Bir Zeprid Ampul 2 ml’de 100 mg Sülpirid; 14,36 mg sülfirik asit; 9,50 mg sodyum klorür ve kafi miktarda enjeksiyonluk distile su içerir.
Negatif veya pozitif semptomlarla seyreden akut veya kronik şizofreni ve diğer psikozlarda endikedir.
Zeprid Ampul; sülpirid ve içerdiği diğer maddelere aşırı duyarlılık halinde, feokromositomalı hastalarda kullanılmamalıdır.
Sülpirid’in alkol ve L-Dopa ile kombinasyonu tavsiye edilmemektedir.
Açıklanamayan hiperterminin varlığı Nöroleptik Malign Sendromun (NMS) bir göstergesi olabileceğinden ateşin kaynağı belirleninceye dek diğer nöroleptiklerde olduğu gibi sülpirid tedavisine ara verilmelidir.
Parkinsonlu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Parkinson semptomlarını artırabilir.
Gebelerde yapılmış yeterli ve kontrollü çalışmalar olmadığından, özellikle gebeliğin ilk 16 haftasında kullanımından kaçınılmalıdır. Sonraki dönemlerde elde edilecek yarar muhtemel zararlara göre iyi değerlendirilmelidir.
Emziren annelerde kullanım: Anne sütüne karışma oranı günlük dozun 1/1000’idir.
Hiperprolaktinemi,amenore,galaktore,jinekomasti,diskinezi ve ekstrapiramidal sendrom gibi.
Alkol: Sülprid’in sedatif etkisi alkolle artabileceğinden tedavi sırasında alkol kullanımı ve alkol içeren ilaçların kullanılması sakıncalıdır.
L-Dopa: L-Dopa, nöroleptiklerin etkilerini antagonize ettiğinden; sülpirid ile birlikte kullanılması sakıncalıdır. Sülpirid kullanımına bağlı oluşabilecek ekstrapiramidal yan etkiler L-Dopa ile tedavi edilmemelidir.
Antihipertansifler: Sülpirid, antihipertansif ilaçlar; özellikle, ACE İnhibitörleri üzerinde aditif etki yaparak hipotansiyon riskini artırır.
Santral Sinir Sistemi Depresanları: Sülprid, morfin deriveleri (analjezik, antitussif), H1 antihistaminiklerin çoğu, barbitüratlar, benzodiazepin ve benzerleri dışındaki trankilizanlar, klonidin ve benzerleri ile birlikte kullanıldığında santral depresif etkide artış olabileceğinden taşıt ve makina kullananlarda dikkatli olmak gerekir.
Yetişkinlerde akut ve kronik psikozların tedavisinde başlangıçta 200-800 mg/gün (2-8 ampul) dozunda 2 hafta süre ile IM yoldan uygulanır. Hastalardaki bulgular düzelmeye başladığında oral tedaviye geçilir.
DOZ AŞIMI:
Sülprid’in toksik doz sınırı 1g-16g’dır. Ancak 16g dozunda bile ölüme rastlanmamıştır.
Zehirlenme belirtileri alınan doz ile orantılıdır. Tek doz 1g-3g sülpirid uygulamasından sonra rahatsızlık, bilinç bulanıklığı, nadiren ekstrapiramidal semptomlar izlenir.
Doz 3g-7g’a çıktığında ajitasyon, konfüzyon ve ekstrapramidal semptomlar, 7 g’ın da üzerine çıktığında bütün bu bulgulara ilaveten koma, düşük kan basıncı izlenir. Sülpirid ile ortaya çıkan entoksikasyon bulguları kısa sürelidir ve birkaç saat içinde kaybolur. Yüksek dozlarda oluşabilen koma ise en çok 4 gün devam eder.
Sülpirid entoksikasyonuna bağlı spesifik komplikasyonlar gelişmez. Hematolojik veya hepatik toksisite oluşmaz.
Aşırı dozaj tedavisinde alkalin osmotik diurez yapılır ve gerekirse antiparkinson ilaçlar kullanılır. Koma tedavisinde dikkatli bir bakım gerekir.
Sülpirid aşırı dozaj tedavisinde emetik ilaçlar etkili değildir.
|
Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel
olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? |
|
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |