MULTIBIC Potasyumsuz 5000 ml Hemofiltrasyon solüsyonu Klinik Özellikler
Fresenius Medikal A.Ş
[ 1 April 2011 ]
Fresenius Medikal A.Ş
[ 1 April 2011 ]
Akut renal yetmezliği olan ve sürekli hemofıltrasyon tedavisi uygulanması gereken hastalarda kullanılır.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Filtrasyon hızı, hastanın klinik durumu ve vücut ağırlığına bağlı olarak hekim tarafından belirlenmelidir. Farklı reçete edilmediği sürece, hastanın metabolik durumuna bağlı olarak metabolik atık ürünlerin uzaklaştırılması için yetişkinlerde 800-1400 mL/sa toplam filtrasyon hızı uygundur. Günde 75 L maksimum filtrasyon hızı önerilmektedir.
Uygulama şekli:
Akut renal yetmezliği olan hastalarda replasman solüsyonu ile yapılan hemofıltrasyon bu konuda tecrübeli bir hekimin kontrolü altmda gerçekleştirilmelidir.
Akut renal yetmezlikte tedavi, belirli bir süre için yapılır ve renal fonksiyon tamamen geri kazanıldığında sonlandınlır.
MULTIBIC Potasyumsuz, intravenöz infüzyon ile kullanılır.
Kullanıma hazır solüsyon ekstrakorporeal dolaşıma bir pompa vasıtasıyla infüzyon ile verilir.
Hemofiltrasyonda kan serumu filtre edilerek uzaklaştırıldığı için; filtre edilen hacim [eksi çekilmesi gereken ultrafıltrasyon sıvısı] hemofıltrasyon solüsyonu şeklinde yerine konmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Yukarıda verilen bilgilerin dışında ek bir bilgi bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
Çocuklarda kullanım ve dozaj konusunda klinik tecrübe bulunmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon:
Yukarıda verilen bilgilerin dışında ek bir bilgi bulunmamaktadır.
Hipokalemi Metabolik alkaloz
Teknik prosedürün kendisinden kaynaklanan hemofıltrasyona bağlı kontrendikasyonlar:
Üremik semptomların artık hemofıltrasyon ile giderilemediği vakalarda artan
hİperkatabolizma ile renal yetmezlik
Vasküler girişten yetersiz kan akışı
SRRT’de Multibic uygulanması sırasında nadir vakalarda, hatlarda özellikle pompa ve Multibic ısıtma ünitesine yakın kısımlarda, beyaz kalsiyum karbonat çökelmesi gözlemlenmiştir. Bu çökelmeler özellikle, Multibic solüsyonu pompanın akış yönünün tersine ısıtıldığında ortaya çıkar. Bu nedenle, hatlardaki Multibic solüsyonun berrak olduğundan ve partikül barındırmadığından emin olmak için SRRT sırasında her 30 dakikada bir yakından gözle kontrol etmek gereklidir. Çökelmeler ayrıca tedaviye başladıktan sonra meydana gelebilir.
Çökelti gözlemlenirse, Multibic ve SRRT hatları derhal değiştirilmeli ve hasta dikkatle moniterize edilmelidir.
Serum potasyum konsantrasyonu hemofıltrasyondan önce ve hemofıltrasyon sırasında düzenli olarak kontrol edilmelidir. Hastamn potasyum durumu ve hemofıltrasyon sırasındaki değişimi dikkate alınmalıdır. Eğer hipokalemi mevcutsa veya gelişirse potasyum desteği ve/ veya daha yüksek potasyum konsantrasyonundaki bir solüsyona geçmek gerekebilir.
Eğer hiperkalemi gelişirse, yoğun bakım önlemleri ile birlikte filtrasyon hızında artış gerekebilir.
Aynca, hemofıltrasyondan önce ve hemofıltrasyon esnasında aşağıdaki parametreler izlenmelidir: Serum sodyumu, serum kalsiyumu, serum magnezyumu, serum fosfatı, serum glukozu, asit-baz durumu, üre ve kreatinin seviyeleri, vücut ağırlığı ve sıvı dengesi (hiperhidrasyon ve dehidrasyonun erken tanısı için).
Kullanımdan önce solüsyon torbası 4.2 “Pozoloji ve Uygulama Şekli” bölümünde detaylı bir şekilde tarif edildiği şekilde dikkatlice incelenmelidir.
Hemofiltrasyon solüsyonu, infüzyondan önce uygun bir ekipman kullanılarak ısıtılmalı ve vücut ısısına getirilmelidir. Solüsyonun ısısı, oda sıcaklığının altında ise kesinlikle uygulanmamalıdır.
Replasman solüsyonunun dozajının doğru ayarlanması, klinik kimya parametreleri ve hayati bulguların yakından izlenmesi sayesinde diğer ilaçlarla etkileşimler önlenebilir. Aşağıdaki etkileşimler düşünülebilir:
Elektrolit replasmanları, parenteral nütrisyon ve yoğun bakımda infüzyonla verilen diğer yoğun bakım ilaçları hastanın serum kompozisyonunu ve sıvı durumunu etkileyebilir. Bu durum hemofiltrasyon tedavisi reçetelenirken göz önünde bulundurulmalıdır.
Hemofıltrasyon tedavisi ilaçların kan konsantrasyonlarını azaltabilir, özellikle küçük distribüsyon hacimli ilaçlar, moleküler ağırlığı hemofiltrenin geçirgenlik eşik değerinin altmdaki ilaçlar, proteine bağlanma kapasitesi düşük ilaçlar ve hemofiltre tarafmdan adsorbe edilen ilaçlar. Bu tip ilaçlarda dozun gözden geçirilmesi gerekebilir.
Digitalis’in toksik etkileri hiperkalemi, hipermagnezemi ve hipokalsemi nedeni ile maskelenebilir. Bu elektrolit denge bozukluklanmn hemofiltrasyon ile düzeltilmesi digitalis zehirlenmesinin işaret ve semptomlarının örneğin kardiak aritmiler, ortaya çıkışını hızlandırabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:
Genel tavsiye Gebelik kategorisi B’dir
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Doğum kontrol ilaçlan ile etkileşimi bildirilmemiştir.
Gebelik dönemi
MULTIBIC solüsyonlarının gebe veya emzirme dönemindeki kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ ve-veya/ embriyonal / fetal gelişim/ ve-veya / doğum/ ve-veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
Laktasyon dönemi
MULTIBIC solüsyonlarının emzirme dönemindeki kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Emzirme dönemindeki kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
Üreme yeteneği/ Fertilite
Aşağıdaki tabloda MULTIBIC solüsyonları ile bildirilen advers reaksiyonlar listelenmiş ve sıklık ve sistem organ sınıfına göre sınıflandırılmıştır.
Sıklık gruplandırmaları aşağıdaki skalaya göre tanımlanmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygm (>1/100 ile <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ile <1/100); seyrek (<1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Her sıklık gruplandırmasında istenmeyen etkiler azalan ciddiliğe göre sıraya koyulmuştur.
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
Bilinmiyor Hiperhidrasyon veya hipohidrasyon, elektrolit denge bozukluklan
(öm. hipokalemi), hipofosfatemi, hiperglisemi, ve metabolik alkaloz
Kardiyavasküler bozukluklar
Bilinmiyor Hipotansiyon, hipertansiyon
Gastrointestinal bozukluklar
Bilinmiyor Bulantı, kusma
Kas-iskelet sistemi ve bağ dokusu bozuklukları
Tavsiye edilen dozlarda kullanıldığında herhangi bir acil durum rapor edilmemiştir: bunun yanı sıra solüsyonun kullanımı istendiği zaman durdurulabilir. Sıvı dengesinin doğru bir şekilde hesaplanmadığı ve izlenmediği durumlarda hiperhidrasyon veya dehidrasyon ile birlikte bazı bağlantılı sirküler reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu durum kan basıncı, santral venöz basınç, kalp hızı ve pulmoner arteriyel basınçta değişiklik şeklinde görülebilir. Hiperhidrasyon vakalarında konjestif kalp yetmezliği ve/veya pulmoner konjestiyon indüklenebilir.
Hiperhidrasyonda ultrafıltrasyon arttırılmalı ve infuzyonla verilen replasman solüsyonunun hızı ve hacmi azaltılmalıdır.
Belirgin dehidrasyon vakalarında ultrafıltrasyon azaltılmalı veya durdurulmalı, ve infüzyonla verilen replasman solüsyonunun hacmi uygun şekilde arttırılmalıdır.
Tedavinin gereğinden fazla yapılması elektrolit konsantrasyonlarında ve asit-baz dengesinde bozukluk, örneğin uygun olmayan, yüksek bir hacimde replasman solüsyonu infüzyonla verilirse/uygulanırsa bikarbonat doz aşımı meydana gelebilir. Bu durum metabolik alkaloz, iyonize kalsiyum seviyesinde azalma veya tetaniye sebep olabilir.