HEMOHES % 6 500 ml solüsyon Klinik Özellikler
B. Braun Medikal Dış Ticaret A.Ş
[ 17 November 2011 ]
B. Braun Medikal Dış Ticaret A.Ş
[ 17 November 2011 ]
• Hipovolemi ve şokun profılaksisi ve tedavisinde
Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:
Günlük doz ve infüzyon hızı kaybedilen kan hacmine ve hemodinamik parametreleri korumak veya onarmak için ne kadar sıvı gerektiğine bağlıdır.
Anaflaktoid reaksiyonları mümkün olduğunca erken tespit edilebilmek için, ilk 10-20 ml yavaşça ve dikkatli bir gözlem altında hastaya uygulanmalıdır.
Hemodilüsyonun derecesine göre verilen doz sınırlamaları gözlenmelidir. (Bkz bölüm 4.4. ve 4.8)
Yetişkinlerde:
Şok ve hipovolemi tedavisi ve profılaksisi Maksimum infüzyon hızı:
Maksimum infüzyon hızı klinik duruma bağlıdır. Akut şoktaki hastalara 20 ml/kg vücut ağırlığı/saate kadar verilebilir (0.33 ml/kg vücut ağırlığı/dakika veya 1.2 g hidroksietil nişasta/kg vücut ağırlığı/saate karşılık gelen).
Hayatı tehdit eden durumlarda, 500 ml Hemohes basınç infüzyonu ile hızla uygulanabilir. (Bkz bölüm 4.2 Uygulama şekli)
Maksimum günlük doz:
75 kg’lık bir hasta için günde 2500 ml HEMOHES®’e karşılık gelen 33 ml HEMOHES®/kg vücut ağırlığı/gün’e (= 2.0 g hidroksietil nişasta) kadar.
Ameliyat öncesi normovolemik hemodilüsyon
®
HEMOHES ihtiyacı, kaybedilen kan miktarına tekabül eder (1:1 değişim); uygulanacak tam miktar hedef hematokrite bağlıdır, fakat, maksimum 20 ml/kg vücut ağırlığını aşmamalıdır.
Hipovolemik hastalara uygulanırken, hidroksietil nişastanın yüksek dozlarından kaynaklanan şiddetli hemodilüsyondan da kaçınılmalıdır.
Uygulama şekli:
İntravenöz kullanım.
Hayati acil durumlarda gerekebilecek basınçlı infüzyon durumunda, çözeltiyi uygulamadan önce şişedeki ve infüzyon setindeki tüm hava çıkarılmalıdır.
Uygulama süresi, hipovoleminin derecesine ve sürecine, yapılan tedavinin hemodinamik etkilerine ve hemodilüsyonun derecesine bağlıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek / Karaciğer yetmezliği:
Böbrek ve/veya karaciğer yetmezliği olan kişilerde dikkatli olunmalıdır. (Bkz bölüm 4.4)
Pediyatrik popülasyon:
®
Çocuklarda HEMOHES ’in etkinliği ve güvenilirliği henüz belirlenmemiştir. Güncel mevcut veriler bölüm 5.2’de açıklanmış olmasına rağmen pozoloji hakkında bir tavsiye yapılamayabilir.
Geriyatrik popülasyon:
• Etkin maddelere veya bölüm 6.1’de listelenmiş yardımcı maddelerden herhangi birine karşı hipersensitivite;
• Hiperhidrasyon durumları;
• Akciğer ödemi;
• Şiddetli böbrek yetmezliği;
• İntrakraniyal veya serebral hemoraji
• Hipematremi;
• Hiperkloremi;
• Konjestif kalp yetmezliği
• Şiddetli bozulmuş hepatik fonksiyon
Özel uyanlar
Aşın doza veya çok hızlı infüzyona bağlı hacim yüklemesinden her zaman kaçınılmalıdır. Dozaj, özellikle akciğer ve kalp dolaşım problemleri olan hastalarda özellikle dikkatle ayarlanmalıdır.
Şiddetli şekilde su kaybetmiş hastalara önce intravenöz elektrolit çözeltileri verilmelidir. Yeterli sıvı alımından emin olunmalıdır.
Hipovolemik hastalann tedavisinde hidroksietil nişasta çözeltilerinin yüksek dozlarından kaynaklanan şiddetli hemodilüsyon önlenmelidir.
Alerjik (anaflaktoit) reaksiyonlar riski nedeniyle, hasta yakından izlenmeli ve infüzyon düşük hızda başlatılmalıdır (Bkz bölüm 4.8).
Bozulmuş böbrek fonksiyonu olan veya bu riskteki hastalara (örneğin sepsisli hastalar gibi, kritik hasta olarak nitelendirilen belli gruplar) özellikle dikkat etmek gerekir.
Eğer böbrek bozukluğu imminentse, glomerular fıltrasyon hızına (GFR) veya serum kreatinin seviyesine göre sırasıyla doz seviyeleri düşürülmelidir.
Hemofili veya bilinen/şüphelenilen VON WILLEBRAND hastalığı durumları başta olmak üzere, bozulmuş karaciğer fonksiyonu veya kan koagülasyon bozukluklan olan hastalara uygularken özellikle dikkat edilmelidir.
Kullanım önlemleri
Tedavinin başlangıcında serum kreatinin seviyeleri izlenmelidir. Sıvı dengesinin ve renal birikim değerlerinin günlük olarak izlenmesi kreatin değerleri sınırda olan hastalarda gereklidir (1.2-2.0 mg/100 ml [=106-177 mikromol/1], örneğin kompanse böbrek yetmezliği). Normal serum kreatinin değerlerine rağmen, patolojik idrar bulgulan kompanse edilmiş renal hasarı gösterebilir. Renal birikim değerlerinin günde 1-2 defa izlenmesi birkaç gün süren tedavide gereklidir. Hidroksietil nişasta çözeltileri ile tedavi sırasında serum kreatinin değerleri 2.0 mg/100 ml’yi aşarsa, hidroksietil nişasta uygulaması durdurulmalıdır.
Yaşlı hastalar için, kalp yetmezliği ve böbrek bozukluğu olması muhtemel durumlarda, tedavi sırasında yakından izlenmelidir ve hipervolemiden kaynaklanan böbrek ve kalp dolaşımı ile ilgili komplikasyonları önlemek için dozaj dikkatle ayarlanmalıdır.
Tekrarlanan uygulama durumunda, kan koagülasyon parametreleri, özellikle kanama zamanı ve aktive edilmiş kısmi tromboplastin zamanı (aPTT, INR) dikkatle izlenmelidir.
Serum elektrolit, sıvı dengesi ve renal fonksiyon izlenmelidir. Elektrolitler bireysel gereksinimlere göre yerine konulmalıdır.
Laboratuvar testleri ile etkileşim
Aminogli kozitl er
Aminoglikozitlerin böbrekler üzerine advers etkileri hidroksietil nişasta infüzyonları ile kombinasyonunda artabilir. Bu nedenle bu iki ilacın birlikte uzun süre uygulanmasından kaçınılmalıdır.
Sodyum tutulmasına neden olan tıbbi ürünler
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: “C“
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Veri yoktur. Gebelik dönemi
Gebe kadınlarda hidroksietil nişastanın kullanımı ile ilgili veri yoktur ya da sınırlı miktardadır. Benzer ürünlerle yapılan hayvan üreme toksisite çalışmaları, test hayvanlarında tekrarlanan uygulamalardan sonra vajinal kanama, embriyotoksisite ve teratoj eni siteyi ortaya çıkarmıştır (bölüm 5.3’e bakınız). Tedavi edilen hamile kadınlarda hidroksietil nişasta ile ilişkili anaflaktoid reaksiyonlar ile fetusta zararlı etkiler gelişebilir.
HEMOHES , hamilelikte sadece potansiyel yararları fetusa olan potansiyel risklerine ağır basıyorsa kullanılmalıdır. Bu durum özellikle, gebeliğin ilk üç aylık döneminde HEMOHES kullanılması düşünülüyorsa göz önünde bulundurulmalıdır.
Hipervolemi yi takiben patolojik hemodilüsyon ve fetal hipoksi ile sonuçlanan doz aşımını önlemek için özellikle dikkat edilmelidir (bölüm 5.3’e bakınız).
Laktasyon dönemi
Hidroksietil nişastanın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziren kadınlara verilirken dikkatli olunmalıdır. Emzirmenin geçici olarak kesilmesi düşünülebilir.
Üreme yeteneği / Fertilite
En sık gözlenen yan etkiler, nişasta çözeltilerinin terapötik etkileri ve uygulanan dozlar ile doğrudan ilişkilidir, örn.: intravasküler hacmin kan komponentleri verilmeden
tamamlanması sonucu kan dilüsyonu. Ayrıca koagülasyon faktörleri ile etkileşimler olabilir.
Çok seyrek ortaya çıkabilen aşırı duyarlılık reaksiyonları doza bağlı değildir.
Yan etkiler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:
Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100), seyrek (>1/10000 ila < 1/1000), çok seyrek (< 1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden tahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Çok yaygın: dilüsyona bağlı hematokritte düşüş ve plazma proteinlerinin
konsantrasyonunda azalma.
Yaygm: Hidroksietil nişastanın nispeten yüksek dozları koagülasyon
faktörlerinin dilüsyonuna neden olur, ve böylece kan koagülasyonunu etkileyebilir. Yüksek dozların uygulanmasından sonra kanama süresi ve aPTT uzayabilir ve FVIII/vWF kompleksi düşebilir. Bölüm 4.4’e de bakınız.
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Seyrek: Bütün derecelerdeki anaflaktoid reaksiyonlar.*
Çok seyrek: Şiddetli anafilaktoid reaksiyonlar.*
Detaylar için aşağıdaki “anaflaktoid reaksiyonlar“ bölümüne bakınız
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın: Birkaç gün içinde tekrarlanan infüzyonlar, özellikle yaklaşık 250 g
Hidroksietil nişasta kümülatif dozu aşıldığında, tedaviye cevap vermeyi zorlaştıran kaşıntıya neden olabilir. Bazı kaşıntılar hidroksietil nişasta infüzyonunun sonlanmasından haftalar sonra bile görülüp aylarca devam edebilir. Bu istenmeyen etkinin olasılığı, artan kümülatif dozlarla artar.
Belirli istenmeyen etkiler hakkında bilgi
Anafilaktoid reaksiyonlar
Hafif anafilaktoid reaksiyonlar aşağıdakileri içerir:
Yaygın kızarıklık, ürtiker, periorbital ödem veya anjioödem.
Orta anafilaktoid reaksiyonlar aşağıdakileri içerir:
Nefes darlığı, stridor, hırıltılı soluma, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi (presenkop), terleme, göğüs veya boğaz darlığı ya da karın ağrısı.
Şiddetli anafilaktoid reaksiyonlar aşağıdakileri içerir:
Her derecede siyanoz veya SaÛ2 < % 92, hipotansiyon (Yetişkinlerde 90 mm Hg altındaki sistolik kan basıncı), konfüzyon, kolaps, bilinç kaybı veya inkontinans.
Bu nedenle, hidroksietil nişasta infüzyonları uygulanan tüm hastalar anafilaktoid reaksiyonların oluşumu için yakından izlenmelidir. Anafilaktoid reaksiyon durumunda, infüzyon hemen kesilmelidir ve genel akut tedavi uygulanmalıdır.
Hangi hastalarda anafilaktoid reaksiyon gözlenebileceğinin, böyle bir reaksiyonun gidişatının ve şiddetinin önceden bilinmesi mümkün değildir.
Semptomlar
HEMOHES doz aşımı, plazma proteinleri ve hematokritte belirgin bir düşüşle istenmeyen hipervolemi ve dolaşım yüklemesine neden olabilir.
Bu, birbirini izleyen kalp ve akciğer (pulmoner ödem) fonksiyon bozukluğu ile ilişkili olabilir.
Tedavi
Bu durumda infüzyon derhal durdurulmalı ve diüretiklerin uygulanması düşünülmelidir.
Eğer doz aşımı gelişirse, hasta semptomatik olarak tedavi edilmelidir ve elektrolitler izlenmelidir.