ALOMIDE %0.1 steril göz damlasý { Novartis } Farmakolojik Özellikler
Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.
[ 12 December 2017 ]
Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.
[ 12 December 2017 ]
Farmakoterapötik grup: Göz ilaçları; dekonjestanlar ve antialerjikler; diğer antialerjikler. ATC kodu: S01G X05.
Lodoksamid, in vivo Tip I ani aşırı duyarlık reaksiyonunu inhibe ettiği insan ve hayvanlarda yapılan kapsamlı in vivo çalışmalarla kanıtlanan bir mast hücresi stabilizatörüdür. Lodoksamid, reagin veya IgE ve antijen-aracılı reaksiyonlarla ilişkili kutanöz vasküler permeabilitedeki artışı inhibe eder.
İn vitro çalışmalar, lodoksamidin kemirgen mast hücrelerini stabilize etme ve antijenle uyarılan histamin salınımını önleme yeteneğini göstermiştir.
Ayrıca, lodoksamid, diğer mast hücresi inflamatuvar mediyatörlerinin salınımını (örneğin, SRS-A, peptido-lökotrienler olarak da bilinen anafilaksinin yavaş etkili maddesi) önler ve eozinofil kemotaksisini inhibe etmektedir.
Lodoksamid, in vitro histamin salınımını, antijen uyarımıyla mast hücresi içine kalsiyum girişini önleyerek engeller. Lodoksamid instrinsik vazokonstriktör, antihistaminik, siklooksijenaz inhibisyonu veya diğer başka bir antiinflamatuvar aktiviteye sahip değildir.
Lodoksamidle uzun süreli tedavi (periyot aralıkları 180 günden 2 yıla kadar) taşiflaksi belirtisi göstermemiştir.
Emilim:
Uygulama yeri açısından (göze uygulanır) sistemik dolaşıma geçen miktarı çok küçük
düzeydedir.
Dağılım:
On iki sağlıklı erişkin gönüllüde yürütülen bir çalışmada, 10 gün boyunca günde dört kez her bir göze bir damla topikal ALOMIDE uygulaması, 2.5 ng/ml saptama sınırında herhangi bir ölçülebilir lodoksamid plazma düzeyiyle sonuçlanmamıştır.
Biyotransformasyon:
Biyotransformasyon majör eliminasyon yolu olarak bulunmuştur. C-lodoksamid'in erkeklerdeki biyoyararlanımı %71 olup yaklaşık biyotransformasyona uğramış absorbe edilmiş ilacın %87'sidir. Lodoksamidin metabolik transformasyonu oksilamid gruplarının monoksamat ve diamine aşamalı olarak hidrolizi ile sonuçlanır. Diamin O-glukuronit veya O-sülfat konjugasyonu ile takip edilen başka bir hidroksilasyona maruz kalır. O-glukuronit veya O- sülfat metabolitleri vucüttan atılmış metabolitlerin %3 ve%5'ine tekabul eden monoksamat ve diamin ile birlikte biyotransformasyona uğrayan lodoksamid'in %79'u kadardır.
Eliminasyon:
Dozun büyük bölümü metabolit olarak idrarla atılmıştır, daha küçük bir kısmının da feçesle atıldığı görülmüştür. İdrarla atılımdan C-lodoksamid'in eliminasyon yarı ömrü 8.5 saat olarak hesaplanmıştır. Absorbe edilen dozun sadece %2.7'si idrarla değişmeden atılmaktadır.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Bu konu ile ilgili veri bulunmamaktadır.
Farklı hasta gruplarında bilinen önemli bir farmakokinetik değişiklik yoktur.
Klinik öncesi çalışmalar, lodoksamid trometamol tavşan ve maymunlara yüksek oral dozlarda veya topikal uygulama ile uygulandığında önemli toksisitegöstermemiştir.
Üç in vitro ve bir in vivo çalışma genotoksisite mutajenik potansiyeli olmadığını kanıtlamıştır.
Bir in vitro hücre transformasyon deneyinde, sadece çok yüksek konsantrasyonlarda (4000
ïg/ml'den daha büyük) transforme olmuş fokus sayısında bazı artışlar göstermiştir.
Sıçan veya tavşanlarda 100 mg/kg/gün'e kadar oral uygulanan dozlarda üreme, gebelik, fötal
veya çocuk gelişimi ile ilgili etki göstermemiştir.
Dişi veya erkek sıçanlarda lodoksamid trometamol ile uzun dönemli bir çalışma (iki yıl oral uygulama), 100 mg/kg/gün dozlarında (insanlardaki amaçlanan klinik dozdan 5000 kat daha fazla) hiçbir neoplastik ya da tümorojenik etki göstermemiştir.