GALAFOLD 123 mg sert kapsül (14 adet) Klinik Özellikler

Gen İlaç Ve Sağlık Ürünleri San. Ve Tic. Ltd. Sti.

[ 20 December  2022 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    GALAFOLD doğrulanmış Fabry hastalığı (α-galaktozidaz A eksikliği) tanısına ve uygun bir mutasyona sahip olan yetişkinlerin ve 16 yaş ve üzeri adolesanların uzun süreli tedavisinde endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

    GALAFOLD tedavisi, Fabry hastalığının tanı ve tedavisinde deneyime sahip uzman hekimler tarafından başlatılmalı ve kontrol edilmelidir. GALAFOLD, enzim replasmanı tedavisi ile eşzamanlı olarak kullanılmaya yönelik değildir (bkz. bölüm 4.4).

    Pozoloji

    Yetişkinlerde ve 16 yaş ve üzeri adolesanlarda önerilen doz rejimi iki günde bir, günün aynı saatinde alınan 123 mg migalastattır (1 kapsül).

    Unutulan doz

    GALAFOLD 2 gün üst üste alınmamalıdır. O gün alınacak olan doz tamamen unutulmuş olduğu takdirde hasta unutmuş olduğu GALAFOLD dozunu ancak dozun alındığı normal saati takip eden 12 saat içinde olduğu takdirde almalıdır. 12 saatten uzun süre geçmişse hasta iki

    günde bir doz uygulaması programına göre planlanmış olan bir sonraki dozun uygulanma gününde ve saatinde GALAFOLD almaya devam etmelidir.

    Uygulama şekli:

    Oral kullanıma yöneliktir. Gıdalarla birlikte alındığında GALAFOLD etkisi yaklaşık %40 düşmektedir ve bu nedenle minimum 4 saatlik bir açlık periyodu bırakılması için GALAFOLD alınmadan önceki 2 saat ile alındıktan sonraki 2 saat arasında yiyecek tüketilmemelidir. Bu periyodda gazlı içecekler dahil, berrak sıvılar tüketilebilir. Hastanın optimum faydayı elde etmesinin sağlanması için GALAFOLD iki günde bir, günün aynı saatinde alınmalıdır.

    Kapsüller bütün halinde yutulmalıdır. Kapsüller kesilmemeli, ezilmemeli ve çiğnenmemelidir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek yetmezliği:

    Fabry hastalığı bulunan ve GFR değeri 30 mL/dak/1,73 m'den düşük olan kişilerde GALAFOLD kullanımı önerilmemektedir (bkz. bölüm 5.2).

    Karaciğer yetmezliği:

    Karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda GALAFOLD doz ayarlaması gerekmemektedir (bkz. bölüm 5.2).

    Pediyatrik popülasyon:

    GALAFOLD'un 16 yaş altındaki çocuklarda güvenliliği ve etkililiği henüz kanıtlanmamıştır. Veri mevcut değildir.

    Geriyatrik popülasyon:

    Yaşa göre doz ayarlaması gerekmemektedir. (bkz. bölüm 5.2).

    4.3. Kontrendikasyonlar

    veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Migalastat tedavisine başlatılan veya geçiş yaptırılan hastalarda böbrek fonksiyonunun, ekokardiyografik parametrelerin ve biyokimyasal markerlerin periyodik olarak (6 ayda bir) izlenmesi önerilir. Anlamlı klinik kötüleşme durumunda ileri klinik değerlendirme yapılması veya GALAFOLD tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir.

    GFR değerinin 30 mL/dak/1,73 m'den düşük olması şeklinde tanımlanan şiddetli böbrek yetersizliğinin görüldüğü hastalarda GALAFOLD kullanımı önerilmemektedir (bkz. bölüm 5.2).

    Sınırlı veriler tek bir doz migalastat ve standart enzim replasman tedavisi infüzyonunun eşzamanlı uygulanmasının agalsidaz maruziyetinin 5 kata varan düzeyde artmasına yol açtığına işaret etmektedir. Bu çalışma aynı zamanda migalastatın farmakokinetiği üzerinde agalsidazın hiçbir etkiye sahip olmadığını göstermiştir. GALAFOLD, enzim replasmanı tedavisi ile eşzamanlı olarak kullanılmaya yönelik değildir.

    GALAFOLD'a duyarlı mutasyonu olmayan hastalarda kullanılmamalıdır.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    In vitro verilere dayanarak, migalastat bir CYP1A2, 2B6 veya 3A4 indükleyici değildir. Ek olarak migalastat, bir CYP1A2, 2A6, 2B6, 2C8, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 veya 3A4/5 inhibitörü veya substratı değildir. Migalastat bir MDR1 veya BCRP substratı ya da BCRP, MDR1 veya BSEP insan akış (efflux) transporteri inhibitörü değildir. Ek olarak migalastat, bir MATE1, MATE2-K, OAT1, OAT3 veya OCT2 substratı ya da OATP1B1, OATP1B3, OAT1, OAT3,

    OCT1, OCT2, MATE1 veya MATE2-K insan alım (uptake) transporteri inhibitörü değildir.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Genel tavsiye

    Gebelik kategorisi: C

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Erkekler ve kadınlarda doğum kontrolü

    (Kontrasepsiyon)

    Doğum kontrol yöntemi uygulamayan ve çocuk doğurma potansiyeline sahip olan kadınlarda GALAFOLD kullanımı önerilmemektedir.

    Gebelik dönemi

    Hamile kadınlarda GALAFOLD kullanımına ilişkin sınırlı veri mevcuttur. Tavşanlarda gelişimsel toksisite, yalnızca maternal olarak toksik dozlarda gözlenmiştir (bkz. bölüm 5.3). GALAFOLD hamilelik sırasında önerilmemektedir.

    Laktasyon dönemi

    GALAFOLD'un insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bununla birlikte migalastatın laktasyondaki sıçanların sütüne geçtiği gösterilmiştir. Bu yüzden, emzirilen bebeğin migalastata maruz kalması riski göz ardı edilemez. Tedavinin anneye olan yararına kıyasla emzirmenin bebeğe olan yararı dikkate alınarak, emzirmenin kesilmesi veya GALAFOLD tedavisinin durdurulması konusunda bir karara varılmalıdır.

    Üreme yeteneği/Fertilite

    GALAFOLD'un insanlarda fertilite üzerindeki etkisi araştırılmamıştır. Erkek sıçanlarda tüm dozlarda migalastat tedavisiyle ilişkili geçici ve tamamen geri çevrilebilir nitelikteki kısırlık değerlendirilmiştir. Dozun uygulanmadığı 4 haftanın sonunda kısırlığın tamamen ortadan

    kalktığı görülmüştür. Klinik öncesinde diğer iminoşekerlerle uygulanan tedaviyi takiben benzer

    bulgular gözlenmiştir (bkz. bölüm 5.3). Migalastat dişi sıçanlarda fertiliteyi etkilememiştir.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    GALAFOLD'un motorlu taşıt ve makine kullanma becerisi üzerinde etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Güvenlilik profilinin özeti

    En yaygın advers reaksiyon baş ağrısı olmuştur ve GALAFOLD alan hastaların yaklaşık

    %10'unda görülmüştür.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Sıklıklar aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır: çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1,000 ila <1/100); seyrek (≥1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000) ve bilinmeyen (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her sıklık derecesi grubunda advers reaksiyonlar her bir Sistem Organ Sınıfı içindeki azalan sıklığa göre sunulmaktadır.

    Tablo 1: GALAFOLD ile gözlenen advers reaksiyonlar

    Sistem Organ Sınıfı

    Çok yaygın

    Yaygın

    Psikiyatrik bozukluklar

    Depresyon

    Sinir sistemi bozuklukları

    Baş ağrısı

    Parestezi

    Baş dönmesi Hipoastezi

    Kulak ve labirent

    bozuklukları

    Vertigo

    Kardiyak bozukluklar

    Palpitasyon

    Respiratuvar, torasik ve mediastinal bozukluklar

    Dispne

    Epistaksis

    Gastrointestinal bozukluklar

    Diyare Bulantı Karın ağrısı

    Konstipasyon

    Ağız kuruluğu

    Acil defekasyon ihtiyacı Dispepsi

    Deri ve subkutan doku

    bozuklukları

    Döküntü

    Kaşıntı

    Kas iskelet sistemi ve bağ dokusu bozuklukları

    Kas spazmları Miyalji Tortikolis

    Ekstremitede ağrı

    Renal ve üriner bozukluklar

    Proteinüri

    Genel bozukluklar ve

    uygulama yeri rahatsızlıkları

    Bitkinlik

    Ağrı

    Laboratuar değerlendirmeleri

    Kan Kreatin Fosfokinaz artışı

    Kilo artışı

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; eposta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Doz aşımı durumunda genel tıbbi bakım önerilmektedir. 1250 mg ve 2000 mg'ye varan GALAFOLD dozlarında en yaygın şekilde bildirilen advers reaksiyonlar sırasıyla baş ağrısı ve baş dönmesi olmuştur.