GLUCOTROL-XL 2.5 mg 20 tablet Farmakolojik Özellikler
Pfizer İlaçları Ltd.Şti.
[ 24 June 2011 ]
Pfizer İlaçları Ltd.Şti.
[ 24 June 2011 ]
Farmakoterapötik grup: Sulfonilüre sınıfı oral antidiyabetik ATC Kodu: A10BB07
GLUCOTROL XL’in pankreastan insülin salımını uyararak kan glukozunu akut bir şekilde düşürdüğü görülür. Bu etki pankreas adacıklarındaki beta hücrelerinin fonksiyonel olmasına bağımlıdır. Yemeğe cevap olarak glipizid tarafından insülin sekresyonunun uyarılması çok önemlidir. Diyabetik hastalara verilen GLUCOTROL XL ile yemeğe verilen insülinotropik cevap artmıştır. Uzun süre glipizid kullanılmasından sonra bile açlık insulin düzeyleri artmamıştır. Ancak postprandial -yemekten sonra- insülin ve C-peptid cevabı en az 6 aylık tedavi süresince artmış olarak devam eder. HbA1c ve açlık plazma glukozundaki azalmalar gençlerde ve yaşlı hastalarda benzerdir.
Emilim
GLUCOTROL XL verilmesinden 2-3 saat sonra plazma ilaç konsantrasyonu dereceli olarak yükselmeye başlar ve dozdan sonraki 6-12 saat içinde maksimum konsantrasyona erişir. Müteakip günde tek doz GLUCOTROL XL uygulaması ile eşik-doruk arası dalgalanmalar, günde iki kez uygulanan hemen salım sağlayan glipizid formuna göre daha düşüktür ve 24 saat boyunca etkili glipizid kan konsantrasyonları sağlanır.
Tip 2 diyabeti olan 21 erkeğe GLUCOTROL XL 20 mg uygulanmasından sonra kararlı durumda ortalama mutlak biyoyararlanımı, hemen salım sağlayan glipizid (günde iki kez uygulanan) formuna kıyasla % 90 olmuştur. Kararlı durum plazma düzeyine GLUCOTROL XL dozunun en az 5. gününde ulaşılır. 65 yaş üstü hastalarda kararlı duruma ulaşmak için 1 ila 2 gün daha gerekmektedir.
GLUCOTROL XL’in yiyecekler ile birlikte verilmesi ilaç emilimindeki 2 - 3 saatlik gecikme süresini etkilemez. Tek doz olarak verilen glipizidin yemeklerle etkileşiminin incelendiği bir çalışmada, yüksek yağlı bir kahvaltıdan hemen önce verilen GLUCOTROL XL, glipizidin ortalama Cmaks değerinde %40 anlamlı bir artışla sonuçlanmış ancak eğri altı alanı (EAA) üzerine etkisi anlamlı olmamıştır. Açlık ve tokluk durumunda glukoz yanıtında bir değişiklik yoktur.
Kısa barsak sendromu gibi GLUCOTROL XL ’in gastrointestinal tutulma zamanının belirgin azaldığı durumlar ilacın farmakokinetik profilini etkileyebilir ve potansiyel olarak daha düşük plazma konsantrasyonları ile sonlanır. 24 sağlıklı bireyde yapılan tek doz çalışmasında, dört adet 5 mg, iki adet 10 mg ve bir adet 20 mg GLUCOTROL XL tableti biyoeşdeğer olmuştur.
Dağılım:
Glipizid özellikle albumine olmak üzere % 98 - 99 serum proteinlerine bağlanır. Tip 2 diyabetli hastalarda görünür dağılım hacmi yaklaşık 10 litre bulunmuştur. Tip 2 diyabetli hastalarda tek veya çoklu doz uygulamaları takiben glipizidin ortalama terminal eliminasyon yarı ömrü 2 ila 5 saat arasında değişmiştir.
Tip 2 diyabeti olan hastalarda GLUCOTROL XL ’in kronik dozu ile bir ilaç birikmesi gözlenmemiştir. Farelerde erkek ve dişilerin beyin ve omuriliklerinde ve hamile dişilerin fetüsünde otoradyograifk olarak glipizid metabolitleri saptanamamıştır. Ancak başka bir çalışmada, işaretlenmiş ilaç verilmiş sıçanların fetüsünde çok küçük miktarda radyoaktivite saptanmıştır.
Biyotransformasyon:
Glipizidin majör metabolitleri aromatik hidroksilasyon ürünleridir ve bu metabolitlerin hipoglisemik etkileri bulunmamaktadır. Dozun %2’sine denk gelen asetilaminoetil benzen türevi bir minör metabolitin, ana bileşiğin 1/10 ila 1/3’ü kadar hipoglisemik aktiviteye sahip olduğu bildirilmiştir.
Eliminasyon:
Glipizid primer olarak hepatik biyotransformasyon ile elimine edilir; dozun % 10’dan daha azı idrar ve feçesle değişmemiş ilaç olarak atılır; dozun yaklaşık % 90’ı biyotransformasyon ürünleri olarak idrarla (% 80) ve feçesle (% 10) atılır. Normal gönüllülerde yapılan plasebo kontrollü çapraz çalışmada, glipizid antidiüretik aktivite göstermemiştir ve aslında, serbest su klirensinde hafif artışa yol açmıştır. Tip 2 diyabetli hastalarda intravenöz tek doz sonrasında glipizidin ortalama toplam vücut klerensi yaklaşık saatte 3 litre bulunmuştur.
Doğrusallık / Doğrusal Olmayan Durum:
Tip 2 diyabeti olan 26 erkekte yapılan çoklu doz çalışmasında, plazma ilaç konsantrasyonları dozla orantılı olarak artarak GLUCOTROL XL’in 5 ila 60 mg doz aralığında glipizidin farmakokinetiği doğrusal olmuştur.
Hastalardaki Karakteristik Özellikler:
Nonklinik çalışmalarda glipizidin akut oral toksisitesi, test edilen tüm türlerde (LD50 4 g/kg’dan daha fazla) son derece düşük olmuştur.
Akut toksisite çalışmaları spesifik hiçbir duyarlılık göstermemiştir. Sıçan ve köpeklerdeki 8 mg/kg kadar dozlarla yapılan kronik toksisite testleri toksik etkilere dair hiçbir kanıt göstermemiştir.
Maksimum insan dozunun 75 katına kadar dozların uygulandığı, sıçanlarda yapılan 20 aylık bir çalışmada ve farelerde yapılan 18 aylık bir çalışmada ilaca bağımlı karsinojeniteye dair hiçbir kanıt ortaya konulmamıştır.
Bakteriyel ve in vivo mutajenite testleri benzer şekilde negatiftir. Her iki cins sıçanda yapılan ve insan dozunun 75 katına kadar dozların uygulandığı çalışmalarda, fertilite üzerine hiçbir etki göstermemiştir.