N-CORT nazal sprey Farmakolojik Özellikler
Grandi İlaç Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.
[ 24 May 2013 ]
Grandi İlaç Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.
[ 24 May 2013 ]
Farmakoterapötik grup: Kortikosteroid ATCKodu:R01 AD11
Enflamasyonda, triamsinolon asetonid triamsinolonun daha etkili bir türevidir ve hayvan modellerinde prednizon’dan yaklaşık 8 kat daha potenttir.
Kortikosteroidlerin anti-alerjik etki mekanizması kesin olarak bilinmemekle birlikte, alerjik hastalıkların tedavisinde klinik olarak çok etkili oldukları saptanmıştır.
Klinik Çalışmalar:
Yetişkinlerde ve 12 yaşın üzerindeki çocuklarda yapılan klinik çalışmalarda mevsimsel ve yol boyu devam eden alerjik rinit tedavisinde, plaseboya kıyasla triamsinolon asetonidin 220 mikrogram dozuyla burunla ilgili aksırma, dolgunluk hissi, akıntı ve kaşıntı gibi semptomlarda istatistiksel anlamlılıkta düzelme sağladığı gösterilmiştir. Triamsinolon asetonidin etkililiği ve güvenliliği ayrıca 6 ile 12 yaş arasındaki çocuklarda da yeterli şekilde incelenmiştir. Günde 110 mikrogram veya 220 mikrogramlık dozlarla aleıjit rinitin nazal semptomlarının şiddetinde istatistiksel anlamlılıkta azalmalar tespit edilmiştir.
4
Triamsinolon asetonidin güvenlilik ve etkililiği, mevsimsel alerjik riniti olsun olmasın, yıl boyu süren alerjik riniti bulunan. 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklarda da incelenmiştir. Günde 110 mikrogram triamsinolon asetonid, plasebo ile karşılaştırıldığında 24 saat içinde istatistiksel olarak anlamlı bir gelişme göstermiştir. Ancak 4 haftalık çift-kör araştırmada, anlık Toplam Nazal Semptom Skoru’nda (TNSS) anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Triamsinolon asetonid alerjik belirtiler ve semptomlar üzerinde anında etki yapmaz.
Triamsinolon asetonid tedavisi gören bazı hastaların semptomlarında ilk gün içinde iyileşme görülebilir ve 3 ya da 4 gün içinde semptomların ortadan kalkması beklenebilir. Triamsinolon asetonid uygulaması vaktinden önce kesilirse semptomlar günlerce yeniden ortaya çıkmayabilir.
Yetişkinlerde ve 6 yaşın üzerindeki çocuklarda yapılan klinik çalışmalarda, intranazal olarak günde 440 mikrograma kadar uygulanan Triamsinolon asetonid dozlarıyla, hipotalamik- hipofız-adrenal aksında hiçbir baskılanma gözlenmemiştir.
Triamsinolon asetonid, nazal kortikosteroiddir. N-CORT, her dozunda 55 pg triamsinolon asetonid içeren beher şişede 120 dozluk homojen görünümlü opak süspansiyondur.
Emilim:
Normal yetişkinlerde ve alerjik rinit bulunan yetişkin hastalarda, triamsinolon asetonidin 220 mikro gramlık tek dozunun intranazal uygulanması sonucunda, triamsinolon asetonid absorpsiyonunun düşük olduğu görülmüştür.
Dağılım:
Ortalama doruk plazma konsantrasyonu yaklaşık olarak 0.5 ng/mL (aralığı, 0.1 ila 1 ng/mL)’dir ve dozdan 1.5 saat sonra gerçekleşmiştir. Ortalama plazma ilaç konsantrasyonu 12’inci saatte 0.06 ng/mL’den az, 24’üncü saatte deney tespit limitinin altında olmuştur.
Ortalama terminal yarı-ömrii 3.1 saat olarak saptanmıştır.
İntranazal olarak 110 mikrogram veya 220 mikrogramlık tek doz triamsinolon asetonid verilen sağlıklı gönüllülerde ve hastalarda doz oransallığı görülmüştür. Pediatrik hastalara verilen birkaç dozdan sonra (440 mikrogram/gün), plazma ilaç konsantrasyonlarının, EAA, Cmax ve Tmax’ın yetişkin hastalarda görülen değerlere benzer olduğu görülmüştür.
Biyotransformasvon:
İnsan plazmasında triamsinolon asetonidin üç metaboliti belirlenmiştir. 6/3-
hidroksitriamsinolon asetonid, 21-karboksitriamsinolon asetonid ve 21-karboksi-6l3- hidroksitriamsinolon asetonid. Ana bileşikle karşılaştırıldığında, her üç metabolitin de belirgin farmakolojik aktivitesi yoktur.
Özel popülasvonlar Pediyatrik hastalar
Klinik öncesi çalışmalarında sadece glukortikoidler için tipik olan etkiler gözlenmiştir.
Karsinoienite:
Rodentlerde yürütülen çalışmalar ile tedaviyle ilişkili triamsinolon asetonidin kanserojen olduğu gösterilememiştir.
Mutaienite:
In vitro testlerde (Salmonella bakterilerinde ters mutasyon testi ve Çin hamster över hücrelerinde ileri mutasyon testi) hiçbir mutajenisite bulgusuna rastlanmamıştır.
Teratoienite:
Diğer kortikosteroidlerde olduğu gibi, triamsinolon asetonidin hayvanlarda teratojenik olduğu ve (sıçan ve tavşanlarda) yarık dudak ve/veya internal hidrosefali ve aksiyel iskelet defektlerine neden olduğu gösterilmiştir. İnsan türünden olmayan primatlarda, MSS ve kraniyal malformasyonlar dahil olmak üzere, diğer teratojenik etkiler gözlemlenmiştir.
Fertilite bozuklukları:
Triamsinolon asetonid, rodentlerde fetal rezorpsiyon, ölü doğma olgularında artış, yavru ağırlığı ve sağkalım oranında azalmaya neden olmuştur, ancak gebelik oranlarında bir değişikliğe neden olmamıştır.