ZINNAT 750 mg 1 flakon Klinik Özellikler

Sefuroksim Sodyum }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller > Sefuroksim
Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş | 30 December  1899

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    ZİNNAT belirli mikroorganizmaların duyarlı suşlarının sebep olduğu aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir:

      Alt solunum yolu enfeksiyonları: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae (ampisilin dirençli suşlar dahil), Klebsiella spp., Staphylococcus aureus (penisilinaz üreten ve üretmeyen suşlar), Streptococcus pyogenes ve Escherichia coli kökenlerinin etken olduğu pnömoni dahil olmak üzere ve kronik bronşitin akut alevlenmeleri.

      Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları: metisiline duyarlı Staphylococcus aureus (penisilinaz üreten ve üretmeyen suşlar), Streptococcus pyogenes, Escherichia coli, Klebsiella spp. ve Enterobacter spp.

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      Sefuroksim sodyum enjektabl, intravenöz (i.v.) ve/veya intramüsküler (i.m.) uygulamalar için kullanılır.

      Aynı intramüsküler alan üzerine 750 mg'dan fazlası enjekte edilmemelidir.

      Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

      Yetişkinlerde:

      Genel Kullanım: Birçok enfeksiyon günde üç kez i.m. ya da i.v. yol ile 750 mg enjeksiyona cevap verecektir. Daha ağır enfeksiyonlarda bu doz günde 3 kez i.v. yol ile 1,5 g'a kadar artırılmalıdır; i.m. ya da i.v. enjeksiyonlar eğer gerekirse günlük 3 ila 6 g total doz verilerek 6 saatlik aralarda yapılabilir. Klinik olarak endike olduğunda bazı enfeksiyonlar günde iki kez 1,5 g ya da 750 mg (i.v ya da i.m) parenteral uygulamanın ardından oral tedaviye cevap verir.

      Gonore: Gonorede 1,5 g tek doz olarak verilmelidir. Bu, farklı yerlerden örneğin her bir kalçadan 2 x 750 mg şeklinde yapılabilir.

      Menenjit: ZİNNAT enjektabl duyarlı türlerin sebep olduğu bakteriyel menenjitin tedavisi için uygundur. Erişkinler için tavsiye edilen doz her sekiz saatte bir i.v. olarak 3 g.

      Profilaksi: Genellikle abdominal, pelvik ve ortopedik operasyonlar için doz, anestezinin indüksiyon safhasında i.v. olarak 1,5 g'dır. Buna, 8 ve 16 saat sonra i.m. olarak iki kez daha 750 mg'lık dozlar ilave edilebilir. Kardiyak, pulmoner, özofajiyel ve vasküler operasyonlarda genel doz anestezinin indüksiyon safhasında i.v. olarak 1,5 g ve daha sonraki 24 ila 48 saat içinde günde üç kez 750 mg i.m. olarak devam ettirilir. Artroplasti (Total eklem replasmanı) ameliyatlarında: Likid monomer ilavesinden önce kuru metilmetakrilat alçısının her paketine total 1,5 g sefuroksim toz ilave edilebilir.

      Ardışık tedavi: Pnömoni: 48-72 saat, günde iki ya da üç kez 1,5 g (i.v ya da i.m) enjeksiyonu takiben tedaviye 7-10 gün, günde iki kez 500 mg ZİNNAT (sefuroksim aksetil) ile oral yoldan devam edilir.

      Kronik bronşitin akut alevlenmeleri: 48-72 saat, günde iki ya da üç kez 750 mg (i.v ya da i.m) enjeksiyonu takiben tedaviye 5-10 gün, günde iki kez 500 mg ZİNNAT (sefuroksim aksetil) ile oral yoldan devam edilir. Parenteral ve oral tedavinin süresi enfeksiyonun şiddeti ve hastanın klinik durumu tarafından belirlenir.

      Çocuklarda:

      Genel Kullanım: Bebek ve çocuklarda 30 ila 100 mg/kg/günlük dozlar üçe ya da dörde bölünerek verilir. Çoğu enfeksiyonlar için 60 mg/kg/günlük doz yeterli olacaktır. Yeni doğanlarda 30 ila 100 mg/kg/günlük dozlar iki ya da üçe bölünerek verilir.

      Menenjit: Bebek ve çocuklarda 150 ila 250 mg/kg/günlük i.v dozlar üçe ya da dörde bölünerek verilir. Yeni doğan bebeklerde günlük doz 100 mg/kg i.v olmalıdır.

      Uygulama şekli:

      İntramüsküler: 250 mg sefuroksim sodyuma 1 ml enjeksiyonluk su veya 750 mg sefuroksim sodyuma 3 ml enjeksiyonluk su ekleyin. Hafifçe opak bir süspansiyon oluşuncaya kadar çalkalayınız.

      İntravenöz: ZİNNAT 250 mg enjektabl flakon için en az 2 ml, ZİNNAT 750 mg enjektabl flakon için en az 6 ml ve ZİNNAT 1,5 g enjektabl flakon için en az 15 ml enjeksiyonluk su kullanarak ZİNNAT enjektablı çözünüz.

      İntravenöz infüzyon: 1,5 g sefuroksim sodyumu, 15 ml enjeksiyonluk suda çözündürün. Sulandırılan sefuroksim sodyumu, 50 veya 100 ml geçimli bir infüzyon sıvısına ekleyin. Bu çözeltiler doğrudan damara uygulanabilir veya hastaya parenteral sıvılar veriliyorsa takılan set içine zerk edilerek hastaya verilebilir.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      Böbrek yetmezliği:

      Renal fonksiyon bozukluğunda dozaj: Sefuroksim böbrekler ile atılır. Bundan dolayı tüm böyle antibiyotiklerde olduğu gibi renal fonksiyon bozukluğu olan hastalarda ZİNNAT enjektabl dozajı onun yavaşlayan atılımını dengeleyecek şekilde azaltılarak uygulanmalıdır. Fakat kreatinin klerensi 20 ml/dk.'a veya altına düşünceye kadar, standart dozu (750 mg-1,5 g 3x1) düşürmek gerekli değildir. Belirgin yetersizliği olan erişkinlerde (kreatinin klerensi 10 ila 20 ml/dk.) günde 2 kez 750 mg tavsiye edilir. Şiddetli yetmezlikte (kreatinin klerensi <10 ml/dk.) günde bir kez 750 mg yeterlidir. Hemodiyalizdeki hastalar için her diyaliz sonunda ilave 750 mg'lık doz i.v. veya i.m. olarak verilmelidir. Parenteral kullanıma ilaveten sefuroksim peritonal diyaliz sıvısına katılabilir (Genellikle her iki litre diyaliz sıvısına 250 mg). Böbrek bozukluğu olan, yoğun tedavi ünitesinde devamlı arteriyovenöz hemodiyaliz ya da yüksek akışlı hemofiltrasyondaki hastalar için uygun olan doz günde iki kez 750 mg'dır. Düşük akışlı hemofiltrasyon için böbrek fonksiyon bozukluğu altında önerilen dozaj takip edilmelidir.

      Karaciğer yetmezliği:

      Sefuroksim temel olarak böbrekler ile atılır. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda bu durumun sefuroksim farmakokinetiğini etkilemesi beklenmemektedir.

      Pediyatrik popülasyon:

      Genel Kullanım: Bebek ve çocuklarda 30 ila 100 mg/kg/günlük dozlar üçe ya da dörde bölünerek verilir. Çoğu enfeksiyonlar için 60 mg/kg/günlük doz yeterli olacaktır. Yeni doğanlarda 30 ila 100 mg/kg/günlük dozlar iki ya da üçe bölünerek verilir.

      Menenjit: Bebek ve çocuklarda 150 ila 250 mg/kg/günlük i.v dozlar üçe ya da dörde bölünerek verilir. Yeni doğan bebeklerde günlük doz 100 mg/kg i.v olmalıdır.

      Geriyatrik popülasyon:

      Veri yoktur.

      4.3. Kontrendikasyonlar

      Sefalosporin antibiyotiklerine, sefuroksime veya Bölüm 6.1'de listelenen ürünün herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlılığı bilinen hastalarda kontrendikedir.

      Herhangi bir çeşit beta-laktam antibakteriyel ajanlara (penisilin, monobaktamlar ve karbapenemler) karşı şiddetli hipersensitivite (örn. anaflaktik şok) geçmişi olan durumlarda kontrendikedir.

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      Aşırı duyarlılık reaksiyonları

      Diğer tüm beta-laktam antibakteriyel ilaçlarda olduğu gibi, ciddi ve bazen ölümle sonuçlanabilen aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonu oluşması durumunda, sefuroksim tedavisi hemen durdurulmalı ve gerekli acil uygulamalara başlanmalıdır.

      Tedaviye başlanmadan önce, hastanın sefuroksim, diğer sefalosporinler veya diğer beta-laktam tipi ilaçlara ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonu öyküsü olup olmadığı tespit edilmelidir. Diğer beta-laktam ilaçlara karşı ciddi olmayan aşırı duyarlılık öyküsü olan hastalara sefuroksim verilirken dikkatli olunmalıdır.

      Güçlü diüretikler veya aminoglikozitlerle birlikte tedavi

      Yüksek dozda sefalosporinlerle eş zamanlı olarak furosemid veya aminoglikozitler gibi güçlü diüretik tedavisi gören hastalarda böbrek yetmezliği bildirildiğinden dolayı, bu kombinasyonun kullanımında dikkatli olunmalıdır. Bu tedaviyi gören yaşlılarda ve daha önceden böbrek yetmezliği olan hastalarda renal fonksiyon takip edilmelidir (bkz. Bölüm 4.2).

      Duyarlı olmayan mikroorganizmaların aşırı üremesi

      Diğer antibiyotikler ile de olabildiği gibi sefuroksimin kullanılması Candida'nın aşırı üremesi ile sonuçlanabilir. Uzun süreli kullanım ise aynı zamanda duyarlı-olmayan mikro- organizmaların (örn, enterokoklar ve Clostridium difficile) aşırı çoğalmasına neden olabilir, bu durum tedavinin kesilmesini gerektirebilir (bkz. Bölüm 4.8).

      Antibiyotik ile ilişkili psödomembranöz kolit bildirilmiştir ve şiddeti hafiften, hayatı tehdit edici seviyeye kadar değişebilir. Bu nedenle, antibiyotik kullanımı sırasında veya sonrasında diyare gelişen hastalarda bu tanının dikkate alınması önemlidir (bkz. Bölüm 4.8). Sefuroksim tedavisinin kesilmesi ve Clostridium difficile'ye özel tedavinin başlanması düşünülmelidir. Peristalsisi inhibe eden ilaçlar kullanılmamalıdır.

      İntrakameral kullanım ve göz bozuklukları

      ZİNNAT intrakameral kullanım için geliştirilmemiştir. İntravenöz/intramusküler kullanım için hazırlanan sefuroksim sodyumun onaylı olmayan intrakameral kullanımı sonrasında ciddi oküler istenmeyen etkiler bireysel ve toplu vakalar olarak bildirilmiştir. Bu istenmeyen etkilerden bazıları maküler ödem, retinal ödem, retinal ayrılma, retinal toksisite, görme bozukluğu, görme keskinliğinde azalma, bulanık görme, korneal opaklık ve korneal ödem olmuştur.

      İntra-abdominal enfeksiyonlar

      Etkili olduğu mikroorganizmalar göz önünde bulundurulduğunda, sefuroksim Gram-negatif fermentasyon yapmayan bakterilerin tedavisi için uygun değildir (bkz. Bölüm 5.1).

      Tanı testleriyle etkileşimler

      Sefuroksim kullanımıyla ilişkili pozitif Coomb's Testi gelişmesi kanın çapraz eşleştirilmesini etkileyebilir (bkz. Bölüm 4.8).

      Bakırın indirgenmesine dayanan (Benedict, Fehling, Clinitest) metotları hafifçe etkileyebilir. Bununla birlikte bu diğer bazı sefalosporinlerde olduğu gibi hatalı pozitif sonuçlara neden olmaz.

      Ferrisiyanür testinde hatalı negatif sonuç çıkabileceğinden sefuroksim sodyum alan hastalarda kan/plazma glukoz seviyesinin tespiti için glukoz oksidaz ya da hekzokinaz yöntemlerinin kullanımı önerilmektedir.

      ZİNNAT her flakonunda 42 mg sodyum içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      Diğer antibiyotikler ile de olduğu gibi, sefuroksim bağırsak florasını etkileyerek östrojen emiliminin ve kombine oral kontraseptiflerin etkilerinin azalmasına neden olabilir.

      Sefuroksim glomerüler filtrasyon ve tübüler sekresyon ile atılır. Eşzamanlı probenisid kullanımı önerilmemektedir. Eşzamanlı probenesid kullanımı, sefuroksimin atılımını uzatır ve yüksek pik serum seviyesi verir.

      Nefrotoksik potansiyeli olan ilaçlar ve kıvrım diüretikleri

      Güçlü etkili diüretikler (furosemid gibi) veya potansiyel nefrotoksik preparatlar (aminoglikozid antibiyotikleri gibi) alan hastalarda sefalosporinlerle yüksek doz tedavide dikkatli olunmalıdır, çünkü bu tür kombinasyonlar yoluyla böbrek fonksiyonunda bozulma göz ardı edilemez.

      Diğer etkileşimler

      Kan/plazma glukoz seviyelerinin belirlenmesi için bkz. Bölüm 4.4.

      Eşzamanlı oral antikoagülan kullanımı artmış INR'ye (Uluslararası Normalleştirilmiş Oran) yol açabilir.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

      Veri yoktur. Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

      Pediyatrik popülasyon

      Veri yoktur. Hiçbir etkileşim çalışmaması yapılmamıştır.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Gebelik kategorisi: B

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

      Diğer antibiyotikler ile de olduğu gibi, sefuroksim bağırsak florasını etkileyerek östrojen emiliminin ve kombine oral kontraseptiflerin etkilerinin azalmasına neden olabilir.

      Gebelik dönemi

      Hamile kadınlarda sefuroksim kullanımı ile ilgili sınırlı veri bulunmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3). ZİNNAT yalnızca beklenen faydanın olası risklerden fazla olduğu durumlarda gebe kadınlarda kullanılmalıdır.

      Sefuroksimin intramüsküler veya intravenöz yolla anneye verilmesini takiben plasentayı geçip amniyotik sıvıda ve kordon kanında terapötik seviyelere eriştiği gösterilmiştir.

      Laktasyon dönemi

      Sefuroksim az miktarlarda insan sütü ile atılır. Terapötik dozlarda alındığında advers etki görülmesi beklenmez ancak ishal ve mukoz membranlarda mantar enfeksiyonu riski gözardı edilemez. Sefuroksim ile tedavi sırasında emzirmeye devam edilip edilmeyeceği ya da tedavinin durdurulup durdurulmayacağı, emzirmenin bebeğe olan faydası ve tedavinin anne açısından faydası değerlendirilerek karar verilmelidir.

      Üreme yeteneği/Fertilite

      Sefuroksim sodyumun insanlarda fertilite üzerindeki etkilerine dair veri yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar fertilite üzerinde etki göstermemiştir.

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      Sefuroksimin araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilerine dair çalışma bulunmamaktadır. Ancak, bilinen istenmeyen etkileri göz önünde bulundurulduğunda, sefuroksimin araç ve makine kullanımı üzerinde etkisinin olması muhtemel değildir.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      En yaygın istenmeyen etkiler nötropeni, eozinofili, karaciğer enzimlerinde veya bilirubinde özellikle öncesinde karaciğer hastalığı bulunan hastalarda geçici artıştır. Ancak karaciğer hasarı ya da uygulama bölgesinde reaksiyona dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

      Yan etkiler için belirlenen sıklık kategorileri tahminidir, çünkü çoğu reaksiyon için insidansı hesaplamak için uygun veri mevcut değildir.. Ayrıca sefuroksim sodyuma bağlı yan etkilerin insidansları endikasyona göre değişebilmektedir.

      Çok yaygından seyreğe, istenmeyen etkilerin sıklıklarının belirlenmesinde klinik çalışmalardan elde edilen veriler kullanılmıştır. Bunun dışında kalan istenmeyen etkilerin sıklıkları (<1/10.000), esas olarak pazarlama sonrası deneyimlerden yola çıkarak belirlenmiştir ve rapor edilme oranına işaret etmektedir.

      İstenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık sınıflandırmasına göre sıralanmıştır. Çok yaygın (≥1/10);

      Yaygın (1/100 ila 1/10);

      Yaygın olmayan (1/1.000 ila 1/100); Seyrek (1/10.000 ila <1/1.000); Çok seyrek (<1/10.000),

      Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

      Enfeksiyon ve enfestasyonlar

      Bilinmiyor: Candida çoğalması, Clostridium difficile çoğalması

      Kan ve lenf sistemi hastalıkları

      Yaygın: Eozinofili, nötropeni, hemoglobin seviyesinde düşüş Yaygın olmayan: Pozitif Coomb's testi, lökopeni

      Bilinmiyor: Trombositopeni, hemolitik anemi

      Bağışıklık sistemi hastalıkları

      Bilinmiyor: İlaç ateşi, interstisyel nefrit, anafilaksi, kutanöz vasküliti, anjiyoödem, miyokard enfarktüsü ile birlikte veya tek başına akut miyokardiyal iskemi, alerjik reaksiyonun bir parçası olarak ortaya çıkabilir.

      Gastrointestinal hastalıklar

      Yaygın olmayan: Gastrointestinal rahatsızlıklar Bilinmiyor: Psödomembranöz kolit (bkz. Bölüm 4.4)

      image

      Hepato-biliyer hastalıklar

      Yaygın: Hepatik enzim düzeylerinde geçici yükselmeler Yaygın olmayan: Serum bilirubin düzeylerinde geçici yükselmeler

      Deri ve derialtı doku hastalıkları

      Yaygın olmayan: Deri döküntüleri, ürtiker, kaşıntı

      Bilinmiyor: Eritem multiforme, toksik epidermal nekroliz, Stevens Johnson sendromu, anjiyonörotik ödem

      Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

      Bilinmiyor: Serum kreatinin seviyesinde yükselme, kan azot değerinde yükselme ve kreatinin klerensinde azalma (bkz. Bölüm 4.4)

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

      Yaygın: Enjeksiyon yerinde ağrı ve tromboflebit dahil enjeksiyon bölgesi reaksiyonları

      Seçilmiş istenmeyen etkilerin tanımlanması

      Sınıf olarak sefalosporinler, kırmızı hücre membranlarının yüzeyinde emilerek ilaca karşı üretilen antikorlarla reaksiyona girme ve pozitif Coomb's testine (bu da kanın çapraz eşleştirilmesini etkileyebilir), çok nadiren de hemolitik anemiye neden olma eğilimine sahiptirler.

      Serum karaciğer enzimlerinde geçici artışlar gözlenmiş olup, bunlar genellikle geri dönüşümlüdür.

      Yüksek dozlarda intramüsküler uygulama bölgesinde ağrı olabilir. Bu durum tedavinin durdurulması için bir neden değildir.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon

      Sefuroksimin çocuklardaki güvenlilik profili erişkinlerdeki profiline benzer olmuştur.

      Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr;

      e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99)

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. Lösemi Kan Kanseri Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür.