OCTAGAM 5 G 100 ml infüzyonluk solüsyon Farmakolojik Özellikler
Berk İlaç İthalat ve Pazarlama A.Ş
[ 17 May 2013 ]
Berk İlaç İthalat ve Pazarlama A.Ş
[ 17 May 2013 ]
Farmakoterapötik grup: İmmün serum ve immünglobulinler: immünglobulinler, normal insan, intravenöz uygulama için.
ATC Kodu: J06B A02
Etki mekanizması:İnsan normal immünglobulini esas olarak, enfeksiyon ajanlarına karşı geniş antikor dağılımına sahip immünglobulin G (IgG) içerir.
İnsan normal immünglobulini, normal popülasyonda bulunan IgG antikorları içerir.
En az 1000 bağıştan oluşan plazma havuzundan elde edilir. IgG alt sınıflarının dağılımı doğal insan plazmasına benzer oranlardadır. Bu tıbbi ürünün yeterli dozu, anormal derecede düşük IgG seviyesini normal değerlere çıkarır.
Yerine koyma tedavisi dışındaki endikasyonlarda etki mekanizması tam olarak aydınlatılamamıştır, ancak immünmodülatör etkiler söz konusudur.
Kronik enflamatuvar demiyelinizan polinöropati:
Retrospektif bir çalışma, OCTAGAM %5 ile tedavi edilen kronik enflamatuvar demiyelinizan polinöropati si olan 46 hastadan elde edilen verileri değerlendirmiştir. Etkililik analizine 24 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların 11’i tedavi edilmemiş hastadır (grup 1), 13’ü ise OCTAGAM %5 tedavisine başlamadan önceki 12 hafta boyunca immünglobulin tedavisi almamıştır (grup 2). Grup 3, önceden immünglobulinlerle tedavi edilmiş (immünglobulinler, OCTAGAM %5 tedavisine başlamadan önceki 12 hafta içinde verilmiştir) 13 hastayı kapsar. Tedavi, tedavinin başlamasından sonra 4 ay içinde ONLS değerinde (Overall Neuropathy Limitation Scale - Genel Nöropati Sınırlama Ölçeği) en az 1 puan düşme olması halinde etkili olarak kabul edilmiştir. Grup 1 ve Grup 2’de skor, hastaların %41,7’de anlamlı olarak düşmüştür (p=0,02). Grup 3’te (önceden IVIg ile tedavi edilmiş hastalar) 13 hastanın sadece 3’ü (%23,08) ONLS değerinde bir iyileşme göstermiş, 10 hasta ise stabil kalmıştır. Önceden IVIg tedavisi almış hastlarda ONLS değerinde belirgin daha fazla bir iyileşme beklenmemiştir.
İncelenen hastaların ortalama yaşı 65’tir, diğer CIDP çalışmalarına göre ileri bir yaştır. 65 yaşın üstündeki hastalarda yanıt oranı, daha genç hastalara göre daha düşüktür. Bu durum yayınlanmış verilerle uyumludur.
Pediyatrik popülasyon
Primer immün yetmezliği olan 17 çocuk/adolesan (medyan yaş 14 yıldır, aralık: 10,5-16,8) hastada, OCTAGAM ile, prospektif, açık etiketli, bir Faz III çalışma yapılmıştır. Önceden tedavi edilmiş hastalara, 6 aylık çalışma dönemi boyunca 3 haftada bir 0,2 g/kg uygulanmıştır. Daha önce tedavi almamış hastalar ilk 3 ay boyunca 3 haftada bir 0,4 g/kg almış, çalışma döneminin kalan süresinde ise 0,2 g/kg verilmiştir. Dozlar, çukur düzeyi en az 4 g/L olacak şekilde ayarlanmıştır.
• Okula gidilemeyen gün sayısı: 11,2 gün/hasta/yıl
• Ateşli geçen gün sayısı: 4,1 gün/hasta/yıl
• Antibiyotik kullanılan gün sayısı: 19,3 gün/hasta/yıl
• Enfeksiyon yaşanan gün sayısı: 29,1 gün/hasta/yıl
Enfeksiyonların şiddeti hafif olarak değerlendirilmiştir. Hastaneye yatmayı gerektirecek şiddetli bir enfeksiyon gözlenmemiştir.
Genel özellikler:
Emilim:
İntravenöz uygulama sonrası absorbsiyon tam ve hızlıdır. İntravenöz uygulama sonrası alıcının kan dolaşımında bulunur.
Dağılım:
Plazma ve ekstravasküler sıvı arasında nispeten hızlı dağılır. Ekstravasküler ve intravasküler kompartmanlar arasında dengeye yaklaşık olarak 3 - 5 gün sonra ulaşılır.
Biyotransformasyon:
IgG ve IgG-kompleksleri retiküloendotelial sistem hücrelerinde yıkıma uğrarlar.
Eliminasyon:
İnsan normal immünglobulini için ortalama yarılanma ömrü, immün sistemi zayıf hastalarda yaklaşık 26-41 gün aralığında bulunmuştur. Bu yarılanma ömrü, özellikle primer immün yetmezlikte, hastadan hastaya değişebilmektedir.
Doğrusallık / Doğrusal olmayan durumlar:
Eliminasyonu dozla orantılı olarak lineerdir.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Pediyatrik popülasyon:
17 çocuk/adolesan (medyan yaş 14, aralık 10,5-16,8) primer immün yetmezlik hastasında OCTAGAM ile prospektif, açık etiketli bir Faz III çalışma yapılmıştır. Hastalar, 6 ay boyunca tedavi görmüştür.
Tedavi döneminde, kararlı durumda ortalama Cmaks. 11,1 ± 1,9 g/L, ortalama çukur düzey 6,2± 1,8 g/L’dir. Total IgG’nin ortalama terminal yarılanma ömrü medyan 34 gündür (35,9 ± 10,8 gün). Total IgG için ortalama dağılım hacmi 3,7±1,4 L ve total vücut klerensi 0,07±0,02 L/gündür.
İmmünglobulinler insan vücudunun normal bileşenleridir. Hayvanlardaki tekrarlı doz toksisitesi, genotoksisite ve üreme toksisitesi çalışmaları, heterolog proteinlere karşı gelişen antikorların indüksiyonu ve etkileşimi nedeniyle pratik değildir.
Klinik deneyimler immünglobulinlerin karsinojenik ve mutajenik potansiyeli açısından bir kanıt ortaya koymadığından, heterolog türlerde deneysel çalışmalar yapılmamıştır.