FERMENTO 80 mg 20 kapsül Klinik Özellikler
Adeka İlaç ve Kimyasal Ürünler San. Ve Tic. A.Ş.
[ 30 December 1899 ]
Adeka İlaç ve Kimyasal Ürünler San. Ve Tic. A.Ş.
[ 30 December 1899 ]
- Pankreasın fonksiyon bozuklukları, örneğin; pankreatit, achlia gastrica, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarından ileri gelen sindirim bozuklukları,
- Mide-barsak hastalıkları ve ameliyatlarından sonra ortaya çıkan sindirim bozuklukları ve meteorizm (gaz),
- Yemek sonrası şişkinlik ve geğirmelere yol açan dolgunluk hissi, gaz şikayetleri ve sindirim yetersizlikleri,
FERMENTO® doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, yemeklerle beraber kullanılmalıdır.
Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:
1-2 kapsül alınmalıdır. Röntgen çekimleri sırasında, gaz bulunmaması için çekimden önce 2 gün, günde 3-4 kere 2 kapsül ve çekim günü sabah aç olarak 2 kapsül alınmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:
Uygulanabilir değildir.
Pediyatrik popülasyon:
Erişkinlerle aynı şekilde kullanılabilir.
Geriyatrik popülasyon:
Bileşimindeki maddelere karşı aşırı hassasiyeti olan kimselerde ve akut pankreatitin başlangıç döneminde kontrendikedir.
Aşırı duyarlık oluştuğunda ilaç kesilmeli ve semptomatik olarak tedavi edilmelidir. FERMENTO® ezilmeden ve çiğnenmeden bir bardak su ile birlikte alınmalıdır.
Antiasitler, dimetikonun gaz giderici etkisini etkileyebilirler. Pankreas enzimlerini içeren preparatların akarboz ile birlikte kullanımı akarbozun etkisini azaltabilir.
Genel tavsiye
Gebelik Kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Uygulanabilir değildir.
Gebelik dönemi
FERMENTO® için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ embriyonal/ fetal gelişim/ doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. kısım 5.3). Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
Laktasyon dönemi
Hayvan çalışmaları emziren kadınlarda pankreatik enzimlerin sistemik dolaşıma geçmediğini gösterdiğinden anne sütü alan çocuklarda herhangi bir etki beklenmez. Laktasyon döneminde pankreatik enzimler kullanılabilir.
Hamilelik veya laktasyon sırasında gerekli olduğunda FERMENTO®, gerekli besinsel desteğin sağlanmasına yetecek dozda kullanılabilir.
Üreme yeteneği/ Fertilite
Klinik çalışmalarda, pankreas ekzokrin yetersizlik, kistik fibroz, kronik pankreatit ve pankreas cerrahisi olan altıyüzden fazla hastada en sık gözlenen istenmeyen etkiler gastrointestinal şikayetler şeklinde olup hafif veya orta düzeyde gerçekleşmiştir.
Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Gastrointestinal bozukluklar
Yaygın: Bulantı, kusma, abdominal distansiyon, konstipasyon veya diyare. Gastrointestinal bozukluklar esas olarak altta yatan hastalıkla ilişilidir. Plaseboyla benzer veya daha düşük oranda karın ağrısı vakaları gözlenmiştir (çok yaygın , > 1/ 10).
Genel bozukluklar
Yaygın olmayan: Deri döküntüsü gibi allerjik tipte reaksiyonlar bildirilmektedir.
Pankreatinin çok yüksek dozları hiperürikozüri ve hiperürisemiye yol açabilir. Toksisitesi düşük olduğu için doz aşımı halinde toksik bir etki beklenmez. Hastanın gastrointestinal sisteminde irritasyon olup olmadığı, olası bir aşırı hassasiyet durumu, kanda ve idrarda ürik asit artışı izlenmelidir. Büyük miktarlarda alındığında dilüsyon tedavisi uygulanabilir. Kusturma ve aktif karbon kullanımı kontrendike değildir. Seyreltme tedavisinde hastaya derhal 120 - 240 ml su verilmelidir (çocuklarda 15 ml/ kg’i geçmemelidir).