MYCOBUTIN 150 mg 30 kapsül Farmakolojik Özellikler
Pfizer İlaçları Ltd.Şti.
[ 9 December 2011 ]
Pfizer İlaçları Ltd.Şti.
[ 9 December 2011 ]
Farmakoterapötik grup: Antimikobakteriyel ilaçlar ATC kodu: J04AB04
MYCOBUTIN (rifabutin), özellikle, atipik ve ilaçlara dirençli mikobakterileri de içeren aside dayanıklı basiller üzerinde etkinlik gösteren, geniş spektrumlu, yarı-sentetik ansamisin grubu bir antibiyotiktir.
Rifabutinin prokariyotik organizmaların (Escherichia coli ve Bacillus subtilis) duyarlı suşlarının DNA’ya bağımlı RNA polimerazını inhibe ettiği görülmüştür, ancak bu, memeli hayvan hücrelerinde görülmemiştir. Rifabutin; rifampisin’e dirençli M. tuberculosis DNA’sı içerisine ümidinin geçişini önler. Bu durum hatta DNA sentezini de inhibe ettiğini ortaya koymaktadır ki, bu da rifabutinin, rifampisine karşı direnç gösteren organizmalara karşı etkinliğini açıklayabilmektedir.
Rifabutinin, M. tuberculosis’in klinikten alınan numunelerine ve iaboratuvar suşlarına karşı, in vitro, çok etkin olduğu saptanmıştır. Mevcut in vitro çalışmalar rifampisine dirençli M tuberculosis suşlarının üçte bir ile yarısı arasında bir oranının rifabutine hassas olduğunu göstermiştir ki bu bulgu, iki antibiyotik arasında tam olarak çapraz direncin bulunmadığını belirtmektedir.
M. tuberculosis’in etken olarak kullanıldığı deneysel enfeksiyonlarda, rifabutinin in vivo etkinliği, in vitro bulgulara paralel olarak, rifampisine kıyasla 10 kat daha yüksektir.
Genel özellikler
Emilim:
İnsanda, rifabutin hızla emilir ve maksimum plazma konsantrasyonuna, oral yolla uygulandıktan yaklaşık 2-4 saat sonra ulaşır. 300, 450 ve 600 mg’Iık tek dozların sağlıklı gönüllülere uygulanmasından sonra, rifabutinin farmakokinetiği lineer bir özellik gösterir. Bu dozlarda, Cmaks 0.4-0.7 mcg/ml arasındadır.
Dağılım:
Uygulamadan yaklaşık 30 saat sonra, M tuberculosis’e ilişkin minimal inhibitor konsantrasyon (MIC) değerinin üzerinde bir plazma düzeyi elde edilir. Rifabutin, hayvanların, beyin hariç, değişik organlarında yaygın bir dağılım gösterir, özellikle de, dozlamadan 24 saat sonrasına kadar insan akciğer dokusunda ölçülen konsantrasyonlar plazma düzeylerinden yaklaşık 5-10 kat daha yüksek bulunmuştur.
İnsandaki doku konsantrasyonları, akciğer parankiması, safra kesesi ve barsak duvarlarındaki plazma düzeylerinden bir kaç kat daha yüksektir.
İntrasellüler / ekstrasellüler konsantrasyon oranının, her ikisi de insandan elde edilen nötrofıllerde 9, monositlerde 15 değerinde bulunması, rifabutinin intrasellüler dağılımının çok yüksek olduğunun göstergesidir.
Biyotransformasvon:
Rifabutinin intrasellüler konsantrasyonunun yüksek oluşu, mikobakteriler gibi intrasellüler patojenlere karşı gösterdiği etkinliğin büyük ölçüde temel nedenidir.
Tespit edilen 5 metaboliti arasında 25 O-diasetil türevi ile 31-hidroksiI türevi en önemlileridir. 25 O-diasetil türevi ana ilaca eş değer antibakteriyal etkiye sahiptir. Rifabutinin yarılanma ömrü (tı/2 P) insanda yaklaşık 35-40 saattir.
Eliminasvon:
Rifabutin ve metabolitlerinin atılımı başlıca idrar yolu ile olur.
DoSrusallık/doğrusal olmayan durum:
Toksikoloji
Rifabutinin klinik öncesi güvenlilik çalışmaları, kemirgenlerde ve maymunlarda iyi bir güvenlilik marjı ortaya koymaktadır. 5 g/kg dozuna kadar tekli oral doz verilen sıçanlarda ve 2 ve 4 g/kg dozu verilen beagle köpeği ve sinomolgus maymunlarında rifabutinin akut oral toksisitesi düşük olmuştur ve mortalite görülmemiştir. Farelerde oral LD50 erkekler için 4.8 g/kg, dişiler içinse 3.3 g/kg’dır. Tekrarlı doz çalışmalarında, hedef organlar yalnızca insan tedavisi için önerilen dozlarla elde edilenden yüksek kan düzeylerine yol açan dozlarda belirlenmiştir. Fare, sıçan ve maymunlarda ana hedef organlar karaciğer, mide, gonadlar ve daha düşük bir derecede eritrositlerdir. Rifabutinin in vitro veya in v/vo testlerde genotoksik olmadığı görülmüştür.
Karsinojenite / Mutajenite
Maksimum tolere edilen dozda iki yıla kadar tedavi edilen fare veya sıçanlarda karsinojenik etki görülmemiştir.