ADADERM %0.1 jel 30 G Farmakolojik Özellikler
Kurtsan İlaçları A.Ş.
[ 25 January 2022 ]
Kurtsan İlaçları A.Ş.
[ 25 January 2022 ]
Farmakoterapötik grup:
Dermatolojik ilaçlar- Akne Tedavisinde Kullanılan Topikal Retinoidler ATC kodu: D10AD03
Politerapi ile akne tedavisinde yaygın olsa dahi kullanılan sınıflandırma (şiddetli akne, orta şiddette akne, hafif-orta şiddette akne), monoterapi kapsamında belirlenmiştir. Adapalen, kimyasal olarak stabil, retinoid benzeri bir bileşendir ve anti-inflamatuvar özellikleri mevcuttur. Etki mekanizması açısından, Adapalen, sitosolik reseptör proteinine olmasa da, tretinıoin ile aynı şekilde spesifik nükleer reseptörlerine bağlanmaktadır.
Adapalen, rino fare modelinde komedolitik aktivite göstermektedir ve ayrıca her ikisi de akne patogenezinin bir parçası olan anormal epidermal keratinizasyon ve farklılaşma süreçleri üzerinde bir etki göstermektedir. Adapalen etki mekanizmasının mikrokomedon oluşumunda azalmaya yol açacak şekilde folikül epitelyum hücre kohezyonunun normalleşmesi ile ilgili olduğu görülmektedir.
Adapalen'in in vivo ve in vitro (standart anti-inflamatuvar testlerde) anti-inflamatuvar etkisi bulunmaktadır. İnflamatuvar stimulasyon süresince lipo-oksidasyon ile araşidonik asit metabolizmasının yanı sıra insan polinükleer lökositlerinin kemotaktik ve kemokinetik yanıtını inhibe ederek etki göstermektedir. Bu farmakolojik profil, Adapalenin aknenin inflamatuvar unsuru üzerinde bir etki gösterdiğini öne sürmektedir.
Emilim : Adapalenin derden emilimi düşük seviyededir (uygulanan dozun yaklaşık %4'ü). Dağılım : Bildirilmemiştir.
Biyotransformasyon : Başlıca o-demetilasyon, hidroksilasyon ve bağlanma ile gerçekleşmektedir.
Eliminasyon : Safra yolu ile atılmaktadır.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum : Bildirilmemiştir.
Hiçbir bilgi mevcut değildir.