HEPARGRIZOVIM IM 1 ml 6 ampül Farmakolojik Özellikler

Deva Holding A.Ş.

[ 26 August  2011 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Vitamin kombinasyonları ATC kodu: Al 1JA

HEPARGRİZOVİM; B12 vitamini, Folik asit, PP vitamini ve C vitaminini en yüksek tedavi sineıjizmi sağlayacak miktarlarda içeren bir müstahzardır.

B12 vitamini, vücütta metionin, timidin, protoporfirinin biyosentezlerini aktive eden ve nükleoprotein ile hemoglobinin yapılmasında katalizör vazifesi görerek normal eritropoezi temin eden bir vitamindir. Bu etkisinden dolayı pemisiyöz anemi ile hiperkrom makrositer anemide tabloyu süratle düzeltir.

Yüksek dozda B12 vitamini, siyatik ve trigeminus nevraljisi gibi nörolojik endikasyon sahalarında kullanılır ve şiddetli ağrıların süratle giderilmesini sağlar. Ayrıca C vitamininin, enfeksiyonlara karşı organizmanın direncini arttırıcı ve hematopoetik etkileri de mevcuttur. Folik asit, antianemik etkisinden başka hepatoprotektif etki de gösterir. Folik asit, vitamin Bı2 ile enzimatik olarak uyarılan önceki aşamada protein sentezinin enzimatik aktivatörü olan folinik asidin öncülüdür.

Nikotinamid (vitamin PP), lipid metabolizması, doku respirasyonu ve glikojenoliz gibi biyokimyasal hücre proseslerinin enzimatik aktivatörü olarak iyi bilinmektedir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

i Genel özellikler

Dağılım:

B12 vitamini başta transkobalamin II olmak üzere spesifik plazma proteinlerine bağlanır. Karaciğer, kemik iliği ve plasentanın da dahil olduğu diğer dokularda birikir. B12 vitamini plasentaya ve anne sütüne geçer.

Folik asit tetrahidrofolik asit halinde tüm vücut dokularına dağılır. Plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanır. Folat yetersizliği ve üremi, kanser ve alkolizm gibi patolojik durumlarda bağlanma kapasitesinde bir artış meydana gelmektedir.

Nikotinamid dokularda geniş ölçüde dağılır.

Askorbik asit vücut dokularında dağılır. Karaciğerde, lökositler, plateletler, salgı yapan dokularda ve gözün lens kısmında yüksek konsantrasyonlarda vitamin bulunmuştur. Plazmadaki askorbik asidin yaklaşık % 25’i proteinlere bağlı durumdadır. Askorbik asit plasentayı geçer ve sütte dağılır.

Bivotransformasvon:

Folat enterohepatik siklusa girer. Folik asit karaciğerde indirgenir ve metillenir. Aynca aktif olarak serebrospinal sıvıda konsantre olur. Folik asit yüksek dozlarda alındığında karaciğerde metabolize olmadan kana geçebilir. Folik asit anne sütünde dağılım gösterir.

Nikotinamid karaciğerde N-metilniasinamid ve diğer N-metil türevlerine metabolize olur. Askorbik asit dehidroaskorbik asite reversibl olarak okside olur, bir kısmı ise inaktif bileşenlere metabolize olur ve idrarla atılır.

Eliminasvon:

I.V. veya İ.M yoldan uygulanan 0.1- 1 mg’lık siyanokobalaminin büyük kısmı (% 50-90) glomerüler filtrasyonla 24-48 saat içinde idrarla atılır.

Nikotinamid metabolitleri idrarla atılır. Terapötik dozlarda uygulandığında çok az bir kısmı idrarla değişmemiş vitamin olarak atılır.

Vücudun gereksiniminden fazla olan askorbik asit hızla elimine edilerek değişmemiş olarak idrarla atılır.