ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant) Formülü
Beher 'Zoladex' Subkütan İmplant; enjektör içinde, uygulamaya hazır, beyaz ile krem beyazı renginde, 3.6 mg Goserelin'e eşdeğerde biyolojik olarak yıkılabilen bir matriks üzerine dağılmış biçimde yer alan Goserelin Asetat ile 18.0 mg Laktid/Glikolid kopolimeri içerir.
Farmakodinamik Özellikleri
Zoladex (D-Ser(But)6 Azgly10 LHRH), LHRH’un sentetik bir analoğudur. Zoladex kronik uygulamada, hipofizden LH sekresyonunun inhibisyonuna neden olarak, erkeklerde serum testosteron konsantrasyonunu ve kadınlarda serum estradiol konsantrasyonunu düşürür.Tedaviye son verilmesinden sonra bu etki geriye döner. İlk başta diğer LHRH agonistlerinde görüldüğü gibi Zoladex erkeklerde serum testesteron konsantrasyonunu ve kadınlarda serum estradiol konsantrasyonunu geçici olarak yükseltebilir.
Erkeklerde, ilk depo enjeksiyondan 21 gün sonra, testosteron konsantrasyonu kastrasyon düzeylerine düşer ve her 28 günde bir uygulanan tedaviye devam edildiği sürece baskı devam eder. Bu inhibisyon, prostat tümöründe gerileme ve hastaların çoğunluğunda semptomatik iyileşme gösterir.
Kadınlarda, ilk enjeksiyondan 21 gün sonra, serum estradiol konsantrasyonu düşer ve her 28 günde bir uygulanan tedaviye devam edildiği sürece, menopoz sonrası kadınlarda tesbit edilen düzeylere benzer düzeyde suprese olarak kalır. Hormona bağımlı ilerlemiş meme kanseri, endometriyozis, uterus miyomlarındaki yanıt ve over içindeki foliküler gelişimin baskılanması bu supresyon ile ilişkilidir. Endometriyal incelme sonucu hastaların büyük çoğunluğunda amenoreye neden olur.
LHRH analogları ile tedavi esnasında bazı kadınlar menopoza girebilirler. Nadiren bazı kadınlar tedavinin bitiminden sonra yeniden adet kanaması görmeyebilirler.
Zoladex’in demir ile kombinasyonunun amenoreye sebep olduğu ve miyomlu anemik kadınlarda, hemoglobin konsantrasyonları ve ilgili hematolojik parametreleri düzelttiği gösterilmiştir. Bu kombinasyon hemoglobin konsantrasyonunun yalnızca demir tedavisiyle elde edilenden 1 gr/dl daha fazla yükselmesini sağlar.
Omurilik zedelenmeleri
Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir.
HIV ve Aids
HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan
Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur.
Şizofrenlik
Şizofrenliğin psikiatrik teşhisi hakkında çok fazla anlaşmazlık vardır. Bu
sayfadaki bilgiler, şizofrenliğin teşhisi, nedenleri ve tedavisi hakkındaki faklı teoriler
hakkında bilgi verecektir.