LACIPIL 4 mg 28 tablet Farmakolojik Özellikler
Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş
[ 17 May 2013 ]
Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş
[ 17 May 2013 ]
Farmakoterapötik grup: Kalsiyum kanal blokörleri, dihidropiridin türevleri ATC kodu: C08CA09
Etki mekanizması: Lasidipin damar düz kaslarındaki kalsiyum kanalları üzerine güçlü selektivitesi olan özgün ve güçlü bir kalsiyum antagonistidir. Esas etkisi periferal arteriyolleri genişleterek damar direncini azaltıp kan basıncını düşürmektir.
Renal transplantasyon yapılan on hastalı bir çalışmada oral siklosporin uygulaması ardından LACİPİL'in renal plazma akımı ve glomerüler filtrasyon hızındaki akut düşüşü önlediği gösterilmiştir. Tüm siklosporin tedavisi boyunca LACİPİL kullanan ve kullanmayan hastalar arasında renal plazma akımı ve glomerüler filtrasyon hızı açısından fark saptanmamıştır.
Sağlıklı gönüllülere oral 4 mg lasidipin uygulaması ardından QT aralığında minimal uzama saptanmıştır.
Dört yıllık randomize çift-kör ELSA (Avrupa Lasidipin Ateroskleroz Çalışması) çalışmasında, ateroskleroz için primer etkililik parametresi ultrasonografi yoluyla karotid intima-medya kalınlığı (IMT) ölçümü olarak belirlenmiştir. Lasidipin tedavisi uygulanan hastalarda alınan sonuç, anti-aterojenik etki ile tutarlı olacak şekilde, IMT değişkenlerinde anlamlı etkiler olduğunu göstermiştir.
Emilim: Lasidipin yüksek derecede lipofilik bir bileşiktir. Oral uygulama ardından gastrointestinal sistemden hızla ancak zayıf bir şekilde emilir. Karaciğerde geniş ölçüde ilk geçiş etkisine maruz kalır.
Dağılım:
Mutlak biyoyararlanımı karaciğerde uğradığı ilk geçiş etkisine bağlı olarak ortalama %10 civarındadır. Doruk plazma konsantrasyonuna 30-150 dakika arasında ulaşır.
Biyotransformasyon: Herhangi bir farmakolojik etkisi varsa da çok düşük olan dört esas metaboliti vardır. Lasidipin başlıca karaciğerde hepatik metabolizma ile (P450 CYP3A4) metabolize edilir. Karaciğer enzimlerini indüklemek ya da inhibe etmek gibi bir etkisi kanıtlanmamıştır.
Eliminasyon: Alınan dozun yaklaşık %70'i metabolitleri şeklinde feçesle, geri kalanı metabolitleri şeklinde idrarla atılır. Ortalama eliminasyon yarılanma ömrü kararlı durumda 13-19 saat arasındadır.
Doğrusallık/ doğrusal olmayan durum: Lasidipin farmakokinetiği, günde bir kez uygulandığında 2-6 mg'lık terapötik doz aralığında doğrusaldır.
Yüksek dozlarda lasidipin ile ilgili önemli toksikolojik bulgular geri dönüşümlüdür ve yüksek dozlarda kalsiyum kanal antagonistlerinin bilinen farmakolojik etkilerinden farklı değildir a€“ sıçanlarda ve köpeklerde miyokard kontraktilitesinde azalma ve diş eti hiperplazisi ve sıçanlarda konstipasyon görülmüştür.
Gebe sıçanlara veya tavşanlara lasidipin verildikten sonra hiçbir gelişim toksisitesi görülmemiştir. Sıçanlarla yapılan bir fertilite ve üreme çalışmasında maternal toksik dozlarda embriyotoksisite görülmüştür ve yüksek dozlarda kalsiyum kanal antagonistlerinin miyometriyum üzerindeki beklenen farmakolojik aktivitesiyle uyumlu olarak gestasyon süresinin arttığı ve doğum sırasında zorluk görülmüştür. Kalsiyum kanal antagonistlerinin doğum sırasında miyometriyumun normal fonksiyonunu farmakolojik olarak engellediği ve kontraktilitede azalmaya yol açtığı bilinmektedir.
Bir dizi in vitro ve in vivo testte lasidipinin genotoksik olmadığı belirlenmiştir. Farelerde karsinojenik potansiyel kanıtı yoktur. Sıçanlar ile yapılan bir karsinojenisite çalışmasında, diğer kalsiyum antagonistlerinde olduğu gibi, testislerde selim intersitisyal hücre tümörlerinde artış olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, sıçanlarda interstisyel hücre hiperplazisinde ve adenomlarda rolü olduğuna inanılan endokrin mekanizmalar insanlarda söz konusu değildir.