LAFLEKS %5 DEKSTROZ solüsyonu 1000 ml (setsiz) Farmakolojik Özellikler

Haver Pharma İlaç A.Ş.

[ 20 September  2013 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Parenteral beslenme çözeltileri / Karbonhidratlar ATC kodu: B05BA03

Dekstroz solüsyonları parenteral beslenmede karbonhidrat kaynağı olarak da verilir. Ancak bunun için daha çok daha konsantre formlar tercih edilir.

LAFLEKS %5 DEKSTROZ SOLÜSYONU’nun farmakodinamik özellikleri, etkin maddesi olan ve hücresel metabolizmada temel enerji kaynağı olan glukozun özelliklerinden ibarettir.

LAFLEKS %5 DEKSTROZ SOLÜSYONU ozmolaritesi yaklasık 277,47 mOsm/l olan hemen hemen izotonik bir solüsyondur.

LAFLEKS %5 DEKSTROZ SOLÜSYONU, klinikte elektrolit içermeyen hidrasyon sağlamak için kullanılır ve hastanın klinik durumuna bağlı olarak diürezi uyarabilir.

Solüsyona eklenen ilaçların farmakodinamik özellikleri, eklenen ilacın farmakodinamik özellikleriyle aynıdır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

LAFLEKS %5 DEKSTROZ SOLÜSYONU intravenöz uygulama için geliştirilmiş bir ürün olduğundan bu bölümle ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.

Dağılım:

Glukoz saatte 0.5 g/kg’a kadar olan dozlarda glukozüriye yol açmaksızın uygulanabilir. En yüksek infüzyon hızı olan saatte 0.8 g/kg hızında, uygulanan glukozun yaklaşık %95’i vücutta kalır.

Biyotransformasyon:

Glukoz vücutta kolaylıkla pirüvik asit veya laktik asit yolu ile tamamen metabolize olarak enerji sağlar ve büyük oranda karbondioksit ile suya dönüşür.

Eliminasyon:

Biyotransformasyon sonucu oluşan karbondioksit akciğerlerle, su ise esas olarak böbrekler yoluyla az miktarda ise ter, feçes ve soluk havasıyla atılır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Solüsyonun bileşenleri insan ve hayvan plazmasının fizyolojik bileşenleri olduğundan LAFLEKS    %5 DEKSTROZ SOLÜSYONU’nun preklinik güvenlilik çalışmaları

bulunmamaktadır. Klinik uygulama durumunda toksik etkilerin görülmesi beklenmez.

Solüsyon içine katılan ilaçların emniyeti ayrı olarak değerlendirilmelidir.