CAPD 3 STAY SAFE PERITON DIALIZ 2000 ml Farmakolojik Özellikler

Fresenius Medikal A.Ş

[ 1 April  2011 ]

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Peritoneal diyalitikler, hipertonik çözeltiler

ATC kodu: B05DB

CAPD 3 STAY SAFE, laktat-tamponlu, glukoz-içeren elektrolit solüsyonu; sürekli ayaktan periton diyaliziyle (SAPD) yapılan, herhangi bir nedenden kaynaklanan son-dönem böbrek yetmezliği tedavisinde kullanılır.

Sürekli ayaktan periton diyalizinin (SAPD) karakteristik özelliği periton boşluğunda yaklaşık olarak 2 litre diyaliz solüsyonunun bekletilmesidir ve günde 3 ila 5 kez temiz solüsyonla değiştirilir.

Her periton diyalizi tekniğinde temel prensip, kan ve diyaliz çözeltisi arasında difüzyon ve konveksiyonla solütlerin ve suyun fiziko-kimyasal özelliklerine göre geçişinin sağlanmasında periton zarının, yarı-geçirgen bir membran olarak kullanılmasıdır.

Solüsyonun elektrolit profili, üremik hastalarda renal replasman tedavilerine yani periton içinde madde ve sıvı değişimine olanak sağlaması için uyumlu olmasına rağmen (örneğin potasyum içeriği), temel olarak fizyolojik serumla aynıdır. Üre, kreatinin, inorganik fosfat, ürik asit, diğer solütler ve su gibi idrar ile atılabilen maddeler vücuttan diyaliz solüsyonuna geçer. İlaçlar diyaliz işlemi sırasında vücuttan uzaklaştırılabilir ve doz ayarlaması gerekli olabilir.

Farklı osmolaritelerdeki (glukoz içeriği) solüsyonların birleşimi için doz ayarlaması yapılırken; kişiye özgün parametrelere (hastanın vucüt yüzey alanı, vücut ağırlığı, laboratuvar parametreleri, rezidüel renal fonksiyon, ultrafiltrasyon), potasyum, sodyum ve kalsiyum konsantrasyonlarına bakılmalıdır. Tedavinin etkinliği, düzenli olarak, bu parametreler temelinde izlenmelidir.

Vücut ağırlığı, istenen kuru ağırlığın üzerinde olduğunda yüksek glukoz konsantrasyonuna sahip (%2.3 ya da %4.5) periton diyaliz solüsyonları kullanılır. Periton diyalizi solüsyonunun glukoz konsantrasyonuna bağlı olarak vücuttan sıvı çekilme işlemi artar.

Üre, kreatinin, ürik asit, inorganik fosfat gibi idrar retansiyon ürünleri; sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitler konveksiyon ve/veya difüzyonla vücuttan diyaliz solüsyonuna geçerler.

CAPD 3 STAY SAFE’de diyalizat glukozu bir osmotik ajan olarak kullanılır ve diyaliz solüsyonuyla hücre-dışı sıvılar arasındaki difüzyon gradienti azalarak yavaşça absorplanır. Ultrafiltrasyon bekleme süresinin başlangıcında maksimum seviyede olup 2-3 saat içerisinde zirveye ulaşır. Daha sonra, absorbsiyonun başlamasıyla ultrafiltrasyon aşamalı olarak kaybolur. Diyalizat glukozunun %60-80’ i absorbe olur.

Tampon ajan olarak kullanılan S-laktat, 6 saatlik bir bekleme süresinden sonra tamamen absorbe olur.

Dağılım:

Kalsiyum transferi diyaliz solüsyonundaki glukoz konsantrasyonuna, atık hacmine, serum iyonize kalsiyum konsantrasyonuna ve diyaliz solüsyonundaki kalsiyum konsantrasyonuna bağlıdır. Daha yüksek glukoz konsantrasyonu kullanımı, UF hacmi ve serum iyonize kalsiyum konsantrasyonun yüksek olması ve diyaliz solüsyonundaki düşük kalsiyum konsantrasyonu, hastadan diyalizata daha fazla kalsiyum geçişini sağlar.

Biyotransformasyon:

Hepatik fonksiyonu normal olan hastalarda S-laktat, orta düzey metabolitlerin normal değerler göstermesiyle hızlı bir şekilde metabolize edilir.

Eliminasyon:

Geçerli değil.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

Geçerli değil.