İE Menarini İlaçları ZOPROTEC 30 mg 28 film tablet İP Formülü

ZOPROTEC 30 mg 28 film tablet Formülü

MENARİNİ İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş | Güncelleme :19 Kasım  2024

Bir ZOPROTEC ® 30 mg film kaplı tablet etkin madde olarak 30 mg zofenopril kalsiyum ve boyar madde olarak titanyum dioksit ( E 171 ) içerir.



Farmakodinamik özellikler

Zofenopril kalsiyum’un hipertansiyondaki ve miyokard enfarktüsündeki yararlı etkisi başlıca plazma renin-angiotensin aldosteron sisteminin baskılanmasının bir sonucudur. ADE (Anjiotensin Dönüştürücü Enzim)’in inhibisyonu ile plazma ve dokularda anjiotensin düzeyinin azalması arteriyollerde ve venüllerde vazodilatasyona neden olur, dolayısı ile total periferik damar reziztansı azalır ve kan basıncı düşer. ADE'in inhibisyonu (zofenoprilatın arjinin tuzu için tavşan akciğerinde Ki 0.4 nM'dür) vazopresör aktivitenin azalması ve aldosteron salgılanmasının düşmesine yol açan  plazma renin-anjiotensin II azalmasıyla sonuçlanır. Her ne kadar sonraki azalma küçük ise de sodyum ve sıvı kaybıyla birlikte serum potasyum konsantrasyonunda küçük artışlar oluşabilir. Anjiyotensin II'nin renin sekresyonu üzerindeki negatif geri yüklemesinin kesilmesi plazma renin aktivitesinin artmasıyla sonuçlanır. Plazma ADE aktivitesi zofenopril kalsiyumun 30 mg ve 60 mg tek oral dozlarından 24 saat sonra sırasıyla, % 53.4 ve % 74.4 azalmıştır.

ADE inhibisyonu, prostaglandin sistemini aktive ederek periferik vazodilatasyona katkıda bulunan, dolaşımdaki ve lokal kallikrein-kinin sistemi aktivitesinin artmasıyla sonuçlanır. Zofenopril kalsiyumun hipotansif etkisine bu mekanizmanın katkıda bulunması ve bazı yan etkilerinden sorumlu olması olasıdır.

Hipertansiyonlu hastalara Zofenopril kalsiyum uygulaması, kalp hızında kompensatuar bir artış olmadan yatar durumdaki veya ayaktaki kan basıncının yaklaşık aynı miktarda azalmasıyla sonuçlanır. Zofenopril kalsiyum uygulamasından sonra ortalama sistemik vasküler direnç azalma eğilimine girer.

Bazı hastalarda optimal kan basıncı azalmasına ulaşılması bir kaç haftayı gerektirebilir. Antihipertansif etkiler, uzun süreli tedaviyle sürdürülebilir.

Tedavinin aniden kesilmesi kan basıncında ani bir yükselmeye yol açmaz. Şu anda Zofenopril kalsiyum’un hipertansif hastalardaki morbidite ve mortalitesi üzerindeki etkileri ile ilgili bir veri yoktur.

Her ne kadar çalışılan tüm ırklarda antihipertansif etki bulunmuşsa da siyah hipertansif hastalar (genellikle düşük-reninli hipertansif bir popülasyondur) ADE inhibitörü mono tedavisine siyah olmayan hastalara oranla daha küçük bir ortalama cevap vermektedir. Bir diüretik eklendiğinde bu fark ortadan kalkmaktadır.

Hipertansiyon                                                                                                                                                       

ZOPROTEC hafif ve orta derecede esansiyel hipertansiyon tedavisinde endikedir.

Akut miyokard enfarktüsü

ZOPROTEC hemodinamik olarak stabil, kalp yetmezliği belirti ve semptomları olan akut miyokard enfarktüslü hastaların tedavisinde endikedir.

Hastalar gerekiyorsa nitratlar, aspirin veya b-blokerler gibi standart tedaviyi de almalıdırlar.


·        Zofenopril kalsiyum veya diğer ADE inhibitörlerine aşırı duyarlılığı olanlarda.

·        Daha önce ADE inhibitörü tedavisine bağlı anjionörotik ödem hikayesi olanlarda.

·        Kalıtımsal/idiyopatik anjiyonörotik ödem.

·        Şiddetli karaciğer bozukluğu.

·        Hamilelik.

·        Laktasyon  döneminde.

Hipotansiyon

Diğer ADE inhibitörlerinde olduğu gibi, ZOPROTEC özellikle ilk dozdan sonra kan basıncında belirgin bir düşmeye neden olabilir. Komplike olmayan hipertansif hastalarda semptomatik hipotansiyon enderdir. Diüretik tedavisi, diyetle tuz alımı kısıtlaması, diyaliz, diyare veya kusma gibi nedenlerle hacim deplesyonu oluşmuş hastalarda görülme olasılığı fazladır. Daha ziyade, renal yetmezliğe bağlı veya bağımsız şiddetli kalp yetmezlikli hastalarda bildirilmiştir. Bu özellikle yüksek doz kıvrım diüretiği kullanan, veya hiponatremili veya fonksiyonel renal bozukluğu olan hastalarda görülebilir. Bu gibi hastalarda tedavi tercihen hastanede, yakın tıbbi denetim altında küçük dozlarla ve dikkatli doz titrasyonu ile başlamalıdır.

Mümkünse, ZOPROTEC tedavisine başlandığında diüretik tedavisi geçici olarak kesilmelidir. Bu yaklaşım, aşırı hipotansiyonun miyokard infarktüsü veya serebral kazalarla sonuçlanabilecek angina pektoris veya serebrovasküler hastalığı olan hastalar için de geçerlidir.

Hipotansiyon gelişirse, hasta sırtüstü yatırılmalıdır. İntravenöz normal serum fizyolojik ile hacim tamamlaması gerekebilir. İlk dozdan sonra hipotansiyonun görülmesi, etkin müdahaleden sonra ilaçla dikkatli doz titrasyonunu gereksiz kılmaz.

Renovasküler hipertansiyonlu hastalar

Renovasküler hipertansiyonlu ve önceden varolan bilateral renal arter stenozu veya tek böbreklilerde tek böbreğe giden arterde stenozu olan hastaların ADE inhibitörleriyle tedavisi sırasında şiddetli hipotansiyon riskinde artma vardır. Diüretiklerle tedavi yardımcı bir faktör olabilir. Unilateral renal arter stenozu olan hastalarda bile serum kreatininde hafif bir değişiklikle renal fonksiyon kaybı oluşabilir. Çok gerekli olduğu düşünülürse,  ZOPROTEC ile tedaviye hastanede, yakın tıbbi gözetim altında, küçük dozlarla ve dikkatli doz titrasyonu ile başlamalıdır. ZOPROTEC ile tedaviye başlandığında diüretik tedavisine geçici olarak ara verilmeli ve renal fonksiyonlar tedavinin ilk birkaç haftasında yakından izlenmelidir.

Renal yetmezlikli hastalar

Azaltılmış dozlara gereksinim duyduklarından renal yetmezlikli hastalarda ZOPROTEC dikkatli k

Klinik araştırmalarda ZOPROTEC ile tedavi edilen hastalarda ADE inhibitörleri için tipik olan istenmeyen etkilerinden en sık rastlananları aşağıdaki gibidir:

Sık rastlanan:

Baş dönmesi % 3.9, yorgunluk % 2.6, başağrısı % 2.4, öksürük % 1.2, bulantı/kusma % 1.2.

Ender:

Raş % 0.8, kas krampları % 0.8, güçsüzlük % 0.5.

Aşağıdaki istenmeyen etkiler ADE inhibitörleri tedavisiyle ilgili olarak gözlenmiştir:

Kardiyovasküler sistem:  Şiddetli hipotansiyon tedavinin başlamasından veya arttırılmasından sonra oluşmuştur. Bu özellikle bazı risk gruplarında (bakınız Özel Uyarılar ve Özel Kullanım Tedbirleri) oluşmaktadır. Baş dönmesi, güçsüzlük hissi, görme bozukluğu gibi semptomlar, ender olarak şuur kaybıyla birlikte (senkop) ortaya çıkabilmektedir.

Bireysel olgular olarak taşikardi, palpitasyonlar, aritmiler, angina pektoris, miyokard enfarktüsü, transiyent iskemik ataklar ve serebral hemoraji, hipotansiyonla ilişkili olarak ADE inhibitörleri için bildirilmiştir.

Çok ender olarak periferik ödem,ortostatik hipotansiyon ve göğüs ağrısı bildirilmiştir.

Kas ve iskelet sistemi: Bazen miyalji ve kas krampları oluşabilmektedir.

Önerilmeyen kombinasyonlar

Potasyum tutucu diüretikler veya potasyum suplemanları:  ADE inhibitörleri diüretikle indüklenen potasyum kaybını azaltmaktadır. Potasyum tutucu diüretikler (örn. Spiranolakton, triamteren veya amilorid), potasyum suplemanları veya potasyum içeren  tuz katkıları serum potasyum düzeylerinde ciddi artışa neden olmaktadır. Eğer birlikte kullanım, belirlenmiş hipokalemi nedeniyle endike ise bunlar dikkatli kullanılmalı ve serum potasyumu sık sık izlenmelidir.

Kullanım için dikkat gerektirenler

Trombolitik ajanlar

Sınırlı klinik veriler zofenopril ile birlikte trombolitik tedavinin de verilebileceğini göstermekteyse de bu önerilmemektedir.

Diüretikler: Diüretik kullanan ve özellikle hacim ve/veya tuz deplesyonu olan hastalar bir ADE inhibitörü ile tedaviye başladıktan sonra kan basıncında aşırı bir düşme yaşayabilirler. Hipotansif etki olasılığı tedaviye düşük doz ADE inhibitörü ile başlamak suretiyle azaltılabilir.

Dozlamada daha sonraki artışlar dikkatli yapılmalıdır.

Lityum: ADE inhibitörleri ile birlikte lityum uygulaması lityumun atılımını azaltabilir. Serum lityum düzeyleri sık olarak monitorize edilmelidir.

Anestezik tıbbi ürünler:ADE inhibitörleri bazı anestezik tıbbi ürünlerin hipotansif etkilerini arttırabilir.

Narkoti

ZOPROTEC yemeklerden önce, sonra veya yemeklerle birlikte alınabilir. Dozlama hastanın terapötik cevabına göre titre edilmelidir.

Dozlama titrasyonuna gereksinim olup olmadığı, bir sonraki dozdan önce kan basıncının ölçülmesiyle saptanır. Doz dört haftalık bir aradan sonra arttırılmalıdır.

 

Hacim veya tuz deplesyonu olmayan hastalar

Tedaviye günde bir kez 15 mg ile başlanmalı ve optimal kan basıncı kontrolü sağlanıncaya kadar yukarıya doğru titre edilmelidir.

Mutad etkin doz günde bir kez 30 mg’dır.

Maksimum doz, bir veya ikiye bölünmüş dozlarda günde 60 mg’dır.

Yetersiz cevap alınan olgularda, diüretikler gibi diğer antihipertansif ilaçlar tedaviye eklenebilir.

 

Hacim veya tuz deplesyonundan şüphelenilen hastalar

Yüksek risk taşıyan hastalarda (bakınız Özel Uyarılar ve Özel Kullanım Tedbirleri bölümü) ilk doz hipotansiyonu oluşabilir. Tedavinin ADE inhibitörleriyle başlamak tuz ve/veya hacim eksikliklerinin düzeltilmesini, ADE inhibisyonundan iki veya üç gün önce varsa diüretik tedavisinin kesilmesini ve günde 15 mg’lık bir dozla başlamayı gerektirir. Bu mümkün değilse, başlangıç dozu 7.5 mg olmalıdır.

Şiddetli akut hipotansiyon için yüksek risk taşıyan hastalar,  ilk dozun uygulanmasından sonra maksimum etki elde edilinceye kadar ve ADE inhibitörü ve/veya diüretik dozunun arttırıldığı zamanlarda, tercihen hastanede yakından monitorize edilmelidir. Bu aynı zamanda, aşırı hipotansiyonun mi

Yüksek Tansiyon Yüksek Tansiyon
Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır.
Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı
Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.

İLAÇ BİLGİLERİİlaç Bilgileri

MENARİNİ İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş
Geri Ödeme KoduA08724
Satış Fiyatı171.19 TL [ 19 Kasım 2024 ]
Önceki Satış Fiyatı171.19 TL [ 8 Kasım 2024 ]
Original / JenerikOriginal İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699832090048
Etkin Madde Zofenopril Kalsiyum
ATC Kodu C09AA15
Kalp Damar Sistemi > ACE İnhibitörleri > Zofenopril
İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. 

İLAÇ EŞDEĞERLERİ

Eşdeğer İlaç Adı Barkodu İlaç Fiyatı
ZOPROTEC 8699832090017
Diğer Eşdeğer İlaçlar