OTRIVINE MENTOL %0.1 10 ml sprey { Glaxo-Smithkline-Tuketici } Farmakolojik Özellikler

Yeni Firma [ Bilgileri Güncelleniyor ]

[ 26 April  2016 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Dekonjestanlar ve diğer topikal kullanılan nazal preparatlar, sempatomimetikler

    ATC kodu: R01A A07

    Etki mekanizması

    Ksilometazolin, burun mukozasındaki alfa adrenerjik reseptörlere etki eden sempatomimetik bir ajandır. Buruna uygulanmak üzere hazırlanan OTRIVINE MENTHOL, burundaki kan damarlarını daraltarak burun mukozasında ve komşu farenks bölgelerinde dekonjesyon sağlar. Ayrıca, mukus hipersekresyonunu azaltır ve tıkanmış sekresyonun boşaltımını hızlandırır. Bu sayede burun geçitlerinde dekonjesyon elde edildiğinden, burnu tıkalı olan hasta, burun yoluyla daha rahat soluk

    OTRIVINE MENTHOL, mukozası hassas olan hastalar tarafından bile iyi tolere edilir ve mukosilier fonksiyonu bozmaz. OTRIVINE MENTHOL ayrıca serinletici etkili aromatik uçuculardan mentol ve ökoliptol içerir.

    OTRIVINE MENTHOL'ün etkisi 2 dakika içinde başlar ve 12 saate kadar sürer.

    İn vitro analizler, OTRIVINE MENTHOL'ün soğuk algınlığı ile bağlantılı rinovirüslerin enfeksiyon aktivitesini azalttığını göstermiştir.

    OTRIVINE MENTHOL, etken maddesi ksilometazolinin yanı sıra serinletici etkisi aromatik buharlar olan mentol ve ökaliptol içerir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Emilim:

    Lokal nazal uygulamayı takiben ksilometazolinin plazma konsantrasyonu çok düşüktür ve ölçülebilme limitlerine yakındır. Fakat, ksilometazolinin önerilen dozu aşıldığında nazal mukozadaki sistemik emilimi sistemik semptomimetik yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

    Dağılım:

    İnsanlar üzerinde yapılan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Biyotransformasyon:

    İnsanlar üzerinde yapılan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Eliminasyon:

    İnsanlar üzerinde yapılan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Ksilometazolinin mutajenik etkisi yoktur. Ksilometazolinin fare ve sıçanlara subkutan yoldan uygulandığı bir çalışmada teratojenik etki görülmemiştir.