FURACEPT %0.2 merhem Klinik Özellikler
İstanbul İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.
[ 28 April 2020 ]
İstanbul İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.
[ 28 April 2020 ]
FURACEPT, ameliyat yaralarının enfeksiyondan korunmasında, duyarlı mikroorganizmaların oluşturduğu piyoderma, dermatoz gibi cilt enfeksiyonlarında, kesik, yara, yanık ve ülser enfeksiyonlarında endikedir. FURACEPT, ayrıca donörlerde deri greftleri alanları ve otitis eksterna gibi diğer durumların tedavisinde kullanılır.
FURACEPT, uygulama ya da pansuman şekline göre, günlük olarak veya birkaç günde bir topikal olarak, iyileşme sağlanıncaya dek uygulanır. Tedaviye 7-10 gün devam edilmesi önerilir.
Lezyonların üzerine doğrudan doğruya bir gazlı bez veya spatül ile uygulanır. Geniş yanık alanlarına steril gazlı bez üzerine yayıldıktan sonra uygulanır. Postoperatif vakalarda FURACEPT'in üzerine vazelinli gazlı bez konması pansumanın yapışmasını önler ve bu şekilde pansumanın 5-7 gün açılmadan bırakılması mümkün olur. Pansuman çıkarılırken gazlı bezin serum fizyolojikle ıslatılması, çıkarılmasını kolaylaştırır.
Böbrek yetmezliği durumlarında kullanımda dikkat gerektirir. FURACEPT'in bileşiminde bulunan polietilen glikol, derisi kalkmış vücut bölgelerinden emilerek böbrek bozukluğunu arttırabilir (Bkz. Bölüm 4.4) ve metabolik asidoz gelişimine neden olabilir.
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Doz ayarlamasına gerek yoktur.
Çocuklarda kullanımının güvenlilik ve etkinliği saptanmamıştır.
Geriyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Nitrofurazon ve bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılığı bulunan kişilerde kontrendikedir.
Böbrek yetmezliği durumlarında kullanımda dikkat gerektirir.
Topikal olarak uygulanan antibakteriyel ilaçların kullanımı sırasında, seyrek olarak, preparata duyarlı olmayan mantarların da içinde olduğu gibi bir grup mikroorganizma enfeksiyon oluşturabilir. Böyle durumlarda ya da yerel hassasiyet ve tahriş belirtileri görüldüğünde kullanıma son verilerek gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Kulak enfeksiyonu için kullanımı sırasında kulak yolunda tahriş ya da ödem oluşursa ilacın kullanımının sonlandırılması gerekir.
Glukoz 6 fosfat dehidrogenaz eksikliğinde dikkatli olunmalıdır.
Bileşiminde bulunan polietilen glikol, derisi kalkmış ve geniş vücut bölgelerinden emilerek böbrek bozukluğu ve metabolik asidoz gelişimine neden olabilir (Bkz. Bölüm 4.2 Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler).
Bileşiminde bulunan polietilen glikol, derisi kalkmış vücut bölgelerinden emilerek mevcut böbrek bozukluğunuzu arttırabilir.
FURACEPT propilen glikol içermektedir. Deride irritasyona neden olabilir.
Bilinen bir ilaç etkileşimi yoktur.
FURACEPT haricen cilde uygulanan bir merhem olduğundan yiyecek ve içeceklerle etkileşmez.
Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Çocuklarda kullanımının güvenlilik ve etkinliği saptanmamıştır.
Gebelik kategorisi C'dir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda fetüs üzerinde (teratojenik, embriyosidal veya diğer) istenmeyen etkiler görülmüştür. Kadınlarda yapılmış kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır veya hayvanlar ve kadınlarla ilgili çalışmalara ulaşılamamaktadır. Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara uygulanırken ilacın yarar-risk oranı göz önünde tutularak ilacın kullanılması önerilir.
FURACEPT'in gebe kadınlarda kullanılmasına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gebe kadınlara uygulanırkan ilacın yarar- risk oranı göz önünde tutularak ilacın kullanılması önerilir.
Emziren kadınlarda ilacın süte geçtiğine ilişkin bir bilgi olmamasına karşın, birçok ilacın süte geçtiği bilindiğinden, FURACEPT kullanımında kesin bir endikasyon bulunuyorsa emzirmeye son verilmesi önerilir.
Üreme yeteneği ve fertilite üzerindeki etkileri üzerine çalışma yapılmamıştır.
Araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde hiçbir etkisi yoktur ya da ihmal edilebilecek düzeydedir.
Doküman https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys
Advers iaç reaksiyonları aşağıdaki sıklık derecesine göre belirlenmiştir:
Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Seyrek: Cilt döküntüsü, kaşıntı ve lokal ödem gibi değişik derecelerde kontakt dermatit reaksiyonları görülmüştür.
Diğer nitrofuran türevleriyle çapraz duyarlılık görülebilir.
Bilinmiyor: Deride süperenfeksiyon (nitrofurazon kullanımı ve mantar ve Pseudomonas da dahil olmak üzere patojenlerin çoğalması ile birlikte ikincil enfeksiyona neden olabilmektedir).
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; eposta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
FURACEPT haricen kullanılan bir preparattır. Eğer yüksek miktarda oral yoldan alınırsa semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.