METIRASIN 1.5 miu/250 mg film tablet (14 tablet) Klinik Özellikler
Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti
[ 18 June 2019 ]
Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti
[ 18 June 2019 ]
METİRASİN, anaerobik bakterilerin neden olduğu tespit edilen veya şüphelenilen enfeksiyonların profilaksisi ve tedavisinde endikedir.
Akut, kronik veya tekrarlayan dental enfeksiyonlarda endikedir:
Diş apsesi, flegmon, premaksiller selülit, perikoronit,
Küratif tedavi
15 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler,
Yemeklerle birlikte, günde 2 veya 3 defa, toplam 2 veya 3 tablet (3-4,5 MIU spiramisin ve 500-750 mg metronidazol)
İmidazollere, spiramisine veya yardımcı maddelerden herhangi birine bilinen hipersensitivite (aşırı duyarlılık) durumlarında,
6 yaş altındaki çocuklarda,
METİRASİN tedavisi sırasında disülfiram ve alkol veya alkol içeren ilaçların kullanımında kontrendikedir.
Anafilaktik şok dahil alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir ve hayatı tehdit edebilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu durumlarda metronidazol tedavisi kesilmeli ve uygun tıbbi tedavi uygulanmalıdır.
Tedavinin başlangıcında püstüler erüpsiyon ile ilgili yayılmış ateşli eritemin görülmesi, akut generalize ekzantematöz püstülozisin bir belirtisi olabilir; tedavi durdurulmalıdır ve spiramisin tek başına veya başka bir ilaçla birlikte uygulanmamalıdır.
Hastalar, METİRASİN tedavisi sırasında disülfiram ve alkol veya alkol içeren ilaçlar kullanmaması konusunda uyarılmalıdır (antabus etki) (bkz. Bölüm 4.5).
Hastalara metronidazol tedavisi sırasında ve sonrasında en az 48 saat alkol almamaları tavsiye edilmelidir (bkz. Bölüm 4.5).
Ataksi, vertigo, konfüzyon durumlarında tedavi durdurulmalıdır.
Metronidazole bağlı olarak, şiddetli, kronik veya evolütif santral veya periferal nörolojik rahatsızlığı olan hastalarda nörolojik durumun şiddetlenme riski dikkate alınmalıdır.
Ensefalopati veya serebellar sendromu düşündüren semptomlar ortaya çıkarsa, hastanın bakımı derhal yeniden değerlendirilmeli ve metronidazol tedavisi kesilmelidir.
10 günden uzun süreli tedavilerde klinik ve laboratuvar izlem önerilir.
Pazarlama sonrası gözetim sırasında metronidazol ile ensefalopati vakaları bildirilmiştir. Ensefalopati ile ilişkili MRG değişiklikleri de gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Gözlenen lezyonlar en sık beyincik (özellikle dentat çekirdeğinde) ve korpus kallozum spleniumda bulunur. Ensefalopati vakalarının çoğu ve MRG'deki değişiklikler tedavi durdurulduğunda geri dönüşümlüdür. İstisnai olarak ölümcül vakalar bildirilmiştir.
Metronidazol tedavisindeki hastalarda aseptik menenjit görülmesi durumunda tedavinin tekrar uygulanması önerilmez. Ciddi enfeksiyon durumunda tedavinin yarar-risk oranı değerlendirilmelidir.
Özellikle psikiyatrik öyküsü olan hastalarda tedavinin ilk dozlarından itibaren hasta için risk teşkil eden psikotik reaksiyonlar ortaya çıkabilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu durumda metronidazol tedavisi durdurulmalı, doktor bilgilendirilmeli ve gerekli tedavi önlemleri derhal alınmalıdır.
Kullanım için özel önlemler:
Glikoz-6-fosfat-dehidrojenaz eksikliği olan hastalarda çok nadir hemolitik anemi vakaları bildirilmiştir. Bu nedenle METİRASİN kullanımı önerilmemektedir ve varsa terapötik bir alternatifin kullanılması şiddetle tavsiye edilir. Eğer METİRASİN yerine kullanılabilecek bir alternatif yoksa her bir hasta için hemoliz tehlikesi ve tedaviden beklenen potansiyel fayda dikkate alınarak karar verilmelidir. METİRASİN kullanımı gerekliyse olası hemoliz gelişme riski incelenmelidir.
Hematolojik hastalık öyküsü, yüksek doz ve/veya uzun süreli tedavi durumunda, lökosit diferansiyel sayımı başta olmak üzere düzenli kan kontrolleri önerilmektedir. Lökopeni durumunda, tedaviye devam edilmesine enfeksiyonun ciddiyetine göre karar verilmelidir.
Uzun süreli tedavi durumunda, merkezi veya periferal nöropati (parestezi, ataksi, vertigo, konvülzif kriz) gibi istenmeyen etkilerin oluşumu denetlenmelidir.
Spiramisin de dahil olmak üzere makrolid kullanan hastalarda QT aralığı uzaması vakaları bildirilmiştir. Aşağıda listelenen durumlar gibi QT aralığının uzamasına neden olabilecek, bilinen risk faktörleri bulunan hastalarda, spiramisin kullanılırken dikkatli olunmalıdır:
Düzeltilmemiş elektrolit dengesizliği (ör, hipokalemi, hipomagnezemi),
Spiramisin ile ilgili
Birlikte kullanıldığında dikkat edilmesi gereken:
Torsades de pointes'i indükleyici ilaçlar: sınıf IA antiaritmikleri (kinidin, hidrokinidin, disopiramid), sınıf III antiaritmikler (amiodaron, sotalol, dofetilid, ibutilid), sultoprid (bir benzamid nöroleptiği), diğerleri: arsenik bileşikleri, bepridil, difemanil, dolasetron IV, eritromisin IV, levofloksasin, mizolastin, moksifloksasin, prukaloprid, toremifen, vinkamin IV.
Özellikle torsades de pointes olmak üzere, ventriküler aritmi bozukluklarına ilişkin risk artışı bulunmaktadır.
Gebelik kategorisi: C
METİRASİN'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
METİRASİN'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
METİRASİN gebe bir kadına tıbbi zorunluluk durumunda risk yarar durumu göz önüne alınarak doktor kararı ile verilmelidir.
Spiramisin ve metronidazol anne sütüne geçtiği için, METİRASİN emzirme döneminde kaçınılmalıdır.
Üreme yeteneği üzerine etkisi bildirilmemiştir.
Hastalar vertigo, konfüzyon, halüsinasyonlar veya konvülsiyonlara karşı uyarılmalı ve bu semptomların meydana gelmesi halinde araç veya makine kullanmamaları önerilmelidir.
Klinik çalışmalar esnasında gözlemlenen METİRASİN'e bağlı istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecelerine göre sıralanmıştır:
Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Spiramisin ile ilgili
Bilinmiyor: Hemolitik anemi vakaları, lökopeni, nötropeni (bkz. Bölüm 4.4)
Çok yaygın: Geçici ve ara sıra meydana gelen parestezi Yaygın: Geçici disguzi
Bilinmiyor: QT aralığının uzaması, ventriküler aritmi, ventriküler taşikardi, kalp durmasına yol açabilecek torsade de pointes (Bkz. Bölüm 4.4)
Yaygın: Karın ağrısı, bulantı, kusma, mide ağrıları, ishal Çok seyrek: Psödomembranöz kolit
Çok seyrek: Anormal karaciğer fonksiyon testleri
Bilinmiyor: Mikst, kolestatik hepatit veya daha seyrek olarak sitolitik hepatit
Yaygın: Döküntü
Bilinmiyor: Ürtiker, kaşıntı, anjiyoödem, anafilaktik şok, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz, akut generalize ekzantematöz püstülozis (bkz. Bölüm 4.4)
Metronidazol ile ilgili
Çok seyrek: Agranülositoz, nötropeni, trombositopeni, pansitopeni
Çok seyrek: Konfüzyon, halüsinasyon
Bilinmiyor: Depresif ruh hali, intihar düşüncesi ile seyredebilen paranoya ve/veya deliryum dahil psikotik reaksiyonlar (bkz. Bölüm 4.4)
Çok seyrek: İlacın kesilmesi durumunda düzelebilen ensefalopati ve subakut serebellar sendromu (örneğin, ataksi, dizartri, yürüyüş bozukluğu, nistagmus ve tremor), baş ağrısı, vertigo, konfüzyon, konvülsiyon
Bilinmiyor: Periferik duyusal nöropati, aseptik menenjit
Çok seyrek: Bulanık görme, diplopi, miyopi, görme keskinliğinde azalma ve renkli görmede değişiklik gibi geçici görme bozuklukları
Bilinmiyor: Optik nöropati/nöritis.
Bilinmiyor: Tedavi durdurulduğunda geri dönüşümlü olan pankreatit vakaları, bulantı, kusma, epigastrik ağrı ve diyare gibi gastro-intestinal bozukluklar, ağız kuruluğu hissi ile glossit, stomatit, tat bozukluğu, paslı dil/dilde renk değişimi (mantar üremesine bağlı), anoreksi
Çok seyrek: Karaciğer enzimlerinde (AST, ALT, ALP) artış, bazen sarılık ile birlikte kolestatik hepatit veya mikst hepatit ve hepatoselüler karaciğer hasarı bildirilmiştir. Diğer antibiyotiklerle kombine olarak metronidazol ile tedavi edilen hastalarda karaciğer transplantasyonu gerektiren karaciğer yetmezliği olguları bildirilmiştir.
Çok seyrek: Ateşli deri döküntüleri, akut generalize ekzantematöz püstülozis, kaşıntı, yüz kızarıklığı (flushing) (bkz. Bölüm 4.4)
Bilinmiyor: Toksik epidermal nekroliz, Steven-Johnson sendromu, eritema multiforme, ürtiker, anjiyoödem, anafilaktik şok, fiks ilaç erupsiyonu
Çok seyrek: Miyalji, artralji.
Çok seyrek: Ürünün metabolizmasından kaynaklanan suda çözünür pigmentlerin varlığı nedeniyle idrarın kırmızımsı kahverengi bir renkte görünümü
Bilinmiyor: Ateş
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem
taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
METİRASİN için spesifik antidot yoktur. Doz aşımı durumunda hastalara semptomatik tedavi uygulanmalıdır.
Spiramisin ile ilişkili;
Spiramisin için bilinen bir toksik doz yoktur.
Yüksek dozlarda beklenen belirtiler; mide bulantısı, kusma, ishal.
Yüksek dozlarda spiramisin ile tedavi edilen yenidoğanlarda ve QT aralığı uzaması riski bulunan hastalarda spiramisinin intravenöz uygulanması sonrasında, tedavinin durdurulması ile iyileşen QT aralığında uzama vakaları gözlenmiştir. Spiramisin doz aşımı söz konusu olursa, özellikle diğer risk faktörleri mevcutsa (hipokalemi, konjenital QTc aralığı uzaması, QT aralığını uzatan ve/veya torsades de pointesi indükleyen diğer ilaçlarla eş zamanlı kullanım) QT aralığının ölçülmesi için EKG önerilmektedir.
Metronidazol ile ilişkili;
İntihar girişimlerinde ve kazara aşırı doz vakalarında 12 g'a kadar tek doz uygulaması bildirilmiştir. Semptomlar kusma, ataksi ve oryantasyon bozukluğu şeklindedir.