KOMPENSAN 60 tablet {Johnson} Farmakolojik Özellikler

Johnson & Jonhson Sıhhi Malzeme San. ve Tic.Ltd.Şti.

[ 30 December  1899 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Farmakoterapötik grup: Anti-asitler-alüminyum bileşikleri ATC kodu: A02AB04

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Dihidroksi alüminyum sodyum karbonat, alüminyum hidroksite benzer şekilde midedeki hidroklorik asidi nötralize ederek etkisini gösterir.

    Alüminyum iyonları astrenjan özelliktedir ve anti-inflamatuvar etkileri vardır. Bu etki, özellikle

    gastrik ülserli ve gastrik mukoza inflamasyonu veya iritasyonu olan hastalar için faydalıdır.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Emilim

    Midede alüminyum iyonları hidroklorik asit ile etkileştiğinde, çözülebilir alüminyum hidroksit kompleksi oluşur. Bu kompleksin bir kısmı absorbe olduğundan, plazmadaki alüminyum konsantrasyonu ve renal alüminyum ekskresyonu geçici olarak yükselir.

    Dağılım

    Veri mevcut değildir.

    Biyotransformasyon

    Veri mevcut değildir.

    Eliminasyon

    Alüminyum iyonları esas olarak böbrekler yoluyla atılır. Buna rağmen, alüminyum iyonlarının bir kısmı bağırsaklarda karbonat, fosfat ve yağ asitleri ile tuz oluşturarak, feçesle atılır. Tedavinin bitiminden 3 ya da 4 gün sonra alüminyumun plazmadaki seviyesi normale döner.

    Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum Veri mevcut değildir

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Akut toksisite

    Alüminyum absorbsiyonu düşük olduğundan (en fazla %1) ve rölatif hızlı renal eliminasyon nedeniyle akut toksisite tayin edilememektedir. Dihidroksi alüminyum sodyum karbonat, sıçanlarda >2000 mg/kg aralığında LD50 değeri ile düşük akut oral toksisiteye sahiptir. Sıçanlarda 13 haftalık tekrarlanan doz toksisite çalışmasında, 500 mg/kg/d'ye kadar olan doz seviyesi toksisite bulgusu göstermemiştir.

    Kronik toksisite/Subkronik toksisite

    Renal fonksiyon bozukluğu durumunda ve uzun süreli kullanımda, plazma ve/veya dokuda yüksek alüminyum düzeyleri (ağırlıklı olarak sinir ve kemik dokuda alüminyum birikmesi) ve de doz aşımı belirtileri oluşabilir.

    Diyaliz ensefalopatide intraserebral alüminyum birikmesi gösterilmiştir. Diyaliz hastalarında alüminyuma bağlı osteomalazi oluşabilir. Ayrıca, diyaliz hastalarında alüminyuma bağlı mikrositik hipokromik anemi tanımlanmıştır.

    Alüminyum içeren antiasitlerin uzun dönem alımı esnasında, düşük absorbsiyona rağmen fosfat

    ve kalsiyum dengesinde bozulma meydana gelebilir.

    Mutajenik ve Tümorijenik Potansiyel

    Alüminyum hidroksitin hem tümörijenik hem de mutajenik potansiyeline ilişkin çalışmalar mevcut değildir.

    Reprodüktif Toksisite

    Alüminyum hidroksit ile yapılmış çalışma bulunmamaktadır. Diğer alüminyum bileşikleri ile yapılan hayvan deneylerinde embriyotoksik ve fetotoksik etkiler (artan emilim oranı, büyüme geriliği, iskelet kusurları, fetal ve postnatal mortalitede artış ve nöromotor gelişim gecikmesi) görülmüştür.