INSPRA 50 mg 30 film kaplý tablet Klinik Özellikler

Pfizer İlaçları Ltd.Şti.

[ 24 May  2013 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Hipertansiyon

    Eplerenon, hipertansiyon tedavisinde tek başına veya diğer anti-hipertansifler ile kombine olarak kullanılır.

    Miyokard enfarktüsü sonrası gelişen kalp yetmezliği

    Eplerenon, standart tedaviye ek olarak, miyokard enfarktüsü sonrasında kalp yetmezliği gelişen, sol ventrikül disfonksiyonu (LVEF ≤ %40) olan stabil hastalarda kardiyovasküler mortalite ve morbidite riskini azaltmak için kullanılır.

    NYHA Sınıf II (Kronik) Kalp Yetmezliği

    Eplerenon, standart tedaviye ek olarak, kronik kalp yetmezliği (NYHA Sınıf II) ve sol ventrikül sistolik disfonksiyonu (LVEF a‰¤ %30) olan yetişkin hastalarda kardiyovasküler mortalite ve morbidite riskinin azaltılmasında kullanılır.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Kişisel doz ayarlaması için 25 mg ve 50 mg'lık dozlar bulunmaktadır. Maksimum doz; kalp yetmezliği için günde 50 mg; hipertansiyon için günde 100 mg'dır.

    Hipertansiyon

    INSPRA'nın önerilen başlangıç dozu günde bir kez 50 mg'dır. INSPRA'nın tam terapötik etkisi, 4 hafta içinde ortaya çıkar. Günde bir kez 50 mg'a yetersiz kan basıncı

    yanıtı olan hastalarda, INSPRA dozajı, günde iki kez 50 mg'a artırılmalıdır. Daha yüksek dozların kan basıncı üzerinde 100 mg'dan daha belirgin etkisi olmadığı için ve hiperkalemi risk artışıyla ilişkilendirildiği için önerilmemektedir.

    Miyokard enfarktüsü sonrası gelişen kalp yetmezliği

    INSPRA genellikle standart tedavilerle birlikte uygulanır. Önerilen INSPRA dozu günde bir kez 50 mg'dır. Tedavi günde bir kez 25 mg dozunda başlatılmalı ve hasta tarafından tolere edilebilecek şekilde ve serum potasyum düzeylerini dikkate alarak (bkz. Tablo 1), tercihen 4 hafta içinde günde bir kez 50 mg hedef dozuna titre edilmelidir. Eplerenon tedavisi genellikle akut miyokard enfarktüsü sonrası 3-14 gün içinde başlatılmalıdır.

    Doz, Tablo 1'de gösterildiği gibi serum potasyum düzeyleri esas alınarak ayarlanmalıdır.

    NYHA Sınıf II (Kronik) Kalp Yetmezliği

    Kronik kalp yetmezliği NYHA Sınıf II hastaları için, tedavi günde bir kez 25 mg dozunda başlatılmalıdır ve serum potasyum seviyeleri dikkate alınarak tercihen 4 hafta içinde günde bir kez 50 mg' lık hedef doza titre edilmelidir (bkz. Tablo 1 ve Bölüm 4.4).

    Serum potasyum seviyeleri >5.0 mmol/L olan hastalara eplerenon başlanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3).

    Tedaviye başlamadan, tedavinin ilk haftasında ve tedavi başladıktan bir ay sonra veya doz ayarlamasında serum potasyum seviyeleri ölçülmelidir. Serum potasyumu daha sonra gerektiğinde periyodik olarak değerlendirilmelidir.

    Başlangıç sonrası, Tablo 1'de gösterildiği şekilde serum potasyum seviyelerine göre doz ayarlanmalıdır.

    Tablo 1: Başlangıç sonrası doz ayarlama tablosu

    Serum potasyum (mmol/L veya mEq/L)

    Yapılacak İş

    Doz ayarı

    <5.0

    Artırma

    Gün aşırı 25 mg'dan günde 25

    mg'a

    Günde 25 mg'dan günde 50

    mg'a

    5.0 - 5.4

    Koruma

    Doz ayarlaması yok

    5.5-5.9

    Azaltma

    Günde 50 mg'dan günde 25 mg'a Günde 25 mg'dan gün aşırı 25 mg'a

    Gün aşırı 25 mg'dan ilaç alımını bırakmaya

    ≥6.0

    Bırakma

    Yok

    Serum potasyum düzeyinin a‰¥6.0 mmol/L (veya a‰¥6.0 mEq/L) olması nedeniyle INSPRA'nın bırakılmasının ardından, potasyum düzeyleri 5.0 mmol/L (veya 5.0 mEq/L) altına düştüğünde eplerenon yeniden gün aşırı 25 mg olarak verilmeye başlanabilir.

    Uygulama şekli:

    Ağızdan alınır.

    INSPRA, aç veya tok karnına uygulanabilir (bkz. Bölüm 5.2).

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek yetmezliği:

    Hafif böbrek yetmezliği olan hastalarda başlangıç dozu ayarlaması gerekmez. Azalan böbrek fonksiyonu ile birlikte hiperkalemi oranları artar (bkz. Bölüm 4.4). Serum potasyumu düzenli izlenerek (bkz. Bölüm 4.4) Tablo 1'e göre doz ayarlaması yapılması önerilmektedir.

    NYHA Sınıf II (kronik) kalp yetmezliği ve orta şiddette böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi 30-60 ml/dak) olan hastalarda; gün aşırı 25 mg dozda tedaviye başlanılmalıdır ve potasyum seviyelerine göre doz ayarlanmalıdır (bkz. Tablo 1). Serum potasyumunun düzenli olarak izlenmesi önerilir (bkz. Bölüm 4.4).

    Kreatinin klerensi < 50 ml/dak olan miyokard enfarktüs sonrası kalp yetmezliği olan hastalarda deneyim bulunmamaktadır. Bu hastalarda eplerenon dikkatli kullanılmalıdır.

    Kreatinin klerensi <50 ml/dak olan hastalarda 25 mg'ın üzerindeki dozlar çalışılmamıştır.

    Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi < 30 ml/dak) eplerenon kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

    Eplerenon diyaliz edilemez.

    Orta ila ağır şiddette böbrek yetmezliği veya mikroalbüminürili Tip II diyabeti olan hipertansif hastalarda: bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4.

    Karaciğer yetmezliği:

    Hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalar için başlangıç dozunun ayarlanması gerekmez. Hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda eplerenonun sistemik maruziyetinde artış nedeniyle, bu hastalarda özellikle yaşlı ise serum potasyum seviyelerinin sık ve düzenli olarak izlenmesi önerilir (bkz. Bölüm 4.4).

    Pediyatrik popülasyon:

    Yetişkinlerdekilere benzer maruziyet üreten 100 mg'a kadar günlük dozlarda eplerenon ile tedavi edilen, 4 ila 16 yaşlarındaki 304 hipertansif pediyatrik hastaların dahil olduğu 10 haftalık bir çalışmada, eplerenon kan basıncını etkili biçimde düşürmemiştir. Bu çalışmada ve 149 hastanın (5 ile 17 yaş aralığındaki) dahil olduğu 1 yıllık pediyatrik güvenlilik çalışmasında, rapor edilen advers olayların insidansı yetişkinlerinkine benzerdir.

    Yaşı daha büyük pediyatrik hastalarda yapılan çalışmanın etkililik göstermemesi nedeniyle, 4 yaşından küçük hipertansif hastalarda eplerenon incelenmemiştir.

    Eplerenonun etkililiği ve güvenliliği, kalp yetmezliği olan pediyatrik hastalarda incelenmemiştir.

    Pediyatrik popülasyonda eplerenon kullanımının önerilmesi için yeterli veri yoktur; dolayısıyla pediyatrik yaş grubunda kullanımı önerilmez.

    Geriyatrik popülasyon:

    Geriyatrik hastalarda başlangıç dozu ayarlaması gerekmez (bkz. Bölüm 4.4). Renal fonksiyondaki yaşa bağlı azalma nedeniyle yaşlı hastalarda hiperkalemi riski artar. Ayrıca artmış sistemik maruziyet ile komorbiditenin bağlantılı olduğu durumda, özellikle hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliğinde risk daha da fazla artabilir. Serum potasyum düzeyinin düzenli olarak izlenmesi önerilir (bkz. Bölüm 4.4).

    Diğer ilaçlarla birlikte uygulama:

    Hafif ila orta güçteki CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte kullanım durumunda (amiodaron, diltiazem ve verapamil gibi) tedaviye günde bir kez 25 mg'lık dozla başlanılmalıdır. Doz günde bir kez 25 mg' ı aşmamalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Bütün hastalar için: