ANTABUSE 500 mg 25 tablet Farmakolojik Özellikler

Nobel İlaç Sanayii ve Tic. Anomim Şirketi

[ 8 June  2012 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Alkol bağımlılığının tedavisinde kullanılan ilaçlar ATC kodu: N07BB01

Disülfıramın etkisi temel olarak karaciğer asetaldehit dehidrogenaz enziminin geri dönüşümsüz olarak inaktivasyonuna dayanmaktadır. Bu enzimin yokluğunda, etanolün metabolizması bloke olur ve intraselüler asetaldehit konsantrasyonu yükselir. Disülfıram-alkol reaksiyonunun semptomları kısmen yüksek asetaldehit seviyesinden kaynaklanır. Aynı zamanda dopaminin noradrenaline dönüşümü de inhibe edilir ve noradrenalinin kalp ve kan damarlarında tükenmesi asetaldehitin bu dokular üzerindeki direkt etki göstermesine yol açarak kızarma, taşikardi ve hipotansiyona neden olur.

Asetaldehit dehidrogenaz üzerindeki bu etkiye ek olarak, disülfıram dopamin-beta-hidroksilaz (dopamin ve noradrenalini de dönüştürür) ve karma fonksiyonlu hepatik mikrozomal oksidaz enzimleri (birçok ilacın metabolizmasından sorumludur) dahil diğer enzim sistemlerini de inhibe eder. Dolayısıyla, disülfıram, bu enzimlerle metabolize edilen ilaçların etkilerini artırabilir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

 Genel özellikler

Emilim:

Oral uygulamayı takiben disülfıramın emilimi değişkendir.

Dağılım:

Disülfıram başlıca böbrek, pankreas, karaciğer, bağırsaklar ve yağ dokusuna dağılır. Biyotransformasvon:

Disülfıram hızla dietilditiyokarbamik aside metabolize edilir. Dietilditiyokarbamik asit glukuronik asitle konjuge edilir, sülfata oksitlenir, metillenir ve dietilamin ve karbon disülfıte parçalanır.

Eliminasvon:

Başlıca böbrekler yoluyla vücuttan atılır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

Veri bulunmamaktadır.

Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman https://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyaklUYnUyS3kOQ3NRQ3NRaklU

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Yeterli veri bulunmamaktadır.