MOFLODEKSA 5 mg + 1 mg / ml göz damlasý.COZELTI Farmakolojik Özellikler

World Medicine İlaç San. ve Tic. Ltd.Şti

[ 14 March  2023 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Deksametazon ve antiinfektifler ATC kodu: S01CA01

    Moksifloksasin geniş spektrumu dahilinde Gram-pozitif ve Gram-negatif oküler patojenler, atipik mikroorganizmalar ve anaeroblarda etkili dördüncü jenerasyon florokinolon grubu antibakteriyel bir ajandır.

    Glukokortikoidler hem doğal olarak bulunan hem de sentezlenebilen adrenokortikal steroidlerdir. Deksametazon doğal glukokortikoidler olan hidrokortizon ve kortizonun sentetik analoğudur. Deksametazon sodyum fosfat ise deksametazonun suda çözünür anorganik bir esteridir. Molekül ağırlığı 516,41'dir.

    Moksifloksasin etki mekanizması;

    Moksifloksasin in vitro olarak geniş bir yelpazedeki Gram-pozitif ve Gram negatif mikroorganizmalarda etkilidir. Etkisini, bakteri DNA replikasyonu, transkripsiyonu, onarımı ve rekombinasyonu için gerekli olan topoizomeraz II (DNA giraz enzimi) ve topoizomeraz IV'ü inhibe ederek gösterir.

    Direnç Mekanizması;

    Moksifloksasin dahil florokinolonlara direnç genellikle DNA giraz ve topoizomeraz IV'ü kodlayan kromozomal mutasyonlarla oluşur. Gram-negatif bakterilerde moksifloksasin direnci mar (çoklu antibiyotik direnci) ve qnr (kinolon direnci) gen sistemlerindeki mutasyonlardan oluşabilir. Etki şeklindeki farklılıklar nedeniyle beta laktamlar, makrolitler ve aminoglikozidlerle çapraz direnç beklenmez.

    Kırılma Noktaları;

    Moksifloksasin için topikal oftalmik kullanımda mikoorganizmalara ait resmi bir duyarlılık kırılma noktaları (breakpoints) bulunmamaktadır. Her ne kadar sistemik kullanıma ait kırılma noktaları kullanılıyorsa da, bunların topikal oftalmik tedavi için geçerliliği belirsizdir. Moksifloksasin için kullanılan sistemik kırılma noktası, duyarlılık için ≤ 2mg/l, direnç için > 4mg/l'dir.

    Moksifloksasine Karşı Hassasiyet;

    Kazanılmış direncin yaygınlığı seçilmis suşlar için coğrafik olarak ve zamana bağlı olarak çeşitlenebilir ve özellikle ciddi enfeksiyonların tedavilerinde lokal bilgiler çok önemlidir. Gerektiğinde lokal yaygın direnç varsa en azından bazı enfeksiyon tiplerinin şüpheli olduğu hallerde etkin maddenin yararı konusunda uzman tavsiyesi istenir.

    Yaygın Duyarlı Türler

    Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalar:

    Corynebacterium türleri dahil Corynebacterium diphteriae Staphylococcus aureus (metisiline dirençli) Streptococcus pneumoniae

    Streptococcus pyogenes Streptococcus viridans grubu

    Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar:

    Enterobacter cloacae Haemophilus influenza Klebsiella oxytoca Moraxella catarrhalis Serratia marcescens

    Anaerobik mikroorganizmalar:

    Propeionibacterium akneler

    Diğer mikroorganizmalar:

    Chlamydia trachomatis

    Edinimsel Direnci Problem Olabilecek Türler

    Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalar:

    Staphylococcus aerous (metisiline dirençli)

    Staphylococcus, koagülaz negatif türleri (metisiline dirençli)

    Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar:

    Neisseria gonorrhoeae

    Diğer mikroorganizmalar:

    Bulunmamaktadır.

    Yapısı Gereği Dirençli Olan Organizmalar

    Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar:

    Pseudomonas aeruginosa

    Diğer mikroorganizmalar:

    Bulunmamaktadır.

    Yukarıdaki bilgiler için, Avrupa'nın çesitli yerlerinde yapılan mikrobiyolojik tarama çalışmaları temel alınmıştır. Oküler enfeksiyonlardan bakteriyel izolatların elde edildiği yerler Belçika, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsviçre ve İngiltere'dir.

    Moksifloksasin oftalmik yeni doğanlardan yetişkinlere kadar, yaşlılar da dahil olmak üzere geniş bir hasta grubunda çalışılmıştır.

    Deksametazon etki mekanizması;

    Kortikosteroidlerin birçok etkisi bulunmasına rağmen, antiinflamatuvar etkileri oftalmolojiyle en ilgili olanıdır. İnflamatuvar reaksiyonlarda gözlenen belirtileri önler ya da baskılarlar. Kortikosteroidler inflamasyonun belirtileri olan ödem, fibrin birikimi, kapiller dilatasyon, lökositlerin göçü, kapiller proliferasyon, fibroblast proliferasyonu, kolajen birikimi ve nedbe dokusu oluşumunu inhibe ederler.

    Göze uygulanan kortikosteroidlerin etki mekanizmaları kesin olmamakla birlikte, etkilerini topluca lipokortin olarak adlandırılan fosfolipaz A2 proteinlerinin indüksiyonu yoluyla gerçekleştirdikleri kabul edilmektedir. Bu proteinlerin prostaglandin ve lökotrien gibi inflamasyonda önemli rolleri olan mediyatörlerin biyosentezini, bu mediyatörlerin öncül maddesi olan araşidonik asitin salgılanmasının

    inhibisyonu yoluyla kontrol altında tuttuğuna inanılmaktadır. Araşidonik asit membran fosfolipidlerinden, fosfolipaz A2 yardımıyla salgılanan bir maddedir.

    Bu etkileri dışında kortikosteroidlerin hücresel düzeyde etkileri birçok başka mekanizmayla da

    açıklanmaya çalışılmaktadır; bu mekanizmalardan bazıları şunlardır: