BENEFORT 250 mg/250 mg/1 mg/300 mg gastrorezistan tablet (50 tablet) Klinik Özellikler

Neutec İlaç San. Tic.A.Ş.

[ 26 April  2022 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Klinik veya subklinik B1, B6, B12 vitaminlerinin birlikte eksikliğinin veya eksikliği için risk faktörü bulunduğu periferal (sensomotor) diyabetik polinöropatili hastaların tedavisinde endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde günde 1-2 tablettir. Tedavi süresi doktor tarafından belirlenmelidir.

    Uygulama şekli:

    BENEFORT gastrorezistan tabletler çiğnenmeden, yeterli miktarda sıvı ile mide boşken bütün

    olarak yutulmalıdır. Gıdalarla birlikte alınımı alfa lipoik asit emilimini azaltabilir. Bu nedenle, özellikle gastrik boşalma süresi uzamış hastalarda BENEFORT kahvaltıdan yarım saat önce

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

    Yüksek dozda B vitaminleri içerdiğinden renal veya hepatik yetmezliği bulunan hastalarda kontrendikedir (4.3 bölümüne bakınız).

    Pediyatrik popülasyon:

    Çocuklarda ve adölesanlarda kullanımına ait yeterli klinik deneyim olmadığından, BENEFORT çocuklarda ve adolesanlarda kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.3.).

    Geriyatrik popülasyon:

    Yaşlı hastalarda (>65 yaş) özel çalışma yürütülmemiştir.

    Diğer:

    Yüksek dozda B vitaminleri içerdiğinden, hamilelikte ve laktasyon sırasında kontrendikedir (4.3 bölümüne bakınız).

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Ürünün içeriğinde yer alan etkin maddeler veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan bireylerde, Hamilelikte ve laktasyonda,

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Doktor tarafından önerilen dozaj ve tedavi süresi aşılmamalıdır.

    Yüksek düzeyde Bvitamini (piridoksin hidroklorür) içermesinden dolayı BENEFORT, daha yüksek doz seviyelerinde ya da önerilenden daha uzun bir süre boyunca alınmamalıdır. Bvitamini (piridoksin hidroklorür) önerildiği gibi alınmadığı takdirde (doz aşımı tehlikesi, a€œDoz aşımıa€ bölümüne bakınız), ciddi nörotoksisite görülebilir.

    Bvitamini, tedavi amacıyla verilen levodopanın yıkılımını hızlandırır ve onun etkisini azaltır. Bu nedenle levodopa ile tedavi edilen hastalarda BENEFORT kullanılmamalıdır. Hastaya periferal dekarboksilaz inhibitörü veya levodopa ve periferik dekarboksilaz inhibitörü kombinasyonu uygulandığında bu etkileşim söz konusu değildir.

    Leber hastalığı olanlarda optik atrofı riskini artırabileceğinden vitamin B'nin kullanılması

    tavsiye edilmemektedir.

    Ciddi megaloblastik anemisi olan hastalarda vitamin Bile yoğun bir tedavi uygulandığında hipokalemi, trombositoz ve ani ölüm gelişebilir.

    Kanda vitamin Bkonsantrasyonunun azalması durumunda, 3 aydan daha uzun süre yetersiz BENEFORT tedavisi alındığında geri dönüşümsüz nörolojik hasar meydana getirebilir.

    Folat eksikliğinin terapötik cevabı gölgeleyebileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.

    İçeriğindeki alfa lipoik asit nedeniyle BENEFORT uygulaması sonrasında klinik önemi olmayan anormal idrar kokusu gözlenebilir.

    İnsülin Otoimmün Sendromu

    Alfa lipoik asit (Tioktik asit) ile tedavi sırasında insülin otoimmün sendromu vakaları bildirilmiştir. HLA-DRB1*04:06 ve HLA-DRB1*04:03 allelleri gibi insan lökosit antijen genotipli hastalar, alfa lipoik asitle tedavi edildiğinde insülin otoimmün sendrom geliştirmeye daha yatkındır. HLA-DRB1*04:03 alleli (insülin otoimmün sendroma yatkınlık ihtimal oranı: 1,6) özellikle beyaz ırkta bulunur ve kuzeyden çok güney Avrupa'da yaygınlık gösterir. HLADRB1*04:06 alleli (insülin otoimmün sendroma yatkınlık ihtimal oranı: 56,6) özellikle Japon ve Koreli hastalarda bulunur.

    Alfa lipoik asit (Tioktik asit) kullanan hastalarda spontan hipogliseminin diferansiyel diyagnozu, insülinotoimmün sendromunu düşündürmelidir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Bvitamini (tiamin):