HIPER-AMONEMIX 940 mg/G granül (266 G) { Assos } Klinik Özellikler

Assos İlaç, Kimya, Gıda Ürünleri Üretim ve Tic. Ltd. Şti.

[ 22 February  2022 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    HİPER-AMONEMİX, karbamilfosfat sentetaz, ornitin transkarbamilaz veya argininosüksinat sentetaz eksikliklerini içeren üre siklusu bozukluklarının kronik tedavisinde ek tedavi olarak kullanılmaktadır.

    Yenidoğan başlangıçlı tüm hastalarda (yaşamın ilk 28 günü içinde ortaya çıkan tam enzim eksiklikleri) endikedir. Ayrıca, hiperamonyemik ensefalopati öyküsü olan geç başlangıçlı hastalarda (yaşamın ilk ayından sonra ortaya çıkan kısmi enzim eksiklikleri) da endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:‌

    HİPER-AMONEMİXtedavisi, üre siklusu bozukluklarının tedavisinde uzman bir doktor tarafından denetlenmelidir.

    HİPER-AMONEMİX, tablet veya granül yutamayacak bebeklerde, çocuklarda ve disfajisi olan hastalarda oral olarak veya gastrostomi ya da nazogastrik tüp yoluyla uygulanmalıdır.

    HİPER-AMONEMİX'in günlük dozu, protein toleransına, uygulanan diyete, vücut ağırlığına ve vücut yüzeyine göre hesaplanacaktır.

    Günlük doz, hastanın protein toleransına ve büyüme-gelişmeyi teşvik etmek için gereken günlük

    diyet protein alımına göre hastaya özel olarak ayarlanmalıdır.

    Klinik çalışmalarda normal toplam günlük sodyum fenilbütirat dozu:

    20 kg'dan hafif yenidoğanlarda, bebeklerde ve çocuklarda 450-600 mg/kg/gün

    20 kg'dan daha ağır çocuklar, ergenler ve yetişkinlerde ise 9,9-13,0 g/m/gün olarak belirlenmiştir. 20 g/gün üstündeki dozun güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir.

    Terapötik izleme: Amonyak, arginin, esansiyel aminoasitler (özellikle dallanmış zincirli aminoasitler), karnitin ve serum proteinlerinin plazma seviyeleri normal sınırlar içinde tutulmalıdır. Plazma glutamin seviyesi 1,000 µmol/l'nin altında tutulmalıdır.

    Beslenme yönetimi: HİPER-AMONEMİX, diyet proteini kısıtlaması ve bazı durumlarda esansiyel aminoasit ve karnitin takviyesi ile birleştirilmelidir.

    Yenidoğan başlangıçlı karbamil fosfat sentetaz veya ornitin transkarbamilaz eksikliği tanısı alan

    hastalarda 0,17 g/kg/gün veya 3,8 g/m/gün dozunda sitrülin veya arginin takviyesi gerekir. Argininosüksinat sentetaz eksikliği saptanan hastalarda 0,4-0,7 g/kg/gün veya 8,8-15,4 g/m/gün dozunda arginin takviyesi gerekir.

    Kalori takviyesi belirtilmişse, protein içermeyen bir ürün tavsiye edilir.

    Uygun sodyum fenilbütirat dozunun hazırlanması için ürün ile birlikte 1,2 g (beyaz renkte, küçük boy), 3,3 g (sarı renkte, orta boy) ve 9,7 g (mavi renkte, büyük boy) olmak üzere üç adet ölçü kaşığı sunulmaktadır. Hazırlamadan önce hafifçe sallayınız.

    Uygulama şekli:

    Günlük toplam doz, eşit miktarlara bölünerek her yemek veya beslenme ile birlikte verilmelidir (örn. küçük çocuklarda günde 4-6 kez). Ağızdan alındığında önerilen doz hekimin önereceği katı veya sıvı yiyecekler ile karıştırılır. Gastrostomi veya nazogastrik tüpü olan hastalarda granüller su ile karıştırılarak kuru granül kalmayıncaya kadar çözünür. Elde edilen beyaz sıvı hemen tüketilmelidir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği/ Karaciğer yetmezliği:

    Ciddi böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarında kullanılmamalıdır.

    Sodyum fenilbütiratın metabolizması ve atılımı karaciğer ve böbrekler ile gerçekleştiğinden, karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

    Tedavi sırasında serum potasyum seviyesi izlenmelidir, çünkü fenilasetilglutamin renal atılımı idrarda potasyum kaybına neden olabilir.

    Tedavide bile, bazı hastalarda akut hiperamonyemik ensefalopati görülebilir.

    Pediyatrik popülasyon:

    Günlük toplam doz, eşit miktarlara bölünerek her öğün veya beslenme ile birlikte alınmalıdır

    (çocuklarda günde 4-6 kez olabilir).

    Geriyatrik popülasyon:

    Geriyatrik popülasyonda kullanımına ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır.

    4.3. Kontrendikasyonlar