MOMETIX AQ %0.05 nazal sprey 18 gr Farmakolojik Özellikler

Drogsan İlaçları Sanayi ve Tic. A.Ş.

[ 17 November  2011 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Glukokortikoid ATC Kodu: R01AD09

Mometazon furoat sistemik olarak etkin olmayan dozlarda lokal olarak antienflamatuar özellikleri olan bir topikal glikokortikosteroiddir.
Muhtemelen mometazon furoatın antialerjik ve antienflamatuar etkilerinin mekanizması alerjik reaksiyonların medyatörlerini inhibe

etmesine dayanır. Mometazon alerjik hastaların lökositlerinden lökotrienlerin salgılanmasını belirgin olarak inhibe eder.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilimi:

Mometazon furoat nazal sprey olarak uygulandığında çok az absorbe olur. 400 mikrogram mometazon furoatın sağlıklı yetişkinlere intranazal olarak uygulandığı çalışmada biyoyararlanımı <%0,1 olarak bulunmuştur. Hastaların çoğunda farklı zamanlarda alınan plasma örneklerindeki mometazon furoat plazma konsantrasyonu ve doruk mometazon furoat plazma konsantrasyonu kantifikasyon limitinin altındadır.

Dağılımı:

Mometazon furoat in vitro protein bağlama kapasitesi 5-500 ng/ml konsantrasyon

aralığında %98-99 olarak rapor edilmiştir

Biyotransformasyon:

Absorbe olan mometazon furoat yaygın olarak hepatik metabolizmaya uğrayarak çok sayıda metabolite dönüşür. Metabolizmada karaciğer mikrozomal P-450 3A4 (CYP3A4) enzimleri rol oynar. Sağlıklı yetişkinlerde mometazon furoatın hidroksilasyon ile (muhtemelen 6. pozisyonda) metabolize olduğu, furoat esterinin hidrolizi ve C-21 klorin ile hidroksil gurubunun yer değiştirmesi ile gerçekleştiği rapor edilmiştir.

Eliminasyon:

İntravenöz uygulama sonrasında, mometazon furoatın etkili plazma eliminasyon yarı ömrü 5.8 saattir. Absorbe olan ilaç metabolit olarak çoğunlukla safra, kısıtlı miktarda ise idrar ile atılır

5.3.   Klinik öncesi güvenilirlik verileri

Mometazon furoata karşı toksikolojik bir etki tanımlanmamıştır. Bütün gözlenen etkiler glukokortikoidlerin tipik farmakolojik etkilerinden ibarettir.

Preklinik çalışmalar, diğer glukokortikoidler gibi mometazon furoatın da androjenik, antiandrojenik, estrojenik ya da antiesterojenik aktivitesinden yoksun olduğunu göstermektedir. Ancak hayvanlarda yüksek dozlarda (56 mg/kg/gün ve 280 mg/kg/gün) bazı antiuterotopik aktivitler ve vajinal açılmada gecikme gözlenebilmektedir.

Diğer glukokortikoidler gibi, mometazon furoat yüksek konsantrasyonlarda klastojenik bir etki göstermektedir. Bununla birlikte terapötik dozlarda mutajenik etkiler beklenmemektedir.

Reprodüktif fonksiyon çalışmaları 15^g/kg subkutan mometazon furoatın uzun süreli ve zor doğuma yol açtığı ve yavruda ağırlık kaybına sebebiyet verdiği gözlenmiştir. Ancak doğurganlık üzerinde etkisi bulunmamaktadır.

Diğer glukokortikoidler gibi mometazon furoat tavşanlarda ve kemirgenlerde teratojendir. Sıçanlarda göbek fıtığı, farelerde yarık damak ve öd kesesi agenezi, göbek fıtığı ve tavşanlarda bükülmüş ön pençe gibi etkiler bildirilmiştir. Ayrıca annenin vücut ağırlık kazanımında azalma, sıçanlarda, tavşanlarda ve farelerde fetal gelişim üzerinde etkiler (daha az fetal vücut ağırlığı ve/veya gecikmiş kemik gelişimi) ve hayatta kalan yavru fare sayısında azalma oluşmuştur.

0.25-2.0 |ig/l konsantrasyonlardaki inhale mometazon furoatın karsinojenik etkisi 24 ay farelerde ve sıçanlarda araştırılmıştır. Tipik glukokortikoid benzeri etkilerden olan bazı non-neoplastik lezyonlar gözlenmiştir. Herhangi bir tümör tipi için istatistik olarak önemli bir doz-cevap ilişkisi yoktur.