ZIDIM 1 gr 1 flakon {8699814270338} Farmakolojik Özellikler

Seftazidim }

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Diğer beta laktam antibakteriyeller, üçüncü kuşak sefalosporinler ATC kodu: J01DD02

    Etki mekanizması:

    Seftazidim, penisilin bağlayıcı proteinlere (PBP'ler) bağlanmayı takiben bakteriyel hücre duvarı sentezini inhibe eder. Bu, bakteriyel hücre lizisine ve ölümüne yol açan hücre duvarı (peptidoglikan) biyosentezinin kesintiye uğramasına neden olur.

    Farmakokinetik / Farmakodinamik ilişkisi

    Sefalosporinler için, in vivo etkililik etkinlik ile ilişkili en önemli farmakokinetik farmakodinamik indeks korelasyonu ile bağımsız hedef türler için (yani % T> MIK) bağlanmamış konsantrasyonun minimum inhibitör konsantrasyonunun (MIK) üzerinde kaldığı doz aralığı yüzdesi olduğu gösterilmiştir.

    Direnç mekanizması

    Seftazidime bakteriyel direnç, aşağıdaki mekanizmalardan bir veya daha fazlasına bağlı olabilir:

      Beta-laktamazlarla hidroliz. Seftazidim, belirli aerobik Gram-negatif bakteri türlerinde indüklenebilen veya istikrarlı bir şekilde baskılanabilen SHV ailesi ESBL'ler ve AmpC enzimleri dahil olmak üzere genişletilmiş spektrumlu beta-laktamazlar (ESBL'ler) tarafından verimli bir şekilde hidrolize edilebilir.

      5.2. Farmakokinetik özellikler

      Genel özellikler

      Emilim:

      500 mg ve 1 g seftazidimin kas içi uygulamasından hemen sonra sırasıyla 18 ve 37 mg/l pik plazma seviyelerine ulaşılır. 500 mg, 1 g veya 2 g'ın IV bolus olarak uygulanmasını takiben serum düzeyleri 5 dakika sonra sırasıyla 46, 87 ve 170 mg/l'dir. Seftazidim kinetiği, intravenöz veya intramusküler dozlamayı takiben 0,5 ile 2 g doz aralığında doğrusaldır.

      Dağılım:

      IM ve IV uygulamayı takiben 8-12 saat sonra bile serumda terapötik olarak etkili konsantrasyonlarda bulunur. Serum proteinlerine bağlanma %10 civarındadır. Seftazidim, genel patojenler için MİK değerinden fazla konsantrasyonlarda kemik, kalp gibi dokulara, safraya, balgama, aköz hümöre, sinoviyal, plevral ve peritonal sıvılara ulaşabilir. Seftazidim hızla plasentayı geçer ve anne sütü ile atılır. Seftazidim enflamasyonun olmadığı durumlarda kan beyin bariyerinden az miktarda geçer ve BOS'ta düşük konsantrasyonlarda bulunur. Ancak meningsler iltihaplı olduğunda, BOS'ta 4-20 mg/I veya daha yüksek terapötik düzeylere ulaşır.

      Biyotransformasyon:

      Seftazidim vücutta metabolize olmaz.

      Eliminasyon:

      Parenteral uygulama, yaklaşık 2 saatlik yarı ömür sonrası düşüş gösteren, yüksek ve uzun süreli serum düzeyleri oluşturur. Glomerüler filtrasyon ile 24 saatte verilen dozun %80-90'ı değişmemiş aktif şekilde idrarla atılır. %1'den daha azının safra ile atılması, bağırsağa giren miktarı kısıtlar.

      Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:

      Veri bulunmamaktadır.

      Hastalardaki karakteristik özellikler

      Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda seftazidim eliminasyonu azaldığından doz azaltılmalıdır (bkz. Pozoloji ve uygulama şekli- Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler, Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

      Böbrek fonksiyonunun bozulmaması koşuluyla, 5 gün boyunca her 8 saatte bir 2 g intravenöz uygulanan kişilerde, hafif ila orta şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğunun seftazidim farmakokinetiği üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır (bkz. Bölüm 4.2).

      Yaşlı hastalarda gözlenen azalmış klirens, esas olarak seftazidimin böbrek klirensindeki yaşla ilişkili azalmaya bağlıdır. Ortalama eliminasyon yarı ömrü, 80 yaşında veya daha büyük yaşlı hastalarda 2 g IV bolus enjeksiyonlarının tek veya 7 gün tekrarlanan BID dozunu takiben 3.5 ila 4 saat arasında değişmiştir.

      Seftazidimin yarılanma ömrü, 25 ila 30 mg/kg'lık dozlardan sonra preterm ve term yenidoğanlarda 4,5 ila 7,5 saat uzar. Bununla birlikte, 2 aylık olduğunda yarı ömür yetişkinler için aralık dahilindedir.

      5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

      Güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, üreme toksisitesi çalışmalarına göre klinik olmayan veriler insanlar için özel bir tehlike ortaya koymamaktadır. Seftazidim ile karsinojenite çalışmaları yapılmamıştır.

      Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir.