FLUOSINE 500 mg/5 ml IV enjeksiyon için çözelti içeren flakon (1 flakon) Klinik Özellikler

PharmArgus İlaç Araştırması ve Üretim San. Dış Tic. Ltd. Şti.

[ 8 November  2016 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Bu tıbbi ürün sadece diagnostik amaçlı kullanım içindir. Oküler fundusun floresein anjiyografisi için kullanılır.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Yaşlılar dahil erişkinlerde kullanım

    Damar duvarından sıvı sızmasından sakınmak için önlemler alındıktan sonra antekubital vene süratle 5 ml FLUOSINE® verilir. Yüksek hassasiyetli imaj sistemleri örn. tarayıcı lazer oftalmoskop kullanıldığında bu ürünün dozu 2 ml FLUOSINE®'e indirilebilir.

    Uygulama şekli ve floresans anjiyografi

    FLUOSINE® yaygın olarak floresans anjiyo grafısini uygulamada ve yorumlamada konusunda uzman sağlık personeli ve uzman hekimler tarafından uygulanır.

    Bu ürün sadece intravenöz olarak uygulanır.

    Fiziksel geçimsizlik reaksiyonlarından sakınmak için tıbbi ürünün kullanımından önce ve sonra intravenöz kanüller sodyum klorür çözeltisi (%0,9) ile yıkanır. Enjeksiyon, 23 gauge kelebek iğnesi kullanılarak, damar dışına sıvı sızmasından sakınmak için gerekli önlemler alınarak antekubital vene süratle (normalde saniyede 1 ml tavsiye edilir)

    uygulanmalıdır. Luminesans genellikle retina ve koroidal damarlarda 7 ila 14 saniyede görülür.

    Ürünün doğru uygulanması/kullanımına yönelik talimatların daha fazlası için bölüm 6.2 ve 6.6'ya bakınız.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

    Böbrek yetmezliği (glomerular filtrasyon hızı 20 ml/dak'ın altında olanlar)

    Böbrek yetmezliği olan hastalarda (glomerular filtrasyon hızı 20 ml/dakikanın altında olan) sınırlı deneyim mevcuttur. Böbrek yetmezliği olan hastalarda daha uzun atılım hızı ihtimaline rağmen genellikle doz ayarlaması tavsiye edilmemektedir. (Bölüm 5.2'ye bkz.). Ancak diyalize giren hastalarda dozun 2,5 ml'e (yarım şişe) indirilmesi önerilir.

    Karaciğer yetmezliği

    Normal hastalarda fluoresein, hızlıca fluoresein monoglukronite metabolize olur ve daha sonra fluoresein ve metabolize ürünleri renal sekresyon ile elimine edilir. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda flureseinin, fluresein monoglukronite bağıl oranı farklı olur fakat konjugasyon nedeniyle konjige olmamış flureseinin renal klerensi (1,75 ml dk-1 kg- 1) hepatik klerense (1,50 ml dk-1 kg-1) benzer olduğu için toplam klerens değişmeden kalabilir.

    Pediyatrikpopülasyon

    FLUOSINE® çocuklarda çalışılmamıştır ve doz-adaptasyon verileri mevcut değildir. Bu nedenle FLUOSINE®'in 18 yaşın altındaki hastalarda etkililik ve güvenlilik incelenmediğinden bu hastalarda kullanılmamalıdır.

    Geriyatrik popülasyon

    Ürünün güvenlik ve etkinliğinde genç ve yaşlı hastalar arasında bir fark gözlenmemiştir. Anjiyografi işleminin yarar zarar oranı kardiyovasküler hastalık, diabetes mellitus ve çoklu eş zamanlı ilaç tedavileri gibi önceden var olan koşullara sahip yaşlı hastalarda dikkate alınmalıdır (özellikle betablokörler, bakınız bölüm 4.5).

    4.3. Kontrendikasyonlar

    FLUOSINE® intratekal veya intraarterial olarak kullanılmaz.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    İlk anjiyografi esnasında ciddi intolerans vakasında, ilave fluoresein anjiyografisinin yararı ciddi aşırı duyarlık reaksiyonları (bazı vakalarda ölümle sonlanabilen) riski ile dengelenmelidir.

    Bu intolerans reaksiyonları her zaman tahmin edilemez ama daha önce fluoresein enjeksiyonu sonrası advers reaksiyon (bulantı ve kusma dışındaki semptomlar) olan hastalarda, ürtiker,

    astım, ekzema, alerjik rinite sebep olan yiyecek veya ilaç alerjisi hikayesi olan hastalarda veya bronşiyal astım hikayesi olan hastalarda oluşması daha sıktır.

    İntradermal deri testleri bu intolerans reaksiyonlarını tahmin etmek için güvenilir değildir ve bu yüzden kullanımları tehlikeli olabilir. Bu teşhisi yaparken özel alerji konsültasyonu yapılmalıdır.

    Anjiyografi prosedürünün riske olan yararı, önceden kardiyovasküler hastalık, diabetes mellitus gibi mevcut rahatsızlıkları olan ve eşzamanlı çoklu ilaç tedavisi gören (özellikle beta blokerler, bkz. bölüm 4.5) hastalarda dikkate alınmalıdır.

    Böbrek fonksiyonunu etkileyen, önceden var olan herhangi bir sistemik durum(lar) hasta için ek risk oluşturabilir. Hekim, fluoresein kullanmadan önce potansiyel risk ve faydayı belirlemek için artan serum kreatininine, hastanın yaşına, tıbbi geçmişine ve mevcut sağlık durumuna dayalı olarak tıbbi karar vermelidir.

    Fluoresein anjiyografisi sonrasında kontrastla indüklenen nefropati olabileceği yönünde kanıt düzeyi düşük sınırlı sayıda yayın olduğu için dikkatli olunmalıdır.

    Anjiyografiden önce her bir hastanın detaylı sorgulamasında herhangi bir kardiyovasküler hastalık hikayesi veya alerjisi ya da eş zamanlı tedavileri (örn. beta-blokör ilaçlar, göz damlaları dahil) araştırılmalıdır. Beta-blokör ilaçlarla (göz damlaları dahil) tedavi gören hastalar için muayene gerçekten gerekli ise muayene yoğun bakımda (canlandırma) deneyimli bir hekimin gözetimi altında yapılmalıdır. Beta-blokör ilaçlar anaflaktik şoka kadar vasküler dengeleme reaksiyonlarını azaltabilir ve kardiyavasküler kollaps halinde adrenalinin etkililiğini azaltabilir. Fluoresein sodyum enjeksiyonundan önce hekim beta blokör ilaçlarla birlikte tedavi hakkında bilgi edinmelidir.

    Ön tedavi uygulanabilir. Buna rağmen bu ciddi ilaç reaksiyonlarının görülmesi riski hala olabilir. Ön tedavi esas olarak fluoresein enjeksiyonundan önce kortikosteroidleri takiben oral antihistaminik Hilaçlarını içerir. Bu advers reaksiyon insidansı düşük olarak verilmiştir, böyle bir ön tedavi tüm hastalar için tavsiye edilmez.

    Fluoresein ile aşırı duyarlık reaksiyonlarının riski aşağıdakileri gerektirir:

      Muayeneyi yapan oftalmolog tarafından hasta muayene boyunca ve sonrasında en az 30 dakika yakından izlenir.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      Fluoresein nispeten inert bir boyadır ve spesifik ilaç etkileşimi çalışmaları bildirilmemiştir. Organik anyon taşıyıcıları ile potansiyel etkileşimler ve belirli laboratuvar testleri ile etkileşimle ilgili birkaç vaka rapor edilmiştir. Fluoresein, uygulama sonrası 3-4 gün boyunca bazı kan ve idrar parametrelerini etkileyebilir. Digoksin ve kinidin gibi dar terapötik pencereye sahip ürünler için terapötik ilaç izleme gerçekleştiriliyorsa dikkat edilmelidir. Organik anyonların aktif transportunu inhibe eden veya yarışan bileşenler (örn. Probenesitd) fluoreseinin sistemik profilini etkileyebilir.

      FLUOSINE®'in beta-blokör ilaçlarla birlikte kullanılması (göz damlaları dahil) nadiren ciddi anaflaktik reaksiyonları uyarabilir (bkz. bölüm 4.4). Beta-blokör ilaçlar, anafilaktik şoka vasküler kompanzasyon reaksiyonlarını azaltabilir ve ayrıca farmakolojik tedavi ve hatta canlandırma önlemleri gerektirebilecek kardiyovasküler kollaps varlığında adrenalinin etkinliğini azaltabilir. (bkz. bölüm 4.4).

      Etkileşim ihtimalinden sakınmak için diğer çözeltilerin eş zamanlı intravenöz uygulamasından veya FLUOSINE® ile diğer çözeltilerin karıştırılarak kullanılmasından kaçınılmalıdır.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Gebelik Kategorisi: C

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

      Özel bir uyarı bulunmamaktadır.

      Gebelik dönemi

      FLUOSINE®'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. FLUOSINE® gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

      Laktasyon dönemi

      Fluoresein sodyum sistemik uygulamayı takiben 7 gün süresince anne sütünden atılır. Emzirilen çocuk için bu risk gözardı edilemez. Fluoresein anjiografisini takiben 7 gün boyunca emzirme kesilmelidir ve bu süre içinde süt sağılmalı ve atılmalıdır.

      Üreme yeteneği/ Fertilite

      Fluoreseinin intravenöz uygulanmasının doğurganlık üzerindeki etkisini değerlendirmek için çalışmalar yapılmamıştır.

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      Floresans anjiyografi ile muayenede midriazis gerekli ise görsel netlik etkilenebilir ve bu araç ve makine kullanım yeteneğini etkileyebilir. Hasta uygulamadan sonra görsel netlik normale

      dönene dek araç veya tehlikeli makineleri kullanmasının yasaklandığı konusunda bilgilendirilmelidir.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      Güvenlik profilinin özeti

      Uygulama ile ilgili en sık rapor edilen istenmeyen etkiler bulantı, senkop, kusma ve kaşıntıdır. Fluoresein enjeksiyonundan kısa süre sonra anjiyoödem, solunum sistemi düzensizlikleri(bronkospazm, laringeal ödem, solunum kaybı), anaflaktik şok, hipotansiyon, bilinç kaybı, konvülsiyon, solunum durması ve kalp durması gibi daha az sıklıkta ancak daha şiddetli yan etkiler, rapor edilmiştir.

      Çok

      yaygın

      Yaygın

      Yaygın

      olmayan

      Seyrek

      Çok seyrek

      Bilinmiyor

      Bağışıklık sistemi hastalıkları

      aşırı duyarlılık

      anaflaktik reaksiyon

      anaflaktik şok

      Sinir sistemi

      hastalıkları

      disfazi

      parestezi, baş dönmesi, baş ağrısı

      konvülsiyon

      serebrovasküler kaza, vertebrobaziler yetmezlik, serebrovasküler bozukluk, şuur kaybı, titreme,

      hipoestezi, disguzi

      Kardiyak

      hastalıkları

      kalp durması

      anjina pektoris,

      bradikardi, taşikardi

      miyokart infarktüsü

      Vasküler hastalıkları

      tromboflebit

      hipotansiyon, şok

      hipertansiyo n, vazospazm, vazodilatasy on, solgunluk,

      sıcak basması

      Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

      öksürük, boğaz kuruluğu

      bronkospazm

      solunum durması, pulmoner ödem, astım, laringeal ödem, dispne, nasal

      ödem, aksırma

      boğaz irritasyonu

      Gastrointestin al hastalıklar

      bulantı

      karında rahatsız

      lık, kusma

      karın ağrısı

      öğürme

      Deri ve deri altı doku hastalıkları

      kaşıntı

      ürtiker

      döküntü, soğuk ter dökme, eritem,

      hiperhidroz, deride renk

      değişikliği,

      egzama

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin

      hastalıklar

      damar dışına sızma (ekstra vazasy

      on)

      ağrı, sıcak hissi

      göğüs ağrısı, ödem, yorgunluk, bitkinlik, üşüme

      Aşağıdaki istenmeyen etkiler uygulama ile ilintili olarak değerlendirilmişler ve aşağıdaki kurala göre sınıflandırılmışlardır: Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1000 ila <1/100); seyrek (≥1/10000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her bir sıklık grubunda istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sıralamasına göre bulunmaktadır.

      Bağışıklık sistemi hastalıkları:

      Yaygın olmayan: aşırı duyarlılık Seyrek: anaflaktik reaksiyon Çok seyrek: anaflaktik şok

      Sinir sistemi hastalıkları:

      Yaygın: senkop

      Yaygın olmayan: parestezi, baş dönmesi, baş ağrısı, disfazi Çok seyrek: konvülsiyon

      Bilinmiyor: serebrovasküler kaza, vertebrobaziler yetmezlik, serebrovasküler bozukluk, şuur kaybı, titreme, hipoestezi, disguzi

      Kardiyak hastalıkları:

      Seyrek: kalp durması

      Çok seyrek: anjina pektoris, bradikardi, taşikardi Bilinmiyor: miyokart infarktüsü

      Vasküler hastalıkları:

      Yaygın olmayan: tromboflebit Seyrek: hipotansiyon, şok

      Çok seyrek: hipertansiyon, vazospazm, vazodilatasyon, solgunluk, sıcak basması

      Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları:

      Yaygın olmayan: öksürük, boğaz kuruluğu Seyrek: bronkospazm

      Çok seyrek: solunum durması, pulmoner ödem, astım, laringeal ödem, dispne, nasal ödem, aksırma

      Bilinmiyor: boğaz irritasyonu

      Gastrointestinal hastalıklar: Çok yaygın: bulantı

      Yaygın: karında rahatsızlık, kusma Yaygın olmayan: karın ağrısı Bilinmiyor: öğürme

      Deri ve deri altı doku hastalıkları:

      Yaygın: kaşıntı

      Yaygın olmayan: ürtiker

      Bilinmiyor: döküntü, soğuk ter dökme, eritem, hiperhidroz, deride renk değişikliği, egzama

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

      Yaygın: damar dışına sızma (ekstravazasyon) Yaygın olmayan: ağrı, sıcak hissi

      Bilinmiyor: göğüs ağrısı, ödem, yorgunluk, bitkinlik, üşüme

      Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı

      Ciltte sarımsı renk değişikliği görülebilir ama genellikle 6 ila 12 saat içinde kaybolur. İdrarda parlak, sarı bir renklenme gösterebilir ki 24 ila 36 saat içinde normal rengine döner.

      Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

      Fluorescite 100 mg/ml enjeksiyonluk çözelti ile minimum doz aşımı riski göz önüne alındığında hiçbirtoksik etki beklenmemektedir.