bir dozun uygulanmasının ardından orta dereceli karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda (n=8) niraparib EAAâˆ'sı, normal karaciğer fonksiyonu bulunan hastalardaki (n=9) niraparib EAAâˆ'sının 1,56 katı olmuştur (%90 GA: 1,06 ila 2,30). Orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda niraparib doz ayarlaması gerekmektedir (bkz. Bölüm 4.2). Orta karaciğer yetmezliğinin niraparib C'ı veya niraparib protein bağlanması üzerinde bir etkisi olmamıştır. Niraparibin farmakokinetiği şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda değerlendirilmemiştir (bkz. Bölüm 4.2 ve Bölüm 4.4).

            Kilo, yaş ve ırk

            Popülasyon farmakokinetik analizinde ağırlık artışının niraparibin dağılım hacmini arttırdığı görülmüştür. Ağırlığın niraparib klirensi veya toplam maruziyet üzerinde hiçbir etkisi saptanmamıştır. Farmakokinetik açıdan, vücut ağırlığına göre doz ayarlaması gerekmemektedir.

            Popülasyon farmakokinetik analizinde yaş artışının niraparib klirensini azalttığı görülmüştür. 91 yaşındaki bir hastadaki ortalama maruziyetin, 30 yaşındaki bir hastadan %23 daha yüksek olacağı öngörülmüştür. Yaşın etkisinin doz ayarlaması gerektirdiği düşünülmemektedir.

            Irkın niraparibin farmakokinetiği üzerindeki etkisiyle ilgili bir sonuca varmak için, ırklarda yeterli veri bulunmamaktadır.

            Pediyatrik popülasyon

            Niraparibin pediyatrik hastalardaki farmakokinetiğini incelemek için henüz çalışma yapılmamıştır.

            5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

            Güvenlilik farmakolojisi

            İn vitro ortamda, niraparib insan maruziyet düzeylerinin altındaki konsantrasyonlarda dopamin taşıyıcısı DAT'ı inhibisyona uğratmıştır. Farelerde, tek doz niraparib, korteksteki hücre içi dopamin ve metabolit düzeylerini arttırmıştır. Farelerde yapılan iki tek doz çalışmasından birinde lokomotor aktivitede düşüş görülmüştür. Bu bulguların klinik önemi bilinmemektedir. Beklenen terapötik maruziyet düzeylerine benzer veya bunların altında olması beklenen tahmini MSS Merkezi Sinir Sistemi (MSS) maruziyeti düzeylerinde sıçanlar ve köpeklerde yapılan yinelenen dozlu toksisite çalışmalarında davranışsal ve/veya nörolojik parametreler üzerinde hiçbir etki gözlemlenmemiştir.

            Yinelenen doz toksisitesi

            Klinik olarak görülen maruziyet düzeylerinde sıçanlar ve köpeklerde spermatojenezde düşüş gözlenmiştir ve dozun kesilmesini izleyen 4 hafta büyük oranda geri dönüşlüdür.

            Genotoksisite

            Niraparib bakteriyel ters mutasyon tayininde (Ames) mutajenik değildir ama in vitro memeli

            kromozom aberasyon analizinde ve in vivo sıçan kemik iliği mikronükleus tayininde

            klastojeniktir. Bu klastojenisite, niraparibin esas farmakolojisinden kaynaklanan genomik instabiliteyle tutarlıdır ve insanlarda genotoksisite potansiyeli olduğuna işaret etmektedir.

            Üreme toksikolojisi

            Niraparible üreme ve gelişim toksisitesi çalışması yapılmamıştır. Karsinojenisite

            Niraparible karsinojenisite çalışması yapılmamıştır.

            6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

              6.1. Yardımcı maddelerin listesi

              Tablet çekirdeği Krospovidon

              Laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilir)

              Magnezyum stearat Mikrokristalin selüloz Povidon

              Silikon dioksit

              Tablet kaplama

              Polivinil alkol

              Titanyum dioksit (E 171) Polietilen glikol

              Talk

              Ferrosoferrik oksit (E 172)

              6.2. Geçimsizlikler

              Geçerli değildir.

              6.3. Raf ömrü

              30 ay.

              6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

              30°C'nin altındaki oda sıcaklığında, orijinal ambalajında saklayınız.

              6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

              84 × 1 ve 56 × 1 film kaplı tablet içeren kutularda oPa/Al/PVC-Al/vinil/akrilik blisterler.

              Tüm ambalaj boyutları pazara sunulmamış olabilir.

              6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

              Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği†ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğiâ€ne uygun olarak imha edilmelidir.

              Pankreas Kanseri Pankreas Kanseri Pankreas karnın alt kısmında yatay şekilde bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimleri ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olan hormonları vücuda dağıtmakla görevlidir. Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş
    Satış Fiyatı 95280.74 TL [ 17 Dec 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 97329.51 TL [ 2 Dec 2024 ]
    Original / JenerikOriginal İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699522099559
    Etkin Madde Niraparib
    ATC Kodu L01XK02
    Birim Miktar 100
    Birim Cinsi MG
    Ambalaj Miktarı 56
    Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > Diğer Kanser İlaçları
    İthal ( ref. ülke : Avusturya ) ve Beşeri bir ilaçdır. 
    ZEJULA 100 mg film kaplı tablet (56 adet) Barkodu