ETYOMID 250 mg 50 draje Farmakolojik Özellikler

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.

[ 25 November  2011 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu : Antitüberküloz ATC kodu : J04AD03

Etionamid bir antitüberkülotik’tir. Kimyasal ismi : 2-etiltioisonikotinamid’dir. Etionamid, etken maddenin enfeksiyon odağındaki konsantrasyonuna ve enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın duyarlığına bağlı olarak, bakteriyostatik ve/veya bakterisit etki gösterir. Etionamid’in etki mekanizması kesin olarak tarif edilmemiştir; ancak mikroorganizmaların peptid sentezini inhibe ederek etki gösterdiği belirtilmiştir. Etionamid, mycobacterium türleri üzerinde yüksek derecede spesifik etkiye sahiptir. Mycobacterium tuberculosis üzerinde in vitro ve in vivo olarak etkilidir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim: Ağız yoluyla verilen bir dozun yaklaşık % 80’i sindirim sisteminde süratle absorbe edilir. 1 g’lık bir oral doz alındıktan 3 saat sonra plazmada 20 ^g/ml’lik seviyeler oluşur; plazma konsantrasyonu 9 saat sonra 3 ^g/ml’ye, 24 saat sonra ise 1 ^g/ml’ye düşer. Erişkinlerde 250 mg’lık bir oral dozdan sonra 1-4 ^g/ml’lik plazma seviyeleri saptanmıştır. Dağılım: Etionamid vücut dokularına ve sıvılarına geniş çapta dağılır; plazma ve organlardaki konsantrasyonları eş değerdedir. İlaç plazma proteinlerine % 10 oranında bağlanır. Serebro-spinal sıvıdaki konsantrasyonları meninksleri normal ve inflamasyonlu şahıslarda eşit değerlerde saptanmıştır.

Etionamid plasentaya geçmektedir; anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Biyotransformasyon ve Eliminasyon: Etionamid’in plazma yarı ömrü yaklaşık 3 saattir. Etionamid karaciğerde aktif ve inaktif metabolitlere metabolize olur. Esas aktif metaboliti sulfoksit’dir. Oral dozun % 1-5’i 24 saat içinde idrarla aktif madde ve metabolitler halinde itrah edilir; kalanı idrar ile inaktif metabolitler olarak atılır.

Hastalardaki karekteristik özellikler

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Karsinojenik etkiler:

Muhtemel karsinojenik etkisi için Fischer 344 ile beslenen sıçanlara ve B6C3F1 ile beslenen farelere etionamid verilerek bir tayin yapılmıştır. 35 sıçan grubu ve her bir cinsten 34 ya da 35 fareye, sıçanlar için 1,500 ya da 3,00 ppm ve fareler için 1,000 ya da 2,000 ppm olarak etionamid verildi. Bu biyoassay koşulları altında, etionamid, hem Fischer 344 sıçanlarda hem de B6C3F1 farlerde karsinojenik bulunmadı.

Teratojenik etkiler:

Etionamid ile yapılan hayvan çalışmaları, ilacın tavşanlarda ve sıçanlarda teratojenik potansiyelini göstermiştir. mg/kg temeline dayanılarak bu çalışmada kullanılan dozlar, insanlara önerilen dozlardan fazladır. Gebe kadınlarda yapılmış yeterli ve kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır.

Mutajenik etki:

Etionamid, Ames Salmonella ve mikroçekirdek testi ile gösterildiği gibi mutajenik bulunmamıştır.