OVADRIL 120 gr losyon Klinik Özellikler

Toprak İlaç ve Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş.

[ 4 May  2012 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    OVADRİL böcek sokması, basit cilt tahrişlerine bağlı kaşıntı ve ağrının geçici olarak giderilmesinde kullanılır.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:

    Doktor tarafından önerildiği biçimde kullanılır, ilgili bölgeye günde 3 a€“ 4 kez avuç içerisine yeterli miktarda alınıp problemli bölgeye uygulanır. İstenildiğinde sürüldüğü yerden su ile yıkanarak kolayca çıkar.

    OVADRİL, lidokain içermektedir. Bir seferde uygulanan lidokain dozu 250 mg'ı aşmamalıdır. Günlük 35-40 g (1000 mg lidokaine eşdeğer) OVADRİL dozu aşılmamalıdır. Çok geniş yüzeye, çok sık uygulama ile hipersensitivite ortaya çıkabileceğinden bu şekilde kullanılması önerilmez.

    Uygulama şekli:

    Topikal kullanım içindir.

    Kullanmadan önce tüp çalkalanmalıdır.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek yetmezliği:

    Hafif ile orta dereceli böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanırken dikkatli olunmalıdır.

    Karaciğer yetmezliği:

    Hafif ile orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanırken dikkatli olunmalıdır. Lidokain karaciğerde metabolize olduğundan, karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda lidokainin yarı ömrü uzayabilir. Şiddetli karaciğer yetmezliğinde ilacın daha küçük alanlara uygulanması düşünülebilir.

    Pediatrik popülasyon:

    2 yaşından büyük çocuklarda kullanılır.

    Çocuklara uygulanacak doz daha düşük olmalı, çocuğun yaşı, kilosu ve fiziksel durumuna uygun olmalıdır. Geniş ve zarar görmüş yüzeylere uygulanırken, bilhassa lidokainin sistemik absorbsiyonunun artabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

    Geriatrik popülasyon:

    Herhangi bir doz ayarlaması gerekmemektedir.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Lidokain amid tipi anestezikler veya OVADRİL'in içeriğindeki maddelere karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

    Bebeklerde, prematürelerde ve 2 yaşın altındaki çocuklarda, antihistaminiklerin riskinden dolayı emziren annelerde, Difenhidramin HCl ve benzer yapıdaki diğer antihistaminiklere aşırı duyarlılığı olanlarda ve MAO inhibitörü ilaç kullananlarda kullanılmamalıdır.

    Açık yara ve mukoza mebranına, yanıklara, cilt bütünlüğünün bozulduğu egzamatöz lezyonlar, soyulmuş cilt akut veziküler ve eksudatif dermatozlar üzerine uygulanmaz. Yanma hissi, kızarıklık ve cilt döküntüleri oluştuğunda tedaviye son verilmelidir.

    Suçiçeği ve kızamıkta kullanılmamalıdır.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Difenhidramin içeren ürünler, kabarmış ve sulanmış lezyonlarda, geniş vücut alanları üzerinde uygulanmamalı, önerilenden daha sık ve Difenhidramin içeren başka ilaçlarla (dahilen ve haricen) kullanılmamalıdır. İlacın göz ile temasında kaçınılmalıdır.

    Sepsis ve ilacın uygulandığı cilt bölgesinin ciddi hasar görmesi durumunda, ani sistemik emilim riski olabileceğinden OVADRİL uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

    OVADRİL X-Ray uygulamaları öncesinde sürülmemelidir.

    Yanma duygusu ya da kızarıklık gelişirse, veya şikayet devam ederse tedavi sonlandırılmalıdır. Uygulama yerinde bir enfeksiyon ortaya çıkarsa tedavi sonlandırılmalıdır.

    Para-aminobenzoik asit türevlerine (prokain, tetrakain, benzokain gibi) alerjisi olan hastalarda lidokaine karşıda kros duyarlılık olabileceği gösterilmemiştir.

    Lidokain'in sistemik etkisine daha duyarlı olabilecekleri için genel durumu kötü olanlar, yaşlılar, debil hastalar ve çocuklarda dikkatli kullanılmalıdır.

    Yüksek plazma düzeyleri ve ciddi yan etkileri önlemek amacıyla yeterli etkinin sağlandığı, mümkün olan düşük dozlar kullanılmalıdır. Tekrarlanan dozlarda ilacın veya metabolitlerinin birikmesi nedeniyle kan düzeyinde artış görülebilir. Hastanın durumuna göre tolerans gelişimi olabilir. Lidokainli preparatların, özellikle geniş deri yüzeylerine ve bilhassa da oklüzyon altında uygulandığında kalp ritim bozuklukları, nefes alma zorluğu, koma ve hayati tehlikeye yol açabilmektedir.

    OVADRİL propilen glikol içermektedir. Deride irritasyona neden olabilir.

    OVADRİL benzalkonyum klorür içerdiği için irritan, deri reaksiyonlarına sebep olabilir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Bilinen bir ilaç etkileşimi yoktur.

    Difenhidramin içeren başka ilaçlarla beraber (dahilen veya haricen) kullanılmamalıdır.

    Lokal anestezik ajan ihtiva eden diğer ürünler ile beraber kullanıldığında emilen miktarın artacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

    Lidokaine bağlı toksik etki aditif ve potansiyel olarak sinerjik olabileceği için Grup I antiaritmik ilaç (tokainid ve meksiletin gibi) kullanan hastalarda OVADRİL dikkatle kullanılmalıdır.

    Asidoz ve Santral Sinir Sistemi stimulanları ya da depresanlarının kullanımı gibi faktörler lidokain'in sistemik etkilerinin oluşmasına yol açan santral sinir sistemi seviyelerini etkileyebilir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Veri mevcut değildir.

    Pediyatrik popülasyon:

    Veri mevcut değildir.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Gebelik Kategorisi: C

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

    Yeterli veri bulunmamaktadır.

    Gebelik dönemi

    Difenhidramin hidroklorür için gebeliklerde kullanımına ilişkin güvenirliliği tespit edilmemiştir. Lidokain için gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler bakımından yetersizdir. Kullanımı durumunda potansiyel yarar risk durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

    Laktasyon dönemi

    OVADRİL losyon içindeki etken maddelerden difenhidramin deriden absorbe olabilir, plasentadan geçebilir, anne sütüne de geçtiği için emzirme döneminde bu ilaç kullanılmamalıdır ya da tedavi sırasında emzirme durdurulmalıdır.

    Üreme yeteneği / Fertilite

    Difenhidramin fertiliteyi etkileyecek potansiyeli olup olmadığı konusunda yeterli veri bulunmamaktadır. Ancak fareler üzerinde yapılan bir çalışmada fertilitede azalma görülmüştür.

    Lidokainin sıçan ve tavşanlarda yapılan deneylerde fetusa herhangi bir zararı tespit edilmiş olmamasına rağmen kadınlarda fetus üzerine etkisi bilinmediğinden özellikle gebeliğin erken dönemlerinde dikkatli olunmalıdır.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    Ürünün topikal uygulanması sebebiyle, difenhidramin hidroklorür'ün meydana getireceği bir etki beklenmemekle birlikte, lidokain hidroklorür içermesinden dolayı, uygulandığı bölgede

    Lokal bir uyuşma meydana getirdiğinden, araç ve makine kullanırken dikkatli olunması gerekmektedir.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    İstenmeyen etkileri sınıflandırmak için şu terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:

    Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

    Difenhidramin kullanımında görülen advers etkiler şunlardır:

    Sinir sistemi hastalıkları

    Yaygın olmayan: Uyuşukluk, sersemlik, Seyrek: Konvülsiyon, parastezi

    Göz hastalıkları

    Yaygın olmayan: Bulanık görme

    Kardiyak hastalıkları:

    Seyrek: Palpitasyon, tremor

    Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:

    Yaygın olmayan: Gastrointestinal rahatsızlıklar, ağız kuruluğu

    Deri ve derialtı doku hastalıkları:

    Seyrek: Hipersensitivite reaksiyonları, deride döküntü, eritema, ürtiker ve anjiyoödem Bilinmiyor: Fotosensitivite

    Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:

    Yaygın olmayan: İdrar yapmada güçlük

    Lidokain kullanımında görülen advers etkiler şunlardır:

    Lidokaine bağlı yan etkiler amid tipi lokal anesteziklerin yan etkilerine benzerdir. Bu yan etkiler genellikle doza bağlıdır ve yüksek dozda uygulanma veya hızlı absorbsiyon nedeniyle yüksek plazma konsantrasyonlarının ortaya çıkması sonucu meydana gelebilir. Ciddi yan etkiler genellikle sistemiktir.

    Bağışıklık sistemi hastalıları:

    Yaygın olmayan: Alerjik reaksiyonlar (genellikle parenteral tedavi sonrası görülür). Uzun dönem topikal kullanım sonrası hipersensitivite oluşabilir.

    Bilinmiyor: Tolerans azalmasına bağlı reaksiyonlar

    Sinir sistemi hastalıkları:

    Bilinmiyor: Sinirlilik, baş dönmesi, tremor, konvülsiyonlar

    Göz hastalıkları:

    Bilinmiyor: Görme bozuklukları

    Deri ve deri altı doku hastalıkları:

    Yaygın: Ciltte iritasyon, kızarıklık, kaşıntı veya döküntü Kazara gözle temasından sonra korneada iritasyon gözlenmiştir.

    Seyrek: Hipersensitivite reaksiyonları, deride döküntü, eritem, ürtiker ve anjiyoödem

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr, e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Özellikle çocuklarda önerilenden fazla miktarda kullanılmamalıdır. Geniş cilt alanlarına su toplamış veya hasar görmüş cilde uygulanmamalıdır. Böyle durumlarda artan Difenhidramin serum konsantrasyonları sistemik toksisiteyle sonuçlanabilir.

    Akut durumlar lokal anesteziklerin terapötik kullanımı sırasında karşılaşılan yüksek plazma düzeyleri ile ilgili olabilir. Topikal kullanımda aşırı doz mümkün olmamakla birlikte ortaya çıkması halinde nefes yolunu açık bulundurmak gerekir. Konvülsiyonlara karşı antikonvülsif ajanlar kullanılabilir. İlacın kazara yüksek miktarda (bi tüp veya daha fazla) yutulması halinde oral biyoyararlanımı düşüktür. Ancak hipotansiyon ve kalp bloğu görülebilir. Bu durumda uygun resüsitasyon yöntemleri uygulanmalıdır.