ZITROMAX günlük tek doz olarak verilmelidir.
Enfeksiyona göre doz uygulama süresi aşağıda verilmiştir. ZITROMAX Süspansiyon yiyecekler ile birlikte alınabilir.
Yetişkinler (yaşlılar dahil)
Chlamydia trachomatis, Haemophilus ducreyi veya duyarlı Neisseria gonorrhoeae kaynaklı cinsel temasla bulaşan hastalıkların tedavisi için doz, tek bir oral doz olarak alınan 1000 mg'dır.
Tüm diğer endikasyonlar için, toplam doz, 3 gün süreyle 500 mg olarak verilen 1500 mg'dır. Alternatif olarak, aynı toplam doz, 5 gün süreyle, 1.gün 500 mg ve daha sonraki günlerde (2.den 5.güne kadar) günde 250 mg olarak verilebilir.
Hafif ve orta seviyede karaciğer bozukluğu olan hastalarda, normal karaciğer fonksiyonu olan hastalar ile aynı doz uygulanabilir.
Hafif seviyede böbrek bozukluğu olan hastalarda (kreatinin klirensi > 40 ml/dk), normal böbrek fonksiyonu olan hastalar ile aynı doz uygulanabilir.
Çocuklar
Streptokokal farenjit tedavisi haricinde, çocuklara uygulanan doz, 3 gün süre ile günde tek doz 10 mg/kg/gün veya alternatif olarak ilk gün tek doz 10 mg/kg, 2-5. günler günde tek doz 5 mg/kg olarak 5 gün içinde verilmek üzere toplam 30 mg/kg'dır. 15 kg'a kadar olan çocuklarda, ZITROMAX Süspansiyon dozu ölçekli pipet kullanılarak mümkün olduğu kadar hassas ölçülmelidir.
6 ayın altındaki bebeklerde azitromisinin etkinliği ve güvenilirliği henüz gösterilmemiş olduğundan kullanılması önerilmez.
Pediatrik streptokokal farenjit için, azitromisinin 3 gün süre ile günde tek doz 10 mg/kg veya 20 mg/kg uygulanmasının etkili olduğu gösterilmiştir, ancak günde 500 mg'lık doz aşılmamalıdır. Bu iki doz aralığının karşılaştırıldığı klinik çalışmalarda, klinik etkinlik benzer olmuştur, ancak, 20 mg/kg/gün dozunda daha yüksek bakteriyolojik eradikasyon görülmüştür. Penisilin, akut romatizmal ateş profilaksisi dahil Streptococcus pyogenes farenjitinin tedavisinde genellikle tercih edilen ilaçtır.
Hazırlanışı
Toz bulunan şişeyi çalkalayınız.
Daha sonra şeffaf plastik şişe içindeki 9 ml saf suyun tamamını sıkarak toz bulunan 15 ml'lik şişeye ilave edip, iyice çalkalayınız. Sulandırmadan sonra 5 ml'lik bir ölçek, 200 mg azitromisin ihtiva eder. Her kullanımdan önce şişeyi çalkalayınız.
Pipetin kullanma talimatı:
1. Süspansiyon hazırlandıktan sonra pipeti üzerindeki geniş, pembe kapakla birlikte, çekerek beyaz renkli koruyucu kılıfından çıkarınız.
2. Şişenin orjinal kapağını çıkartınız.
3. Pipeti şişenin içine sokunuz. Pipete takılı olan pembe kapağı, çevirerek şişenin ağzına takınız.
4. Pipet içindeki pistonun boşluk bulunmayacak şekilde en aşağıya kadar itilmiş olduğuna emin olunuz.
5. Teşhis edilen hastalık için hekiminizin tavsiye ettiği ilaç dozuna göre ilaç miktarı ayarlanmalıdır. Bu amaçla pipetin içindeki pistonu yukarı doğru çekerek çocuğun kilosuna karşı gelen çizgiye veya hekimin tavsiye ettiği ml çizgisine kadar süspansiyon ile doldurunuz.
6. Pembe renkli kapağı şişeden ayırmadan, içinde süspansiyon bulunan pipeti şişeden çıkartınız. Pipetin ilaç dolan kısmında hava kalıp kalmadığını kontrol ediniz. Bu bölüm tamamen süspansiyon ile dolu olmalıdır. Hava kalmışsa pipetin içindeki süspansiyonu ilaç kabına geri boşaltarak işlemi 3 nolu basamaktan itibaren tekrarlayınız.
7. Pipetin içindeki ilacı doğrudan ya da bir kaşığa boşaltarak çocuğunuza yavaşça veriniz, bu çocuğunuzun ilacı yutmasını kolaylaştıracaktır.
8. Pembe kapağı şişeden çıkartınız.
9. Orjinal beyaz kapağı şişeye sıkıca kapatınız.
10. Kullanılmış pipetin içinden pistonu tamamen çıkarınız. Pistonu, pipetin içini ve dışını yıkayınız, ondan sonra pistonu tekrar pipetin içine yerleştiriniz.
11. Her kullanımdan sonra temiz pipeti pembe kapağa tekrar taktıktan sonra koruyucu kılıfının içine yerleştiriniz.
Doz Aşımı
Tavsiye edilenden daha yüksek dozlarda görülen advers etkiler, normal dozlarda görülenlere benzer olmuştur. Doz aşımı durumunda gerektiği şekilde genel semptomatik ve destekleyici tedavi endikedir.
|
HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan
Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. |
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |