OXOFEN 2 mg/ml 150 ml þurup Farmakolojik Özellikler

PHARMET Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

[ 19 September  2014 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Obstrüktif Solunum Yolu Hastalıklarında Kullanılan Diğer Sistemik İlaçlar ATC Kodu: R03DX03

Fenspirid, bronşiyal eksüdatife karşı mücadele etmeye yönelik iyi tolere edilen aktif bir ilaçtır. Kulak, burun, boğaz ve solumun hastalıkları olan yaşları 3 ay ile 16 yaş arasında değişen 463 çocuk üzerinde yapılan açık çokmerkezli bir araştırma yapılmıştır. Fenspirid oral olarak 2-4 mg/kg/gün olarak verilmiştir. 15 çocukta yan etkiler gözlemlenirken, bunların üçü ilaç terapisini bırakmıştır. 11 çocukta bulantı ve kusma, 2 çocukta kabızlık, 1 tanesinde öksürük görülmüştür; bir çocuk da şurubu yutamamıştır.

Fenspirid ile ilgili başka bir klinik çalışmada, kör olmayan randomize çalışmanın amacı, kronik bronşiti olan hastalarda tamamlayıcı bir antiinflamatuar tedavisi olarak ipratropiyum bromür ile fenspiridin kombinasyonunun etkinliğini değerlendirmektir. Sonuç olarak ipratropiyum bromür ile tek başına tedavi edilen kronik bronşit hastaları ile fenspirid ile kombine tedavi gören kronik bronşit hastalarının uzun dönemli tedavisinde çok iyi etkili bir sonuç gözlenmiştir. Prostaglandinler ve lökotrienler gibi proinflamasyon mediatörlerinin sentezini engelleyen antiinflamatuar etkisinden dolayı fenspirid, kronik bronşit tedavisi ile ilgilidir. Fenspirid, A2 fosfolipazı bloke ederek hücre membranlarının fosfolipidlerinden araşidonik asit oluşumunu engeller. Ayrıca kemotaksi faktörlerin oluşumunu azaltarak inflamasyon hücrelerinin transferlerini engeller. Solunum yolu hücreleri tarafından salgılanan bazı mediatörleri engeller (özellikle TNF-a), histamin H1-reseptörlerini bloke eder ve viskoz mukusu salgısını uyaran a1-adrenoreseptörlerini durdurur. Bu etkilerinden dolayı fenspirid akut alevlenmeleri ve sıklıklarının azalması üzerinde etki etmektedir.

Fenspirid hidroklorür aşağıdaki özelliklerinden dolayı bronkodilatör ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir:

-H1 histamin reseptör antagonist aktivitesi ve müskülotrop tipte bir antispazmodik etki (papaverin tipi)

-Bronkokonstrüktör etkiye sahip bazı proinflamatuar faktörlerin (sitokinler, TNF alfa, prostaglandinler ve serbest radikaller) üretiminde azalma

-a-1 adrenoreseptörü inhibe ederek viskoz mukus salgılanmasını uyarır.

5.2.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Fenspirid hidroklorür, bir bronkodilatör olup suda ve metanolde çözünebilen beyaz ya da beyazımsı kristal tozdur. OXOFEN şurup portakal renkli bir şuruptur.

Emilim:

Oral yoldan uygulandığında maksimum plazma konsantrasyonuna 2.3±2.5 saat sonra ulaşır.

Dağılım:

İnsanlardaki dağılım hacmi bilinmemektedir. Fenspirid hidroklorürün plasentayı geçip geçmediği veya süt ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir.

Biyotransformasyon:

Fenspirid hidroklorür, oral uygulamadan sonra Faz I ve Faz II konjugasyon yoluyla metabolize edilir. Fenspirid ve yedi metaboliti idrarda tespit edilir. Fenpiride uygulandıktan sonra 24 saate kadar plazma ve idrarda tespit edilir. Uygulandıktan sonra 3 ile 5 saat arası maksimum idrar seviyesi 100-200 ng/ml’dir. Enzimatik dekonjügasyondan sonra, major fenolik metabolit 72 saate kadar idrarda tespit edilir. Eliminasyon:

Fenspirid vücuttan böbrek yolu ile atılır.

Etkinlik yarı ömrü yaklaşık 12 saattir.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:

Fenspirid hidroklorürün alınan dozları ile elde edilen kan düzeyleri arasında doğrusal bir ilişki olduğundan, fenspirid hidroklorür lineer davranış göstermektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Güvenlilik farmakolojisi tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite ve üreme toksisitesinin yer aldığı, fenspirid ile gerçekleştirilen klinik dışı çalışmaların verileri, fenspirid’in insanlar için tehlikeli olmadığını göstermiştir.