NICORETTE QUICKMIST 1 mg/sprey meyveli oral mukozaya uygulanacak sprey çözelti (2 adet) Farmakolojik Özellikler

JNTL Turkey Tüketici Sağlığı Ltd Şti

[ 10 January  2023 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Nikotin bağımlılığında kullanılan ilaçlar ATC kodu: N07BA01

    Nikotin, periferik ve merkezi sinir sistemindeki nikotinik asetilkolin reseptörlerinin agonistidir ve merkezi sinir sistemi (MSS) ve kardiyovasküler etkileri belirgindir.

    Tütün içeren ürünlerin sürekli, düzenli kullanımının aniden kesilmesi, yoksunluk (sigara içme isteği) dahil olmak üzere sigara bırakma belirtilerine sahip karakteristik bir sendromla sonuçlanır.

    Klinik çalışmalar, nikotin replasman ürünlerinin, sigara kullanıcılarının kan nikotin seviyelerini yükselterek ve bu sigara bırakma belirtilerini hafifleterek sigaradan uzak durmalarına yardımcı olabileceğini göstermiştir.

    Sigara içme isteğini hafifletme

    Nikotin sakızı veya nikotin pastiliyle karşılaştırıldığında, oromukozal sprey kaynaklı nikotinin emilimi daha hızlıdır (Bkz. bölüm 5.2).

    Sağlıklı 200 sigara kullanıcısında yürütülen açık etiketli, tek dozlu, çapraz geçişli bir yoksunluk çalışmasında, 1 mg'lık iki spreyin, sigara içme isteğini, uygulamadan 60 saniye sonra başlayarak 4 mg nikotin pastilinden anlamlı olarak daha fazla azalttığı ve formülasyonlar arasındaki farkın 10 dakika boyunca sürdüğü gözlemlenmiştir.

    Sağlıklı 61 sigara kullanıcısında yürütülen açık etiketli, tek dozlu, çapraz geçişli başka bir yoksunluk çalışmasında, 1 mg'lık 2 spreyin, başlangıç sigara içme istekleri şiddetli olarak derecelendirilen gönüllülerin alt kümesi de dahil olmak üzere, çalışma popülasyonunda uygulamadan 30 saniye sonra başlayarak, sigara içme isteğini referans üründen anlamlı olarak daha fazla azalttığı gözlemlenmiştir. Ek olarak, 53/58 (%91) ve 45/58 (%78) gönüllü, çalışma süresi boyunca (yani 2 saat) sigara içme isteklerinde sırasıyla %25 ve %50 azalmaya ulaşmıştır.

    Sigara içmeyi bırakma

    Plasebo kontrollü iki adet etkililik çalışması yapılmıştır. İlk çalışmada, 83/318 (%26,1) oromukozal sprey kullanan katılımcı, plasebo grubunda 26/161 (%16,1) ile karşılaştırıldığında

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Uygulama şeklindeki değişikliklerin, emilimin hızı ve kapsamı üzerinde önemli etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Oromukozal spreyin farmakokinetiği 4 çalışmada incelenmiştir. Çalışmalara 141 gönüllü dahil edilmiştir.

    Emilim

    5,3 ng/mL maksimum konsantrasyona 2 mg dozun uygulanmasından 13 dakika sonra ulaşılmıştır. Uygulamadan sonraki ilk 10 dakika boyunca eğri altı alan (EAA) karşılaştırıldığında, 1 ve 2 mg'lık bir dozda oromukozal sprey ile ilgili değerler, 4 mg'lık dozlarda hem nikotin sakızı hemde nikotin pastili ile ilgili olanlardan daha fazladır (0,48 ve 0,64 saat.ng/mL'ye karşı 0,33 ve 0,33 saat.ng/mL).

    EAAdeğerleri, oromukozal sprey tarafından uygulanan nikotinin biyoyararlanımının, nikotin sakız veya pastilinkine benzer olduğunu göstermektedir. Oromukozal sprey 2 mg'ın EAA'si, nikotin sakızı 4 mg ve nikotin pastil 4 mg için sırasıyla 23,0 saat.ng/mL ve 26,7 saat.ng/mL ile karşılaştırıldığında, 14,0 saat.ng/mL olarak ölçülmüştür.

    Maksimum dozun (yani her 30 dakikada bir oromukozal sprey 1 mg'lık 2 sprey) uygulanmasından sonra elde edilen kararlı durumdaki ortalama nikotin plazma konsantrasyonları, 4 mg nikotin sakız (saat başı 1 sakız) için 23,3 ng/mL ile ve 4 mg nikotin pastili (saat başı 1 pastil) için 25,5 ng/mL ile karşılaştırıldığında yaklaşık 28,8 ng/mL

    büyüklüğündedir.

    Dağılım

    İntravenöz nikotin uygulamasından sonra dağılım hacmi yaklaşık 2 ila 3 L/kg'dır.

    Nikotinin plazma proteinine bağlanması % 5'ten azdır. Bu nedenle, eşzamanlı ilaç kullanımından kaynaklanan nikotin bağlanmasındaki değişikliklerin veya plazma proteinlerinin hastalık durumlarına göre değişikliklerinin nikotin farmakokinetiği üzerinde önemli etki göstermesi beklenmemektedir.

    Biyotransformasyon

    Nikotin böbrekler ve akciğerde de metabolize ediliyor olsa da, başlıca metabolizma organı karaciğerdir. Ana bileşikten daha az etkin olduğuna inanılan 20'den fazla nikotin metaboliti tespit edilmiştir.

    Nikotinin plazmada birincil metaboliti olan kotinin, 15 ila 20 saatlik bir yarılanma ömrüne ve nikotinden 10 kat fazla konsantrasyonlara sahiptir.

    Eliminasyon

    Nikotinin ortalama plazma klerensi 70 L/saat ve yarılanma ömrü 2-3 saattir.

    Primer üriner metabolitleri kotinin (dozun %12'si) ve trans-3-hidroksi-kotinindir (dozun

    %37'si). Nikotinin yaklaşık %10'u idrarda değişmeden atılır. Yüksek akış hızı ve idrarın asidifikasyonu (pH<5) durumlarında, nikotinin yaklaşık %30'u idrarda değişmeden atılabilir.

    Doğrusallık/doğrusal olmayan durum

    1 mg oromukozal spreyin 1, 2, 3 ve 4 spreylik tekli dozları verildiğinde gösterildiği gibi EAAve C'ın doz-doğrusallık ilişkisinden sadece küçük bir sapma vardır.

    Hastalardaki karakteristik özellikler

    Böbrek Yetmezliği:

    Böbrek yetmezliğinin progresif şiddeti, toplam nikotin klerensinin azalması ile ilişkilidir. Nikotin klerensi, şiddetli böbrek yetmezliği olan gönüllülerde ortalama %50 oranında azalmıştır. Hemodiyalize giren sigara kullanıcılarında nikotin seviyelerinin arttığı görülmüştür.

    Karaciğer Yetmezliği:

    Nikotinin farmakokinetiği, hafif karaciğer yetmezliği (Child-Pugh skoru 5) olan hastalarda etkilenmemektedir ve orta derecede karaciğer yetmezliği (Child-Pugh skoru 7) olan hastalarda

    %40-50 azalmaktadır. Child-Pugh skoru > 7 olan gönüllülere ilişkin bilgi bulunmamaktadır.

    Yaşlılar:

    Sağlıklı yaşlı hastalarda, toplam nikotin klerensinde, doz ayarlanmasını gerekli kılmayan minör bir azalma olduğu gösterilmiştir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Nikotinin in vitro genotoksisite testi ağırlıklı olarak negatif sonuç vermiştir. Yüksek nikotin konsantrasyonlarında test yapıldığında da sonuçlar benzerdir.

    İn vivo genotoksisite testleri negatiftir.

    Hayvan deneyleri, nikotin maruziyetinin doğum ağırlığında azalmaya, bir batında doğan yavruların boyutunda küçülmeye ve yavruların sağkalımında azalmaya yol açtığını

    göstermiştir.

    Karsinojenite testlerinin sonuçları, nikotinin tümörijenik bir etkisine dair net bir kanıt sağlamamaktadır.

        Propilen glikol (E1520) Etanol, susuz Trometamol Poloksamer 407 Gliserol (E422)

        Sodyum hidrojen karbonat Levomentol

        Kırmızı meyve aroması Ferahlatıcı aroma Sukraloz

        Asesülfam potasyum

        Bütil hidroksitoluen (E321) Hidroklorik asit (pH düzenleyici) Saf su