GUAGO 2 mg uzatýlmýþ salýnýmlý tablet (28 tablet) Klinik Özellikler
Farma-Tek İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
[ 20 June 2023 ]
Farma-Tek İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
[ 20 June 2023 ]
GUAGO, uyarıcı ilaçların uygun olmadığı, tolere edilemediği veya etkisiz kaldığı 6-17 yaş arası çocuk ve adolesanlarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) tedavisinde endikedir.
GUAGO, tipik olarak psikolojik, eğitsel ve sosyal tedbirleri de içeren kapsamlı DEHB tedavi programının kapsamında kullanılmalıdır.
Çocuk ve/veya adolesanlardaki davranışsal bozukluklarda, tedavi uygun bir uzmanın gözetiminde başlatılmalıdır.
Tedavi öncesi tarama:
Reçete yazılmadan önce, somnolans ve sedasyon, hipotansiyon ve bradikardi, QT uzama aritmi ve kilo artışı
/obezite riski yüksek olan hastaları tespit etmek için bir başlangıç değerlendirmesi yapılmalıdır. Bu değerlendirme kan basıncı ve kalp atımı dahil olmak üzere hastanın kardiyovasküler durumuna yönelik olmalıdır ve eşzamanlı alınan ilaçların kapsamlı öyküsü, geçmişteki veya şu anki komorbid tıbbi ve psikiyatrik bozukluk veya semptomlar, ailede ani kardiyak/açıklanamayan ölüm öyküsü ve büyüme grafiğine tedavi öncesi boy ve kilo değerlerinin doğru kaydı belgelenmelidir (bkz. Bölüm 4.4).
Klinik iyileşme ve birçok klinik olarak anlamlı advers reaksiyonun (senkop, hipotansiyon, bradikardi, somnolans ve sedasyon) riski, doz ve maruziyet ile ilişkili olduğundan GUAGO tedavisine başlarken dikkatli doz titrasyonu ve takibi gerekmektedir. Özellikle tedavinin ilk zamanlarında veya doz artışlarında somnolans ve sedasyon yaşanabileceği hastalara belirtilmelidir. Somnolans ve sedasyon durumlarının klinik olarak endişe uyandırıcı ya da persistan olduğuna karar verilirse, dozun azaltılması veya ilacın kesilmesi düşünülmelidir.
Tüm hastalar için önerilen başlangıç dozu, günde bir kez oral yolla alınan 1 mg guanfasindir.
İlacın dozu haftada 1 mg'ı aşmayacak artışlarla düzenlenebilir. Hastanın verdiği yanıta ve tolerabilitesine bağlı olarak doz kişiselleştirilmelidir.
Hastanın GUAGO'ya verdiği yanıta ve tolerabilitesine bağlı olarak, önerilen idame dozu aralığı 0,05-0,12 mg/kg/gün'dür. Çocuk ve adolesanlar için önerilen doz titrasyonu aşağıda verilmiştir (bkz. Tablo 1 ve 2). Doz, ilk dozdan sonra haftalık aralıklarla yanıtın klinik değerlendirmesi ve tolerabilitesine bağlı olarak, ağırlığa göre ayarlanmış önerilen optimal doz aralığındaki tolere edilen maksimum doza ayarlanabilir (artırılabilir veya azaltılabilir).
Titrasyon sırasında izlem
Doz titrasyonu sırasında somnolans ve sedasyon, hipotansiyon ve bradikardi belirti ve semptomları haftalık olarak izlenmelidir.
Devam eden izlem
Tedavinin ilk yılında hasta en az 3 ayda bir aşağıdakiler açısından değerlendirilmelidir:
Aşağıdaki belirti ve semptomlar:
somnolans ve sedasyon
Hipotansiyon, bradikardi ve senkop
GUAGO senkop, hipotansiyon ve bradikardiye yol açabilmektedir. Senkop, ciddi hasara yol açabilecek düşme ve kaza riski taşımaktadır (bkz. bölüm 4.8 ve 4.7).
Tedaviye başlamadan önce, kalp atım hızı ve kan basıncı parametreleri dâhil olmak üzere hastanın kardiyovasküler durumu, ani kardiyak ölüm/açıklanamayan ölüm aile öyküsü değerlendirilerek hipotansiyon, bradikardi ve QT uzaması/ aritmi riski yüksek olan hastalar tespit edilmelidir. Klinik değerlendirmeler de dikkate alınarak, doz titrasyonu ve stabilizasyonu sırasında haftalık olarak ve ilk yıl boyunca en az 3 ayda bir kalp atım hızı ve kan basıncı izlenmelidir. Ardından, doz ayarlamalarından sonra izleme sıklığı artırılarak 6 ay boyunca izleme faaliyetleri devam ettirilmelidir.
Hipotansiyon, kalp bloğu, bradikardi veya kardiyovasküler hastalık öyküsü bulunan ya da senkop veya hipotansiyon, ortostatik hipotansiyon, bradikardi veya dehidratasyon gibi senkopa yatkınlığa yol açan bir hastalık öyküsü bulunan hastalara GUAGO tedavisi uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Aynı zamanda, antihipertansif veya kan basıncını ya da kalp atım hızını düşüren ya da senkop riskini artıran diğer tıbbi ürünleri eşzamanlı olarak kullanan hastalara GUAGO tedavisi uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Hastalar bol sıvı tüketmeleri konusunda uyarılmalıdır.
Bırakma sonrası kan basıncı ve kalp hızındaki yükselme
GUAGO'nun bırakılmasının ardından kan basıncı ve nabız artabilir. Pazarlama sonrası deneyimlerde, GUAGO'nun ani kesilmesi üzerine çok seyrek olarak hipertansif ensefalopati bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Bırakma sonrası kan basıncındaki artış riskini en aza indirgemek amacıyla, toplam günlük doz her 3 a€“ 7 günde bir, 1 mg'ı aşmayacak şekilde azaltılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2). GUAGO'yu bırakırken veya dozunu azaltırken kan basıncı ve nabız izlenmelidir.
QTc aralığı
Faz II-III randomize çift kör monoterapi çalışmalarında, QTc aralığı uzamasında başlangıca göre artış şeklinde kaydedilen değişikliğin Friedericia düzeltmesinden ve Bazett düzeltmesinden sonra 60 ms'den büyük olduğu ilgili artışlar, plasebo hastalarında sırasıyla 0 (%0,0) ve 2 (%0,3), GUAGO hastalarında sırasıyla 1 (%0,1) ve 1 (%0,1) olarak bulunmuştur. Bu bulgunun klinik önemi belli değildir.
QT uzaması geçmişi bulunan, torsade de pointes (örneğin kalp bloğu, bradikardi, hipokalemi) risk faktörleri bulunan hastalara ya da QT aralığını uzattığı bilinen tıbbi ürünleri kullanan hastalara guanfasin reçete edilirken dikkatli olunmalıdır. Bu hastalar, klinik değerlendirmelere göre daha ileri kardiyak değerlendirmeye tabi tutulmalıdır (bkz. bölüm 4.8).
Sedasyon ve somnolans
GUAGO, ağırlıklı olarak tedavi başlangıcında somnolans ve sedasyona yol açabilir ve bu durumlar tipik olarak 2-3 hafta ve bazı durumlarda daha uzun sürebilir. Bu yüzden, klinik değerlendirmeler de dikkate alınarak, doz titrasyonu ve stabilizasyonu sırasında haftalık olarak (bkz. bölüm 4.2) ve ilk yıl boyunca 3 ayda bir hastaların yakından izlenmesi önerilir. GUAGO başka santral etkili depresanlarla (örneğin alkol, sedatifler, fenotiyazinler, barbitüratlar veya benzodiyazepinler) kullanılmadan önce, ek sedatif etki potansiyeli değerlendirilmelidir.
GUAGO kullanıldığı sırada hastalar alkol kullanmamalıdır. Hastalar, GUAGO tedavisine nasıl yanıt verdiklerini öğrenene kadar iş makinesi, bisiklet ve araç kullanmamaları konusunda uyarılmalıdır (bkz. bölüm 4.7).
İntihar düşüncesi
DEHB tedavisi sırasında ortaya çıkan intihar düşüncesi ya da davranışı gösteren hastalar, derhâl hekimleri tarafından değerlendirilmelidir. Altta yatan psikiyatrik hastalığın tedavisi gerekebileceği gibi DEHB tedavi programında yapılabilecek olası değişikliklerde dikkatli olunmalıdır.
Boy, kilo ve Vücut Kütle İndeksi (VKİ) üzerindeki etkiler
GUAGO tedavisi alan çocuk ve adolesanların Vücut Kütle İndeksi'nde artış görülebilir. Bu yüzden, tedavinin başlangıcından önce ve daha sonra klinik değerlendirmeler de dikkate alınarak ilk yıl boyunca 3 ayda bir boy, kilo ve VKİ izlenmelidir.
Ardından, tüm doz ayarlamalarından sonra izleme sıklığı artırılarak 6 ay boyunca hasta
izlenmeye devam edilmelidir.
Yardımcı maddeler
GUAGO, susuz laktoz (inek sütü kaynaklı) içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
GUAGO, CYP3A4/5 inhibitörleri veya indükleyicileri ile birlikte kullanıldığında, guanfasinin plazma konsantrasyonları yükselebilir ya da düşebilir ve bu da potansiyel olarak GUAGO'nun etkililiği ve güvenliliğini etkilemektedir. GUAGO, eş zamanlı olarak alınan CYP3A4/5 yoluyla metabolize edilen, tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonlarını artırabilmektedir (bkz. bölüm 4.2, 4.4 ve 5.2).
Guanfasin OCT1'in in vitro substratıdır. OCT1'i inhibe eden ilaçlar ile olası ilaç etkileşimleri göz ardı edilemez.
Guanfasin, MATE1'in in-vitro inhibitörüdür ve MATE1 inhibisyonunun klinik önemi göz ardı edilemez. Guanfasin ile MATE1 substratlarının beraber verilimi, bu tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonlarında artışla sonuçlanabilir. İlave olarak, in vitro çalışmalara dayanarak guanfasin, maksimal portal ven konsantrasyonlarında OCT1'in inhibitörü olabilir. Guanfasin ile benzer T'ı (örn., metformin) olan OCT1 substratların beraber verilimi, bu tıbbi ürünlerin C'ında artışlarla sonuçlanabilir.
GUAGO, sedasyon, hipotansiyon veya QT uzamasına yol açtığı bilinen diğer ürünlerle birlikte alındığında, farmakodinamik etkisinde ilave etki olabilir (bkz. bölüm 4.4).
Erişkinler ile tüm ilaç-ilaç etkileşim çalışmaları yürütülmüştür, bununla birlikte belirtilen pediyatrik yaş aralığında da benzer sonuçların alınması beklenmektedir.
QT Uzatan tıbbi ürünler
Guanfasin kalp atım hızında düşüşe yol açmaktadır. Guanfasin'in kalp atım hızı üzerindeki
etkisi düşünüldüğünde, GUAGO'nun QT uzatan tıbbi ürünlerle birlikte kullanılması genel olarak tavsiye edilmemektedir (bkz. bölüm 4.4).
CYP3A4 ve CYP3A5 inhibitörleri
Ketokonazol ve diğer orta seviyeli ve güçlü CYP3A4/5 inhibitörleri alan hastalara GUAGO uygulanırken dikkatli olunmalıdır, bu durumda önerilen doz aralığında GUAGO dozunun azaltılması önerilmektedir (bkz. bölüm 4.2). GUAGO'nun orta seviyeli ve güçlü CYP3A4/5 inhibitörlerle birlikte alınması, plazma guanfasin konsantrasyonlarını ve hipotansiyon, bradikardi ve sedasyon gibi advers reaksiyon riskini yükseltmektedir. Ketokonazol ile birlikte verildiğinde, guanfasin maruziyetinin oranı ve boyutunda önemli bir artış görülmüştür; guanfasin pik plazma konsantrasyonları (C) ve maruziyet (AUC) sırasıyla 2 ve 3 kat artmıştır. Diğer CYP3A4/5 inhibitörlerinde benzer etkiler görülebilir; orta seviyeli ve güçlü CYP3A4/5 inhibitörü örnekleri için tablo 3'e bakınız. Liste hepsini kapsamamaktadır.
CYP3A4 indükleyiciler
Hastalar CYP3A4 indükleyici ile birlikte GUAGO aldığında, GUAGO dozunun önerilen doz aralığında artırılması önerilmektedir (bkz. bölüm 4.2). CYP3A4 indükleyici olan rifampin ile birlikte uygulandığında, guanfasin maruziyetinin oranı ve boyutunda anlamlı bir azalma görülmüştür. Guanfasinin pik plazma konsantrasyonları (C) ve maruziyeti (AUC), sırasıyla %54 ve %70 oranında azalmıştır. Diğer CYP3A4 indükleyicilerde benzer etkiler görülebilir; CYP3A4/5 indükleyici örnekleri için tablo 3'e bakınız. Bu liste hepsini kapsamamaktadır.
Tablo 3
Orta Seviyeli CYP3A4/5 |
Güçlü CYP3A4/5 inhibitörleri |
CYP3A4 indükleyiciler |
inhibitörleri | ||
Aprepitant | Boseprevir | Bosentan |
Atazanavir | Kloramfenikol | Karbamazepin |
Siprofloksazin | Klaritromisin | Efavirenz |
Krizotinib | İndinavir | Etravirin |
Diltiyazem | İtrakonazol | Modafinil |
Eritromisin | Ketokonazol | Nevirapin |
Flukonazol | Posakonazol | Okskarbazepin |
Fosamprenavir | Ritonavir | Fenobarbital |
İmatinib | Sakinavir | Fenitoin |
Verapamil | Subokson | Primidon |
Greyfurt suyu | Telaprevir | Rifabutin |
| Telitromisin | Rifampisin |
|
| Sarı kantaron |
Daha fazla dozaj önerileri için bölüm 4.2'ye bakınız |
Valproik asit
GUAGO ve valproik asidin birlikte alınması, yüksek valproik asit konsantrasyonlarına yol açabilmektedir. Hem guanfasinin hem de valproik asidin glukuronidasyon ile metabolize edilmesi kompetitif bir inhibisyona neden olabilmesine rağmen, bu etkileşimin mekanizması
bilinmemektedir. GUAGO, valproik asit ile birlikte uygulandığında, hastalar potansiyel ek santral sinir sistemi (SSS) etkileri yönünden izlenmelidir ve serum valproik asit konsantrasyonlarının izlenmesi düşünülmelidir. Birlikte kullanıldığında, valproik asit ve GUAGO'nun dozları ayarlanabilmektedir.
Antihipertansif tıbbi ürünler
Hipotansiyon ve senkop gibi potansiyel ek farmakodinamik etkiler sebebiyle, GUAGO antihipertansif tıbbi ürünlerle birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.
SSS depresan tıbbi ürünler
Sedasyon ve somnolans gibi potansiyel ek farmakodinamik etkiler sebebiyle, GUAGO SSS depresan tıbbi ürünlerle (örneğin alkol, sedatifler, hipnotikler, benzodiyazepinler, barbitüratlar ve antipsikotikler) birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.
Oral Metilfenidat
Yapılan bir ilaç etkileşim çalışmasında, guanfasin veya Ozmotik Salımlı Oral Sistem (OROS)-metilfenidat HCI uzatılmış salımın, birlikte alınan diğer tıbbi ürünlerin farmakokinetiği üzerinde etkisi olmadığı tespit edilmiştir.
Lisdeksamfetamin dimesilat
Yapılan bir ilaç etkileşim çalışmasında, guanfasin'in, lisdeksamfetamin dimesilat ile kombinasyon halinde uygulanması guanfasin maksimum plazma konsantrasyonlarında %19 artışa yol açarken, maruziyet (AUC) %7 artış göstermiştir. Bu küçük değişikliklerin klinik olarak anlamlı olması beklenmemektedir. Bu çalışmada, guanfasin ile lisdeksamfetamin dimesilat kombinasyonundan sonra, d-amfetamin maruziyeti üzerinde hiçbir etki gözlemlenmemiştir.
Gıda etkileşimleri
Yüksek yağ içerikli yemeklerin guanfasin emiliminde anlamlı bir etkisi olduğu kanıtlandığı için, maruziyetin artması sebebiyle GUAGO yüksek yağ içerikli yemeklerle birlikte alınmamalıdır.
Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır. 18 yaşın üstündeki erişkinlerde işe yarayıp yaramadığı ve güvenli olup olmadığı bilinmediği için GUAGO 18 yaşın üstündeki erişkinlerde kullanılmamalıdır.
Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır. 6 yaşın altındaki çocuklarda işe yarayıp yaramadığı ve güvenli olup olmadığı bilinmediği için GUAGO 6 yaşın altındaki hasta çocuklarda kullanılmamalıdır.
Gebelik kategorisi B'dir.
GUAGO'nun hamilelik sırasında ve doğum kontrolü kullanmayan ve çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar tarafından kullanılması önerilmemektedir.
Hamile kadınlarda guanfasin kullanımına ilişkin veriler mevcut değildir veya sınırlıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
Guanfasin ve metabolitlerinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir Hayvanlardan elde edilen farmakodinamik ve toksikolojik veriler, guanfasin ve metabolitlerinin süt ile atıldığını göstermektedir (bkz. Bölüm 5.3). Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da GUAGO tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve GUAGO tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır. Bu yüzden, emzirilen bebeklerin taşıdığı risk dışlanamamaktadır.
Emzirmenin bebek üzerindeki yararları ve tedavinin kadın üzerindeki yararları hesaba katılarak bebek emzirmenin ya da GUAGO tedavisinin kesilip kesilmeyeceğine dair bir karar alınmalıdır.
İnsanlarda guanfasin kullanımının fertilite üzerindeki etkilerine ilişkin veriler mevcut değildir ya da sınırlıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda erkek fertilitesini etkilediği tespit edilmiştir (bkz. bölüm 5.3).
GUAGO sersemliğe ve somnolansa yol açabilmektedir. Bu etkiler ağırlıklı olarak tedavi başlangıcında görülmekte ve tedavi devam ettikçe sıklığı azalabilmektedir. Aynı zamanda senkop gözlemlenmiştir. Bu durumun araç, makine ve bisiklet kullanma becerisi üzerinde orta-şiddetli bir etkisi olabilir. Hastalar bu olası etkiler konusunda uyarılmalı ve etkilenmeleri halinde bu faaliyetleri kesmeleri belirtilmelidir (bkz. bölüm 4.4).
Guanfasin ile yapılan kontrollü, çift kör ve açık etiketli klinik çalışmalardan elde edilen veri kümesinde en sık bildirilen advers reaksiyonlar (çok yaygın) arasında somnolans (%40,6), baş ağrısı (%27,4), yorgunluk (%18,1), üst karın ağrısı (%12,0) ve sedasyon (%10,2) görülmüştür.
Yaygın olarak bildirilen ciddi advers reaksiyonlar arasında hipotansiyon (%3,2), kilo artışı (%2,9), bradikardi (%1,5) ve senkop (yaygın değil) (%0,7) yer almaktadır. Somnolans ve sedasyon advers reaksiyonları, ağırlıklı olarak tedavi başlangıcında görülmüş ve genellikle 2- 3 hafta ve bazı durumlarda daha uzun sürdüğü tespit edilmiştir.
Advers reaksiyon listesi
Aşağıdaki tabloda klinik çalışmalara ve spontan bildirimlere dayalı olarak tüm advers reaksiyonlar gösterilmektedir. Pazarlama sonrası deneyimle bağlantılı tüm advers reaksiyonlar italik yazılmıştır.
Kullanılan sıklık terminolojisinde aşağıdaki tanımlar geçerlidir:
Çok yaygın (≥ 1/10) Yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10)
Yaygın olmayan (≥ 1/1.000 ila < 1/100) Seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000)
Çok seyrek (< 1/10.000)
Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Tablo 4. Guanfasin ile Bildirilen Advers İlaç Reaksiyonları | |
Sistem/Organ Sınıfı Advers İlaç Reaksiyonu | İnsidans Kategorisi |
Bağışıklık sistemi hastalıkları | |
Aşırı duyarlılık | Yaygın değil |
Metabolizma ve beslenme hastalıkları | |
İştah azalması | Yaygın |
Psikiyatrik hastalıklar | |
Depresyon | Yaygın |
Anksiyete | Yaygın |
Duygudurum labilitesi | Yaygın |
İnsomni | Yaygın |
Orta insomni | Yaygın |
Kabus | Yaygın |
Ajitasyon | Yaygın değil |
Halüsinasyon | Yaygın değil |
Sinir sistemi hastalıkları |
|
Somnolans | Çok yaygın |
Baş ağrısı | Çok yaygın |
Sedasyon | Yaygın |
Sersemlik hissi | Yaygın |
Letarji | Yaygın |
Konvülsiyon | Yaygın değil |
Senkop/bilinç kaybı | Yaygın değil |
Postural baş dönmesi | Yaygın değil |
Hipersomni | Seyrek |
Kardiyak hastalıkları |
|
Bradikardi | Yaygın |
1. derece atriyoventriküler blok | Yaygın değil |
Taşikardi | Yaygın değil |
Sinüzal aritmi | Yaygın değil |
Vasküler hastalıkları | |
Hipotansiyon | Yaygın |
Ortostatik hipotansiyon | Yaygın |
Solukluk | Yaygın değil |
Hipertansiyon | Seyrek |
Hipertansif ensefalopati | Çok seyrek |
Raynaud fenomeni | Bilinmiyor |
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları | |
Astım | Yaygın değil |
Gastrointestinal hastalıklar | |
Karın ağrısı | Çok yaygın |
Kusma | Yaygın |
İshal | Yaygın |
Bulantı | Yaygın |
Kabızlık | Yaygın |
Karın/mide rahatsızlığı | Yaygın |
Ağız kuruması | Yaygın |
Dispepsi | Yaygın değil |
Deri ve deri altı dokusu hastalıkları | |
Döküntü | Yaygın |
Kaşıntı | Yaygın değil |
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları | |
Enürezi | Yaygın |
Polaküri | Yaygın değil |
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları | |
Yorgunluk | Çok yaygın |
İrritabilite | Yaygın |
Asteni | Yaygın değil |
Göğüs ağrısı | Yaygın değil |
Kırgınlık | Seyrek |
Tetkikler | |
Kan basıncında düşüş | Yaygın |
Kilo artışı | Yaygın |
Kan basıncında artış | Yaygın değil |
Kalp atım hızında düşüş | Yaygın değil |
Alanin aminotransferaz artışı | Yaygın değil |
Seçilen advers reaksiyonların tanımı
Somnolans /sedasyon, hipotansiyon, bradikardi ve senkop
Guanfasin ile tedavi edilen tüm hastaların %40,6'sında somnolans, %10,2'sinde sedasyon görülmüştür. Guanfasin ile tedavi edilen tüm hastaların %1,5'inde bradikardi, %3,2'sinde hipotansiyon ve %0,7'sinde senkop görülmüştür. Somnolans / sedasyon ve hipotansiyon genellikle tedavinin ilk birkaç haftasında görülmüş ve daha sonra kademeli olarak düşmüştür.
Boy, kilo ve vücut kütle indeksi (VKİ) üzerindeki etkiler
Dikkatli kilo takibinde, çalışmada GUAGO alan çocuk ve adolesanlarda (yani, yıl boyunca haftada 7 gün tedavi) başlangıca kıyasla yaş ve cinsiyete göre normalleştirilmiş BMI persentilindeki ortalama değişiklik bir yılda 4,3 olarak bulunmuştur (başlangıç ve 12 aylık ortalama persentiller sırasıyla 68,3 ve 73,1'dir). Sonuç olarak, rutin izleme kapsamında tedavi başlangıcında, ilk yılda 3 ayda bir ve sonrasında 6 ayda bir büyüme çizelgesine devam edilerek klinik değerlendirmeler dikkate alınarak boy, kilo ve VKİ izlenmelidir.
Kapsamlı QT/QTc Çalışması
Sağlıklı gönüllüler ile yürütülen çift kör, randomize, plasebo ve aktif kontrollü çapraz çalışmada, 2 doz düzeyindeki (4 mg ve 8 mg) hızlı salımlı guanfasinin QT aralığı üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Her iki dozda da ortalama QTc'de belirgin bir artış gözlemlenmiştir. Bu bulgunun bilinen bir klinik önemi söz konusu değildir.
Faz II-III randomize, çift kör monoterapi çalışmalarında, QTc aralığı uzamasında başlangıca göre artış şeklinde kaydedilen değişikliğin Friedericia düzeltmesinden ve Bazett düzeltmesinden sonra 60 ms'den büyük olduğu ilgili artışlar, plasebo grubunda sırasıyla 0 (%0,0) ve 2 (%0,3) ve GUAGO hastalarında 1 (%0,1) ve 1 (%0,1) olarak bulunmuştur. Bu bulgunun klinik önemi net değildir.
Erişkin hastalar
GUAGO erişkin DEHB hastalarında incelenmemiştir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
Doz aşımının belirti ve semptomları hipotansiyon, hipertansiyon başlangıcı, bradikardi, letarji ve solunum depresyonunu içermektedir. Önerilen günlük dozun 3 katı guanfasin doz aşımı hemodinamik instabilite ile ilişkilendirilmektedir. GUAGO doz aşımının tedavisi bu belirti ve semptomların izlenmesi ve tedavi edilmesini kapsamaktadır.
Letarji gelişen pediyatrik hastalar (6-17 yaş çocuk ve adolesanlar dahil), semptomların başlangıcının gecikme olasılığından dolayı koma, bradikardi ve hipotansiyon dâhil olmak üzere daha ciddi toksisite gelişimi için 24 saate kadar gözlem altında tutulmalıdır.
Yutulmasından kısa bir süre sonra, aşırı doz tedavisinde gastrik lavaj uygulanabilir. Emilimin sınırlandırılmasında aktif kömür yararlı olabilir. Klinik olarak anlamlı miktarlarda guanfasin (%2,4) diyalizlenememektedir.