MIYASTU 180 mg uzatýlmýþ salýnýmlý tablet Farmakolojik Özellikler

Koçsel İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.

[ 23 August  2022 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Sinir Sistemi/Diğer Sinir Sistemi İlaçları/Parasempatomimetikler

    /Antikolinesterazlar. ATC Kodu: N07AA02

    Piridostigmin asetilkolini metabolize eden ve inaktivasyonuna neden olan asetilkolin esteraz enziminin reversibl bir inhibitörüdür. Böylelikle, iskelet kaslarının sinir-kas kavşağında asetilkolin konsantrasyonunu arttırır. Piridostigmin kan-beyin bariyerini aşmaz ve neostigminden daha uzun süren bir etkiye sahiptir. Etkinin başlangıcı neostigmin ile gerçekleşen durumdan biraz daha yavaştır, genellikle 30 ila 60 dakika sonrasında gerçekleşir. Neostigmine kıyasla muskarinik bileşenler ve ilişkili advers reaksiyon riski piridostigminde daha az belirgindir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Emilim

    Emilim hızı ve kapsamı, bireysel hastalar arasında büyük farklılıklar gösterir. Ağızdan alındığında, sadece küçük bir kısmı emilir (yaklaşık %22-25).

    Piridostigmin bromürün sağlıklı gönüllülere oral uygulamasında biyoyararlanımının %7,6, %3- 4 ve %18,9 arasında değiştiği bulunmuştur (120 mg oral uygulamada: Cmax = 40 - 60 μg/L;

    tmax = 3 - 4 saat; 180 - 1440 mg: Cmax = 180 μg/L; tmax = 1,5 saat ve 120 - 370 mg: Cmax = 20 - 100 μg/L; tmax = 1,5 - 6 saat). Bu düşük ve oldukça değişken biyoyararlanım, düşük absorpsiyona bağlanır.

    Miyastenia gravisli hastalarda %3,3'e kadar düşebilmektedir. Dağılım

    İntravenöz uygulamadaki dağılım hacmi sağlıklı deneklerde 1,03 ila 1,43 L/kg ve miyasteni hastalarında 1,76 L/kg aralığındadır. Plazma klirensi çok hızlıdır, yani sağlıklı deneklerde 0.65 L/kg/saat ve miyasteni hastalarında 1.0 ila 0.29 L/kg/saat.

    Biyotransformasyon

    Piridostigmin sadece düşük ölçüde metabolize edilir. Plazma kolinesterazları tarafından hidrolize edilir. Piridostigminin ana metaboliti hidroliz ürünü 3-hidroksi-N-metil piridiniumdur.

    Eliminasyon

    Eliminasyon yarı ömrü sağlıklı kişilerde 1.74 - 1.51 saat, miyasteni hastalarında 1.05 saat olarak bulunmuştur. Oral yoldan verilen piridostigmin bromür, doza bağımlı bir şekilde, esas olarak böbrekler yoluyla, bunun bir kısmı değişmemiş etkin madde olarak (%5-15'e kadar) ve geri kalanı inaktif metabolitler şeklindeatılır.

    Piridostigmin bromürün emilen fraksiyonunun atılımı, esas olarak böbrekler yoluyla (% 75-90), kısmen değişmemiş etkin madde ve kısmen de aktif olmayan metabolitler şeklinde (4: 1 oranında) gerçekleşir.

    Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum

    Düşük emilim oranları nedeniyle biyoyararlanımı düşük ve değişkendir. Dolayısıyla, farmakokinetiği doğrusal değildir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Sıçanlara toksik dozlarda oral uygulamayı takiben akut solunum yetmezliği nedeniyle mortalite artmıştır. Diyaframın nöromüsküler sinapslarına verilen hasar histolojik olarak gösterilmiştir. Sıçanlara daha uzun süreli oral uygulama plazma kolinesterazının ve eritrosit asetilkolinesterazının inhibisyonuna neden olmuştur.

    Güvenlik farmakolojisi, tek ve tekrarlayan doz toksisitesi ve genotoksisiteye ait konvensiyonel çalışmalara göre klinik dışı veriler, insanlara yönelik herhangi bir tehlike ortaya koymamaktadır. Sıçanlar ve tavşanlarda gerçekleştirilen çalışmalar, hiçbir teratojenik etki göstermemiştir fakat gecikmiş ossifikasyonda (kemikleşme) hafif artışın yanında maternal toksik doz aralığında artmış emilim hızı, yavru boyutunun ve vücut ağırlığının azalması ile birlikte embriyo-/fötotoksik etkiler göstermiştir. Piridostigmin ile karsinojenisite çalışmaları gerçekleştirilmemiştir.