LACTOSOFT 2.5 mg yumuþak kapsül Farmakolojik Özellikler

World Medicine İlaç San. ve Tic. Ltd.Şti

[ 24 January  2023 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

      5.1. Farmakodinamik özellikler

      Farmakoterapötik grup:

      Kontakt laksatifler

      ATC kodu:

      A06AB08

      LACTOSOFT 'un etkin maddesi olan sodyum pikosülfat, triarilmetan grubundan lokal etkili

      bir

      laksatiftir. Kolonda bakteriler tarafından parçalandıktan sonra kalın bağırsak mukozasını uyararak kolon peristaltizmine sebep olur ve kolon lümeninde su ve bunun sonucunda elektrolit toplanmasını arttırır. Bu durum defekasyonun stimülasyonu, geçiş zamanının azalması ve dışkının yumuşamasıyla sonuçlanır. Sodyum pikosülfat kolonda etki eder ve özellikle boşaltım işlemini uyarır. Bu yüzden, ince bağırsakta sindirimin değiştirilmesi veya kalorilerin ya da temel besin ögelerinin absorbe edilmesinde etkili değildir.

      Kronik kabızlığı olan 367 hastada randomize, çift-kör, paralel grup çalışmasında LACTOSOFT'un günlük kullanımında, plaseboya nazaran tedavinin ilk haftasından itibaren haftada yapılan tuvalete çıkma sayısında anlamlı artış izlendi. LACTOSOFT'un plaseboya üstünlüğü tedavinin dört haftasının tümünde de gösterildi (p<0.0001). Serum potasyum düzeyleri çalışma sonunda değişti (4.4 mM) ve fizyolojik aralık (3.6-5.3 mM) içindeydi.

      5.2. Farmakokinetik özellikler

      Genel özellikler:

      Emilim:

      Oral alımdan sonra sodyum pikosülfat, herhangi bir belirgin absorpsiyon olmaksızın kolona ulaşır. Böylelikle, enterohepatik sirkülasyon önlenir.

      Dağılım:

      Oral uygulamadan sonra sistemik dolaşımda ihmal edilebilir düzeyde ilaç bulunur.

      Biyotransformasyon:

      Sodyum pikosülfat bağırsakta distal segmentte bakteriyal parçalanma ile aktif laksatif bileşik olan bis-(p-hidroksifenil)-piridil-2-metana (BHPM) dönüşür.

      Eliminasyon:

      Dönüşümü takiben BHPM'nin sadece küçük bir miktarı absorplanır. Sodyum pikosülfatın 10 mg'ının oral uygulamasından sonra toplam dozun %10.4'ü 48 saat sonra idrarda BHPM glukuronid olarak itrah edilir. İlaveten BHPM safraya glukuronid olarak atılır.

      Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

      Geçerli değil.

      Farmakokinetik/Farmakodinamik ilişki:

      Aktif metabolitin (BHPM) serbestleşmesine bağlı olarak etki başlangıcı genellikle 6-12 saatte başlar. Aktif bileşiğin laksatif etkisi ile plazma düzeyleri arasında ilişki yoktur.

      Hastalardaki karakteristik özellikler:

      Yaş:

      Pediyatrik popülasyon: LACTOSOFT pediyatrik popülasyonda kullanılmaktadır. Ancak, LACTOSOFT 4 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz. 4 ile 10 yaş arasındaki çocuklarda doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

      Geriyatrik popülasyon: Ek veri bulunmamaktadır.

      Cinsiyet:

      Geçerli degil.

      Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

      Böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalara ilişkin veri bulunmamaktadır.

      5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sodyum pikosülfat in vitro ve in vivo çalışmalarda herhangi bir genotoksik potansiyel göstermemiştir. Sıçanlar ve tavşanlarda 100 mg/kg/gün'e dek olan dozlardaki embriyotoksisite çalışmalarında teratojenik potansiyelin herhangi bir kanıtı yoktu. Her iki türde bu dozda embriyotoksik etkiler görüldü. Fötal gelişim periyodu ve laktasyon esnasında

10 mg/kg ve üzerindeki günlük dozlarda yavruların ağırlık artışını azalttı ve mortaliteyi artırdı. Erkek ve dişi sıçanların fertilitesi 100 mg/kg/gün'e dek olan dozlarda bozulmadı.