Zovatin genel olarak iyi tolere edilir. Yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir.
Simvastatin ile yapılan klinik araştırmalarda görülen yan etkiler şunlardır: Karın ağrısı, asteni, konstipasyon, diyare, dispepsi, gaz yakınmaları, bulantı, baş ağrısı, miyalji, ekzema, kaşıntı, deri döküntüleridir.
Bazı hastalarda, serum transaminaz düzeylerinin yükseldiği görülmüştür (“UYARILAR/ÖNLEMLER” bölümüne bakınız). Simvastatin tedavisi uygulanan hastaların %5’inde, kreatinin kinaz düzeyinin bir ya da birkaç kez 3 kat ya da daha fazla yükseldiği gözlenmiştir. Bu yükselmere genellikle kas ağrısı ya da disfonksiyonu eşlik etmemiştir (“UYARILAR/ÖNLEMLER” bölümüne bakınız).
Simvastatin ile kolestraminin birlikte kullanıldığı klinik çalışmalarda gözlenen yan etkiler, daha önceden simvastatin tedavisi ya da kolestramin tedavisi sırasında gözlenen yan etkilerin aynısıdır.
Simvastatin ile aynı grupta bulunan diğer ilaçlarla görülen yan etkiler aşağıda belirtilmiştir. Bu yan etkilerin de simvastatin tedavisi sırasında görülmesi teorik olarak mümkündür.
Kas-iskelet sistemi: Kas krampları, miyalji, miyopati, rabdomiyoliz, artralji.
Nörolojik: Bazı kraniyal sinirlerin disfonksiyonu, tremor, göz kararması, baş dönmesi, unutkanlık, parestezi, periferik nöropati, psişik bozukluklar, anksiyete, uykusuzluk, depresyon.
Aşırı duyarlılık reaksiyonları: Nadir olarak, anafilaksi, anjiyoödem, lupus eritematoz-benzeri sendrom, polymyalgia rheumatica, vaskülit, purpura, lökopeni, trombositopeni, eozinofili, hemolitik anemi, ANA pozitifliği, sedimentasyon hızlanması, ateş, artrit, artralji, ürtiker, fotosensitivite, dispne, toksik epidermal nekroliz, eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları.
Gastrointestinal: Pankreatit, hepatit, kolestatik sarılık, karaciğerde yağlı dejenerasyon, nadiren siroz, fulminan hepatik nekroz ve hepatom, iştahsızlık ve kusma.
Üreme sistemi: Jinekomasti, libido azalması, ereksiyon bozukluğu.
Göz: Kataraktın ilerlemesi, oftalmopleji.
Laboratuvar testleri: Transminaz, alkalen fosfotaz, -glutamil transpeptidaz ve bilirubin yükselmesi, tiroid fonksiyon bozuklukları.
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |