ASTONIN-H 0.1 mg 100 tablet Farmakolojik Özellikler

Merck İlaç Ecza ve Kimya Ticaret AŞ

[ 31 July  2018 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: mineralokortikoidler, ATC kodu: H02AA02

    ASTONIN-H, sentetik mineralokortikoid fludrokortizonu içerir. Elektrolit metabolizması üzerindeki etki, endojen kortizol hormonundan yaklaşık 125 kat daha güçlüdür, glukokortikoid etki yaklaşık 8 kat daha güçlüdür.

    Günlük 0,1 - 0,4 mg fludrokortizon dozaj aralığında, neredeyse yalnızca mineralotropik etki ortaya çıkar, buna karşılık glukokortikoid etki ihmal edilebilir.

    Etki başlangıcı tedavinin başlamasından 2-3 gün sonra görülür; genellikle tedavinin sonlandırılmasından sonra birkaç gün daha sürer.

    Fludrokortizon, renal sodyum atılımıyla kan hacmini arttırır ve damarların basınç arttırıcı maddeler duyarlılığının artmasına neden olur.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Emilim:

    Fludrokortizon emilimi, oral uygulamadan sonra oldukça hızlı olarak başlar ve neredeyse

    tama yakın absorbe edilir. Maksimum serum düzeylerine ortalama 1,7 saat sonra ulaşılır.

    Dağılım:

    Fludrokortizon vücutta geniş ölçüde dağılır. Serum proteinlerine, özellikle globulin fraksiyonlarına %70 ila 80 oranında bağlanır. İnsan gönüllülerde BOS'taki ilacın plazmadaki konsantrasyona oranı 1:6'dır.

    Tüm kortikoidler gibi fludrokortizon da plasenta bariyerini geçebilir (bkz. 4.6).

    Biyotransformasyon:

    Fludrokortizon, karaciğerde 6β-hidroksiflorokortizol ve 20β-dihidroflorokortizol'e metabolize olur.

    Eliminasyon:

    Erişkin insanlarda değişmemiş maddenin ortalama serum eliminasyon yarı ömrü intravenöz uygulama sonrasında yaklaşık 1 saattir, karışık metabolitler için bu değer 4,8 saattir. Bu değerler, geniş bir bireysel değişkenliğe tabidir. Biyolojik yarı ömür 18-36 saattir.

    Maddenin %80'i 24 saat içinde idrarla atılır. İdrarda çeşitli metabolitler geri kazanılabilir.

    Diğer steroidlerin metabolizmasında olduğu gibi, safraya atılımın bağırsakta yeniden emilim ile dengelenmesi ve bir kısmının dışkı ile atılması muhtemeldir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Fludrokortizon hakim olan mineralokortikoid etkisi ile akut toksisite açısından glukokortikoidlere benzerdir. İnsanlarda ve hayvanlarda kronik toksisite bulguları bulunmamaktadır.

    Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, dozajın insanlara yönelik terapötik dozajın birkaç kat üzerinde olduğu durumlarda teratojenik ve fötal ölümcül etkiler göstermiştir. Bugüne kadar glukokortikoidler veya mineralokortikoidler için insanlarda malformasyon riskinde artışı gösteren yayınlanmış olgu yoktur. Bugüne kadar gebelik döneminde fludrokortizon ile elde edilen klinik deneyim, teratojenik riskte artış kanıtı göstermemektedir.

    Bugüne kadar, aslen mineralotropik etkisi olan kortikoidlerin mutajenik etkilerine ilişkin bir rapor olmamıştır. Bilinen etki mekanizması nedeniyle glukokortikoidlerde olduğu gibi, bu grup maddelerle de mutajenik etki görülme ihtimali düşüktür.

    Fludrokortizonun potansiyel karsinojenik etkisine ilişkin bilgi yoktur.