Zyban, 150mg bupropiyon hidroklorür içeren yavaş salımlı, film kaplı tabletlerdir.
Zyban tabletler nikotin bağımlılığı tedavisinde sigarayı bırakmaya yardımcı olarak kullanılır.
Zyban, bupropiyon veya ilacın bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir. Zyban nöbet bozukluğu olan hastalarda kontrendikedir. Zyban halen veya öncesinde bulimia veya anoreksia nervoza teşhisi bulunan hastalarda kontrendikedir. Zyban ve monoamin oksidaz inhibitörlerinin birlikte kullanımı kontrendikedir. Bupropiyon içeren diğer preparatlarla halen tedavi edilen hastalara uygulanmamalıdır.
Önerilen Zyban dozu aşılmamalıdır. Nöbet eşiğini düşüren predispozan bir veya daha fazla durumu olan hastalara Zyban çok dikkatli uygulanmalıdır. Bunlar:
kafa travması hikayesi
merkezi sinir sistemi (MSS) tümörü
nöbet hikayesi
nöbet eşiğini düşürdüğü bilenen diğer tedavilerin birlikte uygulanması
İlaveten, nöbet riskinin yükselmesi ile ilişkili klinik durumlarda dikkatli olunmalıdır. Bu durumlar; alkol suistimali, alkol ve sedatif ilaçların aniden kesilmesi, hipoglisemikler ve insülin ile tedavi edilen diyabet, stimülanların veya anorektik ürünlerin kullanımını içerir. Zyban karaciğer yetmezliği olan hastalara dikkatle uygulanmalıdır Yaşlı hastaların azalmış böbrek fonksiyonlarına sahip olma olasılığı daha fazladır, bu nedenle doz sıklığının azaltılması gerekebilir Zyban bipolar bozukluğu olan hastalarda hastalığın depresif fazı sırasında manik episodları tetikleyici risk taşır ve diğer duyarlı hastalarda latent psikozu aktive edebilir.
Şu önemlidir ki, sıgarayı bırakmaya bağlı olarak sıkça görülen nikotin yoksunluk semptomlarının bir kısmıda Zyban’e bağlı advers olaylar olarak değerlendirilir. Genel (vücut): ateş, göğüs ağrısı, asteni. Kardiyovasküler: taşikardi, vazodilatasyon, postüral hipotansiyon, hipertansiyon (bazı vakalarda şiddetli), ateş basması (flushing), senkop. MSS: nöbetler, uykusuzluk, tremor, konsantrasyon bozukluğu, başağrısı, baş dönmesi, depresyon, konfüzyon, halüsinasyon, ajitasyon, endişe, irritabilite, aşırı kızgınlık ve gerçeklerden uzaklaşma . Endokrin ve metabolik: anoreksia. Gastrointestinal: ağız kuruluğu, bulantı ve kusma dahil gastrointestinal bozukluk, abdominal ağrı ve kabızlık. Deri/Aşırı duyarlılık: deri döküntüsü, pruritus, terleme. Aşırı duyarlılık reaksiyonlarının şiddeti ürtikerden angioödem, dispne/bronkospazm ve nadiren anafilaktik şoka kadar değişebilir. Gecikmiş aşırı duyarlılığın belirtisi olaran döküntü ve diğer semptomlarla ilişkili olarak artralji, miyalji ve ateş bildirilmiştir. Bu semptomlar serum hastalığıyla benzerlik gösterebilir. Nadiren eritema multiforme ve Stevens Johnson sendromu bildirilmiştir. Özel duyular: kulak çınlaması, görsel bozukluk, tat bozukluğu.
Zyban, CYP2B6 izoenzimini etkilediği bilinen diğer ilaçlarla (ör: orfenadrin, siklofosfamid, ifosfamid) birlikte uygulanacaksa dikkatli olunmalıdır. Başlıca CYP2D6 izoenzim ile metabolize olan ilaçlarla (belirli beta blokerler, antiaritmikler, SSRI, TCA, antipsikotikler gibi) kombine tedavide beraberinde kullanılan ilaç en düşük doz sınırından başlanmalıdır. Bupropiyon geniş oranda metabolize olduğundan metabolizmayı indükleyen (ör: karbamazepin, fenobarbital, fenitoin) veya metabolizmayı inhibe eden ilaçların birlikte uygulanması klinik aktivitesini etkileyebilir. Levodopa veya amantadin alan hastalara beraberinde bupropiyon uygulanması dikkatle yapılmalıdır.
Erişkinlerde kullanımı: Tedaviye hasta halen sigara içerken başlanması önerilir ve ‘hedef sigarayı bırakma tarihi’ Zyban ile tedavinin ilk iki haftası içine, tercihan da ikinci haftasına konur. Başlangıç dozu ilk üç gün için günde bir kez alınan 150mg’dır, daha sonra doz günde iki kez 150mg’a artırılır. Birbirini izleyen dozların arasında en az 8 saatlik ara olmalıdır. Maksimum tek doz 150mg’ı aşmamalıdır ve toplam günlük doz 300mg’ı aşmamalıdır. Hastalar en az 7 hafta tedavi edilmelidir. Nikotin bağımlılığı için eğer Zyban, nikotin transdermal sistem (NTS) ile kombine kullanılacaksa önerilen dozajın değiştirilmesi gerekmez.
Çocuklar ve adolesanlarda kullanımı: Zyban tabletlerin 18 yaş altındaki hastalarda güvenilirliği ve etkililiği kanıtlanmamıştır.
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı: Zyban, karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Zyban şiddetli hepatik sirozu olan hastalarda çok dikkatli kullanılmalıdır. Bu hastalarda doz günaşırı 150mg’ı aşmamalıdır.
|
Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden
rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. |
|
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |