ACIDPASS 10/800/165 mg çiðneme tableti (6 tablet) Farmakolojik Özellikler

İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş.

[ 19 March  2019 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Famotidin/ Antiasit kombinasyonları

    ATC kodu: A02BA53

    Famotidin, etkisi özellikle H reseptörlerinde yoğunlaşan, etkili bir kompetetif H reseptör antagonistidir. Asit ve pepsin sekresyonunu inhibe eder ve bazal, noktürnal ve uyarılmış mide sekresyon hacmini azaltır. Magnezyum hidroksit ve kalsiyum karbonat antiasitlerdir ve mide asidini nötralize ederler. Oral uygulama ile famotidinin etkisi hızlıdır. Famotidinin etkisi tavsiye edilen dozlar kullanıldığında uzun sürelidir ve kanda nispeten düşük konsantrasyonlarda etkilidir. Etkinin süresi, plazma konsantrasyonu ve idrardaki sekresyonu doza bağlıdır. Oral kullanımı takiben antisekretuvar etkisi 1 saat içinde kendini gösterir ve maksimum etki doza bağlı olarak 1 ila 3 saat içinde ortaya çıkar

    ACİDPASS; antiasitlerin hızlı başlayan etkisini famotidinin uzun süreli etkisiyle birleştirir, tablet başına nötralizasyon kapasitesi 21 mEq/tablettir.

    Mide ve özefagus pH düzeyleri ölçülen 23 hastada yapılan bir çalışmada; yağ oranı yüksek bir akşam yemeğinden 1 saat sonra 60 ml su ile birlikte alınan famotidin ve antiasit kombinasyonu, özefagus pH'sında 2 dakika içerisinde artışa neden olmuştur. Bu kombinasyonla sağlanan gastrik pH artışı, plasebo ve tek başına antiasit kullanımına bağlı artıştan daha fazla olmuş ve 12 saat süreyle devam etmiştir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Famotidin, 165 mg magnezyum hidroksit ve 800 mg kalsiyum karbonat birlikte

    uygulandığında, famotidinin farmakokinetik özellikleri önemli ölçüde değişmez.

    Famotidin

    Emilim:

    Famotidin, oral yolla alındıktan sonra hızla absorbe olur. Oral dozların ortalama biyoyararlanımı %40-45'dir. Biyoyararlanımı yemeklerle birlikte alındığında değişmez. Famotidin karaciğerde az oranda ilk geçiş metabolizmasına uğrar.

    Dağılım:

    Oral dozlardan sonra 1-3 saat içinde maksimum plazma seviyeleri elde edilir. Tekrarlanan

    dozlar ilacın birikmesine yol açmaz. Plazma proteinlerine %15-20 oranında bağlanır.

    Biyotransformasyon:

    Yaklaşık % 30-35 oranında karaciğerde inaktif metaboliti olan sülfoksite dönüşerek

    metabolize olur.

    Eliminasyon:

    Tek oral doz ya da çoklu (5 gün için) tekrarlanan doz sonrası plazma yarılanma ömrü yaklaşık 3 saattir. Oral uygulamayı takiben absorbe edilen famotidin dozunun %65-70'i idrarla atılır. İdrarla atılan famotidinin %25-30'u değişmemiş bileşiktir. Famotidinin renal klirensi 250-450 ml/dk'dır ve ilacın tübüler sekresyona uğradığını gösterir. İdrarda az bir miktarı sülfoksit olarak atılabilir. İlacın yarılanma ömrü böbrek yetmezliği olan hastalarda uzamaktadır.

    Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

    Famotidinin farmakokinetiği doğrusaldır.

    Hastalardaki karakteristik özellikler

    Famotidinin plazmadaki ortalama eliminasyon yarı ömrü, kreatinin klirensi 30 ml/dk veya daha az olan hastalarda 11,7 saate uzamıştır. Maksimum kreatinin klirensi 10 ml/dk olan hastalarda ortalama plazma yarılanma ömrü yaklaşık 13 saattir ancak 20 saate kadar uzayabilir. Anüri hastalarında eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 24 saate uzamıştır. Kreatinin klirensi 30 ml/dk veya daha az olan hastalarda, intravenöz enjeksiyonun sadece

    %21,2'si idrarla atılmıştır.

    Karaciğer sirozu olan hastalarda, famotidin plazma konsantrasyonu ve idrardaki atılımı, sağlıklı gönüllülerdeki çalışmalarla aynı düzeydedir. Bu durumda, karaciğer fonksiyon bozukluğu, famotidin farmakokinetiği üzerinde herhangi bir etkiye sahip değildir.

    Yaşlı hastalarda yapılan farmakokinetik çalışmalarda, yaşa bağlı, klinik açıdan anlamlı olan değişikliklere dair herhangi bir belirti görülmemiştir; bununla birlikte, doz belirlenirken yaşa bağlı böbrek fonksiyon bozukluğu göz önünde bulundurulmalıdır.

    Kalsiyum karbonat ve magnezyum hidroksit. Emilim:

    Yaklaşık olarak kalsiyumun %10'u ve magnezyumun %15-20'si absorbe edilir.

    Biyotransformasyon:

    Kalsiyum karbonat ve magnezyum hidroksit, gastrik asit tarafından çözünebilen klorür tuzlarına çevrilir. Absorbe edilmeden kalan çözünebilen klorürler tekrar çözünmeyen tuzlara dönüşür.

    Eliminasyon:

    Çözünmeyen tuzlar feçesle atılır. Böbrek fonksiyonları normal olan bireylerde, absorbe olan az miktarda kalsiyum ve magnezyum böbrekler tarafından hızla atılır.

    Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

    Doğrusallık / doğrusal olmayan durum hakkında mevcut veri bulunmamaktadır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Famotidin için konvasiyonel preklinik güvenlilik verileri, farmakoloji, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme toksisitesine dayanan veriler insanlar için özel bir tehlike olmadığını ortaya koymaktadır.

    Magnezyum hidroksit ve kalsiyum karbonat için sınırlı sayıda toksikoloji verileri bulunmaktadır. Bu veriler, normal kullanım koşulları altında bu etkin maddelerin insanlar için özel bir tehlike oluşturmadığını göstermektedir. Kalsiyum karbonat ile yüksek dozlarda ve uzun sürelerde tedavi edilen hayvanlarda kemikleşme anormallikleri bildirilmiştir.