ELIDEL krem 30 gr Klinik Özellikler
Viatris İlaçları Ltd.Şti
[ 1 February 2013 ]
Viatris İlaçları Ltd.Şti
[ 1 February 2013 ]
ELİDEL, topikal kortikosteroidlerle tedavinin tavsiye edilmediği veya mümkün olmadığı, örneğin;
topikal kortikosteroidlerin tolere edilmediği
ELİDEL, atopik dermatit tanı ve tedavisinde deneyimli hekimler tarafından başlatılmalıdır.
ELİDEL, atopik egzamanın bulgu ve belirtilerinin tedavisi için kısa süreli ve alevlenmelerin ilerlemesinin önlenmesi amacıyla aralıklı olarak uzun süreli kullanılabilir.
ELİDEL, atopik dermatit bulgu ve belirtileri ilk ortaya çıktığı zaman kullanılmaya başlanmalıdır. ELİDEL, yalnızca atopik dermatit bulunan bölgelere uygulanmalıdır. ELİDEL, hastalık alevlenmeleri sırasında mümkün olduğunca kısa süreli kullanılmalıdır. Hasta veya hasta
bakıcıları, bulgu ve belirtiler kaybolduğunda ELİDEL kullanmayı durdurmalıdır. Tedavi aralıklı ve kısa süreli olmalı, sürekli olmamalıdır.
6 hafta sonra iyileşme olmazsa veya hastalığın alevlenmesi durumunda ELİDEL tedavisi sonlandırılmalıdır. Atopik dermatit tanısı yeniden değerlendirilmeli ve daha ileri tedavi seçenekleri düşünülmelidir.
Yetişkinler
ELİDEL ince bir tabaka halinde günde 2 defa uygulanır, yavaş yavaş ovuşturarak deriye tamamen emdirilir. Cildin etkilenen her bölgesi remisyon sağlanana kadar ELİDEL ile tedavi edilmeli ve sonrasında tedavi kesilmelidir.
ELİDEL müköz membranlar hariç, baş ve yüz, boyun ve derinin kıvrım yaptığı/karşı karşıya temas ettiği yerler dahil bütün deri bölgelerinde kullanılabilir. ELİDEL oklüzyon altında uygulanmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).
Atopik dermatitin (egzama) uzun süreli tedavisinde, hastalığın alevlenmesinin önlenmesi için ELİDEL tedavisi, atopik dermatit bulgu ve belirtileri ilk ortaya çıktığı anda başlatılmalıdır. ELİDEL günde iki kez uygulanmalıdır. ELİDEL'i kullandıktan hemen sonra cildi yumuşatan preparatlar kullanılabilir.
Topikal uygulama içindir. ELİDEL ince bir tabaka halinde günde 2 defa uygulanır.
Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez.
Bebeklerde (3-23 ay), çocuklarda (2-11 yaş) ve adolesanlarda (12-17 yaş) pozoloji ve uygulama
şekli yetişkinlerdeki ile aynıdır.
Atopik dermatit (egzama), 65 yaş ve üstü hastalarda nadiren görülür. ELİDEL ile gerçekleştirilen klinik çalışmalara, daha genç hastalardan farklı bir cevap verip vermediklerinin saptanmasına yetecek sayıda yaşlı hasta katılmamıştır.
Pimekrolimusa, diğer makrolaktamlara veya yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir. (bkz. Bölüm 6.1)
Pimekrolimus krem, doğuştan veya sonradan gelişen immün yetmezliği olan hastalarda veya
immünosupresyona neden olan bir tedavi alan hastalarda kullanılmamalıdır.
Derinin lokal immün yanıtı ve deri maligniteleri üzerindeki uzun vadeli etkisi bilinmediği için, Pimekrolimus potansiyel olarak malign ya da premalign deri lezyonlarının üzerine uygulanmamalıdır.
Pimekrolimus akut kutanöz viral enfeksiyonlardan (herpes simplex, su çiçeği) etkilenmiş bölgelere uygulanmamalıdır.
ELİDEL, klinik olarak enfekte atopik dermatitin tedavisinde etkililiği ve güvenliliği açısından değerlendirilmemiştir. ELİDEL ile tedaviye başlamadan önce, tedavi uygulanacak bölgedeki klinik enfeksiyonlar temizlenmelidir.
Atopik dermatitli hastalar, egzama herpetikum (Kaposi'nin variseliform erüpsiyonu) dahil yüzeyel deri enfeksiyonlarına yatkın olsa da, herpes simpleks virüsü enfeksiyonu veya egzama herpetikum (veziküler ve eroziv lezyonların hızlı yayılması olarak ortaya çıkan) riskinde artış pimekrolimus tedavisi ile ilişkilendirilebilir. Herpes simpleks deri enfeksiyonu varlığında, viral enfeksiyon temizlenene kadar enfeksiyon bölgesinde ELİDEL tedavisi kesilmelidir.
Şiddetli atopik dermatiti olan hastalar, pimekrolimus ile tedavi süresince ciltte bakteriyel
enfeksiyon (impetigo) riskinde artış gösterebilir.
ELİDEL'in kullanılması, uygulama yerinde sıcaklık ve/veya yanma hissi gibi hafif ve geçici reaksiyonlara neden olabilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu gibi reaksiyonlar şiddetli olduğunda tedavinin risk-yararı yeniden değerlendirilmelidir.
ELİDEL'in göz ve müköz membranlar ile temasından kaçınılmalıdır. Eğer bu bölgelere kazayla
uygulanırsa, krem iyice silinmeli ve temiz suyla yıkanmalıdır.
Hastalara, güneş ışığına maruziyeti en aza indirmeleri, güneş koruyucu ürün kullanımı ve cildin uygun bir kıyafet ile kapatılması gibi güneşten korunmaları için uygun önlemler almaları önerilmelidir (bkz. Bölüm 4.5).
ELİDEL, etkin madde olarak bir kalsinörin inhibitörü olan pimekrolimus içerir. Transplant hastalarında, kalsinörin inhibitörlerinin sistemik uygulamasını takiben yoğun immünosupresyona uzun süreli sistemik maruziyet, lenfoma ve deri maligniteleri geliştirme riskinde artış ile ilişkilendirilmiştir.
Pimekrolimus krem kullanan hastalarda kutanöz ve diğer lenfoma türleri ve deri kanserleri de dahil olmak üzere malignite vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Bununla birlikte, ELİDEL
ile tedavi edilen atopik dermatitli hastaların anlamlı sistemik pimekrolimus seviyelerine sahip olmadığı bulunmuştur.
Klinik çalışmalarda, ELİDEL kullanımı sırasında 14/1.544 (%0,9) lenfadenopati vakası bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Bu lenfadenopati vakalarının genellikle enfeksiyonlara bağlı olduğu ve uygun antibiyotik tedavisi ile iyileştiği gözlenmiştir. Bu 14 vakanın, çoğunluğunun ya kesin bir etiyolojisi vardı ya da düzeldiği bilinmekteydi. ELİDEL kullanan ve lenfadenopati gelişen hastalarda, lenfadenopatinin etiyolojisi araştırılmalıdır. Lenfadenopati kesin etiyolojisinin bilinmemesi durumunda ya da akut enfeksiyöz mononükleoz varlığında, pimekrolimus tedavisi kesilmelidir. Lenfadenopati gelişen hastalar, bu durumun tamamen düzeldiğinden emin olunması için izlenmelidir.
Hastalar, uygulama sonrasında sigara içmemeleri ve açık ateşe yaklaşmamaları konusunda bilgilendirilmelidir. Şiddetli yanık riski vardır. Ürünle temas eden kumaş (giysi, yatak takımı, pansuman malzemeleri/bandajlar vb.) daha kolay yanar ve bu, ciddi bir yangın riskidir. Giysi ve yatak takımını yıkamak, kumaşta biriken ürün miktarını azaltsa da ürünün tamamen uzaklaşmasını sağlamayabilir.
Potansiyel olarak daha yüksek sistemik maruziyet riskli popülasyonlar
ELİDEL, Netherton sendromlu hastalarda çalışılmamıştır. Pimekrolimusun artan sistemik absorpsiyon potansiyeli nedeniyle ELİDEL, Netherton sendromlu hastalarda önerilmemektedir. Pimekrolimusun güvenliliği eritrodermik hastalarda kanıtlanmadığından, ELİDEL'in bu hasta popülasyonunda kullanılması önerilemez.
ELİDEL'in oklüzyon altında kullanımı hastalarda çalışılmamıştır. Oklüzif pansuman önerilmemektedir.
Cildinde şiddetli inflamasyon ve/veya hasar olan hastalarda, sistemik konsantrasyonlar daha
yüksek olabilir.
ELİDEL, 1 gram kremde 40 mg setil alkol ve 40 mg stearil alkol içerir. Bunlar lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontakt dermatit) neden olabilir. Ayrıca 1 gram krem 10 mg benzil alkol içerir. Bu, alerjik reaksiyonlara ve deride hafif iritasyona neden olabilir. Aynı zamanda 1 gram krem 50 mg propilen glikol içerir. Bu, deride iritasyona neden olabilir.
Pimekrolimus ile diğer ilaçlar arasındaki potansiyel etkileşimler, sistematik olarak değerlendirilmemiştir. Pimekrolimus yalnızca CYP 450 3A4 tarafından metabolize edilir. Emiliminin çok düşük düzeyde olması nedeniyle pimekrolimusun, sistemik olarak kullanılan ilaçlarla etkileşime girmesi beklenmez (bkz. Bölüm 5.2).
Mevcut veriler, pimekrolimusun antibiyotikler, antihistaminikler ve kortikosteroidlerle
(oral/nazal/inhale) eş zamanlı kullanılabileceğini göstermektedir.
Oldukça düşük düzeyde olan emilim derecesine dayanarak, aşılama ile potansiyel bir sistemik etkileşimin meydana gelmesi olası değildir. İleri derecede hastalığı olan hastalarda aşılamanın, ELİDEL ile tedaviye ara verilen süreçte yapılması önerilmektedir.
Lokal reaksiyonlar devam ettiği sürece pimekrolimusun aşılama bölgelerine uygulanmasına yönelik çalışma yapılmamıştır ve bu nedenle önerilmemektedir.
UVB, UVA, PUVA, azatioprin ve siklosporin A gibi atopik egzama için verilen immünosupresif tedavilerin eşzamanlı kullanımına ilişkin deneyim bulunmamaktadır.
Pimekrolimus, hayvanlarda fotokarsinojenik potansiyel göstermemiştir (bkz. Bölüm 5.3). Bununla birlikte, insanlar üzerindeki etkisi bilinmediğinden, pimekrolimus ile tedavi sırasında cildin solaryum ışığı dahil ultraviyole ışığa aşırı maruziyetinden veya PUVA, UVA veya UVB ile tedaviden kaçınılmalıdır.
Pimekrolimus krem kullanan hastalarda alkol alımından kısa bir süre sonra, seyrek vakalarda kızarıklık, döküntü, yanma, kaşıntı ya da şişlik görülmüştür (bkz. Bölüm 4.8).
>3 aylık - <12 aylık yaş aralığında bebeklerde yapılan 5 yıllık bir çalışmada, ELİDEL veya topikal kortikosteroid ile tedavi edilen hafif ila orta şiddette atopik dermatitli hastalar, normal bağışıklık yanıt maturasyonu göstermiş ve aşı antijenlerine karşı etkili immünizasyon geliştirmiştir (bkz. Bölüm 5.1).
Gebelik kategorisi C.
Topikal uygulanmadan sonra pimekrolimus emiliminin çok düşük düzeyde olması sebebiyle doğum kontrol ilaçları ile etkileşimi beklenmemektedir. Ancak pimekrolimusun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri olmaması sebebiyle ve ihtiyati tedbir olarak gebelikte kullanımı önerilmediğinden, tedavi süresince alternatif ve etkili bir doğum kontrol yöntemi uygulanması önerilmektedir.
Pimekrolimusun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur. Deri üzerine topikal
uygulama ile gerçekleştirilen hayvan çalışmaları embriyonal/fetal gelişim açısından doğrudan
veya dolaylı zararlı etkiler göstermemektedir. Oral uygulamadan sonra hayvanlarda gerçekleştirilen çalışmalar üreme toksisitesi göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). Pimekrolimusun topikal uygulanmasından sonra pimekrolimus emiliminin çok düşük düzeyde olması sebebiyle (bkz. Bölüm 5.2) insanlardaki potansiyel riskin sınırlı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, pimekrolimus gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Topikal uygulama sonrasında ELİDEL'in süte geçip geçmediği yönünde hayvan çalışmaları yürütülmemiştir ve emziren annelerde ELİDEL'in kullanımı çalışılmamıştır. Pimekrolimusun topikal uygulama sonrası anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.
Ancak, pimekrolimusun topikal uygulanmasından sonra pimekrolimus emilimi minimal düzeyde gerçekleştiğinden (bkz. Bölüm 5.2) insanlardaki potansiyel riskin sınırlı olduğu düşünülmektedir. Pimekrolimus, emziren kadınlara uygulandığında dikkatli olunmalıdır.
Emziren anneler ELİDEL'i kullanabilir, ancak yenidoğanın istemeden ağızdan alımını önlemek için bebeğini emziren anneler ELİDEL'i memelerine uygulamamalıdır.
Pimekrolimusun erkek ya da kadın fertilitesi üzerindeki etkileriyle ilgili klinik veri bulunmamaktadır (bkz. Bölüm 5.3).
ELİDEL'in araç ve makine kullanımı üzerinde bilinen herhangi bir etkisi yoktur.
ELİDEL ile tedavi edilen hastaların yaklaşık %19'u ve kontrol grubundaki hastaların yaklaşık
%16'sı tarafından en sık karşılaşılan advers olaylar, uygulama yerindeki deri reaksiyonları olarak bildirilmiştir. Söz konusu reaksiyonlar genellikle tedavinin erken dönemlerinde görülmüş, hafif / orta derecede şiddetli olarak nitelendirilmiş ve kısa süre devam etmiştir.
Sistem organ sınıfları içerisinde advers reaksiyonlar için şu terimler ve sıklık dereceleri
kullanılmıştır:
Çok yaygın (≥1/10); yaygın (a‰¥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (a‰¥1/1.000 ila <1/100); seyrek (a‰¥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Yaygın olmayan: Molluskum kontagiozum
Çok seyrek: Şiddetli formlar dahil anaflaktik reaksiyonlar
Seyrek: Alkol intoleransı (Çoğunlukla, alkol alımından kısa bir süre sonra kızarıklık, döküntü, yanma, kaşıntı ya da şişlik görülmüştür.)
Yaygın: Deri enfeksiyonları (folikülit)
Yaygın olmayan: Fronkül, impetigo, herpes simplex, herpes zoster, herpes simplex dermatiti (egzama herpetikum), deri papillomu ve şiddetlenen deri reaksiyonları
Seyrek: Alerjik reaksiyonlar (örn. döküntü, ürtiker, anjiyoödem), deri renginde değişiklikler (örn. hipopigmentasyon, hiperpigmentasyon)
Çok yaygın: Uygulama yerinde yanma hissi
Yaygın: Uygulama yeri reaksiyonları (iritasyon, kaşıntı ve eritem)
Yaygın olmayan: Uygulama yeri rahatsızlıkları (döküntü, ağrı, parestezi, derinin pul pul
dökülmesi, kuruluk, ödem)
Pazarlama sonrası: Pimekrolimus krem kullanan hastalarda kutanöz ve diğer lenfoma türleri ve
deri kanserleri de dahil olmak üzere, malignite vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).
Pazarlama sonrası kullanımda ve klinik çalışmalarda lenfadenopati vakaları bildirilmiştir, ancak ELİDEL tedavisi ile nedensel bir ilişki kurulmamıştır (bkz. Bölüm 4.4).
Pediyatrik popülasyon
% 1 Pimekrolimus krem ile tedavi edilen 3 aylık ve daha büyük çocukların klinik güvenlilik veri tabanı, 5 yıla kadar uzun vadeli güvenlilik verilerini kapsamaktadır. Bebekler, çocuklar ve adolesanlardaki güvenlilik profilleri, gözlenen advers olayların doğası ve sıklığı bakımından karşılaştırılabilir nitelikteydi. En yaygın gözlenen advers reaksiyonlar uygulama yeri reaksiyonlarıydı.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; eposta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
ELİDEL ile ilgili herhangi bir doz aşımı deneyimi mevcut değildir.