DOXEL READY 40 mg/2 ml IV infüzyon için konsantre çözelti içeren flakon Klinik Özellikler

Gensenta İlaç Sanayi A.Ş.

[ 20 February  2015 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

 Meme kanseri

DOXEL READY, antrasiklin ve siklofosfamid ile eş zamanlı kombinasyon halinde veya ardışık olarak opere edilebilir nod-pozitif meme kanseri olan ve tümör büyüklüğü 2 cm ve üzerinde olan opere edilebilir nod-negatif meme kanseri olan hastaların adjuvan tedavisinde endikedir.

Erken evre meme kanseri konusunda uluslararası düzeyde yerleşik kriterlere göre opere edilebilir nod-negatif meme kanserli hastalarda adjuvan tedavi kemoterapiye uygun hastalarla sınırlıdır (Bkz. Bölüm 5.1. Farmakodinamik özellikler).

DOXEL READY doksorubisin ile kombine olarak, daha önce sitotoksik tedavi almamış olan, lokal olarak ilerlemiş veya metastatik meme kanseri hastalarının birinci basamak tedavisinde endikedir.

DOXEL READY, daha önceki kemoterapisi başarılı olmayan, lokal olarak ilerlemiş veya metastatik meme kanseri hastalarının tedavisinde endikedir. Daha önceki kemoterapi antrasiklin veya alkilleyici ajan içermelidir.

DOXEL READY, trastuzumab ile kombinasyon halinde, daha önce metastatik hastalık için kemoterapi almamış aşırı eksprese HER-2 tümörlü metastatik meme kanseri hastalarının tedavisinde endikedir.

DOXEL READY ile kapesitabin kombinasyonu daha önceki sitotoksik kemoterapisi başarılı olmayan, lokal olarak ilerlemiş veya metastatik meme kanseri hastalarının tedavisinde endikedir. Daha önceki tedavi antrasiklin içermelidir.

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri

DOXEL READY sisplatin ile kombine olarak rezeke edilemeyen, lokal olarak ilerlemiş veya metastatik küçük hücreli olmayan akciğer kanseri bulunan, bu hastalık için daha önce kemoterapi almamış hastaların tedavisinde endikedir.

DOXEL READY, daha önceki kemoterapisi başarılı olmayan, lokal olarak ilerlemiş veya metastatik küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olan platin bazlı tedaviye yanıtsız hastaların tedavisinde endikedir.

Over kanseri

DOXEL READY, epitelyal over kanserinin birinci basamak tedavisinde platin grubu ile kombine olarak kullanılır.

DOXEL READY platine sensitif veya platine refrakter nüks over kanserlerinde endikedir. Baş-boyun kanseri

DOXEL READY lokal ileri, rekürren ve metastatik baş-boyun kanserlerinin tedavisinde endikedir.

Prostat kanseri

DOXEL READY, prednison veya prednisolon ile kombinasyon halinde, hormona refrakter metastatik prostat kanseri olan hastaların tedavisinde endikedir.

Mide adenokarsinomu

DOXEL READY, sisplatin ve 5-florourasil ile kombinasyon halinde, metastatik gastroözofageal kavşak adenokarsinomu dahil olmak üzere metastatik mide adenokarsinomu olan, daha önce metastatik hastalık için kemoterapi almamış hastaların tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

). Hematolojik toksisite riskini azaltmak için profilaktik G-CSF (Granulocyte Colony-Stimulating Factor: Granülosit Koloni Uyarıcı Faktör) kullanılabilir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

DOXEL READY üç hafta arayla bir saatlik infüzyon şeklinde uygulanır.

Meme kanseri

Opere edilebilir nod-pozitif ve nod-negatif meme kanserinin adjuvan tedavisinde, önerilen dosetaksel dozu 75 mg/m2 olup, 6 kür olarak her 3 haftada bir doksorubisin 50 mg/m2 ve siklofosfamid 500 mg/m2’den 1 saat sonra uygulanır (TAC rejimi) (Ayrıca Bkz. Tedavi sırasında doz ayarları).

Lokal olarak ilerlemiş ya da metastatik meme kanseri olan hastalar için tavsiye edilen dosetaksel dozu her üç haftada bir olmak üzere 1 saat süreli infüzyon olarak uygulanan 100 mg/m2’dir. Doksorubisinle (50 mg/m2) kombinasyon halinde uygulandığında, önerilen dosetaksel dozu 75 mg/m ’dir.

2

Trastuzumab ile kombinasyon halinde önerilen dosetaksel dozu, üç haftada bir 100 mg/m olup, trastuzumab her hafta uygulanmaktadır. Öncü bir çalışmada başlangıç dosetaksel infüzyonuna ilk doz trastuzumabı takip eden günde başlanmıştır. Önce verilmiş olan trastuzumab dozu iyi tolere edilmiş ise, sonraki dosetaksel dozları trastuzumab infüzyonunun tamamlanmasını takiben hemen uygulanmıştır. Trastuzumab dozajı ve uygulaması için, kısa ürün bilgilerine bakınız.

Kapesitabin ile kombinasyon halinde, önerilen dosetaksel dozu üç haftada bir 75 mg/m olup, kapesitabin 1250 mg/m 2 hafta süreyle günde iki kez (yemekten sonraki 30 dakika içinde) uygulanmakta ve bunu 1 haftalık dinlenme dönemi izlemektedir. Vücut yüzey alanına göre kapesitabin doz hesaplaması için, kapesitabin kısa ürün bilgilerine bakınız.

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri

Tedavi edilen hastalarda, dosetaksel her üç haftada bir, 1 saatlik infüzyon şeklinde uygulanır. Hiç kemoterapi almamış hastalar için önerilen doz rejimi, dosetaksel 75 mg/m2 ve hemen ardından 30-60 dakika süreyle sisplatin 75 mg/m şeklindedir. Önceki platin-bazlı kemoterapinin başarısız kalmasından sonraki tedavi için, önerilen dozaj, tek ajan olarak 75 mg/m ’dir.

Over kanseri

Tavsiye edilen dosetaksel dozu her üç haftada bir olmak üzere 1 saat süreli infüzyon olarak uygulanan 100 mg/m2’dir. Platin grubu ile kombinasyon halinde uygulandığında, önerilen dosetaksel dozu 75 mg/m ’dir.

Baş ve boyun kanseri

Baş ve boyun kanseri hastalarında dosetaksel, üç haftada bir, 1 saatlik infüzyon şeklinde uygulanır. Önerilen dosetaksel dozu, sisplatin ve 5-florourasil ile kombinasyon halinde, 75 mg/m ’dir. Febril nötropeni ve enfeksiyon insidansını azaltmak amacıyla, her kürün 5. gününden başlayarak 10 gün süreyle, oral florokinolon veya eşdeğeri intravenöz antibiyotiklerin verilmesi önerilir.

Prostat kanseri:

Tavsiye edilen dosetaksel dozu her üç haftada bir olmak üzere 1 saat süreli infüzyon olarak uygulanan 75 mg/m ’dir. Oral yoldan günde iki kez 5 mg prednison veya prednisolon devamlı olarak uygulanır.

Mide adenokarsinomu:

Mide adenokarsinomu için önerilen dosetaksel dozu, 1 saatlik infüzyon olarak 75 mg/m , ardından 1 ila 3 saatlik infüzyon olarak 75 mg/m sisplatin (her ikisi yalnızca 1. günde) ve bunu takiben sisplatin infüzyonunun sonunda başlayarak 5 gün süreyle 24 saatlik devamlı infüzyon olarak verilen 750 mg/m2 5-florourasil şeklindedir. Tedavi üç haftada bir tekrarlanır. Hastalar sisplatin uygulaması için antiemetiklerle ön tedavi ve uygun hidrasyon almalıdır. Hematolojik toksisite riskini hafifletmek için profilaktik G-CSF kullanılmalıdır (Bkz. Tedavi sırasında doz ayarı).

Tedavi sırasında doz ayarı Genel

Diğer bir çok kemoterapötik ajanda olduğu gibi, nötrofil sayılarının dikkatle izlenmesi dosetaksel tedavisinin en önemli kısmını oluşturur. Dosetaksel, nötrofil sayısı en az 1500 hücre/mm oluncaya kadar verilmemelidir.

Dosetaksel tedavisi sırasında febril nötropeni, ağır nötropeni (bir haftadan fazla süreyle nötrofil <500 hücre/mm3), ağır veya kümülatif deri reaksiyonları veya ciddi periferik nöropati görülen hastalarda dosetaksel dozu 100 mg/m2’den 75 mg/m2’ye veya 75 mg/m2’den 60 mg/m ’ye düşürülür. Hastada bu reaksiyonlar 60 mg/m dozda da görülmeye devam ederse tedavi kesilmelidir.

Meme kanseri için adjuvan tedavi

Meme kanseri için adjuvan tedavide dosetaksel, doksorubisin ve siklofosfamid (TAC: T: dosetaksel; A: doksorubisin; C: siklofosfamid) alan hastalarda primer G-CSF profilaksisi düşünülmelidir. Febril nötropeni ve/veya nötropenik enfeksiyon yaşayan hastalarda takip eden sikluslarda aldıkları dosetaksel dozu 60 mg/m ’ye düşürülür (Bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8).

Derece 3 ya da 4 stomatit bulunan hastalarda uygulanan doz 60 mg/m ’ye düşürülmelidir.

Ancak, klinik uygulamada 1. siklusta nötropeni meydana gelebilir. Bu nedenle hastanın nötropeni açısından riski ve güncel tavsiyeler dikkate alınarak kullanılmalıdır.

Tedavi rejimine bağlı olarak 3 veya 4. derece stomatit oluşan hastalarda dozun [AC-TH rejiminde (A: Doksorubisin; C: Siklofosfamid; T: Dosetaksel H: Trastuzumab)] 100

mg/m ’den 75 mg/m ’ye; [TCH rejiminde (T: Dosetaksel; C: Karboplatin; H: Trastuzumab)]

75 mg/m ’den 60 mg/m ’ye düşürülmesi gerekir.

Sisplatin ile kombinasyonda

Başlangıç olarak sisplatin ile kombinasyon halinde dosetaksel 75 mg/m2 doz uygulanan ve önceki tedavi kürü sırasında en düşük trombosit sayısı <25.000 hücre/mm3 (sisplatin ile) olan hastalar için ya da febril nötropeni yaşayan hastalarda veya ciddi non-hematolojik toksisiteleri olan hastalarda, sonraki sikluslardaki dosetaksel dozajı 65 mg/m2’ye düşürülmelidir. Sisplatin dozaj ayarlamaları için, ürünün KISA ÜRÜN BİLGİLERİNE bakınız.

Kapesitabin ile kombinasyonda

•    Dosetaksel ile kombine edildiğinde kapesitabin doz modifikasyonları için, kapesitabin KISA ÜRÜN BİLGİLERİNE bakınız.

•    Bir sonraki dosetaksel/kapesitabin tedavisi zamanında devam eden bir derece 2 toksisitesinin ilk kez geliştiği görülen hastalar için, tedaviyi derece 0-1’e gerileyinceye kadar geciktiriniz ve orjinal dozun %100’ü oranında devam ediniz.

•    Tedavi uygulaması sırasında herhangi bir zamanda bir derece 2 toksisitenin ikinci kez geliştiği ya da bir derece 3 toksisitenin ilk kez geliştiği görülen hastalar için, tedaviyi derece 0-1’e gerileyinceye kadar geciktiriniz ve sonra dosetaksel 55 mg/m ile tedaviye devam ediniz.

•    Daha sonra görülen herhangi bir toksisite ya da herhangi bir derece 4 toksisite için, dosetaksel dozunu kesiniz.

Trastuzumab doz modifikasyonları için, KISA ÜRÜN BİLGİLERİNE bakınız.

Sisplatin ve 5-florourasil ile kombinasyonda:

G-CSF uygulamasına karşın bir febril nötropeni, sürekli nötropeni ya da nötropenik enfeksiyon epizodu görülmesi halinde, dosetaksel dozu 75 mg/m2’den 60 mg/m2’ye azaltılmalıdır. Daha sonra komplike nötropeni epizodlarının görülmesi halinde, dosetaksel dozu 60 mg/m2’den 45 mg/m2’ye azaltılmalıdır. Derece 4 trombositopeni durumunda, dosetaksel dozu 75 mg/m ’den 60 mg/m ’ye azaltılmalıdır. Nötrofiller >1.500 hücre/mm düzeyine ve trombositler >100.000 hücre/mm3 düzeyine ulaşıncaya kadar, hastalar izleyen dosetaksel sikluslarıyla tekrar tedavi edilmemelidir. Bu toksisitelerin devam etmesi halinde tedavi kesilmelidir (Bkz.Tedavi sırasında doz ayarı).

Sisplatin ve 5-florourasil (5-FU) ile kombinasyon halinde dosetaksel ile tedavi edilen hastalarda gastrointestinal toksisiteler için önerilen doz değişiklikleri :

Toksisite

Doz ayarlaması

Diyare derece 3

İlk epizod: 5-FU dozunu %20 oranında azaltın.

İkinci epizod: Daha sonra dosetaksel dozunu %20 oranında azaltın.

Diyare derece 4

İlk epizod: Dosetaksel ve 5-FU dozlarını %20 oranında azaltın. İkinci epizod: Tedaviyi kesin.

Stomatit derece 3

İlk epizod: 5-FU dozunu %20 oranında azaltın.

İkinci epizod: Daha sonraki tüm sikluslarda yalnızca 5-FU’ yu kesin.

Üçüncü epizod: Dosetaksel dozunu %20 oranında azaltın.

Stomatit derece 4

İlk epizod: Daha sonraki tüm sikluslarda yalnızca 5-FU’yu kesin İkinci epizod: Dosetaksel dozunu %20 oranında azaltın.

Sisplatin ve florourasil doz ayarlamaları için, ürünlere ait kısa ürün bilgilerine bakınız.

Komplike nötropeni (uzamış nötropeni, febril nötropeni veya enfeksiyon içeren) görülen ağır skuamöz hücreli baş boyun tümörü (SCCHN) klinik hastalarında, sonradan gelen bütün sikluslarda (örn: 6-15. gün) profilaktik etkiyi sağlamak için G-CSF kullanımı tavsiye edilmiştir.

Uygulama şekli:

DOXEL READY yalnızca kemoterapi uygulaması konusunda uzmanlaşmış kliniklerde kullanılmalıdır ve anti-kanser kemoterapisi uygulama konusunda yetkin bir doktorun denetiminde uygulanmalıdır. (Bkz. 6.6 Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Dosetakselin böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalardaki kullanımı ile ilgili veri yoktur. Karaciğer yetmezliği:

Tek ajan olarak, 100 mg/m2 dozda dosetaksel ile elde edilen farmakokinetik verilere dayanarak, transaminaz değerleri (ALT ve/veya AST) normal aralığın üst sınırının 1.5 katından daha yüksek olan, beraberinde alkalen fosfataz düzeyi normal aralığının üst sınırının 2.5 katından daha yüksek olan hastalara önerilen dosetaksel dozu 75 mg/m2’dir (Bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Serum bilirubin düzeyi normal değerin üstünde olan, ve/veya ALT ve AST değerleri normalin üst sınırının 3.5 katından daha yüksek olup, beraberinde alkalen fosfataz değeri normalin üst sınırının 6 katından daha yüksek olan hastalara doz azaltılması önerilmez ve kesinlikle endike olmadıkça dosetaksel kullanılmamalıdır.

Mide adenokarsinomu olan hastaların tedavisi için sisplatin ve 5-florourasil ile kombinasyonda, ALT ve/veya AST değerleri normalin üst sınırının 1.5 katından daha yüksek olup, beraberinde alkalen fosfataz değeri normalin üst sınırının 2.5 katından daha fazla olan ve bilirubin değeri normalin üst sınırının 1 katından daha fazla olan hastaların dışında bırakıldığı bir pivotal çalışmada; bu hastalar için doz azaltılması önerilmez ve kesinlikle endike olmadıkça dosetaksel kullanılmamalıdır.

Diğer endikasyonlarla ilişkili veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşın altındaki çocuklarda dosetakselin nazofaringeal karsinomadaki güvenliliği ve etkililiği saptanmamıştır. Dosetakselin pediatrik popülasyonda; meme kanseri, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, prostat kanseri, gastrik karsinoma ve Tip II ve III az diferansiye nazofaringeal karsinoma dahil olmayan baş-boyun kanserinde kullanımı yoktur.

Yaşlılar:

Popülasyon farmakokinetiği esas alınarak yaşlılarda kullanımına ilişkin özel bir talimat bulunmamaktadır. Kapesitabin ile kombinasyonda 60 yaş ve üstü hastalar için, kapesitabinin başlangıç dozunun %75’e düşürülmesi önerilmektedir (Kapesitabin kısa ürün bilgisine bakınız).

4.3. Kontrendikasyonlar

Dosetaksel veya polisorbat 80 ile formüle edilen diğer ilaçlara karşı hipersensitivite reaksiyonları göstermiş olan hastalarda DOXEL READY kontrendikedir.

Dosetaksel nötrofil sayısı <1500 hücre/mm3 olan hastalarda kullanılmamalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Dosetaksel diğer ilaçlar ile kombine edildiğinde, bu ilaçların da kontrendikasyonları göz önüne alınmalıdır.

4.4.    Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

). Prostat kanseri için, premedikasyon, dosetaksel infüzyonundan 12 saat, 3 saat ve 1 saat önce uygulanan oral deksametazon 8 mg’dır (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Hematolojik etkiler:

Nötropeni dosetaksel tedavisinin en sık karşılaşılan advers etkisidir. Nötrofil sayısı en alt düzeyine yaklaşık 7 günde iner. Ancak daha önce ağır bir tedavi görmüş hastalarda bu süre daha kısa olabilir. Tam kan sayımı takibi dosetaksel alan tüm hastalarda yapılmalıdır.

Nötrofiller >1500 hücre/mm düzeyine çıkıncaya kadar hastalar dosetaksel ile tedavi edilmemelidir (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Dosetaksel tedavisi sırasında karşılaşılan ağır nötropeni vakalarında (<500 hücre/mm3, 7 gün veya daha fazla süre içinde) doz azaltılmasına gidilmeli ve uygun semptomatik tedavi uygulanmalıdır (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

4.8. İstenmeyen etkiler

Doksorubisin ve siklofosfamid ile kombinasyon halinde dosetaksel (TAC) ile tedavi edilen hastalara, primer G-CSF profilaksisi uygulandığında febril nötropeni ve/veya nötropenik enfeksiyon daha düşük oranlarda oluşmuştur. TAC ile adjuvan tedavi alan meme kanseri hastalarında nötropeni komplikasyonları (febril nötropeni, uzamış nötropeni veya nötropenik enfeksiyon) riskini hafifletmek için primer G-CSF profilaksisi düşünülmelidir. TAC alan hastalar yakından izlenmelidir (Bkz. Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli ve 4.8 İstenmeyen etkiler).

Hipersensitivite reaksiyonları:

Hastalar hipersensitivite reaksiyonları açısından, özellikle birinci ve ikinci kürlerde yakından izlenmelidir. Dosetaksel infüzyonunun başlangıcından sonra birkaç dakika içerisinde hipersensitivite reaksiyonları meydana gelebilir. Bu nedenle bronkospazm ve hipotansiyon tedavisi için gerekli donanım hazır bulundurulmalıdır. Ateş basması veya lokalize deri reaksiyonları gibi küçük çaplı reaksiyonların meydana gelmesi halinde, dosetaksel tedavisinin kesilmesine gerek yoktur. Ancak tedavi gerektiren hipotansiyon, bronkospazm veya genel kızarıklık/eritem gibi şiddetli reaksiyonlarda dosetaksel infüzyonuna derhal son verilmeli ve agresif tedavi uygulanmalıdır. Ağır hipersensitivite reaksiyonları görülmüş olan hastalar dosetaksel ile tekrar riske sokulmamalıdır.

Deri reaksiyonları:

Ekstremitelerde (avuçlarda ve ayak tabanlarında) ödemi takiben deskuamasyonun meydana geldiği lokalize eritemler gözlenmiştir. Erüpsiyonlar ve ardından meydana gelen deskuamasyonlar gibi ciddi semptomlar nedeniyle tedavinin kesilmesi veya ara verilmesi gerektiği bildirilmiştir (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Sıvı retansiyonu:

Plevral efüzyon, perikardiyal efüzyon ve asit gibi ciddi sıvı retansiyonu olan hastalar yakından takip edilmelidir.

Solunumla ilgili durumlar:

Ölümle sonuçlanabilen akut solunum sıkıntısı sendromu, interstisyel pnömoni/pnömonitis, interstisyel akciğer hastalığı, akciğer fibrozu ve solunum yetmezliği bildirilmiştir. Eşzamanlı radyoterapi uygulanan hastalarda radyasyon pnömonisi olguları bildirilmiştir.

Yeni akciğer semptomlarının görülmesi veya mevcut akciğer semptomlarında kötüleşme olması halinde, hasta yakından takip edilmeli, hızla incelemeye alınmalı ve gerektiği şekilde tedavi edilmelidir. Tanı konana kadar dosetaksel tedavisinin kesilmesi önerilir. Destekleyici tedavi yöntemlerinin erken uygulanması durumun düzelmesine yardımcı olacaktır. Dosetaksel tedavisine yeniden başlamanın sağlayacağı yarar dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Dosetaksel 100 mg/m2 dozda tek ajan olarak, serum transaminaz düzeyleri (ALT, AST) normal değerlerinin üst sınırının 1.5 katından daha yüksek ve beraberinde serum alkalen fosfataz düzeyleri normal değerlerin üst sınırının 2.5 katından daha yüksek olan hastalara uygulandığında, sepsis de dahil sebeplerle toksik ölüm, ölümcül olabilecek gastrointestinal hemoraji, febril nötropeni, enfeksiyonlar, trombositopeni, stomatit ve asteni gibi ciddi advers etkilerin insidansı artmaktadır. Bu nedenle karaciğer fonksiyon test (KFT) sonuçları yüksek olan hastalarda önerilen dosetaksel dozu 75 mg/m2 olmalı ve KFT’leri başlangıçta ve her kür öncesi ölçülmelidir (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli). Serum bilirubin düzeyi normal değerin üstünde olan, ve/veya ALT ve AST değerleri normalin üst sınırının 3.5 katından daha yüksek olup, beraberinde alkalen fosfataz değeri normalin üst sınırının 6 katından daha yüksek olan hastalara doz azaltılması önerilmez ve kesinlikle endike olmadıkça dosetaksel kullanılmamalıdır.

Mide adenokarsinomu olan hastaların tedavisi için sisplatin ve 5-florourasil kombinasyonunu değerlendiren bir pivotal çalışmada, ALT ve/veya AST değerleri normalin üst sınırının 1.5 katından daha yüksek olup, beraberinde alkalen fosfataz değeri normalin üst sınırının 2.5 katından daha fazla olan ve bilirubin değeri normalin üst sınırının 1 katından daha fazla olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Bu hastalarda doz ayarlaması önerilmez ve dosetaksel kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda dosetakselin kombinasyon tedavileriyle ilgili veri yoktur.

Böbrek yetmezliği:

Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda dosetaksel tedavisi ile ilgili veri yoktur.

Sinir sistemi:

Ciddi periferik nöropati gelişimi doz azaltılmasını gerektirir (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Kardiyak toksisite:

4.8. İstenmeyen etkiler

Trastuzumab ile kombinasyon halinde dosetaksel tedavisi uygulanacak hastalar yakından takip edilmelidir. Kardiyak bozukluk gelişebilecek hastaları belirlemek için kardiyak fonksiyon tedavi sırasında takip edilmelidir (Örn. üç ayda bir). Daha detaylı bilgi için trastuzumab kısa ürün bilgilerine bakınız.

Göz hastalıkları:

Diğer taksanlarla olduğu gibi, dosetakselle tedavi edilen hastalarda da sistoid maküler ödem bildirilmiştir. Görme bozukluğu gelişen hastalara, derhal tam göz muayenesi yapılmalıdır. Sistoid maküler ödem tanısı konması halinde, dosetaksel tedavisine hemen son verilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır (Bkz. Bölüm 4.8).

Diğer:

Hem kadın hem de erkeklerde tedavinin bitiminden en az 6 ay sonrasına kadar kontraseptif önlemler alınmalıdır.

Meme kanserinin adjuvan tedavisinde kullanım için ek uyarılar Komplike nötropeni

Komplike nötropeni (uzun süreli nötropeni, febril nötropeni ya da enfeksiyon dahil) bulunan hastalar için G-CSF kullanılması ve dozun azaltılması düşünülmelidir (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Gastrointestinal reaksiyonlar

Nötropeni ile birlikte ya da nötropeni olmaksızın erken dönemde ortaya çıkan abdominal ağrı ve hassasiyet, ateş, diyare gibi semptomlar ciddi gastrointestinal toksisitenin erken belirtileri olabilir ve bu semptomlar vakit geçirmeksizin değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.

Konjestif kalp yetmezliği (KKY)

Hastalar tedavi sırasında ve takip dönemi boyunca konjestif kalp yetmezliği semptomları açısından takip edilmelidir. Nod pozitif meme kanseri için TAC rejimi ile tedavi edilen hastalarda, tedaviyi takip eden ilk yıl içinde KKY riskinin daha yüksek olduğu gösterilmiştir (Bkz. Bölüm 4.8 ve 5.1).

Lösemi

Adjuvan meme kanseri tedavisinde gecikmiş miyelodisplazi veya miyeloid lösemi hematolojik takip gerektirir.

4+ nodül bulunan hastalar

4+ nodül bulunan hastalarda gözlenen yarar, hastalıksız sağkalım ve genel sağkalımda istatistiksel olarak anlamlı bulunmadığından, TAC için 4+ nodül bulunan hastalardaki pozitif yarar/risk oranı nihai analizde tam olarak belirlenmemiştir (Bkz. 5.1 Farmakodinamik özellikler).

Yaşlı hastalar

Doksorubisin ve siklofosfamid ile kombinasyon halinde dosetaksel kullanan >70 yaşındaki hastalara ilişkin veri sınırlıdır.

AC-TH ve TCH rejimlerindeki yaşlı hastaların oranı sırasıyla %5.5 ve %6.6 olduğundan istenmeyen etkilerle ilgili olarak yaşa bağlı (65 yaş altı ve 65 ve üstü yaştakiler için) bir sonuç çıkarabilmek için bu oranlar çok sınırlıdır.

Bir prostat kanseri araştırmasında her üç haftada bir dosetaksel ile tedavi edilen 333 hastadan 209’u 65 yaş veya üzerinde ve 68’inin 75 yaş üzerinde olduğu kaydedilmiştir. Her üç haftada bir dosetaksel ile tedavi edilen hastalarda, tırnaklarda değişiklik insidansı, 65 yaş veya üzerindeki hastalarda daha genç hastalara kıyasla >%10 daha yüksek oranlarda görülmüştür. Ateş, diyare, anoreksi ve periferik ödem insidansı 75 yaş veya üzerindeki hastalarda 65 yaşın altındaki hastalara kıyasla >%10 daha yüksek oranda görülmüştür.

Mide kanseri araştırmasında sisplatin ve 5-florourasil ile kombinasyon halinde dosetaksel ile tedavi edilen 300 hastadan (çalışmanın faz III bölümünde 221 hasta ve çalışmanın faz II bölümünde 79 hasta) 74 hastanın 65 yaş veya üzerinde ve 4 hastanın 75 yaş veya üzerinde olduğu kaydedilmiştir. Yaşlı hastalarda ciddi advers olay insidansı genç hastalara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Aşağıdaki advers olayların (tüm dereceler) insidansı, 65 yaş veya üzerindeki hastalarda genç hastalara kıyasla >%10 daha yüksek oranlarda meydana gelmiştir: letarji, stomatit, nötropenik enfeksiyon. TCF ile tedavi edilen yaşlı hastalar yakından izlenmelidir.

Bu tıbbi üründe hacmin %50’si kadar etanol (alkol) vardır; örneğin her 1 ml’lik çözelti 0.5 ml etanol içerir. Bu miktar 10 ml bira veya 4 ml şaraptaki alkole eşdeğerdir. Alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir. Hamile veya emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibi yüksek risk grubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır.

Bu tıbbi ürünün içerdiği alkol miktarı, diğer tıbbi ürünlerini etkisinde değişikliğe neden olabilir ve hastaların araç ve makine kullanımını etkileyebilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İn vitro araştırmalarda dosetaksel metabolizmasının sitokrom P450-3A enzimlerini indükleyen, inhibe eden ya da aynı enzimlerle metabolize edilen siklosporin, terfenadin, ketokonazol, eritromisin ve troleandomisin gibi ilaçlardan etkilendiği görülmüştür. Dolayısıyla dosetaksel ve bu ilaçlar aynı anda uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Dosetaksel yüksek oranda (>%95) proteine bağlanmaktadır. Dosetakselin eşzamanlı olarak uygulanan ilaçlarla in vivo etkileşimi araştırılmamış olmakla birlikte, in vitro araştırmalarda yüksek oranda proteine bağlanan eritromisin, difenhidramin, propanolol, propafenon, fenitoin, salisilat, sulfametoksazol ve sodyum valproat gibi ilaçların dosetakselin proteine bağlanmasını etkilemedikleri görülmüştür. Ek olarak deksametazon da dosetakselin proteine bağlanmasını etkilememiştir. Dosetaksel dijitoksinin bağlanmasını etkilememiştir.

Dosetaksel, doksorubisin ve siklofosfamid birlikte uygulandığında farmakokinetikleri etkilenmemiştir. Kontrolsüz tek bir çalışmadaki veriler dosetaksel ve karboplatin arasındaki etkileşimi göstermektedir. Dosetaksel ile kombine edildiğinde, karboplatin klerensi, karboplatin monoterapisi için daha önce rapor edilmiş olan verilerden yaklaşık %50 daha yüksektir.

Dosetaksel farmakokinetiği prednison varlığında metastatik prostat kanserli hastalarda çalışılmıştır. Dosetaksel CYP3A4 ile metabolize edilir ve prednisonun CYP3A4’ü indüklediği bilinmektedir. Prednisonun dosetakselin farmakokinetiği üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir etkisi gözlenmemiştir.

Ritonavirle kombine olarak kullanıldığında, dosetaksel toksisitesinde bir artışla uyumlu klinik olgular bildirilmiştir. Bu etkileşim, dosetakselin metabolizmasında rol oynayan başlıca izoenzim olan CYP3A4’ün ritonavir ile inhibisyonuyla ilişkilidir. 7 hastada ketokonazolle yapılan farmakokinetik bir çalışmanın verilerine dayanarak, azol grubu antifungaller, ritonavir ve bazı makrolidler (klaritromisin, telitromisin) gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleriyle kombine uygulamanın gerektiği hastalarda, dosetaksel dozunun %50 oranında azaltılması düşünülmelidir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi D’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Dosetaksel gebelik sırasında kullanıldığı veya bu ilacın alınması sırasında hasta gebe kaldığı takdirde, hastaya fötusun maruz kalabileceği risk potansiyeli anlatılmalıdır. Üreme çağındaki kadınlar tedavi sırasında gebe kalmaktan kaçınmaları ve gebe kalmaları durumunda hekimlerini hemen bilgilendirmeleri konusunda uyarılmalıdır.

Tedavi sırasında etkili bir kontrasepsiyon metodu kullanılmalıdır.

Gebelik dönemi

Diğer sitotoksik ilaçlarda olduğu gibi dosetaksel gebe kadınlara uygulandığında fötusa zarar verebilir. Bu nedenle dosetaksel gebe kadınlarda kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Dosetaksel lipofilik bir maddedir ama dosetakselin anne sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Dosetakselin süt çocukları üzerinde ciddi advers reaksiyon potansiyeli bulunması nedeniyle kadınlar, dosetaksel tedavisi boyunca emzirmeyi kesmelidir.

Üreme yeteneği (fertilite)

Gebe kadınlarda yapılmış bir araştırma bulunmamaktadır. Tavşan ve farelerde dosetakselin embriyotoksik ve fetotoksik olduğu ve farelerde üremeyi azalttığı bildirilmiştir.

Klinik dışı çalışmalarda dosetakselin genotoksik etkilerinin olduğu ve erkek fertilitesini olumsuz yönde değiştirebileceği görülmüştür (Bkz. Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri). Dolayısıyla da dosetaksel ile tedavi edilen erkeklerin tedavi sırasında ve tedaviyi izleyen 6 aylık süre içinde baba olmamaları ve tedavi öncesinde sperm saklanması konusunda tavsiye almaları önerilmektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Dosetakselin araç ve makine kullanımı üzerine etkisi hakkında yapılmış araştırma yoktur.

Bu tıbbi ürünün içeriğindeki alkol miktarı araç veya makine kullanma yeteneğini bozabilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Dosetaksel uygulamasıyla ilişkili olabileceği düşünülen istenmeyen etkilerin görüldüğü hasta sayıları aşağıdadır:

Adjuvan meme kanseri

•    Doksorubisin ve siklofosfamid ile kombinasyon halinde dosetaksel alan 1276 hasta (TAX 316 çalışmasında 744 hasta ve GEICAM 9085 araştırmasında 532 hasta)

(klinik açıdan önemli tedaviyle ilişkili istenmeyen etkiler sunulmaktadır).

•    Opere edilebilir meme kanseri olan ve tümörlerinde aşırı HER2 ekspresyonu olan, doksorubisin ve siklofosfamid alan ve arkasından trastuzumab ile kombine dosetaksel uygulanan (AC-TH) 1068 hasta

•    Opere edilebilir meme kanseri olan ve tümörlerinde aşırı HER2 ekspresyonu olan, trastuzumab ile kombine olarak dosetaksel ve karboplatin (TCH) alan 1056 hasta

Metastatik meme kanseri

•    Doksorubisin ile kombine dosetaksel alan 258 hasta

•    Tek ajan olarak 100 mg/m2 dozda dosetaksel alan 1312 hasta

•    Trastuzumab ile kombinasyon halinde dosetaksel ile tedavi edilen 92 hasta

•    Kapesitabin ile kombinasyon halinde dosetaksel alan 255 hasta.

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri

•    Tek ajan olarak 75 mg/m2 dozda dosetaksel alan 121 hasta.

•    Sisplatin ile kombinasyon halinde dosetaksel alan 406 hasta.

Prostat kanseri

Prednison veya prednisolon ile kombinasyon halinde dosetaksel alan 332 hasta (tedaviyle ilişkili, klinik olarak önemli advers olaylar sunulmuştur).

Mide adenokarsinomu

Sisplatin ve 5-florourasil ile kombinasyon halinde dosetaksel alan 300 hasta (221 hasta çalışmanın faz III bölümünde ve 79 hasta çalışmanın faz II bölümünde) hasta (tedaviyle ilişkili, klinik açıdan önemli advers olaylar sunulmuştur).

Baş ve boyun kanseri

Sisplatin ve 5-florourasil ile kombinasyon halinde dosetaksel alan 174 baş ve 251 boyun kanseri hastası (tedaviyle ilişkili, klinik olarak önemli istenmeyen olaylar sunulmuşur).

Bu reaksiyonlar NCI Ortak Toksisite Kriterleri (derece 3 = G3; derece 3-4 = G3/4; derece 4 = G4) COSTART ve MedDRA terimleri kullanılarak açıklanmıştır.

Sıklıklar şu şekilde tanımlanmaktadır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ile <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ile <1/100); seyrek (>1/10.000 ile <1/1000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (mevcut verilerle tahmin edilemeyen)

Her bir sıklık grubunda istenmeyen etkiler azalan ciddilik sıralamasına göre verilmektedirler.

Tek başına dosetakselin en yaygın olarak bildirilen istenmeyen etkileri nötropeni, (geri dönüşlü, kümülatif olmayan, taban değere dönmesi 7 gün alan ve ciddi nötropeninin (<500

hücre/mm ) 7 gün sürdüğü), anemi, alopesi, bulantı, kusma, stomatit, diyare ve astenidir.

Dosetaksel diğer kemoterapötik ajanlarla kombinasyon halinde verildiğinde istenmeyen etkilerin şiddeti artabilir.

Trastuzumab ile kombinasyon halinde hastaların %10’undan fazlasında bildirilen istenmeyen olaylar (tüm dereceler) gösterilmektedir. Trastuzumab kombinasyonu kolunda, dosetaksel monoterapisi ile karşılaştırıldığında ciddi advers olay insidansında (%31’e karşı %40) ve derece 4 advers olay insidansında (%23’e karşı %34) artış saptanmıştır.

Kapesitabin ile kombinasyon için, antrasiklin tedavisinin başarısız kaldığı meme kanseri hastalarında yapılan bir faz III çalışmada bildirilen en yaygın görülen (> %5) tedaviyle ilişkili istenmeyen etkiler sunulmaktadır (Bkz. kapesitabin ürün özellikleri özeti).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Hipersensitivite reaksiyonları, genellikle dosetaksel infüzyonunun başlamasından sonra dakikalar içinde ortaya çıkmış ve genellikle hafif ve orta şiddette olmuştur. En sık bildirilen semptomlar sıcak basması, kaşıntılı veya kaşıntısız döküntü, göğüs darlığı, sırt ağrısı, dispne ve ateş veya titremeler olmuştur. Ağır reaksiyonlar, hipotansiyon ve/veya bronkospazm veya jeneralize döküntü/eritem ile karakterize olmuştur (Bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Sinir sistemi hastalıkları

Periferik nöropati meydana gelirse doz azaltılmalıdır (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli, 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Hafif ve orta şiddette nörosensör belirtiler, parestezi, dizestezi veya ağrı (yanma hissi de dahil) ile karakterizedir. Nöromotor hadiseler genellikle güçsüzlükle kendini gösterir.

Deri ve deri altı dokusu hastalıkları

Geri dönüşümlü deri reaksiyonları gözlenmiş ve genellikle hafif ve orta şiddette olmuştur. Reaksiyonlar esas olarak ayaklar ve ellerde (şiddetli el ve ayak sendromunu içeren), ancak aynı zamanda kollar, yüz veya göğüste lokalize olan ve sıklıkla kaşıntılı olan erüpsiyonları içeren bir döküntüyle karakterizedir. Erüpsiyonlar genellikle dosetaksel infüzyonundan sonraki bir hafta içinde ortaya çıkmıştır. Daha ender olarak erüpsiyonlar ve ardından meydana gelen deskuamasyonlar gibi ciddi semptomlar nedeniyle tedavinin kesilmesi veya ara verilmesi gerektiği bildirilmiştir (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli, 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Ciddi tırnak reaksiyonları hipo- veya hiperpigmentasyon ve bazen ağrı ve onikoliz ile birlikte görülmüştür.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

İnfüzyon yeri reaksiyonları genellikle hafif olup, hiperpigmentasyon, enflamasyon, deride kuruluk ve kızarma, filebit ve ekstravazasyon ve venin şişmesi olarak ortaya çıkmıştır.

Sıvı retansiyonu periferik ödem ve daha ender olarak plevral efüzyon, asit, perikardiyal efüzyon, ve kilo artışı gibi tabloları içerir. Periferik ödem genellikle alt ekstremitelerde başlamaktadır ve 3 kg veya daha fazla kilo artışı ile genelleşebilmektedir. Sıvı retansiyonu insidans ve ciddiyet açısından kümülatiftir (Bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Dosetaksel 100 mg/m tek ajan:

MedDRA Sistemi Organ

Sınıflandırması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın istenmeyen etkiler

>1/100 ila <1/10

Yaygın olmayan istenmeyen etkiler >1/1000 ila <1/100

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyonlar (G3/4: %5.7, %1.7 oranında ölümle sonuçlanan sepsis ve pnömoni dahil);

Nötropeni ile bağıntılı G4 enfeksiyon (G3/4: %4.6)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Nötropeni (G4 : %76.4);

Anemi (G3/4: %8.9) Febril nötropeni

Trombositopeni (G4: %0.2)

İmmün sistem bozuklukları

Hipersensitivite (G3/4: %5.3)

Metabolizma ve

beslenme

bozuklukları

Anoreksi

Sinir sistemi bozuklukları

Periferik duyusal nöropati (G3: %4.1) Periferik motor nöropati (G3/4: %4) Tat alma duyusunda bozukluk (ağır: %0.07)

Kardiyovasküler

bozukluklar

Aritmi (G3/4 :%0.7)

Kardiyak yetmezlik

Vasküler

bozukluklar

Hipotansiyon;

Hipertansiyon;

Hemoraji

Solunum, torasik ve

mediastinal

bozukluklar

Dispne (ağır: %2.7)

Gastrointestinal

bozukluklar

Stomatit (G3/4: %5.3); Diyare (G3/4 : %4); Bulantı (G3/4: %4); Kusma (G3/4: %3)

Konstipasyon (ağır: %0.2); Abdominal ağrı (ağır: %1); Gastrointestinal kanama (ağır : %0.3)

Özofajit (ağır: %0.4)

Deri ve derialtı dokusu bozuklukları

Alopesi;

Deri reaksiyonlar (G3/4: %5.9);

Tırnakta değişiklikler (ağır %2.6)

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji (ağır: %1.4)

Artralji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Sıvı tutulması (ağır: %6.5)

Asteni (ağır: %11.2); Ağrı

İnfüzyon yeri reaksiyonları; Kardiyak olmayan göğüs ağrısı (ağır: %0.4)

Laboratuvar bulguları

G3/4 Kan bilirubin artışı (<%5);

G3/4 Kan alkalen fosfataz artışı (<%4); G3/4 AST artışı (<%3); G3/4 ALT artışı (<%2).

Kan ve lenfatik sistem hastalıkları

Seyrek: G3/4 trombositopeni ile bağıntılı kanama episodları.

Sinir sistemi hastalıkları

Tek ajan olarak 100 mg/m2 dosetaksel ile tedavi edilen ve nörotoksisite gelişen hastaların %35.3’ünde bu olayların reversibl olduğuna dair veriler mevcuttur. Olaylar 3 ay içinde spontan olarak düzelmiştir.

Deri ve deri altı dokusu hastalıkları

Çok seyrek: Araştırma sırasında, geri dönüşlü olmayan bir alopesi olgusu. Kutanöz reaksiyonların %73’ü, 21 gün içinde geri dönüşlü olmuştur.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Dosetaksel ile tedavi edilen hastalarda ortalama kümülatif doz 1000 mg/m2, sıvı retansiyonunun düzelmesi için geçen zaman medyan 16.4 haftadır (0-42 hafta). Orta şiddette ve ciddi sıvı retansiyonunun başlangıcı, premedikasyon alan hastalarda, premedikasyon almayan hastalara kıyasla daha geç meydana gelmektedir. (Medyan kümülatif doz 818.9 mg/m2 ve 489.7 mg/m2). Ancak tedavinin daha erken aşamalarında sıvı retansiyonu meydana gelen vakalar da bildirilmiştir.

Dosetaksel 75 mg/m tek ajan:

MedDRA Sistemi Organ Sınıflandırması

Çok yaygın istenmeyen etkiler > 1/10

Yaygın istenmeyen etkiler

>1/100 ila <1/10

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyonlar (G3/4: %5)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Nötropeni (G4:%54.2); Anemi (G3/4: %10.8); Trombositopeni (G4: %1.7)

Febril nötropeni

İmmün sistem bozuklukları

Hipersensitivite (ağır değil)

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Anoreksi

Sinir sistemi bozuklukları

Periferik duyusal nöropati (G3/4: %0.8)

Periferik motor nöropati (G3/4: %2.5)

Kardiyovasküler bozukluklar

Aritmi (ağır değil)

Vasküler bozukluklar

Hipotansiyon

Gastrointestinal

bozukluklar

Bulantı (G3/4: %3.3) Stomatit (G3/4: %1.7) Kusma (G3/4: %0.8) Diyare (G3/4: %1.7)

Konstipasyon

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi;

Deri reaksiyonları (G3/4: %0.8)

Tırnakta değişiklikler (ağır: %0.8)

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Asteni (ağır: %12.4);

Sıvı tutulması (ağır: %0.8); Ağrı

Laboratuvar bulguları

G3/4 kan bilirubin artışı (<%2)

MedDRA Sistemi Organ

Sınıflandırması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın istenmeyen etkiler

>1/100 ila <1/10

Yaygın olmayan istenmeyen etkiler >1/1000 ila <1/100

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyon (G3/4: %7.8)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Nötropeni (G4 : %91.7);

Anemi (G3/4 : %9.4); Febril nötropeni; Trombositopeni (G4 : %0.8)

İmmün sistem bozuklukları

Hipersensitivite (G3/4: %1.2)

Metabolizma ve

beslenme

bozuklukları

Anoreksi

Sinir sistemi bozuklukları

Periferik duyusal nöropati (G3: %0.4)

Periferik motor nöropati (G3/4 : %0.4)

Kardiyovasküler

bozukluklar

Kardiyak yetmezlik; Aritmi (ağır değil)

Vasküler

bozukluklar

Hipotansiyon

Gastrointestinal

bozukluklar

Bulantı (G3/4: %5); Stomatit (G3/4: %7.8); Diyare (G3/4 : %6.2); Kusma (G3/4: %5); Konstipasyon

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi;

Tırnakta değişiklikler (ağır: %0.4)

Deri reaksiyonları (ağır değil)

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Asteni (ağır: %8.1); Sıvı tutulması (ağır: %1.2);

Ağrı

İnfüzyon yeri reaksiyonu

Laboratuvar bulguları

G3/4 kan bilirubin artışı (<%2.5);

G3/4 kan alkalen fosfat artışı (<%2.5)

G3/4 AST artışı (<%1); G3/4 ALT artışı (<%1)

MedDRA Sistemi Organ

Sınıflandırması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın

istenmeyen etkiler >1/100 ila <1/10

Yaygın olmayan istenmeyen etkiler >1/1000 ila <1/100

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyon (G3/4: %5.7)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Nötropeni (G4 : %51.5); Anemi (G3/4 : %6.9) Trombositopeni (G4 : %0.5)

Febril nötropeni

İmmün sistem bozuklukları

Hipersensitivite (G3/4: %2.5)

Metabolizma ve

beslenme

bozuklukları

Anoreksi

Sinir sistemi bozuklukları

Periferik duyusal nöropati (G3: %3.7);

Periferik motor nöropati (G3/4 : %2)

Kardiyovasküler

bozukluklar

Aritmi (G3/4: %0.7)

Kalp yetmezliği

Vasküler

bozukluklar

Hipotansiyon (G3/4: %0.7)

Gastrointestinal

bozukluklar

Bulantı (G3/4: %9.6); Kusma (G3/4: %7.6); Diyare (G3/4 : %6.4); Stomatit (G3/4: %2)

Konstipasyon

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi;

Tırnakta değişiklikler (ağır: %0.7);

Deri reaksiyonları (G3/4: %0.2)

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji (ağır: %0.5)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Asteni (ağır: %9.9) Sıvı tutulması (ağır: %0.7)

Ateş (G3/4: %1.2)

İnfüzyon yeri

reaksiyonu;

Ağrı

Laboratuvar bulguları

G3/4 Kan bilirubin artışı (%2.1);

G3/4 ALT artışı (%1.3)

G3/4 AST artışı (%0.5);

G3/4 kan alkalin fosfataz artışı (%0.3);

MedDRA Sistemi Organ Sınıflandırması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın istenmeyen etkiler >1/100 ila <1/10

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Nötropeni (G3/4: %32) Febril nötropeni (ateş ve antibiyotik kullanımına bağlı nötropeni dahil) veya nötropenik sepsis.

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Anoreksi

Psikiyatrik bozukluklar

İnsomnia

Sinir sistemi bozuklukları

Parestezi; Başağrısı; Tat alma duyusunda bozukluk; Hipoestezi

Göz bozuklukları

Gözyaşı salgısında artış; Konjunktivit

Kardiyak bozuklukları

Kalp yetmezliği

Vasküler bozukluklar

Lenfödem

Solunum, torasik ve mediastinal bozukluklar

Epistaksis; Faringolaringeal ağrı; Nazofarenjit; Dispne; Öksürük; Rinore

Gastrointestinal

bozukluklar

Bulantı; Diyare; Kusma; Konstipasyon; Stomatit; Dispepsi; Abdominal ağrı

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi; Eritem; Döküntü; Tırnaklarda bozukluk

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji; Artralji; Ekstremitelerde ağrı; Kemik ağrısı; Sırt ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Asteni; Periferik ödem; Yüksek ateş; Bitkinlik; Mukoza enflamasyonu; Ağrı; İnfluenza benzeri hastalık; Göğüs ağrısı; Titremeler

Letarji (uyuşukluk)

Laboratuvar bulguları

Kilo artışı

Kardiyak hastalıklar

Dosetaksel + trastuzumab alan hastaların %2.2’sinde kalp yetmezliği görülürken, yalnız dosetaksel verilen hastalarda kalp yetmezliği görülmemiştir. Dosetaksel + trastuzumab kolunda hastaların %64’ü ve tek başına dosetaksel kolunda hastaların %55’i daha önce adjuvan tedavi olarak antrasiklin almıştır.

Kan ve lenfatik sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Tek başına dosetaksel alan hastalar ile karşılaştırıldığında (NCI-CTC kriteri kullanılarak derece 3/4 nötropeni %22’e karşı %32) trastuzumab ve dosetakseli birlikte alan hastalarda hematolojik toksisite artmıştır. 100 mg/m ’lik dozda tek başına dosetakselin, en düşük kan sayımlarına bağlı olarak, hastaların %97’sinde, %76’sı derece 4 olmak üzere, nötropeni ile sonuçlandığı bilinmekte olduğundan bu durumun gerçek değerinin altında bulunabileceğini not ediniz. Trastuzumab ve dosetakseli birlikte alan hastalarda (tek başına dosetaksel alan hastalar için %17’e karşı %23) febril nötropeni/nötropenik sepsis insidansı da artmıştır.

Dosetaksel 75 mg/m ve kapesitabin kombinasyonu:

MedDRA Sistemi Organ Sınıflandırması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın istenmeyen etkiler >1/100 ila <1/10

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Oral kandidiyazis (G3/4: <%1)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Nötropeni (G3/4: %63); Anemi (G3/4: %10)

Trombositopeni (G3/4: %3)

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Anoreksi (G3/4: %1); İştah azalması

Dehidratasyon (G3/4: %2)

Sinir sistemi bozuklukları

Tat alma duyusunda bozukluk (G3/4: <%1);

Parestezi (G3/4: <%1)

Baş dönmesi; Başağrısı (G3/4: %1); Periferik nöropati.

Göz bozuklukları

Gözyaşı salgısında artış

Solunum, torasik ve mediastinal bozukluklar

Boğaz ağrısı (G3/4: %2)

Dispne (%7; G3/4: %1); Öksürük (G3/4: <%1); Epistaksis (G3/4: <%1).

Gastrointestinal

bozukluklar

Stomatit (G3/4: %18); Diyare (G3/4: %14);

Bulantı (G3/4: %6);

Kusma (G3/4: %4); Konstipasyon (G3/4: %1); Abdominal ağrı (G3/4: %2); Dispepsi

Üst abdominal ağrı; Ağız kuruluğu

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

El-ayak sendromu (G3/4:

%24);

Alopesi (G3/4: %6);

Tırnak bozuklukları (G3/4:%2).

Dermatit;

Eritematöz döküntü (G3/4: <%1); Tırnakta renk bozukluğu; Onikoliz (G3/4: %1)

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji (G3/4: %2); Artralji (G3/4: %1)

Ekstremitede ağrı (G3/4: <%1); Sırt ağrısı (G3/4: %1).

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Asteni (G3/4: %3);

Pireksi (G3/4: %1); Bitkinlik/zayıflık (G3/4: %5); Periferik ödem (G3/4: %1)

Letarji;

Ağrı

Laboratuvar bulguları

Kilo kaybı;

G3/4 Kanda bilirubin artışı (%9)

MedDRA Sistemi Organ Sınıflandırması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın istenmeyen etkiler >1/100 ila <1/10

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyon (G3/4: %3.3)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Nötropeni (G3/4 : %32); Anemi (G3/4 : %4.9)

Trombositopeni (G3/4 : %0.6); Febril nötropeni

İmmun sistem bozuklukları

Hipersensitivite (G3/4: %0.6)

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Anoreksi (G3/4: %0.6)

Sinir sistemi bozuklukları

Periferik duyusal nöropati (G3/4: %1.2);

Tat alma duyusunda bozukluk (G3/4:%0)

Periferik motor nöropati (G3/4 : %0)

Göz bozuklukları

Gözyaşı salgısında artış (G3/4: %0.6)

Kardiyak bozukluklar

Kardiyak sol ventrikül fonksiyonunda azalma (G3/4: %0.3)

Solunum, torasik ve mediastinal bozukluklar

Epistaksis (G3/4: %0); Dispne (G3/4: %0.6); Öksürük (G3/4: %0)

Gastrointestinal

bozukluklar

Bulantı (G3/4: %2.4);

Diyare (G3/4 : %1.2); Stomatit/Farenjit (G3/4: %0.9); Kusma (G3/4: %1.2)

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi;

Tırnak bozuklukları (ağır değil)

Pul pul döküntü (G3/4: <%0.3)

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozukluklar

Artralji (G3/4: %0.3); Miyalji (G3/4: %0.3)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Bitkinlik (G3/4: %3.9); Sıvı tutulması (ağır: %0.6)

Nod pozitif (TAX 316) ve nod negatif (GEICAM 9805) meme kanseri hastalarında, dosetaksel 75 mg/m , doksorubisin ve siklofosfamid ile kombinasyonunun adjuvan kullanımı (havuz analiz verileri)

MedDRA Sistemi Organ

Sınıflandırması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın

istenmeyen etkiler >1/100 ila <1/10

Yaygın olmayan istenmeyen etkiler >1/1000 ila <1/100

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyon (G3/4: %2.4); Nötropenik enfeksiyon (G3/4: %2.6)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Anemi (G3/4 : %3); Nötropeni (G3/4 : %59.2);

Trombositopeni (G3/4 : %1.6);

Febril nötropeni (G3/4 : Geçerli değil)

İmmun sistem bozuklukları

Hipersensitivite (G3/4: %0.6)

Metabolizma ve

beslenme

bozuklukları

Anoreksi (G3/4: %1.5)

Sinir sistemi bozuklukları

Tat alma duyusunda bozukluk (G3/4: %0.6); Periferik duyusal nöropati (G3/4: <%0.1)

Periferik motor nöropati (G3/4 : %0)

Senkop (G3/4: %0) Nörotoksisite (G3/4: %0); Uyku hali (G3/4: %0)

Göz bozuklukları

Konjunktivit (G3/4: <%0.1)

Gözyaşı salgısında artış (G3/4: <%0.1)

Kardiyovasküler

bozukluklar

Aritmi (G3/4: %0.2)

Vasküler

bozukluklar

Sıcak basması (G3/4: %0.5)

Hipotansiyon (G3/4: %0);

Flebit (G3/4: %0)

Lenfödem (G3/4: %0)

Solunum, torasik ve

mediastinal

bozukluklar

Öksürük (G3/4: %0)

Gastrointestinal

bozukluklar

Bulantı (G3/4: %5.0); Stomatit (G3/4: %6.0); Kusma (G3/4: %4.2); Diyare (G3/4 : %3.4); Konstipasyon (G3/4 :%0.5)

Abdominal ağrı (G3/4 : %0.4)

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi (G3/4: <%0.1); Deri bozuklukları (G3/4: %0.6)

Tırnak bozuklukları (G3/4 %0.4)

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji (G3/4: %0.7); Artralji (G3/4: %0.2)

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Amenore (G3/4: Geçerli değil)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Asteni (G3/4: %10); Ateş (G3/4: Geçerli değil);

Periferik ödem (G3/4: %0.2)

Laboratuvar

bulguları

Kilo artışı (G3/4: %0); Kilo kaybı (G3/4: %0.2)

Nod pozitif (TAX 316) ve nod negatif (GEICAM 9805) meme kanseri hastalarında, Dosetaksel 75 mg/m , doksorubisin ve siklofosfamid kombinasyonunun adjuvan kullanımına bağlı bazı advers etkilerle ilgili açıklamalar:

Sinir sistemi hastalıkları

Nod pozitif meme kanseri çalışmasında (TAX316) kemoterapinin sonunda periferik duyusal nöropatisi olan 84 hastanın 10’unda periferik duyusal nöropatinin takip döneminde devam ettiği gözlenmiştir.

Kardiyak hastalıklar

TAX316 çalışmasında, TAC grubundan 26 hastada (%3.5) ve FAC grubunda 17 hastada (%2.3) konjestif kalp yetmezliği ortaya çıkmıştır. Her iki grupta da bir hasta hariç diğer tüm hastalarda, KKY tanısı tedavi döneminden 30 gün sonra konulmuştur. TAC grubunda 2 hasta ve FAC grubunda 4 hasta kalp yetmezliği nedeniyle ölmüştür.

Deri ve deri altı dokusu hastalıkları

TAX 316 çalışmasında, 687 TAC hastasında ve 645 FAC hastasında, kemoterapiyi izleyen takip döneminde devam eden alopesi bildirilmiştir.

Takip döneminin sonunda, alopesinin 29 TAC hastasında (%4.2) ve 16 FAC hastasında (%2.4) devam ettiği gözlenmiştir.

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

TAX316 çalışmasında kemoterapinin sonunda amenoresi olan 202 hastanın 121’inde amenorenin devam ettiği gözlenmiştir.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

TAX 316 çalışmasında, TAC grubunda kemoterapinin sonunda periferik ödemi olan 119 hastadan 19’unda, FAC grubunda periferik ödemi olan 23 hastadan 4’ünde takip döneminde periferik ödemin devam ettiği gözlemlenmiştir; öte yandan GEICAM 9805 çalışmasında kemoterapinin sonunda lenfödemli olan 5 hastadan 4’ünde lenfödemin devam ettiği gözlemlenmiştir.

Akut lösemi / Miyelodisplastik sendrom

TAX316 çalışmasında 10 yıllık takip dönemi sonrasında, 744 TAC hastasının 4’ünde ve 736 FAC hastasının 1’inde akut lösemi bildirilmiştir. Miyelodisplastik sendrom ise, 744 TAC hastasının 2’sinde ve 736 FAC hastasının 1’inde bildirilmiştir.

GEICAM 9805 çalışmasında, 77 aylık bir medyan değeri olan takip süresinde dosetaksel, doksorubisin ve siklofosfamid alan 532 hastadan 1’inde (%0,2) akut lösemi görülmüştür. Florourasil, doksorubisin ve siklofosfamid alan hastalarda herhangi bir olgu bildirilmemiştir. Tedavi gruplarından hiçbirinde herhangi bir hastaya miyelodisplastik sendrom tanısı konulmamıştır.

Nötropenik komplikasyonlar

Aşağıdaki tablo GEICAM çalışması - TAC grubunda G-CSF profilaksisi zorunlu hale getirildikten sonra primer uygulanan hastalarda derece 4 nötropeni, febril nötropeni ve nötropenik enfeksiyon insidansmm azaldığı gösterilmektedir.

Primer G-CSF profilaksisi alan ve almayan TAC tedavisi hastalarındaki nötropenik

komplikasyonlar (GEICAM 9805)

Primer G-CSF profilaksisi almayanlar

(n=111) n (%)

Primer G-CSF profilaksisi alanlar (n=421) n (%)

Nötropeni (Derece 4)

104 (93.7)

136 (32.1)

Febril nötropeni

28 (25.2)

23 (5.5)

Nötropenik enfeksiyon

14 (12.6)

21 (5.0)

Nötropenik enfeksiyon (Derece 3-4)

2 (1.8)

5 (1.2)

• Doksorubisin ve siklofosfamid uygulamasının arkasından dosetaksel ile trastuzumab kombinasyonun uygulanması olarak

Çalışmanın herhangi bir anında meydana gelen ve araştırmada uygulanan tedaviye bağlı istenmeyen olaylar (AO): Güvenlilik Popülasyonu (non-kardiyak AO’ların insidansı >5; kardiyak olayların insidansı > 1)

MedDRA Sistemi Organ Sınıflandırması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın istenmeyen etkiler

>1/100 ila <1/10

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Nötropenisiz enfeksiyon; Enfeksiyon (G3/4: % 1.9)

Nötropenik enfeksiyon (G3/4: % 9.2);

Rinit (G3/4: % 0.1);

Mutlak Nötrofil sayısı (ANC) bilinmeyen enfeksiyon (G3/4: %5.5)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Anemi (G3/4: %3.2); Nötropeni (G3/4: %71.3); Trombositopeni (G3/4: %1.2); Febril nötropeni (G3/4: % 10.9)

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Hipersensitivite (G3/4: %1.4)

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Anoreksi (G3/4: % 1.9)

Psikiyatrik bozukluklar

İnsomnia (G3/4: % 0.1)

Sinir sistemi bozuklukları

Periferik duyusal nöropati (G3/4:%1.9)

Tat alma bozukluğu,

Baş ağrısı (G3/4: %0.6)

Baş dönmesi (G3/4: %0.7);

Periferik motor nöropati (G3/4: %0.4)

Göz bozuklukları

Gözyaşı salgısında artış (G3/4: % 0.3)

Konjunktivit

Kardiyak bozukluklar

Sol ventrikül disfonksiyonu (G3/4: %0.5);

Çarpıntı;

Sinüs taşikardisi

Vasküler bozukluklar

Ateş basması

Solunum, torasik ve mediastinal bozukluklar

Dispne (G3/4: % 1.5)

Epistaksis; Öksürük (G3/4: % 0.2)

Gastrointestinal

bozukluklar

Bulantı (G3/4: %5.3); Stomatit (G3/4: %3.0); Kusma (G3/4: %6.4);

Diyare (G3/4: % 5.1); Konstipasyon (G3/4: % 0.9); Dispepsi (G3/4:% 0.3); Abdominal ağrı (G3/4:% 0.4)

Ağız kuruluğu

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi;

Tırnak bozuklukları;

Pul pul döküntü (G3/4: %1.3)

Palmar-plantar eritrodisestezi sendromu (G3/4: %1.4);

Deri kuruluğu

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji (G3/4: %4.9); Artralji (G3/4: %3.0)

Kemik ağrısı (G3/4: %0.4)

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Adet kanaması düzensizliği (G3/4: %19.9)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine iliskin bozukluklar

Halsizlik (G3/4: %6.6);

Sıvı retansiyonu (G3/4: % 1.5); Ateş (G3/4: % 0.4)

Ağrı (G3/4: %0.4);

Titreme;

Enjeksiyon yerinde reaksiyon (G3/4:% 1.4)

Laboratuvar bulguları

Kan beyaz küre sayısının azalması (G3/4: %60.2);

ALT artışı (G3/4: %1.8);

AST artışı (G3/4: %0.8);

Kanda alkalen fosfataz yükselmesi (G3/4: %0.3);

Vücut ağırlığının artışı (G3/4: %0.3)

Kanda kreatinin yükselmesi (G3/4: %0.5);

Vücut ağırlığının azalması; Kanda bilirubin artışı (G3/4: %0.4);

Kardiyak hastalıklar

AC-TH alan kolda tüm semptomatik kardiyak olayların 3 yıllık kümülatif insidansı %2.36 idi. (AC-T alan karşılaştırma kolunda ise %0.52 idi. Bkz. 5.1. Farmakodinamik özellikler).

AC-TH alan koldaki KKY olaylarının (Derece 3 veya 4) 3 yıllık kümülatif insidansı %1.9 idi (AC-T alan karşılaştırma kolunda ise %0.3 idi).

• Dosetaksel trastuzumab ve karboplatin ile kombine olarak

Çalışmanın herhangi bir anında meydana gelen ve araştırmada uygulanan tedaviye bağlı istenmeyen olaylar (AO): Güvenlilik Popülasyonu ( non-kardiyak AO’ların insidansı >5; kardiyak olayların insidansı >1)

MedDRA Sistemi Organ sınıflandırılması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın istenmeyen etkiler >1/100 ila <1/10

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Nötropenisiz enfeksiyon (G3/4:

%1.5);

Nötropenik enfeksiyon (G3/4:%7.7);

Rinit;

Mutlak Nötrofil sayısı (ANC) bilinmeyen enfeksiyon (G3/4: %3.6)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Anemi (G3/4: %5.8) Nötropeni (G3/4: %65.9); Trombositopeni (G3/4: %5.4);

Febril nötropeni (G3/4: %9.8)

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Hipersensitivite (G3/4: %2.5)

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Anoreksi (G3/4: %0.5)

Psikiyatrik bozukluklar

İnsomnia

Sinir sistemi bozuklukları

Periferik duyusal nöropati (G3/4: %0.6);

Tad alma bozukluğu;

Baş ağrısı (G3/4: % 0.3)

Baş dönmesi (G3/4: % 0.4); Periferik motor nöropati (G3/4: %0.3)

Göz bozuklukları

Gözyaşı salgısında artış

Konjunktivit

Kardiyak bozukluklar

Çarpıntı;

Sinüs taşikardisi;

Sol ventrikül disfonksiyonu (G3/4: %0.1)

Vasküler bozukluklar

Ateş basması

Hipotansiyon (G3/4: %0.2)

Solunum, torasik ve mediastinal bozukluklar

Dispne (G3/4: % 1.7)

Epistaksis(G3/4: % 0.4) Öksürük

Gastrointestinal bozukluklar

Bulantı (G3/4: %4.6);

Diyare (G3/4: %4.9); Stomatit (G3/4: %1.4); Kusma (G3/4: %3.0); Konstipasyon (G3/4: %0.6); Dispepsi (G3/4: %0.4); Abdominal ağrı (G3/4: %0.5)

Ağız kuruluğu

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi;

Tırnak bozuklukları;

Pul pul döküntü (G3/4: %0.4)

Deri kuruluğu; Palmar-plantar eritrodisestezi sendromu

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji (G3/4: % 1.4); Artralji (G3/4: % 1.0)

Kemik ağrısı (G3/4: % 0.1)

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Adet kanaması düzensizliği (G3/4: %21.4)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Halsizlik (G3/4: %6.9);

Sıvı retansiyonu (G3/4: % 1.4);

Ateş (G3/4: %0.3); Enjeksiyon yerinde reaksiyon (G3/4:% 0.2);

Ağrı;

Titreme

Laboratuvar bulguları

Kan beyaz küre sayısının azalması (G3/4: %48.0);

ALT artışı (G3/4: %2.4);

AST artışı (G3/4: %1.0);

Kanda alkalen fosfataz yükselmesi (G3/4: %0.3);

Vücut ağırlığının artışı (G3/4: %0.2)

Kanda kreatinin yükselmesi (G3/4: %0.6);

Kanda bilirubin artışı (G3/4: %0.4);

Vücut ağırlığının azalması (G3/4: %0.1)

Kardiyak hastalıklar

TCH alan kolda tüm semptomatik kardiyak olayların 3 yıllık kümülatif insidansı %1.16 idi. (AC-T alan karşılaştırma kolunda ise %0.52 idi. Bkz. 5.1. Farmakodinamik özellikler)

TCH alan koldaki KKY olaylarının (Derece 3 veya 4) 3 yıllık kümülatif insidansı %0.4 idi. (AC-T alan karşılaştırma kolunda ise %0.3 idi).

• Mide adenokarsinomu için dosetaksel 75 mg/m2 ve sisplatin ve 5-florourasil kombinasyonu

MedDRA Sistemi Organ sınıflandırılması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın istenmeyen etkiler >1/100 ila <1/10

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Nötropenik enfeksiyon; Enfeksiyon (G3/4: % 11.7)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Anemi (G3/4: %20.9); Nötropeni (G3/4: %83.2); Trombositopeni (G3/4: %8.8); Febril nötropeni

İmmun sistem bozuklukları

Hipersensitivite (G3/4: %1.7)

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Anoreksi (G3/4: % 11.7)

Sinir sistemi bozuklukları

Periferik duyusal nöropati (G3/4: %8.7)

Baş dönmesi (G3/4: %2.3); Periferik motor nöropati (G3/4: %1.3)

Göz bozuklukları

Gözyaşı salgısında artış (G3/4: %0)

Kulak ve iç kulak bozuklukları

Duyma bozuklukları (G3/4: %0)

Kardiyak bozukluklar

Aritmi (G3/4: %1.0)

Gastrointestinal bozukluklar

Diyare (G3/4: %19.7); Bulantı (G3/4: %16); Stomatit (G3/4: %23.7); Kusma (G3/4: %14.3)

Konstipasyon (G3/4:%1.0); Gastrointestinal ağrı (G3/4: %1.0);

Özofaj it/disfaji/odinofaji (%8.0; G3/4: %0.7)

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi (G3/4: %4.0);

Pul pul kaşıntılı kızarıklık (G3/4: %0.7);

Tırnak bozuklukları (G3/4: %0.7);

Deri soyulması (G3/4: %0)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Letarji (G3/4: %19.0);

Ateş (G3/4: %2.3); Sıvı tutulması (ağır/yaşamı tehdit edici %1)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Febril nötropeni ve nötropenik enfeksiyon, G-CSF kullanımından bağımsız olarak hastaların sırasıyla % 17.2 ve % 13.5’inde görülmüştür. G-CSF, hastaların %19.3’ünde (siklusların %10.7’si) ikincil profilaksi için kullanılmıştır. Febril nötropeni ve nötropenik enfeksiyon görülme oranları profilaktik G-CSF kullanıldığında sırasıyla %12.1 ve %3.4 ve profilaktik G-CSF olmaksızın %15.6 ve 12.9’dur (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli)

• İndüksiyon kemoterapisi (takiben radyoterapi ya

pılacak) (TAX 323)

MedDRA Sistemi Organ sınıflandırılması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın istenmeyen etkiler

>1/100 ila <1/10

Yaygın olmayan istenmeyen etkiler >1/1000 ila <1/100

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyon (G3/4: % 6.3); Nötropenik enfeksiyon

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmlar

Kanser ağrısı (G3/4:%0.6)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Nötropeni (G4: %76.3); Anemi (G3/4: %9.2); Trombositopeni (G3/4: %5.2)

Febril nötropeni

İmmün sistem bozuklukları

Hipersensitivite (ağır değil)

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Anoreksi(G3/4: %0.6)

Sinir sistemi bozuklukları

Tat/koku alma bozukluğu; Periferik duyusal nöropati (G3: %0.6)

Baş dönmesi

Göz bozuklukları

Gözyaşı salgısının artışı Konjunktivit

Kulak ve iç kulak bozuklukları

İşitme bozukluğu

Kardiyak bozukluklar

Miyokard iskemisi (G3/4: %1.7)

Aritmi (G3/4:%0.6)

Vasküler bozukluklar

Venöz bozukluk (G3/4:%0.6)

Gastrointestinal

bozukluklar

Bulantı (G3/4: %0.6); Stomatit (G3/4: %4.0); Diyare (G3/4: %2.9); Kusma (G3/4: %0.6)

Konstipasyon; Özofajit/disfaji, odinofaji (G3/4:%0.6); Abdominal ağrı; Dispepsi; Gastrointestinal kanama (G3/4: %0.6)

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi (G3/4: %10.9)

Kaşıntılı kızarıklık; Deri kuruluğu; Deride soyulma (G3/4:%0.6)

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji ( G3/4: %0.6)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Letarji (G3/4: %3.4); Pireksi (G3/4: %0.6); Sıvı tutulması;

Ödem

Laboratuvar bulguları

Kilo artışı

MedDRA Sistemi Organ sınıflandırılması

Çok yaygın istenmeyen etkiler >1/10

Yaygın istenmeyen etkiler

>1/100 ila <1/10

Yaygın olmayan istenmeyen etkiler >1/1000 ila <1/100

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyon (G3/4:%3.6)

Nötropenik

enfeksiyon

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmlar

Kanser ağrısı (G3/4: %1.2)

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Nötropeni (G4: %83.5); Anemi (G3/4: %12.4); Trombositopeni (G3/4: %4.0);

Febril nötropeni

İmmün sistem bozuklukları

Hipersensitivite

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Anoreksi (G3/4: %12.0)

Sinir sistemi bozuklukları

Tat/koku alma bozukluğu (G3/4:%0.4); Periferik duyusal nöropati (G3/4: %1.2)

Baş dönmesi (G3/4: %2.0);

Periferal motor nöropati (G3/4: %0.4)

Göz bozuklukları

Gözyaşı salgısının artışı

Konjunktivit

Kulak ve iç kulak bozuklukları

İşitme bozukluğu (G3/4:%1.2)

Kardiyak bozukluklar

Aritmi (G3/4: %2.0)

Miyokard iskemisi

Vasküler

bozukluklar

Venöz bozukluk

Gastrointestinal

bozukluklar

Bulantı (G3/4: %13.9); Stomatit (G3/4: %20.7); Kusma (G3/4: %8.4); Diyare (G3/4 : %6.8); Özofajit/disfaji/ odinofaji (G3/4:%12.0); Konstipasyon (G3/4: %0.4)

Dispepsi (G3/4:%0.8); Gastrointestinal ağrı (G3/4: %1.2); Gastrointestinal kanama (G3/4: %0.4)

Deri ve deri altı dokusu bozuklukları

Alopesi (G3/4: %4.0); Kaşıntılı deri döküntüsü

Deri kuruluğu; Pul pul dökülme

İskelet-kas sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Miyalji (G3/4: %0.4)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Letarji (G3/4: %4.0); Pireksi (G3/4: %3.6); Sıvı tutulması (G3/4: %1.2);

Ödem (G3/4: %1.2)

Laboratuvar bulguları

Kilo azalması

Kilo artışı

Benign, malign veya türü belirtilmemiş neoplazmlar (Kist ve polipler dahil)

Dosetakselin diğer kemoterapi ajanları ve/veya radyoterapi ile birlikte kullanımı ile ilgili çok seyrek olarak akut miyeloid lösemi ve miyelodisplastik sendrom olguları bildirilmiştir.

Kan ve lenfatik sistem hastalıkları

Kemik iliği supresyonu ve diğer hematolojik istenmeyen etkiler bildirilmiştir. Sıklıkla sepsis veya çoklu organ hasarı ile birlikte yaygın damar içi pıhtılaşma (DIC) bildirilmiştir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bazen ölümcül olan anaflaktik şok vakaları rapor edilmiştir.

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Çoğunlukla dehidratasyon, kusma ve pnömoninin eşlik ettiği hiponatremi vakaları bildirilmiştir.

Sinir sistemi hastalıkları

Dosetaksel uygulamasıyla seyrek olarak konvülsiyon veya geçici bilinç kaybı olguları gözlenmiştir. Bu reaksiyonlar bazen ilacın infüzyonu sırasında görülmektedir.

Göz hastalıkları

Tipik olarak ilaç infüzyonu sırasında gözlenen ve hipersensitivite reaksiyonları ile ilgili olarak ortaya çıkan seyrek geçici görme bozukluğu vakaları (parlama, parlayan ışıklar, skotom) bildirilmiştir. İnfüzyonun sonlandırılması ile geri dönüşümlüdürler. Konjunktivitli veya konjunktivitsiz gözyaşı salgısı durumları, aşırı gözyaşı ile sonuçlanan gözyaşı kanalı obstrüksiyonu durumları seyrek olarak bildirilmiştir.

Diğer taksanlarla olduğu gibi, dosetakselle tedavi edilen hastalarda sistoid maküler ödem olguları bildirilmiştir.

Kardiyak hastalıklar

Çok seyrek olarak miyokard infarktüsü vakaları bildirilmiştir.

Vasküler hastalıklar

Seyrek olarak venöz tromboembolik olaylar bildirilmiştir.

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Seyrek olarak ototoksisite, duyma bozuklukları ve/veya duyma kaybı olguları bildirilmiştir. Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Akut solunum güçlüğü sendromu ve interstisyel pnömoni/pnömonit, interstisyel akciğer hastalığı ve pulmoner fibrosis solunum yetmezliği seyrek olarak bildirilmiştir ve ölümle sonuçlanabilir. Birlikte radyoterapi alan hastalarda seyrek olarak radyasyon pnömonisi vakaları bildirilmiştir.

Gastrointestinal hastalıklar

Gastrointestinal olayların ender bir sonucu olarak dehidratasyon, gastrointestinal perforasyon, iskemik kolit, kolit ve nötropenik enterokolit bildirilmiştir. Seyrek olarak ileus ve barsak obstrüksiyonu olguları bildirilmiştir.

Hepato-biliyer hastalıklar

Daha önceden karaciğer bozukluğu olan hastalarda bazen öldürücü olan çok seyrek hepatit olguları bildirilmiştir.

Deri ve deri altı dokusu hastalıkları

Dosetaksel ile çok seyrek olarak erythema multiforme, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz gibi kutanöz lupus eritematozus ve büllü eritem olguları bildirilmiştir. Bazı durumlarda eşlik eden faktörlerin bu etkilerin gelişmesine katkıda bulunmuş olabileceği düşünülmüştür. Dosetaksel ile skleroderma benzeri değişiklikler periferik lenfödemden önce meydana geldiği rapor edilmiştir.

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Böbrek bozukluğu ve böbrek yetersizliği bildirilmiştir; bu olguların %20’sinde eşzamanlı nefrotoksik ilaç uygulaması ve gastrointestinal bozukluklar gibi akut böbrek yetersizliği risk faktörleri bulunmamaktadır.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Radyasyon hatırlama fenomeni seyrek olarak bildirilmiştir. Sıvı retansiyonuna oligüri veya hipotansiyon akut atakları eşlik etmemiştir. Dehidratasyon ve pulmoner ödem seyrek olarak bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Aşırı doz vakaları çok az sayıda bildirilmiştir. Dosetaksel aşırı dozu için bilinen bir antidot yoktur. Aşırı doz verilmesi halinde, hasta hayati fonksiyonlarının yakından izlenebileceği ve gerektiğinde destek tedavinin uygulanabileceği özel bir ünitede tutulmalıdır. Beklenen aşırı doz komplikasyonları: kemik iliği supresyonu, periferik nörotoksisite ve mukoza iltihabıdır.

Aşırı doz tespit edilirse, hastalara mümkün olduğu kadar çabuk şekilde terapötik dozda G-CSF tedavisi verilmelidir. Diğer semptomatik tedbirler, gerektiği şekilde uygulanmalıdır.