BRIMICA GENUAIR 340 mcg/12MCG inhilasyon tozu (60 doz) Klinik Özellikler

logo

MENARİNİ İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş

[ 14 March  2023 ]

BRIMICA GENUAIR 340 mcg/12MCG inhilasyon tozu (60 doz) ilaç hakkında iletişim Facebook da Paylaş Twitter da Paylaş

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    BRİMİCA GENUAİR, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan yetişkin hastalarda semptomları hafifletmek için idame bronkodilatör tedavisi olarak endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji

    Önerilen doz, günde iki kez bir inhalasyon BRİMİCA GENUAİR 340 mikrogram/12 mikrogramdır.

    Bir dozun kaçırılması durumunda, kaçırılan doz mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır ve bir sonraki doz normal zamanında alınmalıdır. Unutulan bir dozu telafi etmek için çift doz alınmamalıdır.

    Uygulama şekli

    İnhalasyon yoluyla kullanım içindir.

    1

    Genuair inhalatörü, hastaların daha önce kullanmış olduğu inhalatörlerden farklı olarak çalışabileceğinden, hastaya ürünün doğru şekilde nasıl uygulanacağı konusunda bilgi verilmelidir. Hastalara, her bir inhalatörle birlikte ambalajlanmış olan Kullanım Talimatlarındaki Uygulama Talimatlarını dikkatlice okumaları için bilgi vermek önemlidir.

    Uygulama Talimatları için bölüm 6.6'ya bakınız.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek yetmezliği:

    Böbrek yetmezliği olan hastalar için doz ayarlaması gerekmemektedir. (bkz. bölüm 5.2).

    Karaciğer yetmezliği:

    Karaciğer yetmezliği olan hastalar için doz ayarlaması gerekmemektedir. (bkz. bölüm 5.2).

    Geriyatrik popülasyon:

    Yaşlı hastalar için doz ayarlaması gerekmemektedir. (bkz. bölüm 5.2).

    Pediyatrik popülasyon:

    Çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerde KOAH endikasyonu için BRİMİCA GENUAİR'ın

    ilgili kullanımı bulunmamaktadır.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Aklidinyum bromür veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Astım:

    BRİMİCA GENUAİR astımda kullanılmamalıdır, BRİMİCA GENUAİR'in astımda klinik çalışmaları yapılmamıştır.

    Paradoksal bronkospazm:

    Klinik çalışmalarda, paradoksal bronkospazm önerilen BRİMİCA GENUAİR dozunda gözlemlenmemiştir. Bununla birlikte, diğer inhalasyon tedavilerinde paradoksal bronkospazm gözlemlenmiştir. Bu durum gerçekleşirse, tıbbi ürün durdurulmalı ve diğer tedaviler göz önünde bulundurulmalıdır.

    Akut kullanım için değildir:

    BRİMİCA GENUAİR, akut bronkospazm ataklarının tedavisi için endike değildir.

    Kardiyovasküler etkiler:

    Daha önce 6 ay boyunca bir miyokard enfarktüsü, stabil olmayan anginası, önceki 3 ay içinde yeni tanı konulan aritmisi, 470 milisaniye üzerinde QTc'si (Bazett yöntemi) veya önceki 12 ay içinde a€œNew York Kalp Derneğia€ne göre kalp yetmezliği fonksiyonel sınıfı III ve IV için hastaneye yatırılan hastalar klinik çalışmaların dışında bırakılmıştır, bu nedenle bu hasta gruplarında BRİMİCA GENUAİR dikkatli kullanılmalıdır.

    β-adrenerjik agonistler bazı hastalarda nabız hızı ve kan basıncının artması, T dalgasının düzleşmesi, ST segmenti depresyonu ve QTc aralığının uzaması gibi elektrokardiyogram

    (EKG) değişiklikleri ile sonuçlanabilir. Bu gibi etkilerin ortaya çıkması durumunda tedavinin kesilmesi gerekebilir. Uzun etkili β-adrenerjik agonistler bilinen ya da QTc aralığı uzaması öyküsü olan veya QTc aralığını etkileyen tıbbi ürünlerle tedavi edilen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

    Sistemik etkiler:

    BRİMİCA GENUAİR, ciddi kardiyovasküler hastalıkları, konvülsif bozuklukları, tirotoksikozu ve feokromositoması olan hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.

    Hipergliseminin ve hipokaleminin metabolik etkileri yüksek dozda β-adrenerjik agonistlerle gözlemlenebilir. Faz III klinik çalışmalarda, BRİMİCA GENUAİR ile kan glukozundaki belirgin artışların sıklığı düşüktür (%0,1) ve plaseboya benzerdir. Hipokalemi genellikle geçicidir, takviye gerektirmemektedir. Şiddetli KOAH hastalarında hipokalemi, hipoksi ve eş zamanlı tedavi ile güçlenebilir (bkz. bölüm 4.5). Hipokalemi kardiyak aritmilere duyarlılığı arttırır.

    BRİMİCA GENUAİR, antikolinerjik aktivitesi nedeniyle semptomatik prostat hiperplazisi, üriner retansiyonu veya dar açılı glokomu olan hastalarda (ürünün gözle doğrudan teması uzak ihtimal olsa da) dikkatli kullanılmalıdır. Antikolinerjik tedavi ile gözlemlenen ağız kuruluğu, uzun vadede diş çürüğü ile ilişkili olabilir.

    Bu tıbbi ürün laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    KOAH tıbbi ürünleri

    BRİMİCA GENUAİR'in diğer antikolinerjik ve/veya uzun etkili β-adrenerjik agonist içeren tıbbi ürünler ile eş zamanlı kullanımı araştırılmamıştır ve önerilmemektedir.

    BRİMİCA GENUAİR ile resmi in vivo ilaç etkileşim çalışması yapılmamış olmasına rağmen, kısa etkili β-adrenerjik bronkodilatörler, metilksantinler, oral ve solunan steroidler dahil olmak üzere diğer KOAH tıbbi ürünleriyle birlikte ilaç etkileşimlerinin klinik kanıtı olmadan birlikte kullanılmıştır.

    Metabolik etkileşimler

    İn vitro çalışmalar, terapötik dozda aklidinyum veya metabolitlerinin P-glikoprotein (P-gp) substrat ilaçları veya sitokrom P450 (CYP450) enzimleri ve esterazları ile metabolize edilen ilaçlarla etkileşime neden olmasının beklenmediğini göstermiştir. Formoterol, CYP450 enzimlerini terapötik olarak ilgili konsantrasyonlarda inhibe etmemektedir (bkz. bölüm 5.2).

    Hipokalemik tedavi

    Metilksantin türevleri, steroidler veya potasyum tutucu olmayan diüretiklerle eş zamanlı tedavi, β-adrenerjik agonistlerin olası hipokalemik etkisini artırabilir, bu nedenle birlikte kullanımlarında dikkatli olunması önerilmektedir (bkz. bölüm 4.4).

    β-adrenerjik blokerler

    β-adrenerjik blokerleri, β-adrenerjik agonistlerin etkisini zayıflatabilir veya antagonize edebilir. Eğer β-adrenerjik blokerleri (göz damlaları dahil) gerekliyse, kardiyoselektif beta- adrenerjik blokerleri tercih edilmeklebirlikteb unlarındadikkatli kullanılmaları gerekmektedir.

    Diğer farmakodinamik etkileşimler

    BRİMİCA GENUAİR, monoamin oksidaz inhibitörleri, trisiklik antidepresanlar, antihistaminikler veya makrolidler gibi QTc aralığını uzattığı bilinen tıbbi ürünler ile tedavi edilen hastalara dikkatle uygulanmalıdır, çünkü bu tıbbi ürünler BRİMİCA GENUAİR'in bir bileşeni olan formoterolün kardiyovasküler sistem üzerindeki etkisini kuvvetlendirilebilir. QTc aralığını uzattığı bilinen tıbbi ürünler, ventriküler aritmi riskinin artışıyla ilişkilidir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

    Bu popülasyona özel bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

    Pediyatrik popülasyon

    Bu popülasyona özel bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    :

    Gebelik kategorisi: C

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda aklidinyum bromürün kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır.

    Gebelik dönemi

    Hamile kadınlarda aklidinyumun formoterol ile kombinasyon halinde kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır.

    Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, aklidinyum için üreme toksisitesinin bulunduğunu ve formoterol ile yapılan üreme çalışmalarında advers etkiler göstermiştir (bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

    BRİMİCA GENUAİR sadece beklenen faydalar potansiyel risklerden daha ağır basarsa gebelik

    sırasında kullanılmalıdır.

    Laktasyon dönemi

    Aklidinyum (ve/veya metabolitleri) veya formoterolün insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Sıçanlarda yapılan çalışmalar, az miktarda aklidinyum (ve/veya metabolitleri) ve formoterolün süre geçtiğini gösterdiğinden BRİMİCA GENUAİR'in emziren kadınlar tarafından kullanılması, sadece kadın için beklenen faydanın bebek için muhtemel olan riskten daha büyük olması durumunda dikkate alınmalıdır.

    Üreme yeteneği/Fertilite

    Sıçanlardaki çalışmalar, aklidinyum ve formoterole maksimum insan maruziyetinden sadece çok daha yüksek doz seviyelerinde doğurganlıkta hafif düşüşler göstermiştir (bkz. bölüm 5.3). Bununla birlikte, önerilen dozda uygulanan BRİMİCA GENUAİR'in insanlarda doğurganlığı etkileme ihtimali olduğu düşünülmemektedir.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    BRİMİCA GENUAİR, araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkisi yoktur veya önemsiz bir etkiye sahiptir. Bulanık görme veya baş dönmesinin meydana gelmesi araç veya makine kullanma yeteneğini etkileyebilir.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Güvenlilik profili sunumu, BRİMİCA GENUAİR ve her bir bileşenle deneyimlere dayanmaktadır.

    Güvenlilik profilinin özeti

    BRİMİCA GENUAİR ile olan güvenlilik deneyimi, klinik çalışmalarda en fazla 12 ay boyunca önerilen terapötik dozdaki ve pazarlama sonrası deneyimlerdeki maruziyeti içermiştir.

    BRİMİCA GENUAİR ile ilişkili advers reaksiyonlar, her bir bileşeninkine benzerdir. BRİMİCA GENUAİR aklidinyum ve formoterol içerdiğinden, bileşenlerin her biri ile ilişkili advers reaksiyonların tipi ve şiddeti, BRİMİCA GENUAİR ile de beklenebilir.

    BRİMİCA GENUAİR ile en sık bildirilen advers reaksiyonlar nazofarenjit (%7,9) ve baş ağrısıdır (%6,8).

    Advers reaksiyonların özeti

    BRİMİCA GENUAİR klinik gelişim programı, orta veya şiddetli KOAH hastalarında yürütüldü.Toplam 1222 hasta BRİMİCA GENUAİR 340 mikrogram/12 mikrogram ile tedavi edildi. Advers reaksiyonlara atanan sıklıklar, en az altı aylık süreli randomize, plasebo kontrollü Faz III klinik çalışmaların toplanan analizinde BRİMİCA GENUAİR 340 mikrogram/12 mikrogram ile gözlenen basit insidans oranına veya her bir bileşenle deneyime dayanmaktadır.

    Advers reaksiyonların sıklığı şu şekilde tanımlanmaktadır: çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

    Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

    Yaygın: Nazofarenjit, idrar yolu enfeksiyonu, sinüzit, diş apsesi

    Bağışıklık sistemi hastalıkları

    Seyrek: Aşırı duyarlılık

    Bilinmiyor: Anjiyoödem, anafilaktik reaksiyon

    Metabolizma ve beslenme hastalıkları

    Yaygın olmayan: Hipokalemi, hiperglisemi

    Psikiyatrik hastalıkları

    Yaygın: Uykusuzluk, anksiyete

    Yaygın olmayan: Ajitasyon

    Sinir sistemi hastalıkları

    Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi, titreme Yaygın olmayan: Disguzi

    Göz hastalıkları

    Yaygın olmayan: Bulanık görme

    Kardiyak hastalıkları

    Yaygın olmayan: Taşikardi,elektrokardiyogramQTcuzam

    ası, çarpıntı, anjina pektoris

    Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

    Yaygın: Öksürük

    Yaygın olmayan: Disfoni, boğaz tahrişi

    Seyrek: Paradoksal dahil olmak üzere bronkospazm

    Gastrointestinal hastalıkları

    Yaygın: İshal, mide bulantısı, ağız kuruluğu Yaygın olmayan: Stomatit

    Deri ve deri altı doku hastalıkları

    Yaygın olmayan: Kızarıklık, kaşıntı

    Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

    Yaygın: Kas ağrısı, kas spazmları

    Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

    Yaygın olmayan: Üriner retansiyon

    Araştırmalar

    Yaygın: Kan kreatin fosfokinaz artışı Yaygın olmayan: Kan basıncı artışı

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    BRİMİCA GENUAİR ile doz aşımı tedavisi hakkında sınırlı kanıt bulunmaktadır. BRİMİCA GENUAİR'ın yüksek dozları aşırı antikolinerjik ve/veya β-adrenerjik belirti ve semptomlara neden olabilir, bunlardan en sık görülenler bulanık görme, ağız kuruluğu, mide bulantısı, kas spazmı, titreme, baş ağrısı, çarpıntı ve hipertansiyondur.

    BRİMİCA GENUAİR doz aşımı durumunda kesilmelidir. Destekleyici ve semptomatik tedavi

    endikedir.