GOLWAX 600 mg 30 film tablet Farmakolojik Özellikler
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
[ 27 December 2013 ]
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
[ 27 December 2013 ]
Farmakoterapötik grup; Sindirim sistemi ve metabolizma ürünleri ATC Kodu: A16AX01
Alfa-lipoik asit, vitamin benzeri, ancak alfa-keto asitlerin oksidatif dekarboksihfsyonunda koenzim fonksiyonuna sahip endojen bir maddedir.
Diabetes mellitusa bağlı hiperglisemi, kan damarlannın matriks proteinlerineje glukoz birikimine yol açar ve “İleri Glikozilasyon Son Ürünleri” denen oluşuma nedenj olur. Bu işlem, endonöral kan akımı azalmasına ve periferal sinirlere hasar veren serbest oksijen
maktadır.
radikallerinin üretiminin artması ile bağlantılı endonöral hipoksi/iskemiye neden o
Aynca, periferik sinirde antioksidan ajanlann (glutatyon gibi) tükenmesi de gösterilr|ıiştir.
Sıçanlarda yapılan çalışmalarda, streptozotosin ile oluşturulmuş diyabet, sonrasında yukanda tanımlanan biyokimyasal olaylara neden olmuştur. Alfa-lipoik asit, bu işlemlerle e ikileşerek, İleri Glikozilasyon Son Ürünleri’nin oluşumunda azalmaya, endonöronal kan i akımında iyileşmeye, antioksidan özellikteki glutatyonun fizyolojik düzeylere yükselmesijne neden olmuş ve diyabetik sinirde serbest oksijen radikalleri için antioksidan olarak etki gös ermiştir.
Deneylerde görülen bu etkiler, periferik sinir fonksiyonlarının alfa-lipoik i asit ile düzeltilebileceği teorisini desteklemektedir. Bu durum, diyabetik polinöropatide, ya ima hissi, ağn, uyuşma ve kannealanma gibi parestezi, his bozukluklan ile gözlenet| duyusal bozukluklar için uygundur.
Genel özellikler
Emilim: Oral uygulama sonrası alfa-lipoik asit insanlarda hızla emilir, İlk geçiş ıptkisinden dolayı oral uygulanan alfa lipoik asidin mutlak biyoyararlanımı (IV uygıflama ile karşılaştırıldığında) yaklaşık olarak %20’dir. Oral alınan çözeltilerle karşılaştırıldığında, alfa lipoik asidin katı farmasötik formlarının oral uygulamasının rölatif biyoyararlanımı) %60’dan daha yüksektir.
Dağılım: Dokulara hızlı dağılımından dolayı, alfa-lipoik asidin insanlarda plazma vanlanma zamanı yaklaşık 25 dakikadır. Yaklaşık 4 pg/ml olan doruk plazma değerleri 60f) mg alfa lipoik asitin oral uygulanmasından 0.5 saat sonra ölçülebilmektedir.
Biyotransformasyon: Biyotransformasyonu esas olarak oksidatif yan-zincir değişijmi (beta-oksidasyon) ve/veya ilgili hollerin S-metilasyonu ile gerçekleşir.
a) Akut ve kronik toksisite
Toksisite profili, merkezi sinir sisteminde olduğu gibi otonom sinir sistemi ije ilişkili semptomlarla karakterizedir.
Çoklu uygulamalardan sonra, toksik dozların diğer hedef organları esas olarak kaı|aciğer ve böbrektir.
b) Mutajenik ve karsinojenik potansiyel Mutajenik potansiyel ile ilgili çalışmalarda, genetik veya kromozomal mutasyonj ile ilgili herhangi bir bulgu saptanmamıştır. Bir karsinojenite çalışmasında, sıçanlarda oral uygulamayı takiben, alfa-lipoik asidin karsinojenik potansiyeline dair bir bulgu gösteri lmerfıiştir. N-Nitrozo-dimetil amin (NDEA) ile ilişkili olan alfa-lipoik asidin tümör geliştirici etki:|i ile ilgili bir çalışmada, negatif sonuç alınmıştır.
c) Üreme toksisitesi
Sıçanlarda oral yoldan 68.1 mg/kg maksimum doza kadar uygulama yapıldığında, £ İfa lipoik asidin fertilite ve erken embriyonik gelişim üzerine etkisi olmadığı görülmüştür. [Tavşanda intravenöz enjeksiyon sonrasında, matemal-toksik doz sınırına kadar herhangi bir teratojenik özellik göstermemiştir.